fbpx

Anca Alungulesei: Sa invatam sa ne alegem dulciurile sanatoase atat pentru trup, cat si pentru suflet!

de

Anca Alungulesei, fondatoarea RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, este o ambasadoare nu doar a sanatatii, a bunatatii si a bunatatilor, ci si a frumusetii si elegantei. Pe strada Constantin Aricescu nr. 50 A, in miezul elegant al Bucurestilor, RawCoco este un refugiu al bunului gust si la propriu, si la figurat.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste- Tango: : Cand a inceput pentru tine interesul pentru alimentatia raw-vegana si cum s-a preschimbat in pasiunea din care s-a nascut RawCoco?
Anca Alungulesei: Interesul meu pentru alimentatia raw vegana a inceput acum trei ani, in momentul in care eram intr-o febrila cautare de informatii despre tot ceea ce inseamna sanatate pentru trup si suflet. Cumva universul mi-a dat niste semnale de alarma, ca am nevoie de o schimbare. Insa, acest semnal de alarma mi-a fost dat prin cei dragi mie. Cumva, analizand cele intamplatare, am realizat ca aceasta este una din fricile mele: teama ca cei dragi mie sa nu pateasca ceva. Si, cumva, mi-am dat seama ca acum era momentul sa ma confrunt cu acea frica pe care o purtam in mine si cu mine de atatia ani de zile. Si a trebuit sa iau atitudine. A fost momentul meu de „trezire” in care am inteles ca starea de sanatate este in mainile noastre. Si de la trezirea interesului meu catre tot ce este sanatos catre pasiune nu a fost decat un pas. Mi-am dorit atat de mult sa impartasesc acest lucru, si nu doar celor apropiati mie, ci la cat mai multa lume, incat, peste noapte, a aparut RawCoco…
Marea Dragoste- Tango: De ce RawCoco?
ANCA ALUNGULESEI: Ideea numelui RawCoco mi-a venit intr-o zi, cand citeam despre Coco Chanel, o femeie eleganta, rafinata, inovatoare. Viata fabuloasa pe care a avut-o, insotita de o ambitie nebuneasca, a marcat existenta femeilor de-a lungul timpului. Ca personalitate ma fascineaza. Deoarece nu doar a reinventat si revolutionat moda. A reinventat femeia. Si asa am vizualizat RawCoco. Mi-am dorit sa fie un loc cald, inedit, elegant din care pleci cu inima deschisa si care te surprinde de fiecare data, un loc in care te incarci cu energie pozitiva. Un loc in care sa revii cu drag, un loc in care petreci momente calde alaturi de prietenele tale si nu numai. Mi-am dorit sa transpun asta si in gustul bunatatilor de la RawCoco: sa fie rafinate, sofisticate, inovatoare si spectaculoase. O experienta in sine, pentru ca este ceva deosebit fata de gustul de dulce cu care suntem obisnuiti. Recunosc ca, de cand am deschis cofetaria, unii dintre prietenii mei ma alinta Mademoiselle Coco, apelativ care ma maguleste.
Marea Dragoste- Tango: De ce ai ales lumea minunata a dulciurilor? De ce o cofetarie si nu o bucatarie?
ANCA ALUNGULESEI: Am ales dulciurile deoarece, mi-am dat seama ca, din toata paleta gastronomica prin care trecem (antreuri, salate, feluri principale), dulcele este cel care ne premiaza. Dulcele este cel care ne fascineaza papilele gustative. Daca intrebi pe cineva ce ii place cel mai mult, cu siguranta, pe lista lui se va regasi ceva dulce. Am ales dulcele pentru ca majoritatea dintre noi am fost educati, inca din copilarie, ca dulcele este un premiu: ca am facut un lucru bun, ca am fost cuminti, ca am mancat tot din farfurie, ca am luat note bune la scoala, ca am fost ascultatori si tot asa. Din pacate, asa este. Si eu am fost crescuta asa si copiii de acum sunt crescuti la fel. Parintii fac din dulce o recompensa pentru reusitele copiilor lor. Si, din pacate, aceasta recompensa este plina de zahar alb rafinat. Iar zaharul alb rafinat face ravagii in organism. Este un inamic silentios care, zi de zi, ne face rau. Creeaza dependenta la fel ca tutunul si alcoolul. Si atunci m-am gandit ca mi-ar placea sa inversam acest raport: sa beneficiem de dulciuri compensatorii care sa ne faca bine, care sa ne stimuleze si sa fie benefice pentru organism. Sa servim un dulce cu placere si de placere fara teama ca ne face rau. De aceea am ales o cofetarie si nu o bucatarie. Pentru ca, pentru a avea o alimentatie cat mai sanatoasa, primul lucru cu care ar trebui sa incepem schimbarea este dulcele. Sa invatam sa ne alegem dulciurile sanatoase atat pentru trup, cat si pentru suflet. Apoi putem trece la nivelul urmator (ne decidem daca renuntam la carne sau nu, daca e bun sau nu laptele pentru noi si tot asa).
