fbpx

Cristian Andrei: Dragostea este despre a avea copii

de

Cand caldura de afara incepe sa infierbante oamenii care se privesc altfel, pregatindu-si inima pentru iubiri de-o vara sau de-o viata, am mers cu dragostea la doctor. La Doctorul Cristian Andrei. Am asezat-o timid pe canapeaua din cabinet, i-am inspectat hormonii, i-am testat morala si i-am gasit limitele. Apoi am scuturat-o de resemnare, am asezat-o cu spatele la moarte si ea a-nteles sa faca copii.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

EVELINE PAUNA: Cu totii cautam iubirea. Oriunde, oricand, dintotdeauna, pentru totdeauna! Femeile si barbatii cauta iubirea diferit?
CRISTIAN ANDREI: Da, o cauta diferit, iar faptul ca se intalnesc unii cu altii este un miracol care inca n-a fost dezlegat. Sa ne gandim… cum naiba se gaseste cineva cu altcineva, daca se cauta in alte parti?! E o chestie! Poate de aici vine chimia – ca fiecare pornise sa caute pe cineva si a gasit pe altcineva, cu care si-a dat seama ca se potriveste…
Marea Dragoste -Tango: Cand putem spune ca am gasit iubirea?
CRISTIAN ANDREI: De obicei, in iubire, suntem gasiti. Adica ai senzatia aceea ca altcineva ti-a sarit in cale si nu ca ai gasit tu, ca atunci cand cauti in podul casei un obiect vechi, pe care ti-l doresti de mult timp, sau cand, intr-un mall te duci sa cumperi si gasesti exact camasa, bluza pe care o cautai. In niciun caz gasirea iubirii nu este un shopping. De aceea nici nu functioneaza in locuri de expozeu cum sunt cluburile, distractiile, zonele de show-off. Ea se intampla! Sunt trei taine in viata unui om: nasterea, dragostea si moartea. Asta de mijloc, dragostea, e o taina. In sensul ca nu ii controlezi tu premisele.
Marea Dragoste -Tango: Deci nu putem hotari cand sa ne indragostim?
CRISTIAN ANDREI: Nu putem hotari cand sa ne indragostim pentru ca aia n-ar mai fi dragoste. Ar fi o decizie de parteneriat. Dar intrebarea era daca barbatii si femeile isi cauta perechea diferit… Da, si-o cauta diferit. Se spune, din vechime, despre femei, ca ele isi cauta in mod pasiv perechea, in sensul ca stau, se arata si asteapta sa vina el. Asa este versiunea traditionala, insa se pare ca in ziua de astazi femeile sunt mult mai active. Incep sa aiba inclusiv tehnici care erau exclusiv pentru barbati, cu ceva timp in urma. De exemplu, folosesc banii sau prerogativele profesionale pentru a-si gasi perechea. Pe vremuri, femeia era incuiata in casa cu parintii si, daca se ivea cineva, se ivea prin intermediul parintilor sau al unor mijlocitori. Barbatii, tot traditional, clasic, trebuiau sa plece, asa cum se intampla in toate basmele cu Fat-Frumos…
Marea Dragoste -Tango: …Asa-numitul drum initiatic.
CRISTIAN ANDREI: Fat-Frumos gaseste un cal rapciugos, ii da jeratic, exact ca si cum ar repara motocicleta lui taica-su si pleaca cu el. Pleaca, lasand in urma lui familia de origine, facand fata unor incercari la capatul carora devine barbat. Si isi gaseste femeia. Ei, acest quest, aceasta aventura, nu este accesibila femeii. Mai bine spus, nu era accesibila femeii! Insa, se pare ca astazi femeia… poate si ea sa conduca o masina, sa calatoreasca… De exemplu, am o pacienta care este foarte tanara si frumoasa si se duce la New York saptamana viitoare. Se duce la New York, pentru ca vrea ea. Singura. Nu cu iubitul, nu cu o prietena. Pai, in urma cu ceva timp era o nebunie ca o fata sa propuna asa ceva. Sa isi propuna asa ceva!
Marea Dragoste -Tango: De ce nu ne gasim de la inceput marea dragoste? In adolescenta traim cu imaginea familiei fericite pe care o vom avea, ne proiectam imaginea celui sau celei care ni s-ar potrivi, iar fetele se gandesc chiar la rochia de mireasa. De ce, de cele mai multe ori, ratam?
CRISTIAN ANDREI: De foarte multe ori marea dragoste ne gaseste ea pe noi si noi ne dam seama retroactiv ca ea asta a fost.
Marea Dragoste -Tango: Adica ne dam seama ca e marea dragoste atunci cand am pierdut-o?
CRISTIAN ANDREI: Da, ne dam seama ca… fusese marea dragoste. Ai tinut la cineva sau te-a intrigat cineva inca de pe vremea liceului si nu s-a intamplat mare lucru. Dar iti dai seama ca n-ai mai gasit dupa aceea pe cineva atat de indragostit de tine. Si iti zici „ce rau imi pare, uite ce fraiera sau ce prost am fost ca nu m-am apropiat de persoana respectiva sau ca nu am ramas cu aceasta, ca am vrut eu nu-stiu-ce”. Cand de fapt, toti ceilalti se dovedesc a fi niste compromisuri. Niste dezamagiri. Marea dragoste, de multe ori zboara pe langa tine ca o pasare atat de mare incat este incredibila. Este de neatins! Nu stii ce sa faci cu ea. Sau sta undeva langa tine sau inauntrul tau si tu te ocupi de altceva. Te ocupi de bani sau de diverse orgolii.
