fbpx

Cele mai bune filme romanesti ale anului 2012

de

Regizorul Cristian Mungiu a fost din nou premiat la Festivalul de la Cannes, in 2012, pentru drama “Dupa dealuri”, dar de data aceasta a schimbat Palme d’Or-ul cu premiul pentru scenariu al juriului, intr-un an in care filmul romanesc nu a dus lipsa nici de drame de familie si nici de comedii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

De altfel, filmul “Dupa dealuri” a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obtinut de Cristian Mungiu – recompensat cu premiul Palme d’Or in 2007, pentru “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” – i s-a alaturat premiul pentru interpretare feminina, acordat ex-aequo Cristinei Flutur si Cosminei Stratan.
Inspirat din romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul “Dupa dealuri” spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.
“Dupa dealuri” a avut premiera de gala la finalul lunii octombrie si se afla pe lista scurta de propuneri pentru o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun film intr-o limba straina alta decat engleza – o premiera pentru cinematografia romaneasca. Lungmetrajul “Dupa dealuri” a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, “Dupa dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat si la premiile decernate de Academia de Film Europeana, dar si la premiile Satellite, acordate in cinematografia independenta din SUA.
Dar primul film selectat anul acesta la un festival de clasa A a fost “Toata lumea din familia noastra”, de Radu Jude. Pelicula a fost prezenta in sectiunea Forum a Festivalului de Film de la Berlin, la inceputul acestui an. Dar premiul cel mare pentru “Toata lumea din familia noastra” a venit in vara, la Festivalul de la Sarajevo, unde filmul a primit trofeul “Inima orasului Sarajevo”. De asemenea, lungmetrajul lui Radu Jude a primit premiul Bayard d’Or, acordat celui mai bun film francofon, iar Serban Pavlu a fost desemnat cel mai bun actor de juriul Festivalului International de Film de la Namur (FIFF), Belgia.
“Toata lumea din familia noastra” trateaza cu umor povestea trista a unui tata si a fiicei lui, care vor sa petreaca impreuna o vacanta ca-n rai, dar sunt prinsi in iadul relatiilor de familie de pe pamant. Filmul ii are in rolurile principale pe Serban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sirbu si Gabriel Spahiu, cu participarea extraordinara a cunoscutilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu si Alexandru Arsinel. “Toata lumea din familia noastra” este cel de-al doilea lungmetraj al lui Radu Jude, dupa “Cea mai fericita fata din lume”, care a obtinut premiul CICAE la Berlinala in 2009.
Tot in 2012 a fost lansat si noul film al lui Tudor Giurgiu, “Despre oameni si melci”, care a adus in cinematografe, de la lansare, 63.623 de spectatori, devenind productia romaneasca cu cel mai mare public anul acesta.
Actiunea filmului “Despre oameni si melci” se petrece in 1992, in Campulung-Muscel, la fabrica de masini ARO. Filmul spune povestea unui grup de muncitori angajati la o fabrica falimentara, la inceputul anilor ’90 in Romania. Totul se schimba atunci cand unul dintre ei descopera o solutie neobisnuita de a-si salva colegii de la somaj si fabrica de la inchidere. O intreprindere de stat ce fabrica masini e pe cale sa falimenteze si trebuie privatizata in doar o saptamana. Cumparatorul este o companie franceza care planuieste sa transforme fabrica intr-o crescatorie de melci. Doar 300 din cei 3.000 de muncitori isi vor pastra slujbele. George Petrescu, seful de sindicat – 30 si ceva de ani, insurat, cu un copil – traieste cu un salariu lunar de 100 de dolari, ca mai toata lumea din acel oras de provincie. George e un soi de Don Juan provincial. Intr-o seara, vede o reclama la televizor pentru o banca de sperma care plateste cate 50 de dolari pentru fiecare “donatie”. Atunci ii vine in cap ideea sa salveze fabrica si pe colegii sai. Daca 1.000 de muncitori tineri si-ar vinde sperma timp de o saptamana, s-ar putea strange suficient de multi bani ca ei sa cumpere fabrica si sa obtina un patent pentru un nou motor. Ar putea reincepe productia si si-ar pastra slujbele. Din distributie fac parte actorii romani Andi Vasluianu, Dorel Visan, Monica Birladeanu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda si Alina Berzunteanu si actorii francezi Jean François Stevenin si Robinson Stevenin.
Tudor Giurgiu se mai poate lauda cu o performanta anul acesta, fiind castigatorul premiului pentru cel mai bun scurtmetraj acordat, in decembrie, de Academia de Film Europeana, pentru “Superman, Spiderman sau Batman”.
2012 a fost si anul in care Silviu Purcarete a debutat oficial in regia de film, cu “Undeva la Palilula”. Prima selectie a filmului la un festival international a fost la prestigiosul eveniment de gen organizat la Karlovy Vary.
Povestea filmului “Undeva la Palilula”, o alegorie a comunismului, se construieste in jurul lui Serafim (Áron Dimény), un tanar doctor care primeste repartitie pe termen scurt la spitalul din Palilula, ca urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelica. Serafim se adapteaza treptat lumii din oras si ajunge, intr-un final, fara voia lui, sa-i apartina. Din distributia filmului fac parte actori romani de renume precum Razvan Vasilescu, George Mihaita, Ilie Gheorghe, Ofelia Popii si Ioana Craciunescu. Rolul principal este jucat de actorul Teatrului Maghiar din Cluj Dimeny Aron, cunoscut publicului cinefil din filmele maghiare “Fateless”, in regia lui Lajos Koltai (ecranizarea romanului omonim de Imre Kertesz), si “Mansfeld”, de Andor Szilágyi. De asemenea, intr-un rol principal apare Constantin Chiriac, directorul Teatrului National “Radu Stanca” si al Festivalului International de Teatru de la Sibiu, ramas in memoria multor cinefili pentru interpretarea rolului Nila din filmul “Morometii” de Stere Gulea.
Renumit in Europa pentru productiile sale teatrale impresionante, Silviu Purcarete este unul dintre cei mai apreciati regizori romani la nivel international. Are o experienta de peste 30 de ani si a montat in special la Teatrul National din Craiova si la cel din Sibiu. Este membru al Uniunii Teatrelor din Europa, detinator al premiului Golden Globe Peter Brook pentru cea mai buna regie teatrala in 1995 si al premiului pentru excelenta artistica al Fundatiei Hamada (Festivalul International de la Edinburgh 1991).
Spre finalul lui octombrie a avut premiera si un nou film de Dan Chisu – “Si caii sunt verzi pe pereti”. Povestea filmului urmeaza doua destine: cel al unui cuplu de tineri, Marius si Cosmina, care ar fi putut deveni bogati, si cel al lui Tocitu si Buzila, care, din cauza lipsei lor de cunostinte atunci cand vine vorba de tehnologia moderna, sunt pacaliti de un spam primit pe e-mail, intra intr-o loterie online falsa si pierd toate economiile lor.
Finalul de an a adus in cinematografe drama ultimelor ore din viata familiei Ceausescu – “Trei zile pana la Craciun”, o comedie romantica semnata de regizorul Iura Luncasu – “Minte-ma frumos”, care a devenit filmul romanesc cu cele mai mari incasari anul acesta, dar si partea a doua a seriei “Ho Ho Ho“.
Filmul “Trei zile pana la Craciun“, de Radu Gabrea, o reconstituire a ultimelor trei zile din viata cuplului Nicolae si Elena Ceausescu, a avut premiera pe marile ecrane romanesti in decembrie. Docudrama “Trei zile pana la Craciun” este o cronica detaliata, bazata pe marturii, documente, reconstituiri si imagini de arhiva, a ultimelor trei zile ale cuplului Elena si Nicolae Ceausescu inainte de executarea lor, in ziua de Craciun a anului 1989. In ultima sa noapte ca stapan absolut al tarii, Nicolae Ceausescu ramane in sediul Partidului Comunist, pentru a coordona represiunea. Nu doarme mai mult de trei ore. Dimineata, pe 22 decembrie, de teama sa nu fie linsat de multimea care forteaza intrarea in cladire, Ceausescu accepta sa fie evacuat cu elicopterul. Odata ridicat in aer, devine insa prizonier al celui pe care tocmai il numise la comanda Armatei, generalul Stanculescu. Fuga in necunoscut se incheie pe 25 decembrie, la orele 14.00, intr-o cazarma din Targoviste.
Cele doua roluri principale sunt interpretate de Constantin Cojocaru si Victoria Cocias (totodata si producatoarea filmului). Alaturi de ei, din distributie mai fac parte Costel Cascaval, Mircea Rusu, Ion Grosu si Daniel Popa.
Proiectat in premiera in a doua jumatate a lunii octombrie, “Minte-ma frumos”, debutul regizorului Iura Luncasu in lungmetraj fictiune, a devenit in timp record filmul romanesc cu cele mai mari incasari ale anului, cu peste 956.000 de lei si 55.629 de spectatori. Cu o distributie impresionanta, avandu-i ca protagonisti pe Diana Dumitrescu si Andi Vasluianu, filmul “Minte-ma frumos”, produs de Ducu Ion, relateaza o poveste moderna, plina de umor, care a cucerit publicul roman in doar cateva zile de la lansare, dupa cum informeaza MediaPro Distribution.
