fbpx

Bob Dylan a primit premiul Nobel pentru literatură. “Ne-a făcut-o comitetul Nobel!” a scris Mircea Cărtărescu”

de

După ce anul trecut premiul Nobel pentru literatură a fost acordat scriitoarei şi jurnalistei Svetlana Aleksievici, iar în 2014 scriitorului francez Patrick Modiano, în 2016, premiul Nobel pentru literatură îi revine, așa cum s-a anunțat miercuri, 13 octombrie 2016, lui Bob Dylan, muzician și poet, “pentru a fi creat noi expresii poetice în cadrul marii tradiții muzicale americane”.

Bob Dylan s-a născut pe 24 mai 1941 în Minnesota și a devenit unul dintre cei mai influenți și iubiți artiști ai secolului XX.

În 2004 Bob Dylan a fost trecut pe locul doi în lista celor mai mari artiști ai tuturor timpurilor într-un top al revistei Rolling Stone, iar din ianuarie 2011 creația sa a devenit obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și a Artelor și Limbi Clasice, Universitatea din Oslo.

Alegerea de anul acesta a comitetului Nobel a divizat lumea scriitorilor în două tabere, unii care se mândresc pentru depășirea granițelor clasice ale tărâmului literaturii – de altfel anul trecut a fost premiată o jurnalistă -, iar alții care contestă greutatea operei literare a premiantului, în special prin comparație cu opera contracandidaților săi.

Și în țara noastră, scriitorii au comentat decizia, Mircea Cărtărescu scriind pe Facebook că “Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”

“Mi-am șters prima postare, făcută la mare surpriză. Poate-o s-o șterg și pe-asta, că nu mi-am revenit din șoc și încă vorbesc aiurea… Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuși, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet (eu l-am și tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevărați, Adonis, Ngugi, DeLillo și alți 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simți acum? Și-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeștrii și favoriții mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”, a scris Mircea Cărtărescu după ce a fost anunțat numele poetului, compozitorului și interpretului Bob Dylan drept laureat al premiului Nobel pentru literatură.

Premiile Nobel se decernează din anul 1901, după moartea inginerului suedez Alfred Nobel, care a lăsat înscris prin testament acest proiect.

 

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Tag-uri:
· · ·
Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.