Marea Dragoste- Tango: Care este avantajul de a consuma dulciuri raw-vegane si cum reusesti sa-ti fidelizezi (si sa iti surprinzi mereu) clientii?
ANCA ALUNGULESEI: Sincera sa fiu, pana acum nu am descoperit nici un dezavantaj la aceste dulciuri minunate. Doar avantaje. Sunt delicioase, savuroase, extrem de satioase si contin doar ingrediente naturale. La noi nu exista cuvinte de genul: E-uri, potentatori de aroma si alte cele. Clientii mei sunt surprinsi mereu de gustul pe care-l descopera la RawCoco. Pentru ca dulciurile noastre nu sunt industriale, adica nu avem o masina de facut dulciuri, ca la laboratoarele traditionale de prajituri, ci sunt manufacturate fiecare in parte si, astfel, se simte cel mai important ingredient: dragostea. Pentru ca, de fapt, asta sunt: bunatati cu dragoste. Noi mergem pe principiul calitatii si nu al cantitatii.
Marea Dragoste- Tango: De unde iei ingredientele si de ce este important ca ele sa fie atat de grijuliu alese?
ANCA ALUNGULESEI: Ne-am format deja reteaua de furnizori, atat de fructe proaspete, inghetate, uscate, nuci, seminte si superalimente. Principiul dupa care ne ghidam este ca nu facem rabat la calitate. Ne dorim ce este mai bun pentru prajiturile pe care le bucatarim cu atata dragoste. Si asta se simte la fiecare inghititura. Nu degeaba am castigat premiul pentru excelenta pentru dulciurile anului 2014 la Gala Totul despre Raw. Si am fost votati atat de comunitatea raw vegana care este din ce in ce mai mare in Romania, cat si de cei care nu sunt raw vegani, dar s-au indragostit de dulciurile noastre in mod iremediabil.
Marea Dragoste- Tango: Dulciurile raw sunt recomandabile si pentru copiii nostri?
ANCA ALUNGULESEI: In special copiilor! Asa cum spuneam la inceputul interviului, acesta a fost unul din considerentele pentru care am pornit pe acest drum. Pentru copiii mici si pentru copiii mari. Ca formare, eu sunt pedagog si am lucrat timp de opt ani cu copiii. Ii ador pur si simplu si imi place sa ii indrum. Imi pare rau ca nu am putut sa ii indrum mai mult, cat timp am predat si educat copii, si in ceea ce priveste nutritia si principiile alimentare. Insa, nu e prea tarziu nici acum. Cunosc in fiecare zi atat de multi oameni dornici de a afla atat de multe lucruri despre alimentatie, atat pentru ei, cat si pentru copiii lor. Deci dulciurile raw vegane sunt cele mai sigure dulciuri pentru copii. Insa dulciurile noastre sunt pentru toate varstele. Sunt atat pentru persoanele active, care sunt preocupate de sanatate si aspectul lor, cat si pentru persoanele care sufera de diverse alergii, intolerante alimentare si boli.
Marea Dragoste- Tango: Iubim cu totii programul Detox Happy Body, combinatia de sucuri gandita de tine este hranitoare, sanatoasa, te face sa nu simti catusi de putin foamea, sa te detoxifici si sa slabesti in cel mai placut mod cu putinta. De unde a pornit un asemenea program si care sunt principalele feed-back-uri?
ANCA ALUNGULESEI: Pentru mine acest program este special deoarece il consider copilul meu. Satisfactia pe care o am in momentul in care vad ca lumea este deschisa si se inscrie in programul nostru este atat de mare, incat nu o pot descrie in cuvinte. Nu are nicio legatura cu partea comerciala, la modul cel mai sincer. Imi doresc foarte mult ca lumea sa incerce si sa vada fiecare care sunt beneficiile sucurilor pe propriul lui corp. Ar fi minunat daca am invata sa iubim sucurile si sa le reintroducem in viata noastra. Beneficiile sunt peste asteptari. Practic realizam ca, de fapt, aceste sucuri ne hranesc cu adevarat. Ar fi minunat daca am constientiza adevaratele nevoi ale organismului nostru si, in acest caz, ale stomacului nostru. Suntem atat de atenti, in fiecare zi, cu ce ne imbracam, cu ce ne parfumam, cum ne aranjam. Toti ne dorim ce este mai bun pentru noi. La fel ar trebui sa se intample si cu interiorul corpului nostru. Sa fim cat se poate de atenti ce introducem in organsim. Sa fim cat se poate de exigenti. Sa fim extrem de perseverenti. Sa fim disciplinati. Si acest program asa a si fost gandit sa fie. Ca un restart pe care-l dam organismului. Sa fie punctul de pornire pentru o alimentatie cat mai sanatoasa.
