fbpx

Alice Năstase Buciuta – Dacă bucuria e, de fapt, un moft?

de

M-am trezit de multe ori cumpărând, fără să ezit, un obiect scump de la mall, chiar dacă nu aveam neapărată nevoie de el. Justificarea “îmi place mult de tot și mi-ar rămâne gândul la el”, dublată de intratul în vene “merit să îmi fac bucuria asta” a anihilat orice împotrivire. Așa mi-au ieșit în cale o geantă roșie sau un colier cu cristale albastre, un șal pufos sau o carte în limba finlandeză, din care mi-am propus eu să citesc cândva, după ce o să învăț oleacă din limba lui Sillanpää – care e singurul scriitor finlandez care a primit premiul Nobel.

Dar dacă bucuria e, de fapt, un moft?

De tot atâtea ori, m-am văzut amânând sau anulând pe termen nelimitat lucruri care nu-mi asigură plăcerea imediată, dar care ar fi esențiale pentru viața și sănătatea mea. O elastografie care să-mi ostoiască neliniștile pe care le răscolesc, în fiecare lună octombrie, marșurile și campaniile dedicate sănătății sânilor. Atunci îmi promit că voi face de îndată toate analizele ca să știu, din timp, tot ce trebuie știut. Apoi amân nițel, așa cum amân, de exemplu, și setul acela de analize genetice de care vorbește toată lumea, care să-mi furnizeze la timp avertismentele care să mă apere de neprevăzut.

La fel, vacanța în care doar să mă relaxez, să meditez, să dorm și să visez, o vacanță fără stres și fără nicio obligație, în care să mă regăsesc cu adevărat și să-mi pun gândurile în ordine o amân mereu, fiindcă nu mi-o permit, încă…

În motivele mele de amânare intră, întotdeauna, și considerente legate de bani. O elastografie costă peste 200 de lei, iar analizele genetice ajung la câteva sute de euro. O vacanță în care să întrerup orice activitate profesională câteva mii de euro, probabil… Așa că îmi spun “lasă că nu-i momentul” și desenez prin aer o amânare, cu un gest teatral.

Nu spun niciodată că abonamentul la compania de cablu e prea scump, deși știu precis că 98% din programele care se difuzează sunt prostii care ne consumă timpul degeaba. E scump, dar ne facem cu el o plăcere, nu-i așa? În schimb, abonamentul la sala de sport frumoasă din apropiere, unde aș avea și acces la piscină, și la aerobic, și la saună, și la masaj – lucruri care m-ar face să merg prin lume mai plutitoare, mai suplă, mai sănătoasă și mai zâmbitoare – mi se pare că are un preț cam piperat.

Nu ezit să plătesc… … CITEȘTE MAI DEPARTE pe SigurantaFinanciara.ro

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
MoneyChat

Comentarii

  • Colier cu cristale albastre suna bine, dar geanta roșie? Parca it’s not you, baby :)) Cu totii ne mai intimdem, fiecare la nivelul sau, ca de, oameni suntem, si unii chiar meritam 😀 dar măsura, cred ca spune multe si aici. In tot cazul, eu vreau sa vad Delta, vara asta… La naiba cu fasoanele 😉

    pifpafpuf ianuarie 26, 2016 10:41 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.