fbpx

Ce cadouri le oferim copiilor nostri?

de

Sarbatorile de iarna se apropie cu garantii de bucurie, mai ales pentru copii. Ghetutele lor se vor umple si anul acesta cu tot felul de dulciuri si surprize, iar Mos Craciun nu va da gres nici de-aceasta data… sau va da, aducandu-le din nou altceva decat ce si-au dorit tot anul?

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Cadourile pe care le oferim copiilor nostri exprima afectiunea noastra pentru ei, dar nu de putine ori facem alegeri bazandu-ne mai mult pe rationamentul nostru decat pe dorintele lor. In timp ce noi ne orientam dupa ceva folositor si educativ, ei vor o noua papusa sau o noua masinuta, “de parca nu ar avea destule acasa”. Cadourile nu trebuie sa fie neaparat scumpe ca sa le placa, ci sa le arate ca suntem atenti la dorintele lor. Visurile sunt ceva personal, la care trebuie sa ne raportam cu respect, chiar daca le valorizam diferit, exceptand totusi cazurile in care copiii cer ceva absurd sau prea scump.

Pe de alta parte, copiii se compara mult unii cu altii, iar multe jucarii le plac pentru ca sunt intens mediatizate, la moda, dar ele nu contribuie in mod necesar la dezvoltarea lor intelectuala. Ce ne ramane de facut este sa cautam o solutie de mijloc, fie sa-i facem pe plac, adaugand si propunerea noastra pe lista de cadouri, fie sa adaptam ceea isi doreste.

Cum aflam ce isi doreste un copil

Foarte simplu. Intrebandu-l. Daca isi doreste ceva foarte mult, copilul va duce discutia in acea directie. O alta modalitate este sa fim atenti ce jucarii sau alte lucruri il atrag cand mergem cu el la cumparaturi. Dupa ce ne lamurim ce isi doreste, putem cauta compromisurile. Psihologul Tatiana Sisova ofera un exemplu: “sa zicem ca fiul viseaza cu incapatanare la masinute, desi camera lui se deosebeste cu putin de vitrina unui magazin de jucarii. Indepliniti-i dorinta, dar dezvoltati-o creativ: cumparati-i un set in care pe langa masinute vor intra si alte accesorii, de exemplu o benzinarie si oameni mici cu care pe urma veti initia un joc captivant” (“Probleme si dificultati in educarea copiilor”).
Totusi, daca vedem ca orice cadou i-am face copilului, tot nu reusim sa-l multumim, acest lucru arata, paradoxal, ca are nevoie de mai multa atentie din partea noastra, ca trebuie sa petrecem mai mult timp cu el.

Alegerea cadoului in functie de varsta copilului
In alegerea cadoului, trebuie sa tinem cont de varsta si de caracterului copilului.

0-2 ani
E varsta la care nici cea mai frumoasa jucarie din lume nu-l va interesa pe copil prea mult timp, fiind la varsta insusirii active a lumii, a casei in care sta. Asta explica de ce e mai atras de linguri sau de alte lucruri din casa decat de jucariile lui. Totusi, ne putem incerca “norocul” cu jucarii interactive, care se misca, lumineaza si canta.
Ce mai putem face este sa-i “rezervam” un cadou memorabil pentru mai tarziu, care poate fi, de exemplu, o sticla de vin pe care baiatul o poate primi cand implineste 18 ani, ori o bijuterie in cazul unei fete, care ii va fi daruita tot la varsta majoratului. Atunci bijuteria respectiva va fi deja o relicva de familie si aceasta ii va conferi o deosebita valoare, care nu se exprima in echivalentul banesc.

3-4 ani
Copilul arata mai mult interes pentru jucarii, dar deseori le strica, din dorinta de a vedea ce se ascunde inauntrul lor. In acest caz, baiatului ii putem oferi un autocamion de exemplu, cu mai putine piese care se detaseaza sau care se rup si in care el poate incarca diverse obiecte. Alte solutii pot fi jocurile de constructie cu piese din plastic sau jucariile de plus. Copilul care se confrunta cu diverse temeri inainte de somn se simte mai linistit si adoarme mai usor daca are cu el jucaria de plus preferata. Pentru un copil galagios, activ, se recomanda jucariile care contribuie la miscare.

5-7 ani
Incepand cu aceasta varsta, copiii isi diversifica interesele. Cadourile pe care le alegem pentru ei trebuie sa contribuie la dezvoltarea inclinatiilor lor naturale, a creativitatii si a memoriei: puzzle-uri, seturi de constructie, jocuri de cultura generala, jocuri care dezvolta memoria. Imbracamintea si incaltamintea nu prezinta o mare valoare pentru majoritatea copiilor de varsta prescolara, ca jucariile si jocurile.

7-9 ani
Si la aceasta varsta accentul cade pe inclinatiile si interesele copilului, iar perspectivele se largesc si mai mult, de la carti ilustrate, enciclopedii pentru copii si puzzle-uri, la seturi de constructii mai complexe si kituri de traforaj (desi poate parea o activitate demodata, traforajul incurajeaza concentrarea si rabdarea) sau accesorii pentru papusi, seturi art&craft pentru copii.

10-12 ani
Pentru copiii carora le place sportul sau pentru cei pasionati de vreo arta, alegerea cadoului poate fi o sarcina mai usoara pentru noi. La aceasta varsta copiii pot sa aprecieze mai multe lucruri. Alte optiuni de cadouri: kit de origami, kit de modelism, puzzle-uri tridimensionale, jocuri de societate sau “board games” (Scrabble, Dame, Rummy, Sah, Activity etc).

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.