A murit regizorul Liviu Ciulei

de

La 88 de ani, s-a stins din viata, la Munchen, cel care a regizat marele film romanesc Padurea spanzuratilor. Cunoscutul regizor de film si de teatru, scenarist, actor, arhitect, profesor, designer de costume de teatru si film, scenograf, Liviu Ciulei, a fugit din Romania in anul 1980, cu o barca cu motor, in timpul filmarilor pentru un documentar despre viata marinarilor romani. Traia deja ani grei, de marginalizare, din partea regimului comunist si nu mai avea voie sa-si exercite meseria asa cum isi dorea.

Deranjat de grandioasele sale succese artistice recunoscute prin premii obtinute la festivalurile din intreaga lume si prin numeroase propuneri de proiecte internationale, regimul comunist decisese, prin activistii sai, sa-l treaca pe linie moarta. Catre sfarsitul anilor ’70, Liviu Ciulei fusese mutat la Studiourile Sahia, ca realizator de documentare.
A fugit din tara in 1980, dar a revenit imediat dupa Revolutie, implicandu-se in numeroase proiecte concretizate in montarea unei serii de piese celebre pe scenele romanesti.
Dupa cum informeaza Wikipedia, Liviu Ciulei a studiat teatrul la Conservatorul Regal de Muzica si Teatru din Bucuresti (1946), apoi arhitectura (1949). A debutat ca actor in 1945, la Teatrul Mic în piesa Incatusarea dupa piesa Animal Kingdom scrisa de Philip Barry ; ulterior s-a alaturat echipei Teatrului Municipal din Bucuresti (mai tarziu numit Teatrul Bulandra, unde a debutat ca regizor in 1957, punand in scena Omul care aduce ploaia de Richard Nash. In 1961 a devenit celebru pentru o punere in scena total originala a piesei Cum va place a lui Shakespeare.
A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra, intre anii 1963 si 1972. A lucrat in multe tari din Europa, precum si in SUA, Canada, Australia.
A parasit Romania in anul 1980 si a fost director artistic al Teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, iar din 1986, profesor de teatru la Columbia University si New York University. S-a intors in tara dupa 1989, regizand o serie de piese celebre. A fost numit Director de Onoare al Teatrului Bulandra.
A realizat scenografia a 125 de spectacole.
Ca arhitect, in afara scenografiilor majoritatii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstructia auditoriului Teatrului Bulandra, precum si a altor teatre.
A fost casatorit cu Clody Berthola si cu ziarista Helga Reiter. Este tatal regizorului Thomas Ciulei si al violonistei Liliana Ciulei-Atanasiu.

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *