fbpx

A murit Radu Beligan

de
Radu Beligan

Radu Beligan s-a stins din viață astăzi, pe 20 iulie 2016, la vârsta de 97 de ani. Marele actor s-a născut  pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni (Filipești), Bacău. A avut o impresionantă activitate artistică în teatru, film, televiziune și radio.

În anii comunismului, a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist Român și a fost deputat al Marii Adunări Naționale.

În 2004, a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar  în 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București. Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

A fost căsătorit cu actrita Nineta Gusti, alături de care a trăit 15 ani, apoi cu Dana Crivăț, cu care are o fiică, Ana Maria, iar apoi cu scriitoarea Marica Beligan, împreună cu care a făcut alți trei copii, Lamia, Raluca si Alexandru.

Ultimii ani din viață și i-a petrecut alături de scriitoarea Mona Radu, autoarea piesei de mare succes  “Lecția de violoncel”, care l-a avut ca protagonist pe maestrul Radu Beligan.

Mona Radu

Mona Radu, autoarea piesei “Lecția de violoncel”

În cea mai recentă carte publicată de Alex. Ștefănescu, Jurnal Secret. Serie Nouă, Alex. Ștefănescu povestește un episod al întâlnirii sale cu Radu Beligan și Mona:

4 august 2011. Aici, la Neptun, se află şi Radu Beligan cu asistenta lui, Mona. El are 92 de ani, ea – 26. Unele doamne prezente aici, în discuţiile lor particulare, pe care totuşi le aud (fiindcă aud bine şi simt o permanentă curiozitate faţă de ele), o dezaprobă vehement pe Mona. Ea a făcut în public unele gesturi de tandreţe faţă de Radu Beligan (i-a masat mâinile, s-a rezemat cu capul de umărul lui) care au încins spiritele. Nu înţeleg deloc, deloc, deloc înverşunarea lor.

Pe Radu Beligan îl admir de multă vreme. În afară de faptul că este un mare actor, urmăreşte cu atenţie, de zeci de ani, viaţa literară.

Mie mi-a făcut un dar foarte frumos. Acum doi ani, tocmai când eram mai supărat, m-a invitat la un restaurant, ca să sărbătorim împreună… ziua mea de naştere (şi aceasta în condiţiile în care nu făcuserăm vreodată cunoştinţă). Mai erau cu noi fiica lui din Australia, talentata scriitoare Anamaria Beligan, şi Mona. Radu Beligan a citit acolo, cu glas tare, fragmente din Jurnal secret, care îl impresionaseră. S-a lăsat tăcere în restaurant, iar la sfârşit lumea a aplaudat. Ne-am vizitat apoi, reciproc. Odată, la el acasă, am asistat la o scenă de neuitat: la 11 noaptea, Mona l-a ajutat pe actor să-şi scoată hainele de zi şi să se îmbrace în pijama. Era înfinit înduioşătoare manevrarea trupului lui slăbit şi palid de tânăra delicată, care părea mama unui straniu copil bătrân.

Mona este absolventă a Academiei de Teatru şi scrie teatru. Ceea ce face ea pentru Radu Beligan este frumos şi discret-eroic.

( Fragment din Jurnal secret. Serie nouă, de Alex. Ștefănescu, cu desene de Costel Pătrășcan, București, Editura Corint, 2016.)

Mona Radu

Mona Radu, autoarea piesei “Lecția de violoncel”

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.