fbpx

Adrian Streinu-Cercel – Pentru prima data in istoria mondiala a medicinei se poate preveni aparitia unui cancer printr-o vaccinare

de

Cancerul de col uterin este a doua principala cauza de deces in rindul femeilor, dupa cancerul mamar. Dar este singura forma de cancer care poate fi prevenita. Minunea s-a intimplat. In acest moment, pe piata sint doua vaccinuri: Silgard, produs de compania Merck Sharp & Dohme, si Cervarix, produs de Glaxo. Domnul profesor doctor Adrian Streinu-Cercel ne spune cum putem evita drumul care ne poate face victime ale acestei boli necrutatoare.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tango: Domnule doctor, care sint cauzele aparitiei cancerului de col uterin?
Adrian Streinu-Cercel: Principalele cauze sint cele de ordin viral si, dintre virusurile care pot sa genereze cancerul de col uterin, HPV ocupa cam 86% din aceasta etiologie. Pentru doua dintre tulpinile virusului HPV, cele care sint pe primul loc in ierarhia cauzelor de producere a cancerului, adica 16 si 18, avem in momentul de fata vaccin. Pentru prima data in istoria mondiala a medicinei se poate preveni aparitia unui cancer printr-o vaccinare, ceea ce este fantastic, mai ales ca acest cancer loveste femeia in jurul virstei de 35 de  ani cind este in plina activitate, cind are familie, cind are copii, si o omoara pina in 40-45 de ani.

Tango
: Care sint posibilitatile de transmitere a virusului?
Adrian Streinu-Cercel: Principala cale de transmitere a virusului este prin contact sexual neprotejat.

Tango
: Dar am inteles ca prezervativul nu ofera o protectie totala….
Adrian Streinu-Cercel: Prezervativul previne transmiterea acestui virus. Evident ca pina sa se aplice prezervativul mai exista si preludiu, sint momente in timpul actului sexual cind el nu este folosit. De aceea se spune ca nu asigura in totalitate, dar e un mijloc de necontestat in prevenirea aparitiei virusului. Problema este in felul urmator: riscurile se diferentiaza in functie de caracteristicile cuplului. Vorbim de cupluri cit de cit stabile si de femei care au avut de-a lungul timpului mai multi parteneri. Pentru acestea din urma, in functie de ce istoric au avut din punct de vedere al activitatii sexuale, s-a constatat ca 80% dintre cele de pina la 50 de ani au venit in contact cu virusul papilloma. Si eu zic ca aceasta data spune tot si este vorba de studii care s-au facut la nivel mondial, inclusiv pe teritoriul Europei, iar noi – cum facem parte din Europa – nu cred ca avem alte probleme decit toti ceilalti. Ca atare, iata ce se intimpla si la noi: am observat ca tot tulpinile 16 si 18 –  tulpini inalt oncogene – predomina in rindul cauzelor aparitiei cancerului de col uterin; am vazut ca perioada de contaminare pentru fetite este undeva intre 11 si 17 ani. Evolutia naturala a infectiei cu HPV la o persoana de sex feminin care s-a contaminat undeva in jurul virstei de 15 ani este de maxim 20 ani, deci la 35 de ani are cancer de col uterin.

Tango: Situatia devine si mai grava dat fiind ca si virsta inceperii activitatii sexuale a scazut foarte mult…
Adrian Streinu-Cercel: Exact. Si cum cancerul de col uterin, cel putin in Romania, este a doua cauza a decesului dupa cancerul mamar, vorbim despre femei, este evident ca interventia cu un vaccin este nu numai benefica, ci se impune. Si pentru asta am facut demersuri la Ministerul Sanatatii, am gasit deschidere la ministru, sa incercam sa introducem vaccinarea la grupa de virsta de 10-11 ani. In momentul de fata, sintem in derulare cu aceste discutii la nivelul Ministerul Sanatatii, o ultima intrevedere a avut loc in urma cu doua saptamini unde vaccinul a fost inclus in fondul national de imunizari; ramine sa vedem ce fonduri se pot aloca si negocia cu companiile producatoare de vaccinuri in asa fel incit sa demaram, daca nu de la anul, macar peste 2 ani, un program de imunizare la grupa de virsta 10-11 ani.

