fbpx

Crina Mardare: Femeia care n-a cunoscut o mare iubire a trait de pomana

de

Creatoare a scolii de muzica Blue Sound, mama a deja faimosului Bubu, fosta sotie, actuala profesoara de canto, Crina Mardare tine bine pititi cei 50 de ani pe care-i numara, dar nu si crezul sau legat de iubire, maternitate, incredere, succes.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Eram sarea si piperul Europei

Marea Dragoste / Tango: Cu ce se mai ocupa Crina Mardare acum? Am inteles ca-i dati lectii de canto Oanei Zavoranu…
Crina Mardare: Domnule, femeia a vrut sa cinte. Am facut numai 2-3 lectii, atit. Dar i-am spus sa nu spuna lumii despre asta.

Marea Dragoste / Tango: Ei, a spus, stim cu totii.
CRINA MARDARE Serios?

Marea Dragoste / Tango: De ce voiati sa nu stie lumea? Va temeati de criticile oamenilor?
CRINA MARDARE Mie nu mi-e niciodata frica de gura lumii. Iar eu, oricum, sint prietena cu Oana Zavoranu, ii spusesem asta mai mult in gluma.

Marea Dragoste / Tango: Povestiti-mi, va rog, cum v-ati inceput drumul in muzica. Parintii parca nici n-au fost de acord sa faceti muzica… 
CRINA MARDARE Parintii ar fi vrut ca muzica sa existe in viata mea doar ca hobby si nimic mai mult. De pe la virsta de 3-4 ani, cind eu dadeam semne ca-mi place muzica si am ureche muzicala si un ritm deosebit, bunicul a fost cel care m-a dus la spectacolele de opera, de balet.

Marea Dragoste / Tango: Cum ati ajuns, totusi, sa faceti scoala de muzica?
CRINA MARDARE Lucrurile au evoluat si tata a intrat la Ministerul de Externe, facind o cariera in diplomatie. A plecat cu mama intr-o misiune diplomatica, atunci cind eu eram in clasa a-II-a si-am fost lasata in grija bunicilor. Si-atunci mi-am facut de cap cu muzica, pentru ca bunicul m-a dus la auditie la liceul George Enescu. Era aproape de casa, nu cunosteam pe nimeni de acolo si aveam colegi care aveau educatie muzicala, erau copiii compozitorului Vieru, baietii familiei Romcescu. Si m-am dus, am dat examenul respectiv, care era de aptitudini, si pe care l-am luat fara nici un fel de probleme, mai ales ca eram o tipa extrem de dezinvolta. Tin minte ca-mi placeau tot felul de zgomote, ma duceam mereu la cutia de medicamente a mamei si combinam zornaitul pastilelor cu cel al bratarilor, ca sa produc diverse sunete. Bunicul a ales sa ma dea la pian, crezind ca e mai frumos pentru o fetita. Mi-au dat o bucata de lemn desenata si o claviatura, ca sa exersez acasa. Nu pot sa spun ca am fost indragostita de pian, pentru ca nu mi-a placut. La liceu studiam cu predilectie muzica clasica, iar exercitiile pina sa ajungi sa cinti o Fuga sau un Preludiu de Bach erau grele, chinuitoare, iar dascalul nu a reusit sa ma atraga, si, ca orice lucru care cere performanta, nu este o mare placere. Ei, si viata m-a pus in situatia in care, la un moment dat, cind a existat formula de Sfinx Experience, in ’90, sa cint la clape.

Marea Dragoste / Tango: Si cum ati abandonat pina la urma pianul?
CRINA MARDARE Dupa clasa a IX-a am spus ca eu nu pot sa ma exprim cu un instrument, plus ca eram si extrem de emotiva, imi tremurau miinile si toate auditiile erau un consum de energie infiorator, aveam emotii si n-aveam nici o bucurie sa urc pe scena. Deci eram departe de-a mai pune si ceva suflet in ceea ce faceam. Si am spus „gata cu muzica clasica, vreau sa ma apuc de cintat!“. Prin anii ’70-’80, s-au vinturat prin România tot felul de artisti de la care am avut ce sa invat si care mi-au ramas in suflet pentru totdeauna. Iar dupa 20 de ani, am avut sansa sa plec din România.

Marea Dragoste / Tango: Dar pina sa plecati ati cintat cu mai multe trupe…
CRINA MARDARE Da. Prin anul II de facultate mi-am facut un grup de fete. Si de atunci am tot migrat, ca era atunci, prin ’80, moda grupurilor. Se patrundea foarte greu pe piata pentru ca erau artistii consacrati si noi veneam cu un suflu nou. Foarte greu inghitea publicul muzica noastra, dar, cu chiu cu vai, am creat o piata, iar eu chiar am facut parte din toate grupurile, si din 5T, si din 3T, si din Trison, Stereo si altele. Au fost vremuri foarte frumoase! Evident ca nu ne-a invatat nimeni cum sa cintam, am fost o generatie care n-a avut nici in clin, nici in mineca cu tehnica, nu stiam sa cintam la un microfon si am facut totul prin incercari repetate. Am cintat, sigur, si foarte fals, foarte prost. Am o caseta de la un spectacol pe la Craiova, cu formatia Basorelief, cu Mugurel Vrabete la bass si multi altii, unde bateam cimpii cu gratie, dar nu m-am lasat, publicul a avut intelegere. Nu exista alternativa playback-ului si, daca era foarte prost, iti puteai lua toate ouale si rosiile in cap, dar publicul parca simtea ca sintem la inceput, nu ne-am luat rosii in cap, ne-am luat aplauze mai putine.

Marea Dragoste / Tango: Cum ati reusit sa plecati din tara? Pentru ca s-a intimplat asta cam prin ’84, cind nu te mai lasa nimeni sa treci granita.
CRINA MARDARE Cintam, prin ’82-’83, cu Rosu si Negru, si m-au sunat baietii de la Sfinx, care se pregateau sa dea o auditie pentru tarile nordice. Atunci, prin agentia de impresariat artistic ARIA, veneau niste impresari din mai multe tari ca sa aleaga pentru diverse contracte niste voci bune, trupe, violonisti, pianisti. Am dat acea auditie impreuna cu baietii de la Sfinx si am primit un contract de trei luni de zile in Danemarca. Nu-i interesa deloc repertoriul românesc, numai cel international si mai multe stiluri, hituri, dar si evergreen-uri si cafe-concert. Contractul era foarte greu, cintam 7 ore pe noapte. Practic, noi eram o trupa care intretinea atmosfera toata seara unde mai venea sa cinte si cite un artist cunoscut. Am fost foarte apreciati si de-acolo am plecat o luna in Norvegia si apoi in Finlanda. Ne-au oferit contract de 9 luni pe an si, evident, noi cintam la jumatate de pret. Noi, polonezii si rusii eram foarte buni, dar foarte ieftini, si-atunci le convenea. Au inceput sa curga contractele si pot sa spun ca din ’84 si pina in ’96 mai mult am fost plecata din tara, la un moment dat aveam trei-patru impresari cu care lucram si ne gaseau contracte in nordul Europei, in Germania si Olanda. Dac-am fi vrut, puteam merge si in Italia si-n State.

Marea Dragoste / Tango: Dar cum va mai lasau sa plecati, odata intorsi in tara?
CRINA MARDARE N-aveau ce sa ne faca, gaseam alti muzicanti cu care plecam, noi trebuia sa ne onoram contractele, iar ARIA ne lua oricum mai mult de jumatate din bani, iar noi eram, la vremea respectiva, niste oameni care cistigau foarte bine.

Marea Dragoste / Tango: Unde v-a prins Revolutia?
CRINA MARDARE In Olanda. Am fost socati, nu ne venea sa credem, nu stiam exact ce se intimpla cu familiile noastre, unii dintre noi eram casatoriti, cu copii, si auzeam tot felul de zvonuri. Atunci noua ni s-a prelungit contractul, eram sarea si piperul Europei, eram prezentati peste tot, era super! Voiau toti sa ne vada, spuneau „iata-i pe cei care s-au chinuit pana acum in comunism, iar acum sint liberi!“. Dar toata aceasta efervescenta a durat pina au venit minerii prima data. Si chiar atunci am venit si noi in România.

Marea Dragoste / Tango: Si ce-ati facut aici?
CRINA MARDARE N-am ramas, pentru noi lucrurile au mers inainte deoarece, chiar daca ARIA s-a desfiintat, relatiile cu impresarii si managerii nostri s-au mentinut, drept pentru care am facut imediat o firma si am plecat afara in continuare. In ’96, am hotarit sa ne intoarcem acasa, pentru ca eu in ’94 l-am nascut pe Bubu, in Olanda, si am vrut sa vina si el acasa, sa aiba locul lui. Noi eram ca tiganii cu cortul, schimbam lumea, schimbam casa, schimbam tara, la un moment dat nici nu mai stiam in ce limba-mi vorbeste copilul, vorbea olandeza, engleza si româna. Oricum, eu am vrut sa ma opresc. Intre timp, si ceilalti colegi voiau sa-si faca propria afacere.

Marea Dragoste / Tango: Cum v-au primit românii?
CRINA MARDARE Am avut o aparitie in ’96, la Cerbul de Aur, unde lumea credea ca sintem o trupa din strainatate. Tin minte ca vorbeau cu noi in engleza si noi le spuneam „domnule, dar noi sintem români“. E-adevarat ca noi veniseram direct din Olanda, cu avionul, ne-am cazat, am repetat, am concertat si am plecat cu avionul inapoi, si-atunci lumea nu prea stia ce e cu noi. Cind ne-am intors de tot, am inceput sa facem niste piese, sa luam pulsul pietii, ca sa vedem unde gasim o nisa, pentru ca la vremea respectiva eram cu multi pasi inainte.

Marea Dragoste / Tango: Si care a fost feedback-ul?
CRINA MARDARE Tot ce-a tinut minte publicul este ca muzica noastra era o chestie de mare calitate, dar noi nu am facut parte din prima liga, pentru ca, nefacind o muzica comerciala, radiourile nu ne difuzau, ne-am miscat mai greu cu videoclipurile…

Marea Dragoste / Tango: De ce?
CRINA MARDARE Pentru ca eram multe minti si prea perfectionisti, erau multe discutii.

Marea Dragoste / okm Tango: Si cum s-a terminat povestea cu Sfinx Experience?
CRINA MARDARE Cred ca obosiseram, fiecare isi incepuse propria afacere, Misu Cernea nu mai avea timp aproape deloc sa vina la repetitii, Deni si cu Silviu ajunsesera sa traga de noi sa venim la repetitii. Eu incepusem business-ul cu scoala si ajungeam foarte tirziu, totdeauna aveam alta prioritate si nu trupa, si atunci Zoia (Alecu n.r.) a hotarit sa se intoarca la prima ei iubire, folkul.

Prima casnicie a fost o pasiune care nu se putea termina cu o prietenie

Marea Dragoste / Tango: Cind v-ati indragostit prima data?
CRINA MARDARE In clasa I, de un coleg de clasa, si pe urma m-am tot indragostit. Eram o tipa foarte haioasa si eram curtata de baieti. Am avut doua mari iubiri in viata asta, doi barbati care mi-au marcat existenta. Pe primul l-am cunoscut cind eram foarte tinara si cred c-a fost o intilnire benefica pentru ca el era un spirit evoluat si un tip de la care, cel putin din punct de vedere muzical, am avut de invatat, era un tip care cinta jazz cu pianul, foarte cult si foarte citit. Am fost niste ani impreuna, am fost si casatoriti, dar dupa aceasta relatie au ramas si o gramada de lucruri foarte urite.

Marea Dragoste / Tango: Cind s-a terminat relatia?
CRINA MARDARE A fost o relatie pe care am pornit-o din studentie, chiar din anul I, deci din ’76, si s-a terminat prin ’83-’84. A fost o nebunie, eram amindoi artisti, extrem de tineri, hippyoti, a fost o perioada foarte frumoasa si, datorita lui, am cunoscut o gramada de artisti.

Marea Dragoste / Tango: Cum il cheama?
CRINA MARDARE Dragos Nedelcu, dar nu e cunoscut pentru ca a plecat de foarte mult timp din tara.

Marea Dragoste / Tango: Tineti legatura?
CRINA MARDARE Nu, nu l-am mai vazut de foarte mult timp, a fost o data in tara si mi-a dat un telefon, dar n-am apucat sa ma vad cu el. Asa a fost sa fie, el este pe undeva prin Germania, eu nu ajung in Germania, si nici nu pot sa spun ca m-am despartit in termeni amicali de el. A fost o pasiune care nu se putea termina cu o prietenie, dar au fost niste vremuri nebune, cine a citit „Spuma zilelor“ a lui Boris Vian stie cam cum a fost viata mea cu Dragos. A fost o chestie ciudata si extraordinara, dar ar fi foarte multe lucruri negative de povestit si despre Dragos si n-as vrea s-o fac.

Marea Dragoste / Tango: Cum de nu ati facut un copil cu el, daca tot v-ati iubit atit?
CRINA MARDARE Eram si foarte tinara si nu cred ca era cazul, nu stiam incotro ne intreptam. Dragos era oricum un disident, tot timpul voia sa plece din tara si pina la urma asta a si facut, iar eu incepusem sa cint, plecam in turnee si eram foarte tinara, aveam 20 de ani. Dupa aceea, am mai avut o casnicie de scurta durata care nu ar fi trebuit sa existe…

Marea Dragoste / Tango: Si atunci de ce a existat?
CRINA MARDARE A existat pentru ca asa a fost sa fie, e o chestie de destin. Am cunoscut un alt baiat, mi s-a parut ca el ar fi alesul si cred c-a fost si educatia de vina, ai mei mi-au tot spus „sa-ti intemeiezi o familie, sa ai un serviciu, sa faci copii!“

Marea Dragoste / Tango: Si nu i-ati ascultat intrutotul…
CRINA MARDARE Din cauza maica-mii, de exemplu, m-am angajat la Muzeul muzicii. Prezentam colectia, vorbeam vizitatorilor despre Enescu, dar dupa sase luni am fugit, nu puteam sa stau la program, de la opt dimineata la patru. Apoi, cind veneam de la serviciu, ma duceam la piata, gateam si nu se potrivea deloc chestia asta cu mine. M-am maritat a doua oara din cauza educatiei, maica-mea cu taica-meu, unchiul si matusa mea impreuna cu bunicii mi-au inoculat ca-i bine „sa fii la casa ta, sa ai serviciu, sa ai si tu o pensie, sa te casatoresti si, daca te casatoresti, sa te casatoresti cu un barbat, mama, care sa aiba o meserie, sa fie doctor, sa fie inginer, avocat, nu ca tine, ca tu, ca dizeuza, ce-ai sa faci? Cit o sa mai cinti? Meseria asta tine cit esti tinara si frumoasa, dar pe urma ce te faci? Trebuie sa ai familia ta, un barbat cu o leafa buna“. Cind auzeam chestia asta cu leafa buna si pensia buna innebuneam, mi se parea atit de departe de mine! Asta a fost motivul pentru care m-am casatorit a doua oara, voiam sa se termine discutiile cu familia mea. Maica-mea, saraca, chiar isi dorea sa am o familie, un copil. De data asta, n-a fost sa fie din vina mea, pentru ca eu n-am fost foarte indragostita, pentru ca e clar ca ma pregateam pentru ceea ce va urma.

Marea Dragoste / Tango: Si ce a urmat?
CRINA MARDARE Cind l-am intilnit pe cel de-al treilea barbat din viata mea, si nu voi da nume, pentru ca povestea se stie, am realizat ca viata mea abia atunci incepea. Asta a fost marea revelatie a vietii mele. Am avut parte de marea si adevarata iubire si am consumat si am ars flacara asta incet, dar sigur. Nu stiu cita iubire mai e, de fapt nu mai e iubire intre noi, dar pot sa spun ca exista prietenie si sprijin, ceva cu totul special pentru ca au trecut peste noi destule furtuni si nu ne-am destabilizat. Asta a fost si motivul pentru care am hotarit sa fac un copil cu el. Si nu m-am casatorit si nu vreau sa ma casatoresc!

Marea Dragoste / Tango: V-a pisat toata lumea cu intrebarea asta, banuiesc. Dar cum au reactionat parintii cind le-ati spus ca faceti un copil cu un barbat cu care nu va casatoriti?
CRINA MARDARE Aici a fost intr-adevar o mare nebunie, socul a fost formidabil pentru saraca maica-mea, dar nu m-a interesat niciodata gura lumii. Mi se pare absolut idioata chestia asta cu „ce-o sa zica vecinii“, pentru ca lumea asta care zice atitea nu vine niciodata sa-ti dea ceva sau sa te ajute cu ceva. Lumea nu stie si n-are cum sa patrunda in sufletul tau si sa cunoasca dedesubturile si tot ce este mai important sau mai putin important intr-o relatie. Din punctul meu de vedere, nimeni nu are dreptul sa judece pe nimeni pentru ca viata m-a pus in niste situatii in care nu am crezut ca voi fi vreodata. Eu sint un om cu educatie si un bun crestin si n-am crezut ca viata ma va pune in situatii care sa nu concorde cu etica si sa fiu in afara legii. Daca m-ar fi intrebat cineva daca o sa fac un copil si n-o sa ma casatoresc, as fi spus „vai de mine, nu, niciodata!“, or, niciodata sa nu spui niciodata. Din pacate asa e viata, nu exista o regula pe care s-o urmezi, nu stii care e destinul tau. Poate ca asta a fost destinul meu. Si gata, nu mai vreau sa vorbesc despre relatia asta.

Marea Dragoste / Tango: Vi l-ati dorit pe Bubu sau a fost o intimplare?
CRINA MARDARE Mi l-am dorit foarte mult si pot sa spun ca l-am facut tirziu pentru ca am stat mult sa ma gindesc daca sa-l fac sau nu. Dar la un moment dat nu m-am mai gindit deloc pentru ca aveam deja 36 de ani si am avut niste prieteni foarte buni in jurul meu care mi-au spus: „Crina, daca tu vei trece prin lumea asta fara sa faci un copil, este ca si cum nu ai fi existat, pentru ca nu conteaza ce-o sa spuna preotul sau parintii sau prietenii, conteaza ca tu vei avea puiul tau si asta nu din egoism, ci pentru ca asta e menirea ta ca femeie pe pamint.“ N-am stiut atunci cind am ramas insarcinata ca va fi baiat si mi-am dorit foarte mult o fetita. Cind am iesit din cezariana si am aflat ca e baiat, i-am spus doctorului ca poate se insala si, totusi, e fata, desi facusem ecografii si stiam sigur sexul. Nu stiam ce va face el, daca va fi talentat, nu mi-am propus niciodata nimic pentru el, doar am vrut sa ne simtim bine impreuna, sa-i dau niste principii solide si frumoase.

Marea Dragoste / Tango: Si ati reusit? Ma gindesc ca e destul de greu sa cresti un copil in turnee, in lumea nebuneasca in care traieste un artist.
CRINA MARDARE Este foarte greu oricum, educatia e cel mai mare examen pe care a trebuit sa-l trec pentru ca este foarte greu sa patrunzi in mintea si sufletul cuiva, n-ai nici un drept sa-i impui parerea ta, trebuie sa tii cont si de parerea lui si sa-i explici tot timpul ce alternative exista si sa pastrezi o legatura, nici sa nu se taie de tot cordonul ombilical, dar nici sa-i spui „eu te-am facut, eu te omor.“ La mine acasa, in afara de discuri, mai gasesti foarte multe carti cu sfaturi pentru cresterea copilului, cum sa fii prieten cu el, cum sa traiesti cu un rebel, deci citim impreuna, ne certam, ne iubim, ne iubim, ne iubim. Pina la urma am ajuns la concluzia ca iubirea e de baza si ca el trebuie sa se simta iubit, indiferent ce face. Din cauza asta el a fost un copil care nu a fost crescut de bunici, nu s-a dus in tabere, a socializat la gradinita, are prieteni, dar eu l-am luat pe Bubu peste tot cu mine, n-am tinut cont de faptul ca e copil de o luna si trebuie sa manince de 4 ori pe zi si sa doarma in patutul lui, in camera lui. Nu, copilul a fost in turnee cu mine, pe dupa boxe, il luam dupa mine noaptea la discoteca, l-am luat absolut peste tot cu mine, exceptind datile cind nu am putut pentru ca a avut vreo boala a copilariei.

Marea Dragoste / Tango: De ce nu l-ati lasat cu bona? Se poarta.
CRINA MARDARE A avut de la virsta de doi ani jumate o bona, noi nu-i mai zicem asa, e Roxana, si a devenit membra a familiei noastre, e prietena mea si-a lui Bubu si e singura persoana cu care am avut incredere sa-l las uneori. Nu ne petrecem concediul separat, mie imi place foarte mult sa stau cu el, sa ma mai bucur cit o mai vrea el sa stea cu mine pentru ca face anul acesta 14 ani si cred ca o sa inceapa sa-si petreaca vacantele cu prietenii. Ma rog in fiecare zi sa aiba un destin bun si sa-l puna viata in conjuncturi prielnice pentru ca asta e cel mai important lucru pe lumea asta.

Marea Dragoste / Tango: Aveti o relatie speciala cu fiul dumneavoastra, dar cum este cea dintre Bubu si tatal lui?
CRINA MARDARE Foarte buna, exceptionala. Bubu cred ca e fericit, pentru ca are un tata care are vocatie de tata, adica ii plac foarte mult copiii si e un suflet bun. Relatia noastra fiind speciala – noi nu locuim in aceeasi casa, eu locuiesc doar cu Bubu – atunci orice intilnire e foarte frumoasa si benefica pentru amindoi. Si Bubu n-a avut niciodata nici o problema pentru ca eu i-am explicat de la inceput cum stau lucrurile si n-a avut nici o suferinta. Chiar daca eu m-am temut sa nu fie atacat de copii, el a reusit sa le faca fata, pentru ca eu i-am explicat ca nicaieri nu e scris ca mama si tata sa stea impreuna.

Marea Dragoste / Tango: V-ati despartit de curind sau ati trait separat dintotdeauna?
CRINA MARDARE Dintotdeauna. A fost o hotarire a noastra. Daca vom hotari vreodata sa ne mutam impreuna, e OK. Practic, sintem impreuna, numai ca nu stam impreuna din varii motive, despre care nu vorbesc.

A fost o minune ca am ramas insarcinata

Marea Dragoste / Tango: Cum au fost nuntile dumneavoastra?
CRINA MARDARE Prima a fost frumoasa.

Marea Dragoste / Tango: Cu rochie de mireasa, slujba la biserica si tot tacimul?
CRINA MARDARE Da, da. A fost o nunta mare si frumoasa. Cu vreo 200-300 de invitati.

Marea Dragoste / Tango: Iar cea de-a doua?
CRINA MARDARE A fost numai la Sfat.

Marea Dragoste / Tango: Si de ce nu a existat si a treia, mai ales ca este vorba despre singurul barbat caruia i-ati facut un copil?
CRINA MARDARE Nu mi-a mai trebuit. Gata, o facusem o data. O femeie trebuie sa se casatoreasca o data, sa fie mireasa o data, apoi nu mai conteaza daca mai e sau nu si alta data. 

Marea Dragoste / Tango: Cu ce v-ati ales din aceasta relatie cu Misu Cernea?
CRINA MARDARE Cu o mare experienta de viata, si in bine, si in rau. Si ma bucur ca am trecut si-am cunoscut toate culorile si toate gusturile acestei relatii. Si cred ca trebuia sa ma intilnesc cu acest barbat, ca sa-l fac pe Bubu, el fiind cea mai mare realizare a mea, pentru ca Bubu, nu ca e al meu, dar cred ca e un ales, si sper din tot sufletul sa aiba o soarta buna. Si ma bucur ca a avut loc intilnirea asta si ca el s-a nascut. Totul era atit de searbad inainte. E atit de anosta si de grea viata si plina de neprevazut si de probleme, incit chestia cu asumarea responsabilitatii unui copil, chiar daca este foarte grea si apasatoare, este o batalie frumoasa si esentiala.

Marea Dragoste / Tango: Dar v-a luat destul de mult timp sa va hotariti sa faceti un copil…
CRINA MARDARE Da, pentru ca au fost niste probleme si chiar a trebuit sa ma gindesc. Probabil ca, daca Dumnezeu n-ar fi vrut sa am un copil, ma gindeam sa infiez, dar nu unul, ci mai multi.

Marea Dragoste / Tango: De ce nu ati mai facut apoi si o fetita, daca tot va doreati?
CRINA MARDARE Am avut o nastere cu probleme, plus ca a fost o minune c-am ramas insarcinata. Am uter retrovers si foarte greu as fi putut sa mai ramin insarcinata. Si oricum am si fost sfatuita sa nu mai fac copii. Cind am ramas cu Bubu, n-am stiut ce probleme aveam si am dus o sarcina normala, am cintat pina-n ultima clipa, dar era sa-l pierd prin luna a opta. Eram pe autostrada in Olanda, conduceam, cind am avut o mare hemoragie, dar nu am intrat deloc in panica, cunosteam Olanda ca-n palma si m-am dus la spitalul dintr-un oras apropiat. Abia in momentul in care am vazut reactia doctorilor am inteles cit de grava este situatia. Pina atunci mi-am spus ca poate o sa treaca, nu stiam ca aveam placenta previa. Atunci m-am speriat, dar am avut incredere ca n-o sa se intimple nimic rau, pentru ca ei imi explicau absolut tot. Si le-am spus ca trebuie sa dau un telefon la discoteca unde trebuia sa cint seara si sa-mi faca ceva ca eu sa pot pleca si apoi ma intorc eu inapoi. Vazind ca nu inteleg ce-mi spuneau m-au intrebat daca am vreun prieten in Olanda. Zoia a venit cu sotul ei olandez si mi-a explicat  in româna ce ziceau doctorii in olandeza crezind ca eu nu am inteles. Eu eram de-a dreptul isterica, nu intelegeam de ce nu pot pleca. Zoia a fost foarte dura cu mine, aproape ca mi-a tras doua perechi de palme si mi-a zis: „Uite, stii care-i problema ta? Problema ta e ca acum a venit momentul sa faci un copil. Ai cintat, gata, acum trebuie sa uiti de trupa, de cintare, de alte chestii, concentreaza-te ca trebuie sa faci acest copil, caci altfel mori fara sa fi nascut, e o problema de viata aici.“ Si, intr-adevar, am ramas in spital si am citit enorm, imi trimiteau din tara tot felul de carti in perioada aia.

Marea Dragoste / Tango: Ati stat internata pina ati nascut?
CRINA MARDARE De pe 15 decembrie pina pe 20 ianuarie, cind am fost programata la cezariana. N-aveam voie nici sa ma spal pe dinti, dar am fost foarte bine ingrijita si tratata in spitalul respectiv, a fost sansa lui Bubu. Spitalul unde am stat arata cum nu arata acum nici o clinica de lux din România, era o combinatie de gradina botanica si paturi de spital, si nici nu era particular. Avea supermarket si trei restaurante si doua cofetarii, ca sa aiba lumea unde astepta pina venea cineva, te striga si te conducea direct la doctor. In România e o moda sa nasti prin cezariana, dar acolo nu exista chestia asta. 80% din femeile de acolo nasc acasa si astea putine care vin la spital vin pentru ca au diverse probleme si nu nasc cu doctori, nasc cu niste moase de 50-60 de ani. Bine, ei sint foarte educati, duc alta viata, e alta civilizatie. Poate si noi vom ajunge acolo, eu cred ca România e un pamint ales si ca o sa se intimple o chestie buna si cu noi, si poate ca de asta trebuie sa ducem acum toate crucile astea oribile in spate.

Am prins vremuri cind artistii isi permiteau cam cit isi permite acum un senator

Marea Dragoste / Tango: Ce efecte negative a avut meseria dumneavoastra asupra vietii personale?
CRINA MARDARE Am prins vremuri cind artistii isi permiteau cam cit isi permite acum un senator, sau daca nu chiar cit un senator, cit un om de afaceri, sigur. Erau multe petreceri, in Club A si aiurea. Plecam mult in turneu. Dar asta-i partea frumoasa. Efect negativ a fost destramarea primei casnicii. Nu mai gaseam timp pentru noi doi. Nu apucam sa stam impreuna. Eu n-as fi renuntat niciodata la cintat si la turnee, iar el era plecat cu cintarile lui. Viata de cintaret poate fi nebuna. Pe drumuri tot timpul, cu telefoane, cu despartiri…

Marea Dragoste / Tango: Cu gelozii?
CRINA MARDARE Da, bineinteles!

Marea Dragoste / Tango: Ei erau gelosi sau dumneavoastra?
CRINA MARDARE Si ei. Dar si eu.

Marea Dragoste / Tango: Gelozii intemeiate?
CRINA MARDARE Si intemeiate, si neintemeiate. Gelozia e o boala foarte grea…

Marea Dragoste / Tango: Care v-a impins spre ce gest extrem?
CRINA MARDARE Asta-i problema mea. Eu sint o fata de familie buna si foarte educata, dar cind vine vorba de alta femeie care vrea sa-mi ia barbatul, sint foarte apriga, nu stau pe telefoane, nu merg cu
subtilitati. Ma duc direct cu mina, cu pumnul, cu ciuful. Nu ma gindesc ca ma stie lumea, nu ma gindesc la consecinte. Nu, mie imi plac lucrurile clare si directe.

Marea Dragoste / Tango: Barbatii calca strimb mai mult decit femeile?
CRINA MARDARE Cred ca traim intr-o epoca in care e aberant sa ne gindim ca alesul e pentru toata viata. Eu cred ca o relatie se consuma destul de repede, in 6-7 ani, si dupa aceea nu mai e iubire, dar, daca esti destul de destept si spiritual sa pici pe-aceeasi unda cu omul respectiv, sigur ca relatia poate sa se dezvolte destul de frumos.

Marea Dragoste / Tango: Nu credeti in relatii intinse pe 40 de ani, in care el numai pe ea o iubeste, numai pe ea o vede?
CRINA MARDARE Nuuu, nu exista genul asta de relatie. Un barbat nu cred ca poate sa iubeasca o singura femeie toata viata. Poate sa iubeasca mai multe femei, s-o iubeasca pe fiecare in felul ei si poate numai pentru una dintre ele sa fi consumat si sa fi avut sentimente speciale. Dar nu cred ca un barbat poate sa iubeasca aceeasi femeie tot timpul. Barbatul e un cuceritor si el se simte bine sa vineze tot timpul. E o educatie inchistata sa crezi ca, daca ti-ai gasit jumatatea, ea este pentru toata viata.

Marea Dragoste / Tango: Dar nu asta credem toate la inceputul fiecarei relatii?
CRINA MARDARE Cred ca ai fi mult mai cistigat daca n-ai gindi asa, daca ai gindi mai realist: „eu incerc sa ramin toata viata, dar s-ar putea sa nu fie pentru toata viata“, asta este mentalitatea mea.

Marea Dragoste / Tango: Asa gindeati si la 20 de ani?
CRINA MARDARE Nu, atunci m-am gindit ca-i pentru toata viata, dar in acelasi timp nu m-am gindit ce lunga e, totusi, viata asta. Ma uit la ai mei care au 40 de ani de casatorie si mama l-a iubit toata viata pe tata si tata a iubit-o pe mama toata viata, dar cred ca au fost si alte iubiri.

Marea Dragoste / Tango: Si credeti ca se pot impaca femeile cu gindul ca partenerul le insala?
CRINA MARDARE Nu, eu cred ca e o foarte mare suferinta pentru o femeie care iubeste un barbat sa afle ca e inselata, si pot sa spun asta din experienta. E o experienta dura, dar un sut in fund e un pas inainte. Nu e nici un capat de lume si nu trebuie sa simti ca trebuie sa-i iei aluia gitul, nici sa-ti iei tu viata pentru ca, daca nu e sa fie, inseamna ca asa e. Sigur sufletul are o mare suferinta, dar femeia e o luptatoare, are o gramada de arme pe care si le scoate si lupta ca sa nu-si piarda barbatul.

Marea Dragoste / Tango: Ce anume trebuie sa faca?
CRINA MARDARE Eu sint de acord ca o femeie sa lupte sa nu-si piarda barbatul, dar nu pina acolo incit sa cada in penibil. In momentul in care ajungi sa crezi ca viata ta se termina si nu mai exista nimic pe lumea asta decit barbatul acela, asta e o penibilitate. Nu poti sa gindesti asa. Inseamna ca esti total timpita si inculta si-atunci nu meriti o soarta mai buna.

Marea Dragoste / Tango: OK, si atunci ce faci, renunti la relatie?
CRINA MARDARE Normal ca renunti. Dar te duci inainte si incerci sa cistigi, iar barbatul iti spune: „OK, te-am iubit, ne-am simtit foarte bine impreuna, dar nu mai esti tu cea pe care o iubesc acum“.

Marea Dragoste / Tango: Serios? Eu credeam mai degraba ca cei mai multi barbati ajunsi in situatia asta sint lasi si spun: „Te iubesc, nu ma parasi, iti jur, n-o sa se mai intimple!“.
CRINA MARDARE Trebuie sa te analizezi si pe tine, pentru ca si tu ai gresit c-ai lasat lucrurile sa ajunga pina aici. Sau, daca esti o femeie extraordinara care stie care-i sint atuurile si omul de linga tine se satura
de-atita bine, atunci nici nu mai ai de ce sa-ti faci probleme. Eu cred ca femeile sint mult mai puternice decit barbatii. Sigur ca o femeie fara o iubire mare si fara un barbat care s-o implineasca nu poate fi numita femeie. Cred ca fiecare femeie are dreptul la asta si bine-ar fi sa aiba parte de asa ceva, pentru ca femeia care n-a cunoscut o mare iubire a trait de pomana. Femeile ar trebui sa incerce sa gaseasca o asemenea iubire care, chiar daca la un moment dat nu va mai exista, o sa o lase cu o mare si frumoasa implinire. Si nu e putin lucru, credeti-ma, ca stiu.

Nr. 27 sept 2007 

Interviu de Alexandra Rotarescu
Fotografii: Roxana Iliescu

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • bhdhoiurhjkljprygbmjeriyhktfgiohiotfgjtfhgrudyhirhgvfbgrhyoidfhkdgjui olutobndf.ulsilerl.dcecte iubesc

    nela noiembrie 17, 2011 6:33 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.