fbpx

Afirmatiile lui Basescu despre romi, in Raportul Amnesty International 2012

de

Autorii Raportului Amnesty International 2012 amintesc, in capitolul dedicat respectarii drepturilor omului in Romania, despre declaratiile facute de presedinte la adresa romilor si de faptul ca seful statului a fost in mai multe randuri anchetat si chiar sanctionat de CNCD in urma acestora.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

“Utilizarea unor stereotipuri etnice negative de catre presedintele Romaniei si alti functionari publici de nivel inalt a continuat sa fie o sursa de ingrijorare. In iunie (2011, n.r.), Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a respins o plangere cu privire la presupuse remarci discriminatorii care ar fi fost facute de catre presedinte la adresa romilor in timpul unei vizite oficiale in Slovenia, in 2010. CNCD a considerat ca legislatia anti-discriminare nu poate fi aplicata pentru fapte savarsite in afara teritoriului statului. In octombrie, CNCD l-a avertizat pe presedinte de doua ori pentru ca a facut declaratii impotriva romilor, la televizor. S-a stabilit ca aceste declaratii au incalcat legislatia anti-discriminare”, se precizeaza in raportul Amnesty International 2012, dat publicitatii in noaptea de miercuri spre joi.
Un alt politician roman amintit in mai multe randuri in documentul citat este primarul din Baia Mare. Amnesty International aminteste de intentia municipalitatii din Baia Mare de a ridica un zid care sa delimiteze o zona locuita in majoritate de etnici romi de vecinatatile in care traiesc cetateni majoritari.
“In iulie, autoritatile municipale din Baia Mare (…) au construit un zid de beton pentru a separa casele locuite de romi de restul zonei rezidentiale. ONG-urile au protestat fata de aceasta constructie, argumentand ca va duce la discriminare si la «ghetto-izare». Municipalitatea a negat acest lucru, sustinand ca zidul trebuia sa protejeze locuitorii din blocuri de trafic. In noiembrie (2011, n.r.), CNCD a spus ca ridicarea zidului a fost un act de discriminare. Municipalitatea a fost amendata cu 6.000 de lei noi. CNCD a recomandat ca zidul sa fie demolat si ca municipalitatea sa ia masuri de imbunatatire a conditiilor de locuit pentru romi”, se arata in raportul citat.
O alta referire la primarul din Baia Mare este facuta de autorii raportului ca urmare a intentiei acestuia de a face “un plan de evacuare, din diverse zone ale orasului, a sute de persoane de etnie roma, dar si a altor persoane dezavantajate social”. Oamenii, care nu au fost inregistrati ca rezidenti in Baia Mare, urmau sa fie trimisi inapoi la locurile de origine.
“ONG-uri nationale si internationale si ambasade straine din Romania au criticat imediat planul. Evacuarea a fost, in cele din urma, amanata”, scriu autorii documentului, care adauga faptul ca, o luna mai tarziu, primarul din Baia Mare” a declarat ca municipalitatea va respecta legislatia nationala si standardele internationale in domeniul drepturilor omului”.
In sectiunea destinata Romaniei, raportorii Amnesty International amintesc si de alte evacuari ale unor comunitati de romi de la Cluj, dar si de cazul de segregare in scoala de la Craiova, unde instanta suprema a constatat ca separarea romilor de ceilalti elevi a reprezentat discriminare directa.
Pe de alta parte, raportorii prestigioasei organizatii internationale trec in revista faptul ca noul Cod Civil, care a intrat in vigoare la 1 octombrie 2011, a interzis parteneriatele si casatoriile intre persoanele de acelasi sex, introducand, de asemenea, “derecunoasterea parteneriatelor si casatoriilor intre persoane de acelasi sex recunoscute legal in alte state”.
In acelasi document se vorbeste si despre inchiderea a 67 de spitale, care, potrivit Amnesty International, “a sporit ingrijorarea cu privire la accesul la serviciile de sanatate”. In acest context, la capitolul referitor la tortura si rele tratamente este amintit cazul lui Valentin Campeanu, persoana de etnie roma diagnosticata cu HIV si cu mai multe boli mintale, care a murit in 2004 la Spitalul de psihiatrie Poiana Mare. Cazul a revenit in atentie dupa ce, in iunie 2011, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a cerut Guvernului roman sa furnizeze informatii privind acest incident.
“Ancheta oficiala a conditiilor mortii ar fi fost marcata de nereguli procedurale. Aceasta nu a avut ca rezultat confirmarea acuzatiilor la adresa personalului din institutiile unde a fost internat in ultimele luni ale vietii”, scriu cei de la Amnesty International.
Este amintita in raport si controversa privind presupusa implicare a Romaniei in povestea inchisorilor secrete.
“In noiembrie 2011, Comitetul European pentru Prevenirea Torturii a cerut autoritatilor romane sa furnizeze informatii cu privire la motivul pentru care nu au reusit sa investigheze presupusa existenta a centrelor de detentie secrete utilizate in programul de extradari al CIA. Guvernul a sustinut ca nu exista nicio dovada a implicarii sale sau a existentei unor centre de detentie secrete pe teritorilul Romaniei”, scriu raportorii Amnesty International, care amintesc de articolul jurnalistilor germani de la Süddeutsche Zeitung publicat in 8 decembrie, ce continea “noi dovezi ca CIA a torturat si efectuat extradari ale unor persoane «suspecte de terorism» in statele europene, inclusiv Romania, in anii de dupa atacurile din Statele Unite ale Americii din 11 septembrie 2011”.
Mediafax

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.