fbpx

Cele mai sexi tocuri

de

Tocurile cui sint o arma. Nu trebuie sa ma credeti pe mine, dictionarul are trecut in dreptul lui „Stiletto“ taman cuvintele „cutit cu lama subtire“. Si chiar ca a facut numai victime! Barbatii saliveaza de fiecare data cind le trec prin fata niste pantofi cu tocuri inalte, mai ales daca sint bine atasati la niste picioare superbe. Iar femeile parca n-au auzit in viata lor de bataturi si glezne umflate. Sint purtati si admirati in draci!

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

High on high heels

Tocurile inalte sint sexi, sint afurisit de sexi. Daca stai sa te gindesti, ai vazut tu vreodata o vedeta Playboy in tenisi?! Sau, spune drept, cit de mare succes crezi ca ar fi avut sexoasa Marylin Monroe daca s-ar fi afisat peste tot cu niste incaltari cu talpa plata?! Sa fim seriosi! Adevarul e ca este cam greu sa nu fii sexi pe tocuri inalte. Ele dau iluzia unor picioare mai lungi si mai bine definite, a unor sini mai pronuntati si a unui fund mai rotunjor. Cica tocurile mari ridica fesele cu 25%.  Si dansatorii profesionisti – de tango si de disco – poarta pantofi cu toc inaltut. Asta-i da dansatoarei posibilitatea de a adauga niste dificultati tehnice miscarilor pe care le face. Si cistiga puncte si la impresia artistica, pentru ca o fac sa arate mai slaba, mai fisneata. Multe site-uri pe unde mi-am bagat nasul vind pantofi de dans pentru tango cu tocuri de pina la 7 centimetri. Ulala!
Patricia Field, stilista serialului „Totul despre sex“ a folosit pantofi cu toc cui intr-o groaza de episoade pentru a „simboliza puterea sexuala a personajelor, dar si independenta lor”. Ei da, femeile cocotate pe tocuri, devenind brusc mai inalte, sint vazute mai puternice. Dar, in acelasi timp, pot fi percepute de barbati ca o prada mai usoara, sint vulnerabile in ochii lor din cauza imposibilitatii de a fugi, de a-si pastra cu usurinta echilibrul. Cu cit mai mari tocurile, cu atit mai greu iti e sa te misti rapid, sa alergi, sa te opui, sa scapi.
Erotismul femeilor cu tocuri inalte este lucru cunoscut peste tot si, mai demult, chiar temut.
In Statele Unite s-a dat o lege impotriva lor acum ceva vreme. O traducere aproximativa spune ca „Toate femeile, fie ca sint virgine sau vaduve, care seduc sau tradeaza casnicia purtind tocuri inalte, vor suporta pedeapsa legii impotriva vrajitoriei“. „Poti sa spui multe despre o persoana in functie de pantofii pe care-i poarta: incotro se duce si unde a fost“. Tin minte ca asta zicea Forrest Gump in filmul cu acelasi nume. Nu te gindi ca era el nitel sarit! Dintotdeauna pantofii au vorbit despre gen, clasa, rasa, etnie si, bineinteles, sexualitate. De la Caterina de Medicis, prima care se stie ca a incaltat pantofi cu toc, si doamnele de la Curtea franceza, pina la „pantofii limuzina“ de azi ai lui Manolo Blahnik, talpa inalta spune despre posesoare ca sint destul de bogate si se pot lauda cu un anume statut social. Cu alte cuvinte, cu cit contul ti-e mai dolofan, cu atit ai tocurile mai subtiri si mai lungane. Si e destul de logic, ca doar daca am inspecta ca sa vedem cum sta treaba la Apaca, sa zicem, nu cred ca am numara pe degete mai mult de citeva angajate care sa priveasca lumea de undeva de sus.

