fbpx

Bogdan Nicolai: Totul începe prin a nu îți mai lua atât de în serios propria persoană

de
Bogdan Nicolai

Este jurnalist, MC și scenarist la Românii au talent și la Destul Tv, are o pagină de Facebook cu zeci de mii de like-uri și un simț al umorului care se răzvrătește împotriva tuturor realităților românești care ne-ar putea doborî. S-a născut la Câmpina, într-o familie cu tată inginer și mamă psiholog, și-a petrecut copilăria și adolescența la Sinaia, dar a venit în București de la 18 ani, unde a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării și unde a arătat tuturor, de multe ori, fără voia lui, că este absolut excepțional în orice proiect s-ar implica. Pentru că am simțit că descoperirea unui asemenea tânăr domn este un dar pe care vi-l putem face, l-am rugat pe Bogdan să vină la o întâlnire cu noi în Parcul Carol, într-o zi de februarie în care se lăsase, doar pentru noi, primăvara.

Fotografii de Paul Buciuta

Alice Năstase Buciuta: Este cuvântul o armă care îi ajută pe cei care știu s-o folosească să devină din ce în ce mai puternici? Ce este pentru tine?

Bogdan Nicolai: Cuvintele noastre devin, treptat, acțiunile noastre. Acțiunile se transformă în obiceiuri, obiceiurile ne formează caracterul, iar caracterul ne decide destinul. Un caracter foarte puternic poate decide chiar și destinele altora, multora, ale tuturor. D-aia trebuie să fii foarte atent la ce spui, dar și la ce rostesc ceilalți. Cuvântul e totul.

Ai înțeles de unde ai căpătat sau ai moștenit capacitatea ta de a te exprima altfel decât ceilalți, mai bine, mai puternic, mai memorabil?

Bogdan Nicolai: Merg pe un drum încă neumblat. Eu fac primii pași pe el. Nu știu dacă duce undeva sau dacă am luat-o aiurea prin bălării. Oricum, nu am ajuns încă atât de departe, încât să îmi permit să dau sfaturi.

Te-ai născut râzând? Ai fost genul acela de copil care chicotește și ai înțeles mecanismele umorului instinctiv, dintotdeauna?

Bogdan Nicolai: Părinții mei au foarte mult umor, așa că nu știu dacă a fost ceva nativ sau învățat. La mine în familie s-a râs în permanență. Suntem o haită de hiene care vociferează non-stop: „hi, hi, hi, ha, ha, ha, ha, ha”. Câte doi-trei se aliază împotriva unuia singur și îl atacă până când cel vânat devine, la rândul lui, vânător și aliat cu alt membru al haitei. Cam așa ne-au prezentat și la Teleenciclopedia.

Ce se poate învăța în legătură cu umorul?

Bogdan Nicolai: Marii umoriști și teoreticieni se împart în două tabere: cei – ca Woody Allen – care cred că umorul este genetic și cei care cred că el se poate educa și exersa. Dacă mi se permite și mie o părere, aș spune că totul începe prin a nu îți mai lua atât de în serios propria persoană. E regula esențială care te transformă dintr-un om scârbos și batjocoritor, într-unul cu șanse reale la titlul de umorist. Coboară-te la nivelul celor cărora le spui glume sau, și mai bine (!), poziționează-te puțin mai jos.

E esențială spontaneitatea sau contează, înainte de toate, o bună pregătire și cizelare a textelor?

Bogdan Nicolai:Depinde. Unii își scriu glumele dinainte și le memorează, alții merg exclusiv pe spontaneitate.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.