Marea Dragoste -Tango: Si cum mai poti trai dupa, stiind ca ai pierdut-o?
CRISTIAN ANDREI: Pai sunt multi oameni care ajung aici, la Institutul de Relatii Umane, tocmai cu aceasta jale, ca au pierdut marea dragoste si ca tot ce a urmat a fost o dezamagire. Uneori marea dragoste este una singura, este dragostea fata de tatal tau. Dragostea pe care o aveai cand erai micuta, ca fata. Si nu mai gasesti un barbat care sa se compare cu el, printre astia de seama ta. Si ramai cu amaraciunea ca trebuie sa-l inghiti pe unul care nu este nici pe jumatate cat a fost tatal tau. Si multor baieti li se intampla la fel – sa nu gaseasca niciodata o femeie pe cinste, cam cum a fost mama lor, cu mancarurile ei si cu sacrificiile ei. Adica este un fel de incompatibilitate intre dragostea ne-erotica, dar totala pe care o incerci fata de parintele de sex opus si ce intalnesti in viata, la cei de-o seama cu tine. Si, de aceea, multi oameni asimileaza maturizarea cu o forma de dezamagire.
Marea Dragoste -Tango: Dar cea mai mare iubire, cea mai importanta, e prima sau ultima din viata cuiva?
CRISTIAN ANDREI: In etologie, adica in stiinta comportamentala universala, exista un termen care se numeste imprinting. Adica un prim lucru intens care se intampla iti defineste toata acea categorie, pe viata. Primul sarut, prima zi de scoala, prima dragoste, primul conflict… iti raman intiparite. Si te orientezi dupa ele cand le ai pe celelalte, ulterior. Asa ca marea dragoste poate sa fie prima dragoste, dar oricum prima dragoste este importanta chiar daca are conotatii negative. Ea este punct de referinta. Si termenul de imprinting este ilustrat de iesirea din gaoace a puiului, care, pe ce pune ochii… aia e mama! Este acest prim contact cu ceva care poate nu e important de fapt, dar pentru tine este foarte important pentru ca nu ai mai avut parte de asa ceva. Si te minunezi, esti coplesit!

A fi inselat este o problema. Nu a insela!

Marea Dragoste -Tango: De ce inselam?
CRISTIAN ANDREI: De ce inselam?! Nu exista inselat din punctul de vedere al celui care insala. Exista inselat din punctul de vedere al celui care este inselat. Adica a fi inselat este o problema a celui care este inselat. La fel cum a fi mintit este o problema a celui care este mintit. Degeaba se duce el la tribunal, degeaba il pedepseste pe cel care minte pentru ca, de cele mai multe ori, cel care minte sau cel care insala da, de fapt, un raspuns situatiei create de cel care este mintit sau inselat. Da un raspuns cat se poate de onest! Numai ca acela care este inselat nu este pregatit sa recunoasca, nu poate sa admita ca are o problema de ceva timp.
Marea Dragoste -Tango: Deci suntem indreptatiti sa inselam?
CRISTIAN ANDREI: Nu zic ca omul care insala este un om ok. Pentru ca, la fel de bine ar putea sa spuna in fata „bai, frate, stii ceva, lasa-ma-n pace. Urmeaza altcineva!”. Dar el probabil ca are o legatura cu cel pe care il insala. O legatura care il impiedica sa ii spuna adevarul. Iar asta, de multe ori, este o legatura pozitiva.
Marea Dragoste -Tango: In dragoste de unde incepe inselatul? De la o privire, de la un gand?
CRISTIAN ANDREI: Daca inselatul nu exista, din punctul de vedere al celui care insala, probabil ca, reformulat ar fi… de unde incepe noua relatie? Cand incepe… ce incepe?! Seducerea celuilalt sau a ta?
Marea Dragoste -Tango: De cand sa ma consider inselata?
CRISTIAN ANDREI: Daca ne gandim, unei femei i-as spune ca primul sau prieten, primul baiat cu care s-a iubit, a fost un amant cu care l-a inselat pe tatal sau. Pentru ca il iubea pe el mai mult. Si tatal ei a reactionat negativ, ca si cum e inselat, pentru ca nu era pregatit ca ea sa umble cu unul si ala sa puna mana pe ea. Toti tatii au reactia asta! Desi fiecare spune firesc ca asa e bine, asa e normal… ca fata sa se indragosteasca de un baiat. Ei, din punctul de vedere al tatalui, asta se numeste inselat. Si se ajunge ca majoritatea tatilor sa le spuna fiicelor lor „esti o depravata” – ca sa nu folosesc cuvantul popular. Cand ea, saraca, e la prima ei relatie extrafamiliala. Deci, a fi inselat este o problema. Nu a insela! A fi inselat inseamna ca nu esti pregatit, ca ai fost mintit pana atunci cu ceva. Inseamna sa nu-ti dai seama, sa-ti faci iluzii. Tu iti faci iluziile! Prelungind acest rationament, daca vrei sa te iubeasca in continuare cel de langa tine, nu sa te insele, nu el are de facut ceva. Tu ai de facut ceva! Tu esti cel sau cea care poate sa-l faca pe celalalt sa te iubeasca. Nu se poate screme celalalt sa iti dea tie o dragoste pe care tu nu o stimulezi. De unde sa o scoata?! Poate ca o simte fata de o persoana noua. Pentru ca erotismul are la baza atractia, nu are la baza altruismul, morala, principialitatea. Erotismul are la baza naturalul, el decurge din reproducerea umana, iar reproducerea nu asculta de morala, ea isi are programul ei de milioane de ani, nu sta ea in aceasta inventie sociala a oamenilor.

O persoana care e indragostita spune clar „nu pot sa ma gandesc la altcineva”

Marea Dragoste -Tango: Sunt barbati care spun ca pot iubi in acelasi timp mai multe femei, la fel cum sunt si femei care spun ca pot iubi in acelasi timp mai multi barbati. E iubire?
CRISTIAN ANDREI: Aici ne plasam in domeniul nevoilor, nu al iubirii. Adica starea de indragostit are acel exclusivism, acel egoism care nu permite imixtiunea nimanui altcuiva. O persoana care e indragostita spune clar „nu pot sa ma gandesc la altcineva”. E unul din simptomele indragostirii – ca nu te poti gandi la altcineva. Dar, la fel de adevarat e ca tine o vreme. Relativ scurta…
Marea Dragoste -Tango: Dragostea dureaza trei ani…
CRISTIAN ANDREI: Ce trei ani?! Aia pana la trei ani este o prelungire de conflicte si de patimi de toate felurile. E un amestec, un conglomerat…
Marea Dragoste -Tango: De ce ne plictisim dupa acei trei ani?
CRISTIAN ANDREI: Pentru ca asa este natural. In mod normal, noi ar trebui sa procream suficient de multi copii. O femeie ar trebui, conform logicii biologice, sa procreeze cam 300 de copii intr-o viata. Atatea ovule are de folosit. Dar ea se opreste la unul, doi… Unul, in ziua de astazi. Pe vremuri, femeia dadea nastere la peste zece copii. Iar un barbat, daca il judeci dupa genetica lui, poate sa aiba trei sute de milioane de copii pe mililitru. Si atunci ne intrebam de ce ne plictisim?! Nu ne plictisim, mergem mai departe. Toate speciile pe care le vezi in jur nu au un singur pui pe viata. Lucreaza din greu la a-si promova materialul genetic. Pentru ca dragostea, oricum am da-o, este despre a avea copii.
Marea Dragoste -Tango: Atunci cand ne indragostim trebuie sa ne gandim si ca va urma o alta iubire? Ca cea din prezent va trece? Anticipam?
CRISTIAN ANDREI: Atunci cand te indragostesti ai senzatia de vesnicie, esti lipit foarte tare de respectivul si juri… Eu imi aduc aminte de prima mea iubita. Ne juram ca si daca ne vom casatori cu altcineva, noi tot o sa ne iubim intre noi. Si eram convinsi amandoi atunci. Dragostea este atemporala. De aceea este o taina, pentru ca este atat de frumoasa prin faptul ca modifica si timpul. Dar asta nu inseamna ca vei ramane in asa ceva. Sunt o sumedenie de alti factori care prelungesc in mod artificial dragostea si o transforma in convietuire. Acesti factori sunt de natura sociala, in majoritate. Adica ceilalti indivizi au interesul ca tu sa continui cu partenerul tau. Pentru ca ei trebuie sa se bazeze pe ce faceti voi doi. Ei vor intotdeauna sa influenteze ceea ce faceti voi doi. Adica, daca doi iubiti se saruta, intotdeauna ceilalti nu sunt de acord. Daca astia doi ar mai face si dragoste pe strada, pai imediat ar fi ridicati de jandarmi. Intotdeauna ceilalti au o problema cu asta si atunci ei reglementeaza erotismul prin… nu.

La barbatii gay cu care lucrez in terapii de cuplu se vede foarte clar intensitatea geloziei

Marea Dragoste -Tango: Daca nu dureaza trei ani, cat dureaza?
CRISTIAN ANDREI: Timpul se masoara altfel in erotism. Nu se masoara in ani, el se masoara in intensitati. Pentru ca el, din punct de vedere psihologic, are de a face cu inconstientul, nu cu eul. Opereaza cu ceva ce te conduce pe tine, fara sa poti exprima macar in cuvinte, cu atat mai putin sa masori!
Marea Dragoste -Tango: Oamenii care se indragostesc des sunt mai fericiti decat cei care aleg sa convietuiasca? Nu e derutant sa-ti dai voie sa te indragostesti de atatea ori, n-ar trebui ca, la un moment dat, sa accepti sa convietuiesti?
CRISTIAN ANDREI: Fericirea este o definitie sociala. Ar putea sa-ti ajunga sa te indragostesti o singura data. Dar e atat de frumos sa te indragostesti incat niciodata nu o sa numeri. Si apropo de cat dureaza o dragoste, raspunsul ar fi cam asa: cat dureaza o pestera? Pentru ca mergi in adancimi, in profunzimi. Cu siguranta daca mergi in profunzimi, pierzi notiunea timpului. Si poate cel care te asteapta afara stie sa masoare cat timp ai lipsit. Si se intreaba cand te intorci. Poate niciodata! Pentru ca atunci cand te indragostesti devii altcineva. Toata lumea a observat asta. Cand te indragostesti tu nu mai esti tu, ala cu care erau obisnuiti ceilalti. Ceilalti zic „a luat-o razna, e in saptamana oarba, el nu mai e baiatul meu, ce i-o fi facut aia, i-a luat mintile”. Esti altcineva. Ca atare, nici cele 60 de secunde ale minutului nu mai exista.
Marea Dragoste -Tango: Exista iubire in cuplurile homosexuale?
CRISTIAN ANDREI: Da. Exista pasiune. Exista dragoste. Cu barbatii gay cu care lucrez in terapii de cuplu se vede foarte clar si intensitatea geloziei, si pasiunea, si framantarile. Sunt mai intense decat in cuplurile heterosexuale. Da, exista dragoste si la ei.
Marea Dragoste -Tango: Cum rezolvam problemele din casatoriile anterioare? Faptul ca partajul ne urmareste o buna bucata de timp, faptul ca fostul partener inca si-a lasat lucruri la noi in casa… si ne deranjeaza ca vine sa le ia, faptul ca pe partenerul actual de viata il deranjeaza fostul…
CRISTIAN ANDREI: Ori de cate ori pe celalalt il deranjeaza ceva in continuare dupa ce v-ati despartit, e semn ca relatia continua. Numai ca ea a capatat conotatii negative conform conventiilor sociale. Sa luam exemplul a doi liceeni, cand ea il barfeste pe el si el ii raspunde urat ei si toata lumea zice „astia sunt indragostiti unul de altul, dar nu si-au dat seama”, desi ei declara ca se urasc in momentul acela, dupa care isi dau seama ca sunt indragostiti si vor urma trei ani impreuna…
Marea Dragoste -Tango: Pentru ca si in ura e tot o chestiune de intensitate, ca si in iubire.
CRISTIAN ANDREI: Da, aceeasi intensitate este pusa in ura dintre ei, ca s-au despartit si se sicaneaza. Este aceeasi relatie, in toate aceste trei faze. Este aceeasi relatie. Numai ca, din cauze sociale, ea este deformata si interpretata invers. Celalalt, cand ii spune cu ura astuia „sa-ti iei ciorapii de la mine”, o spune pentru ca asa a invatat de la societate – ca trebuie sa te razbuni, ca trebuie sa il faci pe celalalt sa ii para rau, dar, de fapt, sufletul simte aceleasi intensitati si in ura, ca si in dragoste. De aceea noi, aici la Institutul de Relatii Umane, vorbim despre cupluri afective, indiferent ca este vorba de ura sau de dragoste. Sunt cupluri.
Marea Dragoste -Tango: O mare iubire poate sa ajunga sa-ti fie indiferenta?
CRISTIAN ANDREI: Este un lucru jalnic, dar exista, intr-adevar, moartea termica a dragostei. Adica ea se raceste. E ca un fel de Alzheimer asa, trist. Se raceste si nu mai gasesti motive sa fii ok cu celalalt. Bineinteles ca celalalt ar avea ceva de facut ca sa fie iarasi ceva intens intre voi. Si am vazut cazuri. Nu stiu daca multe sau putine, dar au fost cazuri aici la Institut in care oamenii care au fost un cuplu si ajunsesera groaznic au ajuns sa descopere adevarata dragoste intre ei, dupa aceea. Eu nu pot sa-l uit pe un barbat cu destul de multi bani, care are o firma foarte de succes, si care, inselandu-si sotia, aceasta s-a hotarat ca ea are intr-adevar acum motive sa fie frumoasa. Si a inceput sa fie atat de frumoasa, incat omul asta nu mai putea sa se ocupe de nimic altceva decat de sotia lui, sa o recucereasca. Da, exista povestea asta. Si a inceput sa o vada altfel. Si sexualitatea dintre ei a inceput sa fie cu totul alta decat inainte. Da, se poate.
Marea Dragoste -Tango: E firesc sa ne dorim sa… civilizam relatiile dintre partenerul prezent si cel anterior, dintr-o casnicie terminata? Pentru ca exista multi copii din casatorii anterioare care percep partenerul actual ca fiind tatal sau mama numarul doi.
CRISTIAN ANDREI: Da, este bine sa civilizezi, dar nu mod artificial. Asta depinde de educatia pe care ai avut-o pana atunci. Daca tu concepi la scoala, fiind elev, sa te impaci cu unul cu care te-ai batut sau te-ai certat pentru ca te-a barfit si sa continui o relatie cu el, bineinteles ca si dupa divort, mai tarziu, o sa ai o imagine civilizata. Daca nu esti invatat asta si esti invatat ca exista dusmani, ca nu exista dragoste, de fapt, pe Pamant si ca totul a fost interes va deveni foarte urat ce vei face dupa despartire. E o chestiune de educatie facuta cu mult inainte de a te indragosti.
Marea Dragoste -Tango: De ce avem nevoie de dragoste? N-ar fi mai simplu sa traim linistiti fara? De ce o fi omul creat sa iubeasca?
CRISTIAN ANDREI: E o diferenta mare intre iubire si dragoste. Foarte mare!
Marea Dragoste -Tango: Ce e dragostea? Ce e iubirea?
CRISTIAN ANDREI: Iubirea este cum este caldura soarelui. Se infiltreaza printre oamenii, face sa infloreasca florile dintre ei, sa zambeasca unii catre altii. Este exact cum e lumina. O comparatie mai buna decat intre iubire si lumina nu exista. In timp ce dragostea este ca si focul. Focul este altceva decat lumina. Acesta face incendii de padure, lasa scrum in urma lui si, cata vreme activeaza, are si lumina – adica poate sa aiba si acea iubire frumoasa dintre oameni, dar consuma ceva. De asta unii oameni au ales sa se retraga din fata acestui foc si sa ramana doar cu lumina de la distanta. In manastiri, de exemplu. Iar altii ard aproape toata viata pana se distrug pe ei insisi de patima iubirii, cum este in „Carmen”, Opera lui Bizet.
Marea Dragoste -Tango: Pana la ce varsta ne putem indragosti?
CRISTIAN ANDREI: Ca sa te poti indragosti, creierul tau trebuie sa functioneze intr-un fel. Medical vorbind, el trebuie sa aiba influente hormonale. Cata vreme esti copil, poti sa iubesti din tot sufletul tau, dar nu simti dragostea erotica decat atunci cand testosteronul incepe sa imbibe creierul si sa-i schimbe foarte mult viteza de reactie, persistenta obsesiva asupra unei persoane, capacitatea de atasament, actiunile necugetate, intensitatile. Si testosteronul ramane activ si la femei si la barbati. De fapt, testosteronul este cel cu libidoul si cu pofta de actiune, iar ocitocina, de care se tot vorbeste in ultimul timp, este cea cu atasamentul, cu fixarea pozitiva a doi indivizi: a mamei fata de copil, a iubitilor intre ei. Si, in momentul cand aceasta constelatie hormonala incepe sa apuna, nu te mai indragostesti asa, dar creierul ramane modificat. Aceasta pare a fi explicatia pentru care unii batranei penibili prin autobuz inca se mai freaca de eleve de liceu. Sau asa-zisii pedofili, sau cei despre care se spune ca… glumesc, desi el se uita cu jind la o fata. Pentru ca, desi hormonii nu mai functioneaza in corpul lor, creierul a ramas in credinta lui, in care a fost convins de hormoni. Dar de iubit poti sa iubesti toata viata. Si iubesti! De cand te nasti, pana mori.

Recunoasterea sociala a dragostei este foarte recenta. Pe vremuri, dragostea era considerata o boala

Marea Dragoste -Tango: Intr-o casnicie, cand si cum ar trebui sa iei decizia sa divortezi?
CRISTIAN ANDREI: Casnicia este un act rational, din motive sociale. Si care este facuta de dragul celorlalti, nu este facuta de dragul celor doi. Cand un tip spune „ma casatoresc cu ea din dragoste”, de fapt exprima o angoasa – „ma tem sa nu o pierd, sa nu mi-o ia altul, vreau sa am hartie pe ea”, e ca si cum ar spune „vreau factura pe masina asta”. El nu crede in forta gravitationala a dragostei lui. Si se dovedeste ca nici nu ar trebui sa creada pentru ca, asa cum spuneam, se termina dragostea aceea, urmand ca ea sa lase loc unui atasament. Atasamentul este un mecanism foarte vechi. Este mult mai vechi decat dragostea. Specia noastra nu are dragoste de la inceputurile ei. Recunoasterea sociala a dragostei este foarte recenta. Nici macar nu are 100 de ani. Pe vremuri era considerata o boala. In toata istoria civilizatiei umane, in toate culturile, cel care s-a indragostit a fost tratat cu apa rece, cu incuiere intr-o camera sau cu manastirea, sau cu ras social, sau cu pedeapsa de vreun fel, a fost considerat scos din uz. Asa se explica de ce Ovidius, poetul, a ajuns la Tomis din cauza dragostei pe care o punea in poemele lui si cu care submina siguranta nationala in Roma antica. Doar asa, de pe la Coco Chanel incoace, sa spunem, au inceput lucrurile sa o ia razna si sa se considere ca dragostea este un indicator al starii de bine, al fericirii. In timp ce, milenii de-a randul, ea a fost ceva reprobabil, de care oamenii se fereau pentru ca vedeau ca ea nu aduce succes social. Mai sus decat dragostea era sa faci copii. Sa ai urmasi, sa fii in siguranta, sa fii sigur ca mai traiesti si maine.
Marea Dragoste -Tango: Copiii sunt un fel de a nu muri.
CRISTIAN ANDREI: Copiii sunt o lupta cu moartea, singura solutie la moarte. Mai ales pentru barbati.
Marea Dragoste -Tango: Poate fi un copil cea mai mare dovada de dragoste?
CRISTIAN ANDREI: Un copil este dovada faptului ca dragostea aceea avea si iubire in ea. Pentru ca ea poate sa invinga generatii. Da. Si nu mai este ceva frivol. Adica, daca te uiti la efemeride, ele se iubesc in cercuri vreo cateva ore, lasa urmasi si dupa aceea pot sa moara linistite. Pot sa moara linistite daca lasa urmasi. Si la oameni dragostea ar trebui sa aiba exprimarea aceasta a iubirii si atunci chiar a meritat sa fie. Exista tot mai multi oameni in ziua de astazi care au dragoste fara iubire. De ce? Pentru ca dragostea a inceput sa fie o frustrare. E ca bulimia, e ca si consumul de marijuana. E ceva artificial, e o ambitie, este un orgoliu, este frustrarea ca nu poti sa faci sex cu celalalt si ii spui ca-l iubesti numai pentru ca nu ai ajuns la partile lui esentiale.
Marea Dragoste -Tango: E o datorie fata de viata?
CRISTIAN ANDREI: E un fel de standard in competitia asta intre oameni, la ora actuala.
Marea Dragoste -Tango: Exista si oameni care nu pot iubi?
CRISTIAN ANDREI: Exista din ce in ce mai multi oameni care nu mai pot iubi.
Marea Dragoste -Tango: Si e vindecabila povestea asta?
CRISTIAN ANDREI: Nu stiu. E asa cum vorbeam de imprinting. Daca nu simti caldura la momentul maximei receptii, ratezi sentimentul acesta. Si il cauti, iti lipseste ceva, dar nu il mai gasesti. Sunt multi oameni tineri care nu vad de ce sa iubeasca. Se gandesc la bani, la cariera, la chestiile secundare. Sunt si oameni in varsta, carora li se stinge iubirea, desi ar putea foarte bine sa iubeasca si la varste inaintate, dar devin atat de zgarciti cu iubirea! Si de reci… sunt multi.
Marea Dragoste -Tango: Banii pot cumpara, intr-o masura, ideea ca esti iubit? Te poti minti cumparandu-ti iubiri?
CRISTIAN ANDREI: Banii nu trebuie acuzati asa de mult. Pentru ca ei reprezinta, mai ales pentru femei, un indicator de siguranta, o garantie oferita de barbat. Intalnesti asta si la pescarusi. Un pescarus mascul va lua o pietricica de un anume fel, o va mesteca putin in cioc si i-o va face cadou femelei.
Marea Dragoste -Tango: Se spune ca nu exista femei materialiste. Exista doar barbati a caror singura calitate sunt banii.
CRISTIAN ANDREI: Exact, pentru ca barbatul pune in asta – se numeste comportament de ofranda, la toate speciile – dorinta lui de a fi cu femeia respectiva. Si daca ea accepta ofranda inseamna ca-l accepta pe el cu tot cu ofranda lui. Ofranda asta este inelul, martisorul, buchetul de flori, BMW-ul.
Marea Dragoste -Tango: Ca femeie, poti iubi un barbat mai sarac decat tine?
CRISTIAN ANDREI: In momentul cand iubesti un barbat mai sarac decat tine inseamna ca ai o scara de valori axiologica sanatoasa. Daca poti sa faci asta. Mai ales daca acel barbat se misca si are in el potentialul banilor, nu banii prezenti acum. Si am vazut… cele mai durabile cupluri sunt astea in care cei doi se dezvolta – barbatul nu avea nimic dar a ajuns sa aiba foarte mult impreuna cu femeia lui, femeia nu se simtea cea mai frumoasa, dar a ajuns sa se simta cea mai frumoasa in prezenta lui. Cei doi s-au dezvoltat. Daca se dezvolta numai unul se nasc divergente si se despart.

A avea un partener mai tanar decat tine inseamna a te intoarce cu spatele la moarte sau la pierderea frumusetii

Marea Dragoste -Tango: In dragoste, cat conteaza respectul?
CRISTIAN ANDREI: Respectul este o distanta. De aceea „dumneavoastra” suna mai lung decat „tu”. In Evul Mediu existau asa niste „carnati” de expresii care aratau respectul. Deci respectul nu este neaparat o categorie pozitiva cand e vorba de iubire. Adica oamenii care se iubesc n-au nevoie de respect. Nu mai au nevoie si de respect: se iubesc! Cand iubesti pe cineva nu prea ai cum sa-i faci rau, sa-l jignesti, sa-l discreditezi. In schimb, daca nu-l iubesti, atunci celalalt incepe sa-ti impuna respectul: „stii ceva, ma supar daca nu vorbesti frumos”. Moment in care deja are o problema pentru ca el, de fapt, trebuie sa-si castige iubirea celuilalt. Respectul este o conventie sociala pe care noi o creditam ca fiind pozitiva, dar, de fapt, este lipsit de iubire.
Marea Dragoste -Tango: Exista dragoste in relatiile cu diferente mari de varsta, de 20, 30, 40 de ani¬¬? Acum e la moda ca ea sa fie cu mult mai mare decat el.
CRISTIAN ANDREI: In general, a avea un partener mai tanar decat tine inseamna a te intoarce cu spatele la moarte sau la pierderea frumusetii.
Marea Dragoste -Tango: Pentru barbati e un trofeu, pentru femeie…
CRISTIAN ANDREI: Nu este un trofeu. Este acelasi lucru – draparea mortii cu o formula.
Marea Dragoste -Tango: Barbatul e apreciat daca partenera lui e mult mai tanara. Cand femeia isi ia un partener mult mai tanar, e acuzata. Adica, „uite ce tare e asta, si-a luat una tanara” si „ia uite-o si pe asta, a innebunit, si-a luat un copil… sa-l creasca ”.
CRISTIAN ANDREI: Exista o ratiune antropologica aici. Exista un profesor din Marea Britanie, care a facut un studiu destul de cuprinzator despre tendintele de a-ti gasi partenerul de varsta diferita. Si concluzia este ca, dintotdeauna, pe parcursul dezvoltarii omenirii, a existat polaritatea asta – barbatul mai in varsta si femeia mai tanara.
Marea Dragoste -Tango: Deci asta e normalitatea?
CRISTIAN ANDREI: Asta este normalitatea biologica si antropologica. Dintotdeauna. Pentru ca barbatul produce lichid seminal pe baza tesutului epitelial din testicule, intotdeauna fresh. Deci el isi permite sa se reproduca cu acelasi succes si la 60 de ani, fara sa aiba o boala genetica, fara sa poarte un defect congenital. In timp ce femeia trebuie sa fie cat mai tanara pentru a naste copii sanatosi. Daca ea se apropie de 40 de ani cu ovulele acelea care au stat tot timpul acolo si au fost bombardate de mediu, ele au calitate indoielnica. Deci exista o ratiune biologica pentru a fi barbatul mai in varsta si femeia mai tanara. Mai mult decat atat, in societatile care sunt conduse de barbati, din ultimii 3.000 de ani, poate 5.000 de ani, barbatul este cel care are garantia materiala a supravietuirii si a securitatii. Nu femeia. Ca atare, o femeie mai tanara se poate afilia la un barbat mai in varsta, care e purtator de siguranta, in timp ce o femeie mai in varsta nu e purtatoare de siguranta, cum era in matriarhat.
Inca din basme, copiii invata ca e o fericire sa imbatranesti impreuna cu cineva – „si au trait fericiti pana la adanci batraneti”. E o fericire sa imbatranesti impreuna cu partenerul tau, care iti devine coleg de apartament si care vede cum femeia frumoasa pe care a iubit-o a ajuns batranica adusa de spate, care miroase a prajeala de la bucatarie? E o fericire sa imbatranesti cu marea dragoste?
CRISTIAN ANDREI: Specia noastra, ca toate speciile, este facuta sa-ti incheie viata inainte de a-si incheia perioada fertila.
Marea Dragoste -Tango: Marile iubiri mor tinere…
CRISTIAN ANDREI: Da, adica toate animalele se imperecheaza cata vreme traiesc. Sau traiesc cata vreme se imperecheaza. Nu au perioada din asta de andropauza, respectiv menopauza. Or asta ne face sa ne gandim ca noi, oamenii, ar trebui sa traim cam pana pe la 40-50 de ani, cata vreme femeile sunt fertile. A trai dupa aceea inseamna a incerca sa fii altceva decat o fiinta vie. Inseamna sa-ti faci iluzia…si nu intamplator femeile care sunt dupa menopauza devin acre, uracioase. Eventual, daca au un tratament de substitutie hormonala cu estrogen, ar mai putea sa aiba ceva sclipire in ele. Barbatii, insa – tot de hormoni vorbim aici, daca au impregnat in continuare organismul cu hormonul masculin, par sa fie verzi si chiar interesanti asa grizonati cum sunt. Insa dupa ce survine andropauza si pensionarea se transforma si ei in niste paranoici, in niste stalinisti, in niste tipi ipohondri, obsedati de cate o chestie. Or eu nu vad… problema asta cu moartea mi se pare atat de penibila la oameni! De ce sa nu mori?
Marea Dragoste -Tango: Pentru ca nu ai nicio certitudine de ce se intampla dupa.
CRISTIAN ANDREI: Cum sa nu ai?! Ai certitudinea, este in mainile tale. Cata vreme esti viu tu te poti transfera in ceilalti oameni. Exact asa cum facem noi doi acum, cand eu vorbesc cu tine si tu vorbesti cu mine si daca eu mor maine poate iti ramane ceva pe reportofonul acesta, care sa fie reascultat, nu sters a doua zi. Asta e sansa mea. Si sansa ta la fel! Sa vad atunci cand clipesti ca intelegi tot ce zic si sa ma bucur de asta si sa ramai inauntrul meu. Asta este in timpul vietii, nu? Asta avem de facut.
Marea Dragoste -Tango: Cineva a spus odata ca e incredibil cum poate trai omul si cum se poate bucura de viata stiind ca se va termina intr-o zi si ca are mereu sabia deasupra capului. Cum poti sa te bucuri de ceva atat de important care stii ca se termina?
CRISTIAN ANDREI: Nu stii ca se termina. Tu nu stii ca se termina. Frica de moarte este invatata de la ceilalti oameni.
Marea Dragoste -Tango: Irvin Yalom… „Privind soarele in fata”…
CRISTIAN ANDREI: Exact. Adica omul celalalt ramane in urma ta sa planga, nu tu. Nu tu ai o problema cu moartea, ca atare nu ai de ce sa o preiei de la ceilalti, sa o inveti. Poti sa te ocupi de viata ta si sa o predai celorlalti. De aceea atitudinea corecta este de bucurie ca un om se afla inauntrul tau si cand el nu mai merge pe doua picioare. Asta e atitudinea corecta. Dar, ma rog… am trecut de la dragoste la moarte! Desi cele doua sunt in maxima atingere.
Marea Dragoste -Tango: A-ti da viata pentru cineva este gestul suprem in dragoste?
CRISTIAN ANDREI: A pretui viata ta mai jos decat dragostea pentru cineva e natural. Mai toate fiintele isi risca viata ca sa se apropie una de alta. Mai toate fiintele isi risca viata pentru ca puiul lor sa continue sa traiasca. Oamenii au ajuns sa spuna „stii ceva, nu facem copii pana in 35 de ani ca vrem si noi sa ne mai distram sau sa facem cariera”. Si avorteaza pe banda. Este ok sa mori. Nu sa te sinucizi. Sa lasi viata sa curga fara sa iti pui problema mortii intr-o maniera egoista cum ca nu o sa mori tu, ca mai bine mai traiesti inca un an.
Marea Dragoste -Tango: Cum accepti, ca parinte, ca puiul tau, care miroase a lapte si are talpitele umede si este dependent de tine… creste si-ti spune, intr-o zi, „lasa-ma aici, nu ma duce pana in fata scolii”.
CRISTIAN ANDREI: Acela e momentul cand trebuie sa faci inca un copil. Cam atunci. Pentru ca atunci cand copilul tau spune „lasa-ma”, se numeste intarcare. Intarcarea poate sa aiba loc din doua parti. Ori parintele isi intarca copilul ca-l vede ca se cam tine de el si parintele vrea sa mai faca copii si-l lasa pe acesta sa invete sa se descurce singur, ori copilul vede ceva minunat in lumea asta, simte ca se descurca si isi lasa parintii in urma.
Marea Dragoste -Tango: Asta se poate intampla la 15, 25, 35 de ani sau, poate, niciodata.
CRISTIAN ANDREI: E groaznic ca noi am fortat chestia asta pana la 30 de ani. Eu nu pot sa uit experimentul cu cimpanzeul si copilul crescuti in conditii similare intr-o familie din Africa de Sud. Cimpanzeul, la cateva saptamani, era deja pe pereti si se servea cu mancare, in timp ce copilul era ca o sarma pe spate si nu facea nimic. Specia asta are un handicap serios pe care ar putea sa-l recupereze daca priveste lucrurile sanatos. Cand copilul tau spune „lasa-ma sa ma duc singur”, acela e momentul in care trebuie sa mergi putin in spatele sau sa vezi cum se descurca. Si a doua sau a treia oara chiar sa-l lasi. E foarte bine sa faci asa, nu sa-i spui „nu, nu te duce ca o sa vezi ca o sa cazi, o sa ai accident, o sa mori”. E ca o sugestie negativa. Si cea mai daunatoare sugestie pe care o fac parintii este sa le spuna copiilor „numai in noi poti sa ai incredere, strainii sunt niste dusmani”. Iar, de fapt, de la strainii aia tu-ti iei sotul sau sotia, iti iei banii, mai tarziu, faima. Si tu esti invatat sa te feresti de ei. La romani, mai ales.
Marea Dragoste -Tango: Atunci cand ii cerem celui de langa noi sa se schimbe pentru ca ne iubeste, e corect? „Daca ma iubesti, o sa renunti la fumat, daca ma iubesti o sa pleci in week-end cu mine, nu cu baietii”. Forma aceasta de santaj…
CRISTIAN ANDREI: E un santaj, ori asta este o motivatie negativa care naste o ostilitate in interiorul celuilalt. Imediat va incepe sa te minta. „Nu, n-am fumat, ti se pare”. Sau „am intarziat ca am avut treaba”, dar, de fapt, a stat la fumat cu cineva in alta parte. N-o sa tina asa ceva. Dar poti sa arati ca nu-ti place cand fumeaza, dar mai ales poti sa arati ca-ti place cand nu fumeaza. Si asta are o putere extraordinara, daca chiar exista.
Marea Dragoste -Tango: Iubirea e vreodata un viciu?
CRISTIAN ANDREI: Iubirea nu. Dragostea erotica poate sa ajunga sa fie un viciu. La fel cum este bulimia de care vorbeam mai devreme. Iar daca are aceasta componenta hedonica in ea, de la sex sau de la betia succesului asupra celuilalt, bineinteles ca poate sa ajunga sa fie dependenta.
Marea Dragoste -Tango: Care ar fi cea mai frumoasa declaratie de dragoste?
CRISTIAN ANDREI: Depinde de impactul pe care il simti tu. Pentru ca, daca tie iti spune cineva „ai gene lungi” s-ar putea sa fii foarte emotionata pentru ca e vorba de un anume om. Daca iti spune un tip gras, de care nu-ti place, nu e declaratie de dragoste.
Marea Dragoste -Tango: Nu cumva simplul „te iubesc” ramane cea mai frumoasa declaratie de dragoste?
CRISTIAN ANDREI: Cuvintele astea au in ele un tezaur intreg de interpretari, dar dragostea nu se poate pune in cuvinte. De aceea se si fac tot felul de poezii care sunt aproximari. Se tot picteaza si se tot canta. Si, din toate astea, uneori simti emotia. Dar o poezie intreaga e egala cu un clipit al persoanei care te intereseaza. Si, uneori, e suficient sa clipesti ca sa faci o declaratie de dragoste.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.