fbpx

Adulter legalizat

de

De ani buni si obositi se-ncearca un tratament eficace impotriva ei: sfaturi pentru inima si sex, trucuri pentru resuscitat senzualitatea blegita de somn sau dureri de cap, smacuri pentru revigorat obrazul incercanat de vigilenta si indoieli. Infidelitatea. Din cauza ei cuplurile penduleaza intre inocenta oricarui inceput increzator in „la bine si la greu, pentru totdeauna” si resemnare: „mai frumoasa-i dragostea cand nu e”.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Sex, hobby-uri si colegi

Cand vine vorba despre infidelitate, gandul tuturora zboara spre o relatie sexuala in afara cuplului. Aici toata lumea e de acord: nimic nu e negociabil, nu exista dubii, tavaleala prin asternuturile unui al treilea, chiar si de-o noapte, fara (re)sentimente si fara promisiuni, este, fara doar si poate, infidelitate. Dar viata unui cuplu nu se reduce exclusiv la impartasirea fanteziilor sexuale si la eforturi comune de perpetuare a speciei si a numelui de familie.

Avem cu totii dorinte si asteptari privind cariera sau hobby-urile. Cat de rezonabil este sa crezi ca ele toate pot fi indeplinite exclusiv in relatia de cuplu? Este corect sa astept de la perechea mea sa cuprinda cu gandul si cu sufletul ca-ntr-un caus tot ceea ce sunt si visez sa fiu la un moment dat?

In lucrarea „Explorand infidelitatea“, psihologii Brock A. Boekhout, Susan S. Hendrik si Clyde Hendrik de la Texas Tech University sustin ca, daca pana mai ieri, o relatie exclusiva intre cei doi membri ai cuplului era cu putinta, in zilele noastre lucrul acesta a devenit imposibil. Exista foarte multe domenii in care suntem implicati – profund si de durata – alaturi de alti parteneri, domenii in care, practic, sotul sau sotia nu ne poate fi alaturi, nici cu experienta, nici cu gandul, nici cu fapta.

Sunt momente importante, experiente extraordinare pe care le impartasesti cu prietenii, cu colegii de serviciu, cu cei care-ti pot intelege mai bine – pentru ca le traiesc alaturi de tine, mai mult de trei sferturi din zi – emotiile, temerile, sperantele si-ti pot da sfaturi competente sau ajutorul lor eficient. Mai poate rezista, in aceste conditii, relatia exclusiva? Relatia in care ai drept de viata si de control asupra partenerului tau?


Argumente pro relatie exclusiva

La prima vedere ar parea ca sunt multe, si de neinvins, din moment ce studiile arata ca 90% dintre barbatii si femeile zilelor noastre s-au bucurat cel putin o data de beneficiile unei casatorii incarcate de juraminte de fidelitate totala. Cei care aleg relatia exclusiva, ca mod de viata in cuplu, isi pun sperantele in efectele ei irezistibile: sentimente, dorinte indeplinite si impartasite in doi, incredere, atentie, satisfactii pe termen lung daruite de perechea de viata. Te apara de rivali.

Desi isi doresc in aceeasi masura o astfel de relatie, barbatii si femeile au insa asteptari diferite de la ea: in timp ce femeile sunt mai preocupate sa protejeze relatia de eventualele derapaje, barbatii depun eforturi intense pentru protejarea propriului ego precum si pentru indeplinirea dorintelor de evadare in exteriorul cuplului. Comparativ cu barbatii, femeile asteapta ca o astfel de relatie sa le aduca mai mult timp petrecut in exclusivitate cu partenerul.

Cum rezista in timp? Sunt nenumarate retete care te pot convinge ca nu-ti trebuie decat imaginatie si vointa ca sa-l pastrezi langa tine pe celalalt, cu orice pret: tactici de supraveghere subtila, cadouri neasteptate, tandrete si disponibilitate neobosita, libido neexpirat asortat cu dantelarii erotice. Viata de zi cu zi a unui cuplu astfel inarmat cu strategii si tehnici de aparare a teritoriului propriu se transforma pe nesimtite intr-un cliseu repetat la nesfarsit in sute si mii de alcovuri identice.


Argumente impotriva relatiei exclusive

E simplu: ori esti nefericit in cuplu, ori iti doresti sa-i gasesti pe cei cu care sa impartasesti interese sau dorinte comune. Alegerea unui astfel de tip de relatie nu inseamna altceva decit ca ii oferi celuilalt posibilitatea de a cauta in afara ceea ce in interiorul cuplului nu poate gasi. Minunat! Extraordinar!

Daca asa ne salvam de constrangerile vietii in doi, daca acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru ca cel de langa noi sa se simta liber si nestanjenit in aspiratiile lui, atunci fie lesa conjugala cat mai lunga si mai fara interdictii! Si totusi, psihologii de la Texas Tech University spun ca nu-i o fericire: barbati si femei deopotriva isi simt relatia amenintata de celelalte legaturi ale partenerului, fie ele si non sexuale. O cafea bauta cu o prietena din copilarie, un film vazut cu un fost coleg de liceu, o confidenta facuta colegei de la serviciu cu mult mai mult timp liber decat nevasta invenineaza sufletul si innegureaza mintea celui de acasa, oricat de liberal ar fi.

Mai departe, aflam ca, desi este vorba despre o relatie nonexclusiva acceptata de comun acord de cei doi membri ai cuplului, cei mai multi au tendinta de a ascunde anumite legaturi extramaritale. Cauza? Din nou intervin diferentele de gen: barbatii si femeile au feluri diferite de a se implica in legaturile din afara si din interiorul cuplului. Pentru ele sunt mai importante emotiile, sentimentele. Pentru ei, sexul. Barbatii au o dificultate mai mare in a face diferenta dintre o relatie cu sexul opus care are ca scop prietenia si cea care are ca scop ultim aventura sexuala.

Fara concluzii

Nici un contract premarital nu ne poate cuprinde intre conditiile si consecintele lui. Si-atunci? Sfatul e simplu si clar: comunicati cu partenerul. Decideti impreuna ce tip de relatie va doriti. Ce este de acceptat si ce nu poate fi trecut la categoria „rezonabil“.  Vorbiti despre limita compromisului grav. Despre ce ar putea aduce printre voi, alaturi de voi, demonul instrainarii. Despre „cea mai frumoasa zi“, aceea in care nu va puteati minti…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
· · ·

Comentarii

  • REpNcz hxznsbtqfzpa

    gfmobvaqi mai 4, 2011 4:34 am Răspunde
  • What a joy to find such clear thinking. Thanks for postnig!

    Jenelle mai 3, 2011 1:43 am Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.