Tango: Ati spus ca principala cale de transmitere este sexuala. Alte cauze?
Adrian Streinu-Cercel: Alta cauza de transmitere este masturbarea, adica mina murdara, cu virus, il aplica direct la locul cu pricina prin masturbare. Ca atare, este evident ca, in aceasta problema, apa si sapunul sint de o importanta capitala. Dar cum nu intotdeauna exista acest acces la apa si sapun si, daca ne uitam, de exemplu, in mediul rural, 60% din populatie nu are acces la apa si canal in mod curent, atunci va dati seama ca reprezinta un risc suplimentar aceasta mina murdara. Ce avem noi de facut? Trebuie sa informam populatia. In primul rind, trebuie sa se stie ca exista un vaccin in momentul de fata si ca cei care isi pot permite – pina la aparitia programului de imunizare care va fi evident gratuit, ar fi bine sa isi vaccineze copiii la virsta de 10-11 ani cu acest vaccin.

Tango: Si baietii?
Adrian Streinu-Cercel: Si baietii. Ce mai putem face: sa ii informam pe cei care sint deja peste virsta adolescentei, deci undeva la 20, 23, 40 de ani, respectiv persoanele care au activitate sexuala, sa isi faca un control ginecologic si, daca nu au nici o leziune pe col, sa se vaccineze HPV.

Tango: Deci vaccinul poate fi facut numai in cazul in care nu exista nici o rana pe col?
Adrian Streinu-Cercel: Este de preferat sa se faca cind nu exista nici o rana pe col. Daca exista rana pe col, intra intr-o procedura speciala: se defineste ce etiologie are acea rana pe col, se face tratamentul si, daca nu are nici o legatura cu HPV-ul, atunci se poate face vaccinarea. Si daca are legatura cu HPV-ul, de obicei, o singura tulpina este cea care genereaza o leziune, si atunci a doua tulpina protejeaza pentru o eventuala reinfectie. Si, bineinteles ca se face un chestionar, se sta de vorba cu persoana respectiva, pentru a se afla ce tip de comportament sexual are. Daca e un comportament sexual stabil sau nu, adica daca are doar un singur partener sau are mai multi parteneri si, in functie de asta, se stabileste oportunitatea vaccinarii. Dupa parerea mea, acest vaccin trebuie facut atita timp cit o persoana este sexual activa, indiferent ca este de sex feminin sau de sex masculin. Acuma, trebuie sa informam, de asemenea, oamenii ca acest vaccin a fost promovat in special pentru componenta feminina, dar asta nu inseamna ca cea masculina nu trebuie si ea implicata; deci, in afara prescriptiilor facute de catre producator, eu recomand inclusiv vaccinarea baietilor la virsta de 10-11 ani pentru ca si ei sint cei care colporteaza virusul dintr-o parte intr-alta.

Tango: Dar fetele pot fi vaccinate si mai tirziu, la 14-15 ani, nu?
Adrian Streinu-Cercel: Perioada optima este de 9-12 ani. Daca noi vom reusi sa introducem si sa derulam programul national de imunizari, am propus virsta de 10 ani. La virsta de 10 ani se obtine raspunsul maxim de anticorpi al organismului, care anticorpi se duc la nivelul mucoasei vaginale si protejeaza impotriva contaminarii cu virusul HPV.

Tango
: Un singur vaccin este suficient?
Adrian Streinu-Cercel: Nu, sint 3 doze de vaccin care se fac in decursul a 6 luni de zile.

Tango: Si asta este tot?
Adrian Streinu-Cercel: Da. Sint acuma o serie de studii in derulare pe 10 ani de zile, sa vedem daca va fi nevoie de un rapel sau nu, undeva la 10-15 ani dupa primul vaccin.

Tango: Pina la ce virsta are vaccinul efect?
Adrian Streinu-Cercel: Pe eticheta spune 23-26 de ani. Parerea mea este, dupa ce am vazut pe studii largi, studii care depasesc 30.000 de persoane, ca raspunsul in anticorpi al organismului este benefic inclusiv pina la 50 de ani.

