fbpx

Bradley Birkenfeld: Simplul fapt că am fost singurul bancher judecat și trimis la închisoare dovedește că sistemul este total corupt

de

Există povești adevărate atât de uimitoare și de curajoase, încât par ficțiuni. Lumea în care trăim are cotloane uluitoare pe care doar din când în când cineva se încumetă să le lumineze. Avertizorul financiar Bradley Birkenfeld este unul dintre acești temerari, iar cartea sa oferă asemenea noi perspective.

Autorul și-a început cariera bancară la State Street Bank & Trust din Boston, departamentul de tranzacții valutare. În 1994, a avertizat FBI în legătură cu unele activități ilegale ale State Street Bank, dar nu au fost demarate investigații. În 1996, a fost angajat ca bancher privat la banca Credit Suisse, iar în 1998 s-a mutat la Barclay’s Bank. În 2001, Birkenfeld a început să lucreze la UBS, sediul din Geneva, Elveția, ca bancher privat, oferind servicii de management al activelor, prin orientarea investițiilor (mobiliare și imobiliare), inclusiv „eficientizarea“ plăților de taxe fiscale. Principala lui responsabilitate era să convingă americani bogați să-și mute fondurile la UBS ca să evite plata taxelor fiscale. Cartea lui Bradley C. Birkenfeld, Bancherul Diavolului (Cum am distrus secretul bancar elvețian), devenită imediat după lansare un bestseller internațional și publicată în România de Editura Minerva, este o incredibilă poveste adevărată ce oferă o privire în spatele sistemului bancar elvețian și al unui sistem juridic corupt. Editura Minerva a reușit performanța de a-l aduce în fața publicului din România pe autor, ocazie cu care i-am putut adresa câteva întrebări.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: În ce fel de familie ați crescut, cum au fost anii copilăriei și ce doreați să ajungeți când veți fi mare?

Bradley Birkenfeld: Am crescut într-o familie iubitoare, fiind cel mai mic dintre cei trei băieți. Tatăl meu și mama mea au lucrat în domeniul medical, tata ca neurochirurg, iar mama ca asistentă. Am avut o viață confortabilă într-o casă frumoasă, cu vacanțe multe și petreceri între prieteni. Când eram copil, munceam în vacanțele de vară. Am avut numeroși prieteni în cartierul în care locuiam. Fiind trei băieți, atmosfera în familie era mereu foarte competitivă. Am practicat mai multe sporturi. Am învățat la unul dintre cele mai bune licee particulare, iar apoi la cea mai veche academie privată din Statele Unite, de unde mi-am luat și licența în economie. Ca adolescent, nu știam ce meserie o să practic și doar din întâmplare am ajuns să lucrez în domeniul bancar, datorită joburilor din vacanțele de vară din timpul studiilor universitare.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Și ce puteți spune că ați ajuns? Cum vă definiți, azi, ca profesie, care este principalul lucru prin care vă definiți parcursul până aici?

Bradley Birkenfeld: Am devenit cel mai important și mai curajos avertizor financiar din lume. Am transformat literalmente o industrie de trilioane de dolari care funcționa de secole. Îmi dau seama că pot aduce și în continuare o schimbare în lume prin conferințele la care particip și motivându-i pe alții să acționeze corect. În prezent, activitatea mea se concentrează pe discursurile mele motivaționale și pe consilierea pe care o dau diferitelor guverne în ceea ce privește lumea bancară ilegală a conturilor offshore.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ce instincte a trebuit să vă depășiți ca să puteți face acest pas către demascare și dezvăluire?

Bradley Birkenfeld: Orice avertizor de integritate trebuie să aibă mare curaj și determinare pentru a face ceea ce trebuie. M-am confruntat cu UBS, cea mai mare bancă din lume, și Departamentul de Justițiție american (DOJ), la fel de mare și corupt. Am fost neînduplecat în abordarea mea, după modelul diferitelor sporturi pe care le-am practicat: hochei pe gheață și fotbal american. Provocările fizice și psihice din mediul academic militar m-a ajutat de asemenea. Toate aceste experiențe mi-au stimulat puterea interioară și m-au ajutat să fiu o persoană puternică și concentrată.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum ați deprins aptitudinile de scriitor care să vă facă să treceți cu atât de mare forță de la lumea cifrelor la cea a literelor?

Bradley Birkenfeld: Abilitatea mea de a scrie o carte captivantă și istorică se datorează lecturilor din timpul studenției, în America, și a celor din perioada masterului din Elveția. Am călătorit mult în jurul lumii, am fost mereu curios să învăț ceva nou și am căpătat o foarte mare experiență în domeniul bancar de investiții și al băncilor private. La fel de important a fost și faptul că m-am documentat mult și am angajat și un scriitor specializat în romane militare care a stilizat povestea mea fără precedent.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Care este cel mai motivant feedback primit de la un cititor obișnuit?

Bradley Birkenfeld: Cititori din lumea întreagă mi-au trimis multe semnale poîitive și m-au lăudat pentru scrierea unei cărți atât de captivante. Oamenii mi-au spus că am fost incredibil de curajos pentru a lupta cu un sistem îngrozitor de corupt.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Cum ați combinat, în demersul dumneavoastră, simțul dreptății și pe cel al răzbunării?

Bradley Birkenfeld: Simplul fapt că am fost singurul bancher judecat și trimis la închisoare (ca avertizor de integritate curajos care s-a prezentat voluntar în fața propriului guvern) pe fondul întregii crize financiare dovedește că sistemul este total corupt. În cele din urmă, același guvern care m-a încarcerat, dar un alt departament (IRS – fiscul), mi-a dat cea mai mare recompensă din istorie – 104 milioane de dolari. Aceasta este cea mai satisfăcătoare răzbunare pe care o poate avea cineva!

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Știți totul despre bani și despre oamenii care fac bani. Care credeți că este resortul real din spatele acestei curse, adesea oneroase, pentru îmbogățire?

Bradley Birkenfeld: De mii de ani oamenii se îmbogățesc și acumulează averi. Cred că este inerent ca în societate să vrei să fii educat, să muncești, să vrei să ai succes și să ai bani. Oamenii se străduiesc să fie bogați, faimoși, puternici și influenți. Natura competitivă a afacerilor și a politicii îi determină pe oameni să vrea să fie mai buni, îi stimulează să devină mai bogați.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Ce pierd – sau ce câștigă – cei cărora totuși, nu le pasă deloc de bani, celor romantici, care spun, de exemplu, “eu vreau dragoste, nu-mi pasă de cele materiale”?

Bradley Birkenfeld: Să ai bani te ajută pe mai multe planuri în societate, îți asigură nevoile de bază, hrană, adăpost, haine… Sunt de acord că mulți oameni nu consideră atât de important să aibă bani, ceea ce este corect, dar, de fiecare dată când cineva ia o decizie rațională sacrifică ceva pentru altceva. Dând curs dorinței de a avea bani poți să îți făurești o viață mai relaxată și poți să îți permiți să te concentrezi pe diverse alte dorințe. Deci, în realitate, câștigi și pierzi în același timp.

Marea Dragoste/ revistatango.ro: Dumneavoastră ce vreți, azi, de la viață? Ce vă face fericit?

Bradley Birkenfeld: Îmi face cu adevărat plăcere să-mi public cartea în cât mai multe limbi, să călătoresc în jurul lumii, să țin conferințe, să consiliez diferitele guverne și să-i motivez pe alții să facă ceea ce este corect. Îmi plac bucătăria și vinul de calitate și îmi place să aflu cât mai multe despre cultura, istoria, muzica și arhitectura locurilor prin care trec. Am un grup de prieteni din toate colțurile lumii cu care mă vizitez, pracic mai multe sporturi, am conversații interesante și îmi adun amintiri minunate.

Despre Bancherul Diavolului

„Una dintre cele mai bune cărți despre infracțiunile corporatiste care a fost scrisă vreodată“ – Corporate Crime Reporter

 

„Bradley Birkenfeld – cel mai important informator financiar din toate timpurile.“ – CNBC (publicație americană pentru și despre piețele de capital)

 

„Dacă o singură persoană poate fi creditată că a atras atenția populației asupra lumii offshore, atunci este vorba de Bradley Birkenfeld.“ – Financial Times

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți · Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.