Fiecare feed-back pe care l-am primit de la cei care ne-au devenit clienti este cheia succesului pentru noi, ca echipa. Este minunat ca lumea isi doreste sa impartaseasca, iar cei care au tinut detoxul ma suna sa-mi povesteasca cat de bine se simt, scriu pe paginile de socializare, ne lasa cate un biletel dragut la RawCoco. Deci feed-back-urile au fost atat de diverse, incat in fiecre zi sunt surprinsa intr-un mod cat se poate de placut. Si acest lucru ma face fericita.
Marea Dragoste- Tango: Tu si cei din familia ta ce mancati, ce fel de alimentatie aveti- cat de strict respecti tu si ai tai regimul raw-vegan?
ANCA ALUNGULESEI: Noi suntem, in primul rand fani declarati sucuri si deserturi. La noi in casa, de doi ani, nu se mai consuma zahar si ne simtim extraordinar. In ceea ce priveste alimentatia, incercam de fiecare data sa mancam cat mai sanatos si sa avem in fiecare zi cat mai multe plante verzi in meniu. Pentru noi, aceasta schimbare de alimentatie nu a venit fortat, ci intr-un mod cat se poate de natural: am testat, am incercat, am adaugat ce ne-a placut si am scos ceea ce nu ne-a placut.
Ideea e ca alimentatia nu trebuie sa fie un stress pentru noi. Schimbarile trebuie sa vina intr-un mod cat se poate de natural. Pentru ca daca e ceva fortat, pierdem placerea aceea minunata de a manca si de a savura.
Marea Dragoste- Tango: Ai lansat RawCoco acum un an. Cand a fost prima data cand ai stiut ca esti pe drumul cel bun, ca e o afacere frumoasa, care va functiona bine si va aduce si bucurie celor din jur?
ANCA ALUNGULESEI: RawCoco are aproape un an de zile. Si am stiut din prima clipa, inca inainte de a deschide, ca este cea mai frumoasa afacere din lume pe care si-o poate dori cineva. Desi nu are nici macar un an de functionare, il simt ca si cum exista de 10 ani de zile. De parca fac asta de o viata intreaga. De fapt, cred ca toata viata m-am pregatit pentru asta. Sunt o norocoasa. Sunt atat de increzatoare in ceea ce fac, incat nu exista nimic care sa ma faca sa ma indoiesc de acest lucru. Nici zilele mai proaste, nici cautarea de noi solutii si nici macar vremea urata de afara. De fapt cred ca acesta este secretul. Pentru mine, nu este un job. Este un mod de viata. Si partea frumoasa este ca i-am angrenat si pe cei din jurul meu in asta, incat toti simt RawCoco-ul ca fiind al lor.
Marea Dragoste- Tango: Ce alte lucruri speciale gasim la RawCoco, in afara de dulciuri sanatoase si delicioase? Cursuri, ateliere, intruniri?
ANCA ALUNGULESEI: Bineinteles, in afara de dulciuri si sucuri, organizam mereu tot felul de evenimente. Cursuri de nutritie, de gatit, evenimente caritabile, evenimente pentru copii, petreceri. Am inceput de curand o campanie caritabila pe care am numit-o TabloRaw in care invitam o vedeta sa faca un tablou folosind ingredientele din care se fac prajiturile raw care se gasesc la noi in cofetarie: seminte, fulgi de cocos, turmeric, susan, fructe de goji etc. Tabloul „viu”, cum ne place noua sa-l numim, este scos dupa aceea la licitatie, iar banutii se duc catre o cauza nobila. Laura Cosoi a acceptat invitatia noastra si a facut un tablou cu o balerina gratioasa, iar banii din licitatia lui se vor duce pentru catetere la sectia de chirurgie pediatrica a Spitalului Marie Curie. Ideea e ca suntem intr-o continua miscare si incercam sa ne mulam dupa nevoile si dorintele celor care ne trec pragul. Insa facem asta din placere si pentru ca cei care vin la noi ne-au devenit prieteni. In final despre asta e vorba, lumea cauta locuri prietenoase, calde, primitoare, inedite, in care sa vina cu placere si sa-si doreasca sa nu mai plece de acolo. De fapt, asta este RawCoco. O experienta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Retete si diete

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.