Tango: Deci chiar si o femeie trecuta de 30 ani ar trebui ca, dupa ce isi face analizele, sa faca vaccinul.
Adrian Streinu-Cercel: Da, eu spun ca este foarte bine ca o persoana care are activitate sexuala sa se vaccineze, mai ales daca mai are si contacte sexuale intimplatoare. Aici este riscul cel mai mare, la contacte sexuale intimplatoare. Si, ca atare, este bine sa se vaccineze. Pe scurt: ce trebuie sa faca o femeie? O femeie trebuie sa faca in felul urmator: primul lucru, daca are pina in 20 ani, trebuie sa se vaccineze si despre asta trebuie sa vorbeasca cu parintii sa o vaccineze daca nu exista un program national de imunizare. La 21 de ani, cel tirziu, ar trebui sa aiba primul control la un ginecolog. Altfel spus, femeia trebuie sa aiba ginecologul ei, cum are si un dentist, un duhovnic si, eventual, un avocat. La 21 de ani, oricum trebuie sa se duca sa isi faca un control ginecologic, fie ca a avut contact sexual, fie ca nu a avut contact sexual pentru ca, asa cum spuneam, acest virus nu se transmite numai prin contact sexual, ci si prin masturbare. Intre 21 si 30 de ani e obligatoriu, o data pe an, sa aiba o evaluare la ginecolog. Evaluare, ce inseamna? Inseamna sa faca Papanicolau. Papanicolau este un test absolut banal, nu zgirie colul, nu lasa cicatrici, nu doare, este neinvaziv, doar se sterge colul cu un tampon si cu o periuta si se face un frotiu. Pe frotiu se poate spune daca exista modificari care sa sugereze o leziune pe col sau nu. Asta este foarte important pentru depistarea cancerului de col uterin ale carui cauze nu sint de natura virala – e vorba de procentul de 20%. Este obligatoriu pina la 30 ani. De ce? Pentru ca la 21-30 de ani este perioada de maxima activitate sexuala. Dupa 30 de ani trebuie sa isi faca un Papanicolau si un test HPV. Daca si Papanicolau si HPV-ul sint negative, atunci se poate duce la un ginecolog din 3 in 3 ani pina… cite zile o avea. Daca nu poate sa isi faca HPV, dupa virsta de 30 de ani, 3 ani consecutivi isi face Papanicolau. Daca timp de 3 ani consecutivi Papanicolau este negativ pentru cancerul de col uterin, atunci dupa 33 de ani se poate duce din 3 in 3 ani, ca si cea care si-a facut HPV-ul. Cite zile o avea…

Tango: Cit costa un test HPV?
Adrian Streinu-Cercel: Un test HPV costa in jur de vreo 3 milioane.

Tango: Si un vaccin?
Adrian Streinu-Cercel: Un vaccin in total costa 13 milioane lei, vechi, deci 1300 de lei noi. Nu e un capat de tara pentru ca in momentul in care o persoana face cancer de col uterin vine si spune: „Domnu’ doctor, imi vind casa, imi vind masina, numai sa scap.“ Nu mai scapa. Adica la persoanele care ajung sa faca cancer de col uterin sansa de supravietuire de la 5 ani scade sub 10%.

Tango: Deci sansa de supravietuire este la…
Adrian Streinu-Cercel: 5 ani. Poate sa aiba asa, un noroc fantastic sa o prinda perioada neinvaziva. Dar daca a prins-o – si cu cancer de col uterin practic este one-way – undeva la 45 de ani se prapadeste. Asta este marea realitate a acestui cancer: nu doare, nu inteapa, nu singereaza, nu se intimpla nimic. Si singura modalitate sa descoperi este prin examen ginecologic. stiu ca este neplacut, dar este mult mai bine sa faci acest control o data pe an pina la 30 de ani, si pe urma o data la 3 ani decit sa te trezesti la virsta de 35 de ani cu cancer de col uterin si la 40 de ani sa mori.

Tango: Spre exemplu, daca la 25 de ani s-a infectat, asta inseamna ca la 45 de ani…
Adrian Streinu-Cercel: Ma rog, media este de 20 de ani, dar depinde de factorii locali, depinde daca persoana respectiva ia anticonceptionale orale sau nu. Anticonceptionalele orale favorizeaza aparitia de cancer de col uterin in prezenta acestui virus. Asa ca… una peste alta, media este de 20 de ani. Ca or fi 22, ca or fi 23 de ani sau ca or fi 10 este mai putin important. Important este ca acest virus genereaza cancer de col uterin si cine il are este foarte probabil ca va face cancer.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.