fbpx

3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic

de

Duminica trecută, Rareș Năstase a prezentat o anchetă despre situația violenței domestice din țară. Poveștile de viață au fost de-a dreptul cutremurătoare, iar mărturiile femeilor abuzate de soții agresori au făcut lumină în statisticile reci, fără urme de compasiune.

România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană la capitolul violență domestică. Cifrele arată că o femeie e bătută la fiecare 30 de secunde în țara noastră, dar și că 3 din 10 femei au fost agresate fizic sau psihic, începând cu vârsta de 15 ani. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare și asta pentru ca cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung în atenţia autorităţilor.

Se închid ochii și se așterne tăcerea peste o problemă națională pe care autoritățile persistă să o ignore – bătaia în familie nu e ruptă din rai, iar tragediile ne fac de râs în toată Europa. Femei ucise, soți și concubini arestați sau care și-au pus capăt zilelor imediat după agresiuni, familii destrămate, copii martori la tragedii, care rămân în grija rudelor. O undă a violenței care generează alta și alte valuri de drame și agresivitate.

Rareș Năstase, corespondent special Știrile PRO TV, a mers dincolo de datele statistice și a ajuns să stea de vorbă cu femeile abuzate, încercând să afle cum le poate ajuta sistemul să părăsească domiciliul conjugal în care sunt abuzate, dar și care sunt motivele pentru care ele decid să se întoarcă la soții agresori.

“Am fost în mai multe zone din țară, unde sute de mii de femei sunt abuzate anual, iar cazurile diferă atât de mult, de la o persoană la alta. Inițial, am avut unele prejudecăți și nu îmi explicam de ce multe dintre femeile bătute se întorc în mediul în care au fost maltratate, lângă partenerul agresor. Am mers în sate și comune, dar și la oraș, unde filosofia bătăii e ușor diferită. Am vorbit cu femeile care se ascund în centrele unor fundații și care încearcă, repet, încearcă să stea departe de cei care le-au abuzat. Mi-am dat seama cât de mult scârțâie sistemul care ar trebui să le informeze, să le protejeze și să le ajute să se desprindă de cel care le face rău. Am văzut că statul român nu îl corectează pe soțul abuzator, există doar de fațadă, măsuri și demersuri luate pentru a-l consilia și pentru a-l ajuta să înțeleagă că nu procedează bine. Avem centre de consiliere mai mult la oraș și mai puțin în zonele rurale, unde fenomenul bătăii este sport național. Avem prea puțini asistenți sociali și mediatori în școli, nu mai vorbesc de psihoterapeuți gata să intervină imediat ce o femeie depune o plângere sau sesizează poliția. Avem, în general, un sistem care nu le încurajează prea mult să își continue demersul început. Renunță, se întorc într-un cerc al bătăilor și umilinței.”, a declarat Rareș.

Reportajul a fost urmărit de peste 900.000 de telespectatori pe întreg intervalul de difuzare, între 17:59 – 18:59. România, te iubesc! a fost lider de audiență pe toate categoriile de public și a înregistrat 6.7 puncte de rating și 20.7% share pe segmentul publicului comercial, cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, de două ori mai mult față de postul de televiziune clasat pe locul doi, care a obţinut 2.9 puncte de rating și 8.8% share.

Violența naște violență, iar în urma agresiunilor rămân copiii, care de cele mai multe ori sunt martorii agresiunilor din familie, iar aceste experiențe lasă urme adânci în sufletul lor și adevărate traume psihologice. Agresorii ajung să fie pedepsiți de lege mult prea târziu, după ce consecințele sunt iremediabile. Avem un sistem care demonstrează că nu poate face prea multe, iar lupta trebuie să o dea tot cea care îndură abuzul și care e prea puțin informată și ajutată.

Duminica aceasta, Anca Nastasi va prezenta un reportaj despre zahărul ascuns în alimentele pe care oamenii le consumă zi de zi. Cum a ajuns zahărul să se strecoare în mâncare și cât de dăunător este pentru organism aflăm duminică la România, te iubesc!.

Toate reportajele pot fi urmărite și pe www.romaniateiubesc.protv.ro

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.