fbpx

10 alimente care nu ar trebui sa-ti lipseasca din meniu

de

Nu sunt neaparat sarace in calorii, dar nutritionistii le-au asezat in topul unui meniul echilibrat si, de ce nu, delicios, caci carnea de curcan, branza sau pepenele sunt adevarate rasfaturi pentru papilele noastre gustative. Alimentele de mai jos sunt surse de proteine si anti-oxidanti, acei compusi chimici care neutralizeaza actiunea radicalilor liberi asupra organismului. Contin minerale esentiale pentru corpul uman si grasimi saturate, despre care se stie ca sunt binevenite intr-o alimentatie sanatoasa. Si pot fi consumate, unele dintre ele, dupa pofta inimii, pentru ca nu reprezinta un pericol pentru silueta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Carnea de curcan
Recomandata de nutritionisti, in ultima perioada, in defavoarea celei de pui, carnea de curcan are o multime de proprietati nutritive si, in plus, exista un risc mai scazut ca aceasta sa fie injectata cu substante hormonale de stimulare a cresterii. Curcanul contine proteine de calitate, selenium, vitamina B6 si B 12 si aninoacizi. Gatita la cuptor, fara piele, in apa multa si putin ulei sau unt, reduce colesterolul si stimuleaza sistemul imunitar.
Avocado
O cohorta de specialisti in nutritie il lauda pentru calitatile sale extraordinare, si pe buna dreptate. Bogat in proteine usor digerabile, este considerat un aliment complet, cu efecte binecunoscute asupra digestiei, a pielii si a parului. Contine vitamine din toate grupele, potasiu, fier, zinc, magneziu si fibre, dar si o cantitate considerabila de acizi grasi, nesaturati, benefici pentru organism. Poate fi consumat simplu, ca gustare, dar si in salate sau alaturi de branza, carne sau alte fructe.
Migdalele si nucile caju
Sunt considerate reginele fructelor uscate, iar americanii le numesc “brain food”. Nu doar ca sunt delicioase, ci sunt hranitoare si au efecte pozitive asupra inimii si creierului si stimuleaza sistemul imunitar. Ce contin migdalele? Vitamina E, fosfor, zinc, potasiu, selenium, calciu, proteine si fibre, toate menite sa ne faca digestia mai usoara, pielea mai frumoasa si parul mai stralucitor.
Salata verde
Nu ar trebui sa lipseasca de pe masa, mai ales in anotimpul cald, cand o gasim pe toate drumurile, la preturi rezonabile. Nu doar ca ne va ajuta sa ne pastram silueta, ci si sa avem o digestie usoara. Salata verde este un izvor de vitamine si nutrienti: contine vitamina C, E si B6 si este bogata in acid folic.
Ardeiul gras
Este usor de procurat si ar trebui asezat la loc de cinste in frigider, deoarece contine vitamina C si A – antioxidanti de baza, care vor preveni degradarea tesuturilor. Ardeiul gras lupta si impotriva bolilor cardiovasculare si mentine in buna forma vasele de sange, protejeaza vederea si reprezinta o gustare de seara ideala.
Rosiile
Dupa cartofi, sunt legumele cele mai des consumate de romani, iar din fericire, sunt binevenite pentru sanatate. Influenteaza pozitiv sistemul de aparare al organismului, protejeaza impotriva radicalilor liberi, au vitaminele A, B si C si sunt aliate pe care ne putem baza in curele de slabire. O rosie de marime medie contine doar 11 calorii, caci 95 % din greutatea ei este apa.
Branzeturile
Cunoscute pentru bogatia lor de proteine si calciu, ar trebui sa se regaseasca in meniul nostru frecvent. Chiar daca au un continut ridicat de lipide si ar trebui sa le consumam cu moderatie in perioadele in care ne dorim sa slabim, branzeturile sunt hranitoare si sanatoase, intarind imunitatea organismului si avand grija de oase si dinti ca nici un alt aliment.
Pepenele
Este o adevarata minune naturala, aflata la indemana oricui. Unii nutritionisti indeamna ca, in perioada verii, sa alegem cate o zi din saptamana in care sa mancam numai pepene, rosu si galben, pentru o curatare completa a corpului. Sursa pretioasa de aminoacizi si antioxdanti, pepenele regleaza tensiunea arteriala si mentine inima sanatoasa, protejeaza vederea, gratie vitaminei A, combate starile de anxietate si panica, datorita vitaminei B6 si mentine echilibrul celular, fiind un bun hidratant.
Merele
“Un mar pe zi tine doctorul departe” spune o veche zicala asupra careia ar trebui sa ne indreptam atentia. Merele contin apa, zaharuri, vitainele A, B si C, fiind recomandate in cazuri de surmenaj fizic si psihic, anemie si obezitate. De asemenea, ne apara de infectii intestinale, probleme digestive, diabet si calculi biliari. In plus, ele reprezinta un depurativ sanguin natural, iar consumate seara, cu cel putin o ora inainte de culcare, au efect linistitor.
Cerealele
Grau, orez, ovaz, orz, porumb sau secara, toate ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Bogate in glucide si sarace in grasimi, surse esentiale de proteine, ele reprezinta hrana ideala pentru muschi. Apoi, fibrele lor previn problemele intestinale si cancerul de colon, controleaza nivelul glicemiei si colesterolului si lupta eficient impotriva afectiunilor cardiovasculare si a diabetulului.
Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.