3 mai – Ziua mondiala a libertatii presei

de

3 mai inseamna, in intreaga lume, Ziua mondiala a libertatii presei. În 2013, aceasta zi are ca tema „Siguranta de a vorbi: asigurarea libertatii de exprimare in toate formele de mass-media”.

2013 marcheaza cei 20 de ani de la proclamarea Zilei mondiale a libertatii presei de catre Adunarea Generala a ONU, in urma unei recomandari adoptate in cadrul celei de a XXVI-a sesiunii a Conferintei Generale a UNESCO, in 1991. ONU a declarat data de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei pentru a aduce in atentia publica necesitatea respectarii libertatii de exprimare, conform articolului 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat”.

In acest an, Premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO – Guillermo Cano 2013 a mers spre jurnalista de origine etiopiana, Reeyot Alemu, aflata in inchisoare in prezent. Reeyot Alemu a scris articole critice la adresa puterii politice si a semnalat problemele sociale, concentrandu-se asupra cauzelor profunde ale saraciei si egalitatii intre sexe. Alemu a fost arestat? in iunie 2011 si ulterior condamnata la cinci ani de inchisoare.

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *