fbpx

Banii aduc frumusetea?

de

Toata lumea stie ca din cele mai vechi timpuri frumusetea era asociata cu femeia. Era o specialitate feminina si inca este. De aceea, priceperea de a maslui fizicul era o preocupare feminina. Barbatilor li se cereau alte calitati. Ei bine, lucrurile s-au schimbat si nu s-au schimbat. Femeile inca trebuie sa fie frumoase, ba chiar aceasta prescriptie a capatat forme salbatice. Dar, vechea zicala babatul sa fie putin mai frumos ca dracul, desi ramane in picioare, mai are si varianta barbat frumos.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Din ce in ce mai mult in mass media se fac referiri la fizicul barbatilor si din ce in ce mai mult barbatii se ocupa de fizicul lor si de felul in care arata. Aflam ca fotbalistii mor dupa haine scumpe, ca pot concura femeile la investitiile financiare in imagine. Exista chiar si la noi cabinete de beauty pentru ei: depilari, cosmeticale. Arome si parfumuri nu mai sunt rezervate doar femeilor.

Daca luam in consideratie cele doua atribute – frumos si bogat -, deci frumusete si bani, nu putem obtine decat patru situatii: frumos-bogat, frumos-sarac, urat-bogat, urat-sarac. Si, daca eliminam extremele – mare nenorocire, indiferent de sex -, nu ne raman decat doua in care frumusetea si bogatia concureaza pe piata alegerilor. Ce alegem? Ce preferinte avem? Ce decizie iei cand ai de ales? Sau, catre cine-ti indrepti alegerea cand banul se asociaza uratului?

Pusa astfel problema, veti vedea ca alegerea aceasta este foarte dificila. Mai intai, pentru ca daca bogatia, banii, sunt ceva precis – in fond, poate fi redusa la o cifra -, frumusetea este discutabila. Ca si uratenia. Cu alte cuvinte, ne aflam in fata definirii inacceptabilul. Oricine poate face acest exercitiu, daca nu porneste de la cum sa fie, ci de la cum sa nu fie. Adica, cum ne stabilim minimele exigente, de la care negocierile interioare incep sa lucreze. Este ca atunci cand auzim pe cineva spunand “nu m-am facut doctor, pentru ca nu pot sa vad sange”. Aici intram in lumea lui “in niciun caz”. Asa stand lucrurile si cum fiecare are in cap o reprezentare personala a uratului, o lume a preferintelor, atunci cand vorbim despre fizic, inacceptabilul nu este dificil de definit: barbatii trebuie sa nu aiba defecte fizice, handicapuri. Acestia sunt exclusi din campul alegerilor. Poate ca accepti un barbat cu picioare scurte, dar trebuie sa le aiba. Putem spune ca unele defecte pot fi trecute cu vederea, altele nu, chiar daca vederile sunt diferite.

Se mai adauga si timpul. Daca-ti propui o legatura scurta si avantajoasa, poti strange din dinti si face rabat la uratenie. Poti rabda. Dar si frumosul este perisabil si nu te tine-o viata.

Un cantec popular nu mai pare, in aceasta perspectiva, valabil astazi. in cantec se vorbeste despre vanzarea barbatului frumos, despre intentia unei neveste de a-si vinde barbatul frumos la targ: “Intr-o zi de dimineata/ Ma dusei cu-al meu in piata/ E barbatul frumusel/ Cat dai lele pe el?” Suma oferita e bunicica, dar pe nevasta o apuca indoielile. Asa ca nu-l mai vinde pentru ca “Banul trece, e lucru dracos /Eu raman cu-al meu frumos”.

Cea mai mare dificultate in alegerea cu pricina este presiunea sociala a prezentului. Din totdeauna frumusetea si banii au contat.Dar, astazi, ele conteaza ca niciodata. Peste tot mesajul este mai mult sau mai putin agresiv. Reclama “cine-ti rezista la o asemenea masina”, o spune clar. Se subintelege ca frumusetea nu este importanta la barbati. Sau ca ea este facultativa. Sa fii frumos, sa ai bani, sunt mesajele prezentului. Pe vremuri, fetele alegeau “baieti de viitor” – care vor face bani -, astazi ele aleg “baieti de prezent” – care au bani -. Nimeni nu asteapta.

Invazia barbatilor in zona chirurgiei estetice si a industriei frumusetii ne arata ca si ei au inteles ca banii nu ajung, ca exista barbati cu bani – finantele sunt mai ales masculine – si ca sansele de reutita cresc daca la bani se adauga frumusetea. Si, mai este ceva. Femeile, si ele, alearga dupa bani. Si unele chiar si au. Si, atunci, daca ele au bani, de ce sa nu aleaga un barbat cu bani si frumos. Mai ales, ca nimeni nu te obliga sa stai cu ele toata viata. Adica “ban la ban trage” se schimba in “ban la ban si frumusete trage”. Victoria Beckham avea destui bani cand si-a luat ca sot pe frumosul fotbalist.

In sfarsit, avantajele de a alege un barbat urat si bogat nu trebuie uitate. Ele sunt mai mari decat cele ale alegerii unui frumos bogat: invidia surorilor de sex este mai mica, te poti obisnui si, la o adica-l poti parasi mai usor cand un alt ofertant bifeaza ambele calitati. Dubla meritocratie – naturala, deci frumusetea si cea sociala, banii – tenteaza si este comfortabila daca nu te bantuie mitul duratei. Barbatul urat si bogat stie ca banii conteaza, cel frumos si bogat, poate fi traversat de confuzii.

La toate acestea se adauga un ingredient care descurajeaza si complica alegerea, desi astazi nu se mai sta mult pe ganduri: interiorul, sufletul, caracterul, firea sau cum vreti sa-i spuneti. Dar cine mai are timp de asa ceva? Imaginea conteaza si ce zic altii despre tine. Si chiar daca ai putea starni compasiune – doar stai cu uratul! -, fruntea sus: ai bani!

Articol publicat in 2009 in revista Tango.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Psihologie

Comentarii

  • da…si nu…depinde..

    eli octombrie 29, 2011 11:23 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.