Christian Louboutin, autorizat sa inregistreze ca marca celebrele talpi rosii ale pantofilor sai

de

Justitia americana a decis ca renumitele talpi rosii facute celebre de Christian Louboutin, creator francez de pantofi cu toc, pot fi inregistrate ca marca, la finalul unui proces in apel contra casei Yves Saint Laurent.

Christian Louboutin, ai carui pantofi cu toc sunt extrem de apreciati de celebritati din lumea intreaga, a dat in judecata casa Yves Saint Laurent pentru “concurenta neloiala” si “violarea marcii comerciale”, dupa ce a constatat ca YSL comercializa in magazinele sale newyorkeze pantofi cu talpi rosii, un detaliu care reprezinta in opinia lui “semnatura” casei Louboutin.

 

In prima instanta, in august, justitia a considerat ca Louboutin, cunoscut pe plan mondial pentru talpile rosii ale pantofilor sai, nu poate sa ii impiedice pe designerii de la YSL sa il imite. “Culoarea nu poate fi o marca inregistrata in industria modei”, s-a afirmat in acea decizie.

 

Hotararea in apel data miercuri de un tribunal din New York l-a autorizat in cele din urma pe Christian Louboutin sa ingistreze ca marca celebrii lui pantofi cu talpi rosii, “cu exceptia cazului in care restul pantofului este de aceeasi culoare”.

 

Intr-un comunicat de presa difuzat la Paris, Christian Louboutin a vorbit despre “satisfactia” pe care o resimte in urma acestei hotarari judecatoresti.

 

“Sunt deosebit de fericit si de satisfacut ca judecatorii au validat argumentele noastre principale: mai intai faptul ca o culoare poate fi protejata si sa serveasca drept marca in industria modei si apoi faptul ca talpile noastre rosii emblematice reprezinta o marca valabila si opozabila. Vom continua, in special in virtutea acestei decizii, sa luam toate masurile necesare pentru protejarea marcii noastre”, precizeaza acelasi comunicat.

 

Grupul PPR, care detine casa Yves Saint Laurent, a considerat la randul sau ca “a castigat acest proces”, intrucat decizia justitiei americane autorizeaza casa YSL sa comercializeze pantofi cu toc cu talpi rosii – acelasi tip de talpa care a antrenat plangerea in justitie depusa de Louboutin.

 

“Procesul contra Louboutin viza sa impiedice YSL sa foloseasca pantofi rosii monocromi cu talpi rosii”, a subliniat PPR. “Judecatorul a spus astazi ca YSL are dreptul sa comercializeze pantofi rosii cu talpi rosii, iar Louboutin are dreptul, daca doreste, sa inregistreze marca pentru pantofii cu talpi rosii, dar in contrast cromatic, intrucat restul pantofului trebuie sa fie de o alta culoare”, a declarat purtatorul de cuvant de la PPR.

 

La inceputul lunii februarie, patronul PPR, François-Henri Pinault, a deplans “acest brat de fier judiciar”, dand asigurari ca a incercat, in van, sa gaseasca un aranjament cu Christian Louboutin. “Aveam alte lucruri de facut decat sa ne certam prin tribunale pentru o culoare”, a declarat el.

 

Zeci de celebritati din lumea intreaga cumpara modelele Louboutin, de la Oprah Windrey la Caroline de Monaco si Jennifer Lopez, care le-a consacrat chiar si un cantec si un videoclip, “Louboutins”.

 

Comercializate cu preturi intre 700 si 1.000 de dolari perechea, aceste modele de pantofi cu toc se vand in aproape 240.000 de exemplare in fiecare an.

MEDIAFAX

 

Categorii:
Moda

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *