fbpx

Barack Obama: Când suntem cu toții egali, suntem mai liberi

de

La împlinirea a 55 de ani de viață, Barack Obama a scris un eseu despre feminism pentru revista Glamour din Statele Unite. Președintele Americii a subliniat importanța feminismului, dar nu doar din perspectiva sa de autoritate politică, ci și din cea personală, de tată a două fete. În articolul său, Obama cere bărbaților să lupte cu sexismul și să-și trateze partenerele de viață ca fiind egalele lor, informează New York Times.

În articolul său din Glamour, Obama evocă lupta îndelungată a femeilor pentru egalitate, face referiri la drepturile și libertățile lor din prezent, dar și la stereotipurile și prejudecățile care frânează consolidarea egalității dintre femei și bărbați.

„Este o perioadă extraordinară pentru a fi femeie (…) și nu o spun doar în calitate de președinte, ci și de feminist”, spune Obama. El omagiază femeile care au înlăturat diferențele de salarizare dintre ele și bărbați, pe cele care au făcut posibilă o viață mai bună pentru cele de astăzi și le oferă exemplu pe femeile de referință din familia sa: „Am fost crescut de o mamă singură, care și-a petrecut foarte mult timp din cariera ei dedicându-se emancipării femeilor în țările dezvoltate. Mi-am privit bunica, cea care a ajutat la creșterea mea, muncind într-o bancă, ca mai apoi să se tot lovească de un perete de sticlă. Am urmărit-o pe Michelle cum a pus în balanță o carieră și creșterea unei familii. (…) Consider că sunt destul de bine informat în legătură cu provocările cu care o femeie se confruntă – și acest lucru mi-a oferit forma propriului meu feminism.”. „Feminismul secolului 21 este întocmai despre asta: când suntem cu toții egali, suntem mai liberi”, este concluzia președintelui american.

Ca tată implicat în educația fiicelor sale, a devenit conștient de presiunile la care sunt supuse fetele, motiv pentru care atrage atenția asupra presupunerilor despre sexism și rolurile de gen: „Vedem comportamente sociale subtile și nu atât de subtile perpetuându-se prin intermediul culturii. Vedem o enormă presiune la care sunt supuse fetele pentru ca ele să arate, să se comporte și chiar să gândească într-un anume mod. (…) Trebuie să ne schimbăm atitudinea, mentalitatea că fetele trebuie să fie rezervate și băieții încrezători. Să schimbăm modul tradițional de a gândi, care critică fetele care își spun punctul de vedere și băieții care plâng”, îndeamnă Obama.

De asemenea, el a atenționat că femeile nu trebuie să fie pedepsite pentru sexualitatea lor în timp ce bărbații sunt lăudați din același motiv: „Trebuie să schimbăm atitudinea care permite hărțuirea zilnică a femeilor, indiferent că merg pe stradă sau îndrăznesc să navigheze online. Trebuie să schimbăm această atitudine a bărbaților care se simt amenințați de prezența și succesul femeilor”.

„Nu este ceva obișnuit pentru un bărbat să scrie un astfel de eseu, cu atât mai puțin pentru un președinte…” a observat Brenda Weber, președinta Departamentului de Studii de Gen de la Universitatea Indiana, care s-a arătat extrem de încântată de o asemenea abordare, precizând că gestul președintelui de a își asuma o astfel de poziție nu doar din perspectivă politică, ci și personală, este extrem de valoros pentru lumea în care trăim, iar Cindi Leive, editoarea șefă a revistei Glamour a declarat că este un articol care depășește cu mult locurile comune de genul “eu cred în femeile puternice”, aducând valoare ideii că feminismul aparține deopotrivă lumii femeilor și lumii bărbaților.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.