Barbati pe tocuri

Data in care tocurile au vazut lumina zilei nu se stie precis. S-a intimplat cindva prin timpurile precrestine. Ce pot spune insa cu exactitate e ca macelarii egipteni purtau tocuri ca sa fie mai inalti si sa poata fi vazuti peste tejghea. Iar calaretii mongoli purtau, de asemenea, tocuri ca sa ajunga la scarita mai usor si sa se poata catara pe sa mai lesne. Si, intr-adevar, erau toti barbati. Ceea ce vedem in zilele noastre doar in picioarele proaspat rase ale „drag queens“ si, doamne fereste!, in ale nici unui barbat „straight“, tocurile aveau mare cautare printre purtatorii de pantaloni acum, hat, mult timp. Dar cica doar din motive practice. Asa, de fita, s-au purtat prima data in 1533, cind Caterina de Medicis, la 14 ani, s-a decis sa se marite. Si a adus din Florenta la Paris pentru nunta ei cu ducele de Orleans o minunata pereche. Modelul tocurilor realizat, pare-se, de Leonardo da Vinci, a fost copiat imediat de doamnele de la Curte. Bine, pantofi cu talpa inalta din lemn sau pluta, sandalele acelea ortopedice denumite kothorni, au existat inca de prin 200 i. C., cind erau folositi pe scena de actorii romani.
Prin 1558, micuta Mary Tudor sau Bloody Mary, cum preferi, se chinuia pe tocuri cit mai inalte ca sa pacaleasca in privinta inaltimii ei pipernicite. In perioada asta, tocurile au fost purtate si de femei si de barbati. Pe la mijlocul lui 1500, un pantof extrem numit chopine, raspindit prin Italia, Spania si Franta, avea talpa din pluta sau lemn de 30 de centimetri, daca-ti vine sa crezi. Cica o venetianca, purtind chopines, avea nevoie de doi servitori s-o ajute sa coboare din gondola.
In 1794, Quincy Reed deschide primul magazin de pantofi din Boston. Cam tot atunci Isambard Brunel inventeaza masina cu care sa se poate taia talpa. Ei, si-acum sa te tii! Ca au inceput sa fie plasmuite tot felul de modele. Desi Europa a lansat moda tocurilor mari, America nu s-a lasat mai prejos. In 1888 s-a deschis prima fabrica de tocuri in SUA. Lucru care a cam molesit, ce-i drept, importurile din Paris.
Un mare boom in moda a fost nasterea, prin ’55, a tocurilor cui. Fie ca sint culmea modei sau culmea durerii, toate femeile si-au dorit in sifonier citeva perechi. Tocurile „stiletto” de-abia au apucat sa iasa din atelierul lui Roger Vivier, care trudea pe atunci pentru casa Dior in Italia, si au si facut ravagii. De-atunci virful foarte ascutit a devenit modern pentru ambele sexe.
Inaltimea tocurilor ba a crescut, ba a scazut, in functie de ce dicta moda. Yves Saint Laurent a facut niste ghete, in 2001, cu toc inalt de-a dreptul spectaculoase, care seamana putin cu cizmele de cowboy. Sint negre, din piele, si-ti scot din portofel 3.900$. Dar nu va inghesuiti, exista inca o lista de asteptare la ei.

Daca pantoful nu se potriveste, aranjeaza piciorul

Sint foarte frumosi, intr-adevar, dar in acelasi timp daunatori, spun circotasii. Ortopezii au teancuri de hirtoage cu diagnostice si tratamente drept dovada ca pantofii cu toc inalt, mai ales cei cu toc cui si virf ascutit, purtati mult timp nu-ti ofera nici o altenativa, duc direct la deformari. N-au doctorii nimic cu moda, te sfatuiesc sa-i porti ocazional, nu tot timpul. Daca ii incalti citeva luni in sir, un an, poti avea probleme sa cobori apoi la o sanda cu talpa plata, zic doctorii. Tot ei ne povestesc de tendoane, ligamente, muschi sau alte tesuturi care se scurteaza si pot ramine asa sau se rasucesc si chiar se rup. Auci!
Apucaturi daunatoare gasesti si daca-ti arunci ochiul pe la alte nationalitati. La chinezi, de exemplu. Intre 3 si 8 ani, fetitele se supun Gin lien-ului, ceea ce inseamna, ne spune traditia, ca mama ii face o pedichiura fiicei, dupa care impatureste patru degete si le arcuieste inauntru. Mititica poate scoate bandajul doar la baie, dar apoi trebuie sa-si lege degetele si mai strins, cu speranta ca se va ajunge la forma rara si atit de mult dorita de 7 centimetri a „lotusului auriu“. Ce nu fac femeile sa para mai frumoase! Apeleaza si la operatie, doar ca sa incapa in pantofiori. Ajung sa-si amputeze un deget sau parte din deget ca sa poata purta pantofii cu toc cui si virf ascutit creati atit de bine de Manolo Blahnik si Jimmy Choo, de exemplu.
Exista un site, tare rascolit se spune. „Cum sa devii o femeie la inaltime“, facut de un Robert G. Benson in ’97. El da lectii despre cum sa mergi pe tocuri de vreo 12 centimetri sau mai mult. Recomanda un training intens, iar avansatii pot ajunge chiar  ametitor de sus. Are o metoda ciudatica insa. A pus la punct un dispozitiv, asemanator cu cel de tortura folosit in timpurile medievale, daca ma intrebati pe mine. Consta in fisii de metal care sugruma tendonul lui Ahile. Sa nu va prind ca incercati asa ceva acasa! Nu poti sa incalti asa ceva fara instructor sau antrenor care sa te aiba sub supraveghere. Folosirea lui eronata sau in exces aduce cu ea numai neplaceri. Benson zice.
Cert e un lucru. Oamenii sint atit de obsedati de subiect, incit nu stiu ce sa mai scorneasca. Pe linga muzee, magazine si alte locuri unde se pot depozita cei mai ciudati, interesanti, sexi pantofi cu toc si care exista deja rasfirate prin lume, Bruce Gray ne mai da o idee. Arta tocurilor cui. Arta pe bune. Sculpturi chiar. El a facut o sculptura din metal, care are vreo 2 metri si reprezinta un pantof cu toc inalt. De-a dreptul inaltator! Au conotatii sexuale, sint incitanti, aduc cu ei inaltime, o structura delicata, calitati falice, istorie regala, independenta, frumusete. Manolo Blahnik, parintele tocurilor cui, a fost intrebat odata daca nu-i este mila de bietele femei ca se chinuie atit sa-si gaseasca echilibrul pe tocuri inalte. El a raspuns: „Mila? Sa-mi fie mila de ele? Dar de ce, Dumnezeule, sa-mi fie mila de ele? Doar ele sint foarte incintate! Va spun eu: pur si simplu ii adora!“

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.