fbpx

Corina Cretu: Alegerile nu sunt un concurs de frumusete, ci un gest de maxima importanta, o valoare politica a democratiei

de

Este, de peste 20 de ani, un nume-reper in lumea politica. N-a schimbat niciodata partidul, nici nu s-a dezis de ce a afirmat candva, iar initiativele sale au contat mereu si au avut rezultate valoroase. Insa, dincolo de izbanzile profesiei, Corina Cretu s-a remarcat pentru autenticitate. Este femeie si, atunci cand i-a fost greu intr-o lume a barbatilor, a avut curajul sa o spuna. Si-a asteptat dragostea ani la randul, acceptand singuratatea, ignorand rautatile lumii, avand convingerea ca, atunci cand crezi in marea dragoste, mai devreme sau mai tarziu ea va aparea. Si asa a fost, pentru ca sunt deja aproape trei ani de cand Corina Cretu si omul de afaceri Ovidiu Rogoz impart aceleasi vise si acelasi destin. Iar iubirea lor nu este de fatada, pentru ca, atunci cand sunt impreuna, isi regasesc unul in ochii altuia lumini-pereche, zambete gemene…

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste- Tango: Acum, la 25 de ani de la Revolutie, cat de aproape suntem, in mod real, de Romania europeana, asa cum ai numit-o tu?

Corina Cretu: Mult mai aproape decat credem, in general. Romania a fost intotdeauna o tara europeana, e drept, din Estul continentului, dar cautand permanent sincronizarea cu partea sa occidentala. Ne-am dorit intotdeauna sa ne modernizam, iar dupa 89 societatea noastra a inceput, cu greutati si nu intotdeauna in ritmul pe care ni l-am dorit, construirea institutiilor politice, economice si sociale compatibile cu acelea din restul tarilor membre.
Dezvoltarea economica si sociala este si ea o realitate, dar trebuie sa recunoastem ca s-a facut prin mari sacrificii pentru o parte a societatii romanesti, iar polarizarea economica si sociala este o realitate, este inca prea mare suferinta si saracie in Romania si speranta mea este sa devenim o tara mai echitabila, cu mai multa justitie sociala, o tara cu oameni senini si increzatori in viitorul nostru.
Asteptarile si nevoile noastre sunt mari. Exista o nerabdare, o neliniste sociala. Dar libertatea de a circula, calitatea de cetateni europeni sunt mari realizari, prin care integram valorile europene, le cunoastem si le exersam. Romanii plecati la studii si la munca in Europa contribuie mult la aceasta schimbare in bine a Romaniei. Si Romania se schimba in bine in fiecare zi. Chiar daca greul nu a trecut, suntem pe drumul cel bun. Nu idealizez, cunosc bine realitatile Romaniei, dar prea adesea ne judecam prea aspru pe noi si suntem prea indulgenti cu altii.

Marea Dragoste- Tango: Cat din aceasta apropiere datoram tie si celor din gruparea pe care o reprezinti? Care sunt, deci, victoriile cele mai insemnate pe care le-ai obtinut pentru tara noastra?
Corina Cretu: As vrea sa reamintesc un lucru, pe care il socotesc foarte important. Integrarea europeana este o opera colectiva, iar fara un consens national pe aceasta tema nu am fi reusit ceea ce ne-am propus. Tot ceea ce am obtinut pentru Romania am obtinut impreuna cu colegii mei din Parlamentul European, atat romani, cat si din celelalte tari membre. Da, am obtinut, spre pilda, condamnarea discriminarilor la adresa romanilor care lucreaza in tari europene. Eu, colegii mei, am propus aceste masuri, dar ele au devenit litera de lege pentru ca am reusit sa construim o majoritate in PE, care sa le adopte. Nu au fost doar colegii din grupul Democratilor si Socialistilor, dar si din celelalte grupuri politice.
Noi ii reprezentam pe cetatenii romani, in primul rand, dar ceea ce votam noi in Parlamentul European afecteaza viata de zi cu zi a 500 de milioane de cetateni europeni. Daca Romania are un interes al ei, la un moment dar, el nu poate fi promovat decat cu sprijinul celorlalti, construind aliante, discutand cu ceilalti, pentru a-i convinge de nevoile noastre. Cu egoism nu poti realiza nimic la Bruxelles. Cei care se lauda ca ei si numai ei au facut un lucru sau altul uita sa spuna ca, fara existenta unei majoritati care sa ii sustina, nu realizau nimic. Iar asta se face cu sprijinul partidului european si grupului parlamentar din care faci parte, ei sunt cei care negociaza pentru obtinerea majoritatilor, in comisii si in plen, care tin legatura cu Comisia Europeana, cu aceia care dau avizele de conformitate. De asta este important sa invatam sa lucram in echipa, daca vrem sa obtinem mai mult pentru tarile noastre.
In Parlamentul European nu sunt vedete. Sunt oameni care influenteaza lucrurile, gratie experientei lor, capacitatii lor de a defini lucrurile. Ei si-au castigat in timp respectul celorlalti. Si sper ca, prin ceea ce am facut pana acum, am inceput sa fiu o voce cunoscuta si respectata, in Partidul Socialistilor Europeni, in grupul parlamentar din care fac parte – fiind Vicepresedinta Grupului Social Democrat din Parlamentul European – in Comisia pentru dezvoltare. Dar, repet: nu as fi reusit fara colegii mei de partid, fara sprijinul lor, fara sprijinul prietenilor din alte tari membre.

@Romania se schimba in bine in fiecare zi. Chiar daca greul nu a trecut, suntem pe drumul cel bun. Nu idealizez, cunosc bine realitatile Romaniei, dar prea adesea ne judecam prea aspru pe noi si suntem prea indulgenti cu altii.

Marea Dragoste- Tango: Cat de greu ti-a fost sa te lupti, in Parlamentul European, cu animozitatile reprezentantilor romani ai altor partide- si cum iti explici situatia asta unica pentru o tara, faptul ca va luptati intre voi, in loc sa reprezentati impreuna tara?
Corina Cretu: Din pacate in Romania, mai ales in ultimii zece ani, s-a dezvoltat o cultura a confruntarii politice cu orice pret. Adversarii lui Traian Basescu, pentru ca el este sursa confruntarii, sunt tratati drept dusmani, care trebuie eliminati cu orice pret. Iar PDL a adus acest comportament aberant si la Bruxelles, cu manipulari, minciuni la adresa colegilor din alte partide, cu ignorarea interesului national.
Nu in putine cazuri au votat impotriva Romaniei si a cetatenilor ei. In rest, am avut si avem relatii foarte bune cu liberalii, grupul ALDE fiind unul dintre cele mai puternice voci in sprijinul Romaniei. Nu-mi face nicio placere aceasta situatie. Ea ne pune intr-o situatie ingrata. Amintesc doar esecul integrarii la termen in Spatiul Schengen, care are niste explicatii si in informatiile date de PDL si de Traian Basescu celor din PPE. Le-a convenit situatia, pentru ca in acest fel puteau folosi Rapoartele MCV in lupta politica interna, si pretextul luptei impotriva coruptiei pentru eliminarea adversarilor politici. Sper sincer ca, odata cu schimbarea majoritatii in PE, aceste lucruri se vor schimba.

Marea Dragoste- Tango: Te-am vazut alaturi de mari personalitati ale lumii, in diverse actiuni. Cum te-ai simtit in asemenea mari intalniri si ce ai invatat de la ei?
Corina Cretu: Te referi la actiunile de la Bruxelles, pe care le-am organizat, si la care au participat, printre altii, Bill Gates si Tony Blair. M-am simtit onorata de faptul ca Tony Blair a acceptat invitatia de a organiza o dezbatere pe tema situatiei din Orientul Mijlociu si a fost primul mare moment de impact la inceputul mandatului meu de europarlamentar. Bill Gates a organizat dezbateri in Comisia de Dezvoltare – a carei Vicepresedinte sunt – pentru a discuta solutii de combatere a saraciei, dumnealui reprezentand acum Fundatia “The One” pe care a fondat-o impreuna cu celebrul cantare? Bono. Am vazut intotdeauna in acest gen de oameni modele de implicare in via?a publica. Sunt oameni carora le pasa de semenii lor. Nu faci politica asa, ca un lucru un sine, din motive egoiste, ci pentru a aduce, dupa puterea ta, ceva bun in via?a oamenilor. Daca nu dai ceva inapoi celor care cred in tine, in proiectul tau, inseamna ca nu ai sensul responsabilita?ii.

Marea Dragoste- Tango: Cat in politica tine de forta si cat de diplomatie?
Corina Cretu: Tot ce construiesti prin forta, in politica, este efemer. Tot ce construiesti prin diplomatie, adica prin argumente, prin covingeri si prin valori, este peren. A discuta totul in politica prin prisma raporturilor de forta tine de o alta epoca si sper sa depatim acest mod de gandire. Singura forta acceptata in politica este – dupa parerea mea – forta ideilor si valorilor morale.

Marea Dragoste- Tango: Sunt femeile bune reprezentante ale lumii politice?
Corina Cretu: Da, eu cred asta, am o lista lunga de argumente si de exemple, ca femeile sunt bune reprezentante ale lumii politice. De cet Pentru ca, inainte de orice, sunt buni cetateni. Orice societate are nevoie de egalitatea de gen, pentru a o umaniza, in primul rand. In politica, inainte de a fi barbat sau femei, esti cetatean, purtator de drepturi, libertati si obligatii egale. Zilele trecute vedeam la televizor imagini cu primele Guverne de dupa Revolutie, dar si din ‘96, m-a izbit imaginea aceea doar cu barbati, au fost aproape 10 ani in care nu au prea existat ministri femei, cu rare exceptii. Am evoluat din acest punct de vedere, azi avem si ministri femei cu experienta, si ministri femei foarte tinere, asta este normal, desi mai sunt mult de facut. Suntem departe inca de multe tari din Europa, cu doar 12% in Parlamentul national si foarte putine femei primar. Dar acum, de pilda, pe lista noastra in Parlamentul European pentru alegerile din 25 mai, 50% dintre candidati sunt femei si, din acest punct de vedere, suntem laudati si oferiti drept exemplu.

Marea Dragoste- Tango: Cum se explica faptul ca in Romania procentul femeilor din politica este, inca, atat de scazut?
Corina Cretu: Nu exista o singura explicatie. Trebuie sa recunoastem ca, intr-un fel, este o consecinta a scaderii angajamentului politic, in general. Apoi sa nu uitam mentalitatile care inca exista in societatea romaneasca. Este cea mai grea parte pentru o femeie in politica, sa se lupte cu mentalitatile, cu prejudecatile, cu atacurile necontenite care vin la adresa

Marea Dragoste- Tango: Poate fi si faptul ca femeile se implica mai mult in viata de familie o explicatie reala pentru neimplicarea lor in viata sociala? Spune-mi,tu cum ai reusit sa impaci lucrurile?

Corina Cretu: Poate fi o explicatie, cum poate fi un pretext, un mod de a-ti linisti constiinta. Viata de familie este importanta, fiecare dintre noi o plaseaza pe primul plan. Dar daca ai ceva de spus, daca ai ceva de propus celorlalti, poti s-o faci, incercand sa imbini si viata de familie si cariera profesionala. Ar fi un castig pentru socitatea romaneasca implicarea mai multor femei in politica. Evident, fiecare face eforturi si sacrificii oricum si sunt convinsa ca o data ce te hotarasti sa mergi pe un drum, gasesti sprijinul si intelegerea celorlalti, altfel nu ai cum reusi. Pe de alta parte, familia traverseaza crize multiple, de obicei dam vina pe viata profesionala a unuia sau altuia dintre membri. Ca de obicei, compromisul inteligent si increderea reciproca sunt elementele cheie ale impacarii politicii cu familia.

@ Mi-am gasit linistea si sunt fericita ca nu am asteptat degeaba atatia ani.

Marea Dragoste- Tango: Cum l-ai cunoscut pe sotul tau si cum a inceput povestea voastra?

Corina Cretu: Pe Ovidiu l-am vazut prima oara acum multi ani, intr-un cerc de prieteni, dar pe atunci el avea alta familie, nici nu cred ca am vorbit vreodata in acea perioada, doar ne mai intalneam pe la diverse evenimente si ne salutam. Apoi, acum patru ani, ne-am intalnit intamplator pe strada, ne-am oprit sa conversam, am inteles ca era in divort. Dupa un timp m-a invitat la masa si… ne-am indragostit unul de celalalt si anul acesta aniversam deja doi ani de la casatorie.

Marea Dragoste- Tango: Cand ai stiut ca el este omul langa care vrei sa ramai pentru totdeauna?

Corina Cretu: Nu a durat mult sa imi dau seama ca este omul cu care as vrea sa imi impart viata. Este un om deosebit, ma echilibreaza, ne iubim, ne respectam, ne sustinem, mi-am gasit linistea si sunt fericita ca nu am asteptat degeaba atatia ani.

Marea Dragoste- Tango: Ati avut o nunta frumoasa, a fost un moment cu adevarat special?

Corina Cretu: Pentru mine a fost cel mai important eveniment din viata mea personala, cel mai fericit. Ca momente, au fost emotionante cele in care am spus Da la Ofiterul Starii Civile, slujba de la Biserica – cu totul si cu totul speciala, pe care nu o poti compara cu nimic – si apoi a fost dansul miresei, a carui amintire ma emotioneaza si astazi. Ii multumesc marii cantarete Eva Kiss, care a venit special din Danemarca, unde s-a stabilit de multi ani, pentru acest moment, am deschis nunta cu celebrul sau cantec “Puterea dragostei”, a fost deosebit, iar apoi trupa lui Calin Geambasu ne-a oferit un spectacol de neuitat .

Marea Dragoste- Tango: Ce aveti in comun? Ce va face diferiti in viziune?
Corina Cretu: Eu sunt Rac, iar el e Capricorn, cred ca ne completam reciproc, ne intelegem, iar iubirea, dragostea, afectiunea, respectful sunt elementele cu ajutorul carora trecem peste momentele dificile. Nu as putea spune ca suntem diferiti ca viziune, chiar ne intelegem foarte bine, atunci cand ne mai ciondanim sunt lucruri exterioare, provocari peste care incercam sa trecem aducandu-ne aminte ce insemnam unul pentru altul.

@ Cu sau fara acte oficiale, a trai impreuna cu cineva este lucrul cel mai important. Cere generozitate, spirit de sacrificiu, altruism. Iar astea se invata.

Marea Dragoste- Tango: Mai conteaza casatoria in zilele noastre, mai este o institutie-reper in lumea in care traim?
Corina Cretu: Eu cred ca da. Nu atat casatoria, care este doar confirmarea oficiala a unei realitati, cat mai ales familia. A trai impreuna, a face lucrurile impreuna este sensul existentei umane. Cu sau fara acte oficiale, a trai impreuna cu cineva este lucrul cel mai important. Cere generozitate, spirit de sacrificiu, altruism. Iar astea se invata. Uneori e greu, dar cred ca merita sa inveti sa traiesti alaturi de un om pe care il iubeati si care te iubeste la randul sau.

Marea Dragoste- Tango: Dar politica mai poate fi declarata o institutie de maxima incredere? Cu adevarat politica poate schimba lumea?
Corina Cretu: Daca vrem sa traim in democratie si in libertate, trebuie sa intelegem ca fara politica, fara partide politice si fara politicieni nu se poate. Putem avea politicieni mai buni? Fara indoiala! Putem avea partide mai responsabile? Cu siguranta! Dar astea nu se pot realiza fara participarea cetatenilor, fara implicarea lor. Politica de proasta calitate este consecinta retragerii cetatenilor din viata publica. Auzim adesea: ”Ce putem face noi?” Eu cred ca putem face multe, putem obliga politicul sa se schimbe, sa se intoarca la oameni. Daca doar ne plangem si refuzam implicarea, nu se va intampla nimic bun.

Interviu de Alice Nastase Buciuta
Fotografii de Paul Buciuta/ Marea Dragoste
Hair-Style Cristina Grama – Salon Fason by Cristina Grama
Make-up: Olga Rijnita – Salon Fason by Cristina Grama
Locatie: Baneasa Shopping City

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.