fbpx

Bustul lui Adrian Paunescu, dezvelit in prezenta catorva zeci de admiratori si a unui protestatar

de

Bustul lui Adrian Paunescu din parcul Gradina Icoanei a fost dezvelit, sambata, in prezenta catorva zeci de admiratori sau prieteni ai poetului, printre care academicianul Eugen Simion si Gelu Voican Voiculescu, evenimentul fiind marcat si de protestul unui locuitor al Sectorului 2.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Eugen Simion: “Adrian Paunescu are o opera intinsa, voluminoasa, enorma. Se va confrunta cu timpul”

Inaintea dezvelirii bustului poetului, primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu a declarat ca acest eveniment dedicat lui Paunescu face parte dintr-o serie de comemorari, trecute sau viitoare, ale unor nume mari ale literaturii romane, precum Mircea Eliade, Pentru Tutea si Mircea Vulcanescu. In primele minute ale ceremoniei, in timp ce Neculai Ontanu vorbea despre opera lui Paunescu, un barbat in varsta de aproximativ 30 de ani a scandat, de pe trotuarul de vizavi, impotriva gestului de a-l comemora pe poet. “Rusine! Adrian Paunescu nu merita asta!”, a strigat barbatul de langa politistii care incercau sa il calmeze.
Netulburat, academicianul Eugen Simion a vorbit, de asemenea, despre opera lui Paunescu. “Adrian Paunescu are o opera intinsa, voluminoasa, enorma. Se va confrunta cu timpul (…). Adrian Paunescu a fost si un om politic remarcabil”, a spus academicianul.
“Remarcabil, bine zis «remarcabil!»”, a strigat, la randul sau, protestatarul, de peste strada. “Unii il urascu cu o ura grea, indecenta chiar”, a vorbit Eugen Simion despre mostenirea pe care a lasat-o poetul, amintind si de criticile care i-au fost aduse si in ziua inmormantarii sale. In timpul discursului academicianului, o duba a Politiei Locale a Sectorului 2 s-a oprit langa protestatar, starnind revolta catorva oameni prezenti la eveniment.
“Nu puteti sa faceti asa ceva, nu puteti sa il luati la sectie”, a strigat unul dintre participantii la eveniment catre politisti. “Este dreptul meu de a fi aici si de aprotesta impotriva acestei mascarade”, a spus si protestatarul recomandandu-se drept un locuitor al Sectorului 2 pe nume “Marinescu”.
“Nu merita Paunescu o asemenea mascarada, o asemenea glorificare. Asta este opinia mea. Este o persoana care a facut profund rau societatii romanesti”, a adaugat el.
La scurt timp dupa sosirea dubei, protestatarul a plecat de la eveniment. Printre cei care i-au adus un omagiu lui Paunescu s-au numarat si Mihai Cimpoi, academician din Republica Moldova, jurnalistul Tudor Octavian si Gelu Voican Voiculescu. Acesta din urma a vorbit despre modul in care societatea romaneasca l-a uitat pe Adrian Paunescu.

Gelu Voican Voiculescu: “Ingratitudinea este forma cea mai sublima de recunostinta”

“Ingratitudinea este forma cea mai sublima de recunostinta. Dupa prezenta masiva la inmormantarea lui Paunescu s-au facut foarte putine gesturi care sa aminteasca de persoana sa. Un val de uitare a incercat sa stearga urmele trecerii lui prin lume”, a spus Gelu Voican Voiculescu. Acesta a adaugat ca romanii pot constientiza golul pe care l-a lasat disparitia poetului, “inchipuindu-si cum ar fi reactionat Adrian Paunescu saptamana aceasta cand se intampla aceasta rusinoasa provocare de a aduce in tara sicriul lui Nyiro Jozsef (…). El (Paunescu n.r.) nu ar fi tolerat aceasta demisie de la autoritatea de stat”.
La eveniment a fost prezent si Preasfintitul Varlaam Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, care a vorbit despre personalitatea lui Adrian Paunescu si, impreuna cu Eugen Simion, a dezvelit bustul poetului.
Evenimentul dedicat lui Paunescu a fost contestat si inaintea desfasurarii, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), printr-un comunicat dat vineri.
IICCMER “isi exprima dezaprobarea ferma fata de aceasta initiativa si solicita public Primariei Sectorului 2 sa renunte la acest gest iresponsabil”, potrivit comunicatului remis agentiei MEDIAFAX, in care se precizeaza ca printre atributiile institutului se numara si “identificarea responsabililor pentru ideologia si propaganda statului totalitar, precum si evidentierea surselor intelectuale ale formarii gandirii si practicilor totalitare”.
Adrian Paunescu (1943 – 2010) a fost, inainte de 1989, unul dintre sustinatorii dictatorului Nicolae Ceausescu, postura din care a sprijinit regimul si ideologia comuniste. “Paunescu a fost initiatorul si coordonatorul unor actiuni si manifestari artistice ample prin intermediul carora se aduceau laude desantate regimului comunist si conducatorului Partidului Comunist. Dincolo de contributiile literare – de care se vor ocupa exegetii literari – cariera publica a lui Adrian Paunescu de dinainte de 1989 a inregistrat numeroase momente in care sunt vadite accentele national-comuniste si dimensiunea apologetica”, se mai spune in comunicatul IICCMER.
Institutul mai precizeaza ca, din perspectiva sa, “cultul persoanelor care au contribuit la potentarea si la amplificarea propagandei comuniste reprezinta un act de dispret la adresa victimelor regimului comunist”.
Adrian Paunescu – nascut la 20 iulie 1943, in Copaceni, judetul Balti, Basarabia, in prezent Republica Moldova – a fost poet, publicist si om politic. Adrian Paunescu a fost cunoscut mai ales ca poet si organizator al Cenaclului Flacara, el fiind si unul dintre cei mai prolifici autori romani contemporani. Adrian Paunescu a murit la inceputul lunii noiembrie 2010.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Life

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.