“Minte-ma frumos” spune povestea a doi tipi simpatici din Bucuresti, care duc o viata cat se poate de neobisnuita. Dani (Andi Vasluianu) este part-time furnizor de servicii IT si part-time gigolo, iar Toni (Marius Damian) este full-time… hacker, care isi inseala partenerul de viata – computerul – cu o tipa cunoscuta pe internet, Oana (Antoaneta Zaharia). Dana (Diana Dumitrescu) si Oana, ucenice cofetare si colege de apartament, sunt cum nu se poate mai diferite. Dana, tipa senzuala, suceste capetele barbatilor oriunde apare, pe cand Oana iubeste foarte mult prajiturile, de unde si formele mai rotunjoare. Si cum era de asteptat, cand discutiile lungi pe chat nu pot ramane vesnic virtuale, Toni si Oana isi dau intalnire fata-n fata. Dar exista o problema majora: Toni nu seamana deloc cu poza de profil, iar Dani ajunge la intalnire in locul lui. Dar oare la intalnire se prezinta chiar Oana? Sau fiecare dintre cei patru… minte frumos?
La timp pentru Craciun a aparut pe marile ecrane si filmul “Ho Ho Ho 2 – O Loterie de familie”. Lungmetrajul este produs de Alma Bacula si regizat de Jesus Del Cerro, iar in centrul actiunii se regazeste Ema (Patricia Poslusnic), o fetita satula de viata fara bucurii din orfelinat si care, intr-o zi, are norocul sa gaseasca un bilet de loterie castigator. Tocmai cand incepea sa creada ca visele pot deveni realitate, afla ca biletul poate fi incasat doar in decurs de o saptamana si doar de un adult. Cum in Ioana (Andreea Marin Banica) – singurul adult pe care il cunoaste – nu poate avea incredere, Ema pleaca sa gaseasca pe cineva din lista de familii pe care se descurca sa o ia de la orfelinat. Cu ajutorul bunului sau prieten, Cosmin (David Petcu), dar nu numai, Ema va invata adevaratul sens al conceptului de “familie”.
Daca anul acesta a fost plin de premii si prezente remarcabile in marile festivaluri internationale, nici 2013 nu arata altfel.
Astfel, lungmetrajul “Pozitia copilului“, de Calin Netzer, a fost selectat in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin 2013. “Pozitia copilului” este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. In acelasi timp, filmul este o radiografie a “high-class-ului” romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic, in institutiile de baza ale societatii (politie si justitie), si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.
Rolurile principale sunt interpretate de Luminita Gheorghiu (castigatoare a premiului pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film Transilvania si la Festivalul de Film de la Namur, pentru prestatia din “Moartea domnului Lazarescu”, in regia lui Cristi Puiu) si Bogdan Dumitrache (castigator al premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Locarno, pentru rolul din “Din dragoste cu cele mai bune intentii”, de Adrian Sitaru). Din distributia filmului mai fac parte Natasa Raab, Ilinca Goia, Florin Zamfirescu, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.
Un alt film romanesc care va aparea pe marile ecrane anul viitor, in martie, si care deocamdata este prezentat in festivaluri este “Domestic”, de Adrian Sitaru. Astfel, filmul va fi prezentat la Festivalul Slamdance, care se desfasoara in Statele Unite ale Americii intre 18 si 24 ianuarie.
Al treilea lungmetraj al lui Adrian Sitaru, dupa “Pescuit sportiv” (2008) si “Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2011), ambele premiate in numeroase festivaluri de prestigiu, “Domestic” este o comedie despre oameni obisnuiti si animalele alaturi de care isi traiesc viata. Un iepure, o gaina, o pisica, un caine si un porumbel trec prin vietile personajelor principale, influentandu-le evolutia. Distributia include nume ca Adrian Titieni, Gheorghe Ifrim, Clara Voda, Ioana Flora si Sergiu Costache.
Totodata, o alta productie pe care specialistii pariaza atunci cand este vorba de selectia de la Cannes 2013 este cel mai nou film al regizorului Corneliu Porumboiu, aflat in faza de postproductie si prezentat deocamdata cu titlul “Un interval de 9 minute“.
Si, nu in ultimul rand, anul viitor va aparea in cinematografele romanesti filmul “Evadarea“. Drama psihologica “Evadarea”, scrisa si regizata de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare intr-o revista de specialitate a unei universitati americane, in 1984, fara acordul Partidului Comunist. Personaje-cheie, alaturi de Sorin Leoveanu, interpreteaza si Ofelia Popii – buna prietena si fosta colega de facultate a matematicianului, care asteapta un pasaport ca sa poata pleca la sotul ei fugit in Franta – si Florin Piersic Jr., un ofiter de Securitate care ii urmareste pe cei doi. Distributia este intregita de nume ca Virgil Ogasanu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguta, Serban Pavlu, Tora Vasilescu, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunteanu si Mihai Calin.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Film

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.