fbpx

Celebra soprană Sumi Jo vine pentru prima dată în România, la Opera Națională București

de

Pentru prima dată în România, celebra soprană lirică de coloratură Sumi Jo vine la Opera Națională București pentru a interpreta rolul Violettei în “La Traviata”, în spectacolul-eveniment din 22 martie, pe care îl va dirija Maestrul Marcello Mottadelli, Coordonatorului Artistic al Operei Naționale București.

Publicul larg a remarcat-o pentru recenta, splendida și tulburătoarea sa apariție la finalul filmului Youth în regia lui Paolo Sorrentino, unde Sumi Jo interpretează magistral, alături de orchestra BBC, cântecul Simple Song #3 al compozitorului american David Lang.

Soprana este, însă, un nume dintre cele mai bine cotate ale lumii operei, fiind apreciată pentru remarcabila sa agilitate, precizie și căldură a vocii, dar și pentru contribuția adusă lumii muzicale, Sumi Jo a devenit una dintre cele mai căutate soprane ale generației sale. Prestațiile sale în cele mai importante Opere și săli de concerte din lume au fost primite în mod constant cu deosebită prețuire, atât de public, cât și de presă.

Anul trecut Sumi Jo a aniversat 30 de ani de când a debutat pe scena internațională a operei. Cariera sa prolifică este marcată de turnee concertante pe toate continentele, recitaluri speciale la evenimente de anvergură mondială dintre care menționăm Cupa Mondială 2010, Jocurile Olimpice din Beijing, Jocurile de Iarnă de la Soci, un concert de Crăciun alături de José Carreras în Barcelona sau concertul pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea în 2014, dar și de roluri memorabile în opere. A debutat ca Violetta în “La Traviata” la Toulon, după care și-a completat repertoriul cu “Lakme” de Delibes, “Dinorah” lui Meyerbeer, “I Puritani” în Bergamo, “Fra Diavolo” la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege, Julieta în “Capuleti și Montecchi” la Opera din Minessota, Maria în “Fiica regimentului” (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania), Elvira în “I Puritani”, Rosina în “Bărbierul din Sevilla” (în Belgia), Julieta în premiera “Romeo și Julieta” de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în “Turcul în Italia”. Continuă cu Madam Mao în opera “Nixon și China” de John Adams la Théâtre du Châtelet, Fiakermilli din “Arabella” lui Richard Strauss în Hamburg, “Le convenienze ed inconvenienze Teatrali” de Gaetano Donizetti în Florența sau “Manon Lescaut” de Daniel Auber în Belgia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul “Die Frau ohne Schatten” cu Sir Georg Solti, răsplătit cu un premiu GRAMMY și “Un Ballo in Maschera” sub bagheta lui Herbert von Karajan. Apariția sa în rolul “sopranei de renume mondial Sumi Jo” în filmul italian “Youth” de Paolo Sorrentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului “Simple Song #3” la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiile Criticii și Premiile Academiei în 2016. “Simple Song #3”, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Spectacolul “La Traviata”, de Giuseppe Verdi, din 22 martie din București se va desfășura sub bagheta dirijorală a Maestrului Marcello Mottadelli, Coordonatorului Artistic al Operei Naționale București. Regia și mișcarea scenică sunt semnate de Paul Curran, scenografia de către Gary McCann, designul de lumini de către Paul Hackenmueller, cu Daniel Jinga ca maestru de cor. Alături de soprană vor evolua tenorul Valter Borin în rolul lui Alfredo Germont, Ștefan Ignat în rolul Giorgio Germont.

În ziua următoare spectacolului, soprana Sumi Jo a avut deosebita amabilitate să accepte să susțină un masterclass pentru tinerii artiști din Operă.

SUMI JO – CARIERĂ

Ca soprană de coloratură și-a extins permanent lista de roluri interpretate în diferite producții de Operă pe scenele lumii. Noutățile repertoriului său din ultimii ani au fost “Lakme” de Delibes, “Dinorah” lui Meyerbeer și Julieta în “Capuleti și Montecchi”, rol interpretat la Opera din Minessota.

În 2007-2008 a debutat ca Violetta în “La Traviata” la Toulon. În 2008 a jucat și în “I Puritani” în Bergamo, “Fra Diavolo” la Opera Comică și Opera Regală Valonă din Liege. A continuat cu interpretarea Mariei în “Fiica regimentului” (în Santiago, Chile și Hamburg, Germania) și Elvira în “I Puritani”, Rosina în “Bărbierul din Sevilla” (în Belgia). În 2010 a jucat-o pe Julieta în premiera “Romeo și Julieta” de Gounod de la Opera Rio de Janeiro, urmată, pe aceeași scenă, de Fiorilla în “Turcul în Italia” de Rossini.

Sumi Jo este de asemenea solicitată constant ca artist concertant la evenimente speciale precum Cupa Mondială, turneul de concerte de gală în Asia împreună cu Andrea Bocelli, un concert de gala cu Jonas Kaufmann, Renee Fleming și Dmitri Hvorostovsky – ca parte a Jocurilor Olimpice din Beijing, un concert de Crăciun cu Jose Carreras în Barcelona, precum și pentru recitaluri în marile săli de concerte din Canada, Statele Unite, Hong Kong, Beijing, Singapore, Paris, Bruxelles, Barcelona, turnee de recitaluri în Republica Coreea, Japonia și Australia, și concerte în duet cu Dmitri Hvorostovsky în Asia, Statele Unite și Canada.

În 2012 a cântat rolul Madam Mao în opera “Nixon și China” de John Adams la Théâtre du Châtelet, a avut recitaluri în Rusia, Australia, Japonia, a participat la Festivalul de Muzică din Beijing și a susținut un concert la Teatrul Colon din Buenos Aires.

Sumi Jo a început anul 2013 cu un concert la ceremonia de inaugurare a președintelui coreean și a continuat cu un turneu de concerte în aceeași țară, un recital de pian în Rusia, un recital în Shanghai, invitații la concertele Filarmonicii din China și un spectacol la Vatican în noiembrie.

Evenimentele anului 2014 includ turneul de concerte Asia Four Country, interpretarea din Ceremonia de Închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci, recitalul din mai de la Paris la Palais Royal, rolul Fiakermilli din opera lui Strauss “Arabella” în Hamburg sau prezența pe afișul operei lui Donizetti “Le convenienze ed inconvenienze Teatrali” în Florența. Un eveniment de mare încărcătură emoțională a fost pentru Sumi Jo în acel an să cânte pentru Papa Francisc cu ocazia vizitei sale în Republica Coreea.

În 2015 a susținut, pe lângă seria obișnuită deja de concerte în jurul lumii, și o serie de concerte în calitate de Ambasador Onorific al Coreei la aniversarea de 70 de ani de independență a Republicii. În acea perioadă s-a dedicat și cauzelor caritabile printr-o serie de concerte pentru copiii cu dizabilități.

Anul 2016 a marcat 30 de ani de la debutul său pe scena operei internaționale. În acest an Sumi Jo continuă seria concertelor din jurul lumii și adaugă repertoriului său “Manon Lescaut” de Daniel Auber în Belgia.

Apariția sa în rolul “sopranei de renume mondial Sumi Jo” în filmul Italian “Youth” de Paolo Sorentino a făcut senzație în cinematografe, ducând la nominalizarea cântecului “Simple Song #3” la Globurile de Aur (categoria Cel mai Bun Cântec Original), la Premiiile Criticii și Premiile Academiei de Film în 2016. “Simple Song #3”, compus de David Lang, a câștigat premiul pentru Cel Mai Bun Cântec Original la Premiile David di Donatello în Italia.

Sumi Jo este creditată până acum pentru 50 de înregistrări ce includ zece albume solo pentru Universal Music și Warner Music. Printre ele se numără și albumul “Die Frau ohne Schatten” cu Sir Georg Solti pentru Decca/ Londra, răsplătit cu un premiu GRAMMY și “Un Ballo in Maschera” pentru Deutsche Grammophon sub bagheta lui Herbert von Karajan.

BIOGRAFIE

Născută în Republica Coreea pe 22 noiembrie 1962, Sumi Jo a studiat în țara natală înainte de a se înscrie la Conservatorul din cadrul Accademia di Santa Cecilia în Roma. Recitalul său de debut a fost urmat de o serie de concerte împreună cu Korean Broadcasting Company Orchestra. Primul său rol de operă a fost Susanna în “Nunta lui Figaro”, rol pe care l-a interpretat și în Seul. În timpul studiilor sale din Italia soprana a putut fi deseori ascultată concertând în orașele italiene, dar și în transmisii radio și tv în rețeaua națională italiana RAI.

De-a lungul carierei sale, Sumi Jo a fost răsplătită cu multe premii importante, trofee în cadrul competițiilor din Seul, Napoli, Enna, Barcelona și Pretoria. În august 1986 a primit în unanimitatea juriului premiul întâi la Competiția Internațională Carlo Alberto Cappelli din Verona – unul dintre cele mai prestigioase concursuri mondiale la care participă doar câștigătorii marilor competiții. În 2003 a fost aleasă de UNESCO drept “Artistul Păcii”.

DIN REPERTORIU

Lucia di Lammermoor – https://youtu.be/GPe7zbM-MxY

I Capuleti e i Montecchi – https://youtu.be/DjRlTenftrs

Hamlet – https://youtu.be/o2amkLF7olM

La Sonnambula – https://youtu.be/o2amkLF7olM

Carmina Burana – https://youtu.be/dWIp-ABePes

Rigoletto – https://youtu.be/zPpda21XprA

Bărbierul din Sevilla – https://youtu.be/xIvm9RxjU1U

Caccini Ave Maria – https://youtu.be/tiigwrtB4iM

Concertul pentru Papa Francisc – https://youtu.be/zKtawj6QGB8

Simple Song #3 – în YOUTH, de Paolo Sorentino – https://youtu.be/Bi-MrEoRMGk Besame Mucho – https://youtu.be/eMC6htPu2RE?list=RDOx9VsGKrNqE

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri · Teatru

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.