Andrei Chiliman, audiat in dosarul de santaj in care este judecat Dan Diaconescu

de

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a fost audiat ca martor, luni, la Judecatoria Sectorului 1, in procesul in care Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus sunt judecati pentru santajarea unor persoane, de la care ar fi cerut bani pentru a nu difuza reportaje TV compromitatoare cu ele.

Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a continuat, luni, dezbaterile in procesul in care patronul OTV Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus sunt judecati pentru santaj.

 

La termenul de luni al procesului a fost prezent si Dan Diaconescu, acesta venind la instanta dupa ce a fost la Ministerul Economiei, unde trebuia sa incheie contractului de privatizare a Oltchim. Contractul dintre OPSPI si Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat.

 

Instanta l-a audiat ca martor pe primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care si-a mentinut declaratia pe care a dat-o si in vara lui 2010, cand a fost citat la DNA. Primarul a afirmat ca nu are o relatie de prietenie cu Dan Diaconescu, pe care il cunoaste “ca toata lumea, pentru ca este o persoana publica”.

 

Edilul Sectorului 1 a specificat faptul ca Dan Diaconescu nu l-a contactat niciodata ca sa-i ceara o favoare si nici nu a participat la emisiunile realizate de omul de televiziune la postul OTV.

 

Intr-o discutie telefonica interceptata, Dan Diaconescu ar fi fost intrebat de interlocutor “daca a vorbit cu primarul”. Ulterior, atunci cand l-au audiat pe Diaconescu, procurorii i-au cerut sa precizeze cu claritate despre ce primar ar fi fost vorba in acea discutie si daca acesta nu era cumva primarul din Zarand, Ion Mot. Dan Diaconescu le-ar fi spus atunci procurorilor ca el nu a vorbit niciodata cu Ion Mot si ca, in schimb, putea fi vorba fie de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, fie de Marian Vanghelie sau de Andrei Chiliman, edili pe care el i-a avut invitati in diverse emisiuni.

 

In 2 iulie 2010, Andrei Chiliman a fost audiat ca martor la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), el declarand atunci ca a vorbit o singura data cu Dan Diaconescu, cand acesta i-a solicitat locuri de parcare in fata sediului OTV, dar ca nu l-a putut ajuta, edilul subliniind ca nimeni din presa nu l-a santajat vreodata.

 

In 24 iunie 2010, la DNA a fost si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, acesta dand o declaratie de martor in dosarul lui Dan Diaconescu.

 

Atat Andrei Chiliman, cat si Sorin Oprescu au negat ca ei ar fi primarul la care se face referire in conversatia interceptata.

 

In 3 iulie, instanta Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti i-a revocat lui Dan Diaconescu masura interdictiei de a parasi tara data in 2 octombrie 2010. Directia Nationala Anticoruptie a contestat decizia la Tribunalul Capitalei, care in 16 iulie a respins ca nefondat recursul acuzarii, aceasta hotarare ramanand definitiva.

 

Patronul postului OTV, Dan Diaconescu, Doru Parv si Ghezea Mitrus au fost trimisi in judecata de catre procurorii anticoruptie in 21 octombrie 2010, pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand Ion Mot si a omului de afaceri Paul Petru Tardea.

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie il acuza pe Cristian Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL si realizator de programe la postul de televiziune OTV, de doua infractiuni de santaj.

 

Alaturi de Dan Diaconescu sunt judecati Dorel Petru Parv, realizator de programe la OTV, administrator la SC Kundalini SRL, “recidivist postexecutoriu”, si Ghezea Mitrus, jurnalist, fost realizator de programe la OTV, fost director general al publicatiei “Atac la persoana”, ambii fiind acuzati de santaj.

 

In rechizitoriul intocmit de procurorii DNA se arata ca, in perioada mai-septembrie 2009, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat in mod repetat, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din 21 iulie 2009, difuzata de postul de televiziune OTV, cat si indirect, prin intermediul lui Doru Parv, pe primarul unei comune din judetul Arad, pentru a-l determina sa le dea suma totala de 200.000 de euro.

 

“Amenintarea a constat in dezvaluirea, la postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru primar, cum ar fi invocarea faptului ca ar fi corupt, ca ar fi savarsit tranzactii ilicite cu terenuri agricole apartinand cetatenilor comunei, pagubindu-i pe acestia, ca are o avere importanta obtinuta ilicit si ca face trafic de influenta pe langa unii ministri”, sustine DNA.

 

Primarul aradean, sub presiunea acestor amenintari, i-ar fi dat lui Doru Parv suma de 30.000 euro si 42.000 lei, “scopul fiind ca banii sa ajunga, in final, la Dan Diaconescu”.

 

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2005, Dan Diaconescu l-ar fi amenintat de mai multe ori, atat in mod direct, in cadrul emisiunii “Dan Diaconescu Direct” din seara zilei de 20 aprilie 2005, cat si indirect, prin intermediul lui Ghezea Mitrus, realizatorul emisiunii “Semnal de alarma” difuzata pe acelasi post de televiziune, pe omul de afaceri Paul Petru Tardea, pentru a-l determina sa-i dea suma totala de 100.000 euro, din care a primit efectiv 4.500 de euro.

 

“Amenintarea a constat in difuzarea, pe postul de televiziune OTV, a unor fapte reale sau imaginare compromitatoare pentru persoana santajata, cum ar fi date despre trecutul infractional al acesteia si afirmatii legate de fraudarea jocului televizat Eurotombola, organizat de societatea comerciala condusa de respectivul om de afaceri, joc difuzat de un post de televiziune concurent”, potrivit procurorilor DNA.

 

Dan Diaconescu si Doru Parv au fost arestati preventiv in 23 iunie 2010. Patronul postului OTV a fost eliberat din arest in 25 iunie 2010, in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti, care a inlocuit masura arestarii preventive cu interdictia de a parasi tara. Doru Parv a fost eliberat din arest in 4 august 2010, Tribunalul Bucuresti admitand atunci cererea de liberare provizorie sub control judiciar formulata de acesta. Instanta a dispus in cazul lui Parv interdictia de a parasi localitatea de domiciliu.

 

MEDIAFAX

 

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *