fbpx

Bruna Baglioni: Sunteți o țară de cântăreți

de

Celebra mezzosoprană Bruna Baglioni, cunoscută în întreaga lume pentru vocea sa de excepție combinată cu o forță specială a interpretării și a transmiterii emoției, este astăzi una dintre cele mai căutate profesoare, iar masterclass-urile sale dăruiesc tinerilor cântăreți șansa descoperirii și a învățării la cel mai înalt nivel. În ianuarie 2017, artista a susținut un masterclass la Opera Națională București, încheiat cu un concert al tinerilor cântăreți.

Bruna Baglioni şi-a început cariera în anul 1965, cântând în concertul din închiderea Concursului Naţional de Canto de la Teatrul La Fenice din Veneţia. Primul său rol a fost Leonora din La Favorita de Donizetti, interpretat la Teatrul din Bologna în 1974, cu Luciano Pavarotti şi Renato Bruson parteneri de scenă. În acelaşi rol a cântat şi la Teatrul La Scala din Milano, unde a apărut şi în Ulrica din Bal mascat de Verdi, Santuzza din Cavalleria Rusticana de Mascagni şi în Adalgisa din Norma de Bellini. Repertoriul Brunei Baglioni include, între altele, şi rolurile Amneris, Olga, Preziosilla, Eboli, Azucena, Fenena.
Artista a cântat în majoritatea teatrelor de operă importante ale lumii, colaborând cu şefi de orchestră şi cântăreţi celebri, iar acum are o carieră strălucită de profesoară.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Cum a fost pentru dumneavoastră experiența acestui masterclass cu tineri cântăreți români?

Bruna Baglioni: Am găsit aici voci incredibile, foarte valoroase, și mă bucur enorm că am fost aici. Tinerii aceștia au nevoie de cineva care să-i învețe și să-i ajute să capete experiență în a lucra cu vocea. În orice caz, am descoperit mari voci, voci frumoase, voci importante, sunteți chiar o țară de cântăreți.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ce anume diferențiază vocile între ele?

BRUNA BAGLIONI: Vocile sunt foarte diferite, de aceea sunt și atât de recongnoscibile. Diferă sunetul, dar diferă și puterea vocii de a ajunge la public, diferă nuanțele… Cred că nu există om care să nu poată deosebi vocea lui Pavarotti, atât de frumoasă. Culoarea vocii determină frumusețea, iar volumul, puterea ei.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Iar aceste caracteristici fac diferența între cei care pot avea o mare carieră și cei care nu pot?

BRUNA BAGLIONI: Vocea face diferența, categoric, însă vocea, oricât de bună ar fi, nu este totul. Unii, pur și simplu, nu riscă o mare carieră, căci pentru a fi de succes trebuie să ai și curaj, să riști, să experimentezi. Deci vocea și curajul sunt elementele care contează.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar în cazul dumneavoastră? Ce anume v-a făcut să vă diferențiați și să aveți o carieră de succes?

BRUNA BAGLIONI: Nu o spun eu, au zis-o cei din jur… Inovația mea a constat în combinarea interpretării vocale cu interpretarea scenică. Eu am stat de fiecare dată foarte mult să lucrez fiecare rol, am studiat exact ce trebuie să fac, ce anume trebuie să înțeleg din personaj pentru a interpreta acea operă și pentru a înțelege cum se rezolvă rolul în anumite pasaje ale spectacolului. Cred că asta m-a ajutat…

Marea Dragoste / revistatango.ro: Toate aceste lucruri, atât de subtile, pot fi învățate, le puteți da mai departe elevilor dumneavoastră?

BRUNA BAGLIONI: Da, îi învăț toate aceste lucruri. Eu pornesc cu fiecare dintre elevi în căutarea propriei lor personalități. Ei trebuie să aibă forța să înțeleagă și să aplice ceea ce învață, să simtă poziția corectă a vocii – ocea trebuie să fie liberă, asta e menirea ei, să iasă liberă, fără să lovească nici de o parte nici de alta a gâtului – și să interpreteze.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Unii spun că și profesorii învață odată cu elevii sau studenții săi. Și dumneavoastră învățați?

BRUNA BAGLIONI: Să știți că nu e ușor, trebuie să știi psihologie, să înțelegi elevul ca să-ți dai seama din ce motiv se blochează într-o anumită poziție vocală, să poți să îți dai seama ce probleme are de depășit ca să cânte mai bine, trebuie să le explici cum merge lumea, să accepte faptul că nu vor reuși la toate audițiile, să își învingă timiditatea… Sunt multe lucruri de învățat și ele diferă de la elev la elev, deci pot spune că învăț și eu, cu fiecare în parte.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ce fel de muzică ascultați de plăcere, nu pentru studiu?

BRUNA BAGLIONI: Ascult orice muzică frumoasă, și pop, rock, dacă e frumos, de ce nu? Să nu uităm că am o fată, care m-a târât pe la o grămadă de concerte cu tot felul de muzică. Îmi place să merg cu ea, doar dacă e prea tare volumul am o problemă, și atunci rup un șervețel și îmi astup urechile cu el… ( râde)

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ați amintit-o pe fiica dumneavoastră, Priscilla, ea însăși o personalitate în lumea managementului muzical, așa că vă întreb cât de importantă e familia, cât de importantă e iubirea în viața dumneavoastră în raport cu cariera?

BRUNA BAGLIONI: Familia e cea mai importantă. Iubirea e mai presus de orice altceva.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Chiar și mai presus de o mare carieră, ca a dumneavoastră?

BRUNA BAGLIONI: Da, iubirea e mai presus de orice. Să nu uităm că, într-o zi, scena ți se închide, publicul care te-a iubit nu te va mai vedea, iar tu trebuie să trăiești mai departe. Și din fericire nu singur, ci împreună cu famila ta, care e alături de tine mereu.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Unde vă găsesc cei care vor să studieze cu dumneavoastră? Unde vor mai fi master-class-uri?

BRUNA BAGLIONI: Anunț pe internet programul master-class-urilor viitoare, dau și lecții particulare, cine vrea să mă găsească poate urmări pagina mea de Facebook și putem intra în legătură. Sunt în plină activitate.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Interviuri · Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.