fbpx

Cristian Mărgărit: În materie de alimentație, ştim cu toții ce avem de făcut, însă refuzăm să acceptăm realitatea

de

Este un nutriționist care ține necondiționat partea sănătății și a echilibrului. Este cel care dă cititorilor lui de pe site-ul getfit.ro sfaturi corecte, nepărtinitoare, prietenoase, pe care le-a verificat și le-a testat mai întâi el însuși. Este unul dintre puținii specialiști care are răspunsuri, dovezi, mărturii și înțelepciune cu zâmbetul pe buze, în materie de nutriție.

Fotografii Paul Buciuta

Alice Năstase Buciuta: Omul a ajuns pe Lună, dar nu a descoperit leacul împotriva vergeturilor. Cum îţi explici una ca asta?

Cristian Mărgărit: Vergeturile sunt o consecinţă a stress-ului şi alimentaţiei greşite, pe fondul genetic existent. Soluţii există, dar sunt în special în zona de prevenire şi mai puţin de tratare după ce au apărut. E o caracteristică a societăţii moderne: încercarea de “a trata” efectele şi nu cauzele. În afară de chirurgia estetică (refacerea zonei cu piele din zonele învecinate, dar fără garanţia menţinerii în timp) soluţiile existente vor lăsa cicatrici, sub o formă sau alta. Pentru că se încearcă repararea unor ţesuturi, avem rezultate “imperfecte”, chiar şi la cele mai avansate metode, rata de succes este de 40-75%, nu totală.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Crezi că femeile au avut vergeturi dintotdeauna sau sunt un efect al alimentaţiei din ziua de azi?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: Este foarte probabil ca şi în alte etape istorice să fi apărut această problema, dar din cauze diferite: atunci oamenii pur şi simplu nu aveau ce să mănânce, acum au ce să mănânce, dar fac alegerile greşite. Vergeturile sunt zone din piele unde stratul de rezistenţă este rupt, descompus, pierdut. Pot să apară natural în sarcină, de exemplu. Există şi situaţii medicale, boli care au drept simptome şi vergeturile, dar sunt mai rare. Diferenţa este că noi ştim ce avem de făcut, însă refuzăm să acceptăm realitatea.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Din câte ştiu, bărbaţii nu fac vergeturi. De ce?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: Se întâlnesc vergeturi şi la bărbaţi, dar apar în alte zone, pe umeri, braţe, şi în perioade diferite cum ar fi în puseele de creştere din adolescenţă sau perioadele de creştere rapidă în masă musculară în urma unor antrenamente intense. Apar mai rar la bărbaţi pentru că ei au “pielea mai groasă”, asta însemnând o cantitate de colagen şi elastină mai mare. În acelaşi timp, bărbaţii mănâncă şi mai multe alimente bogate în colagen cum este carnea de vită sau peștele. Teoretic, celulita ar trebui să fie inexistentă la bărbaţi, dar vedem că această idee a fost contrazisă de realitate în ultimii ani.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Avem creme, masaje şi terapii laser foarte costisitoare, dar ce ar trebui să facem ca să le ajutăm pe fiicele noastre să nu ajungă în situaţia asta- iar noi să prevenim apariţia altora?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: În primul rând trebuie evitați factorii de risc: alimentaţia săracă în colagen (vegetariană), îngrăşarea, fumatul – care reduce microcirculația şi hrănirea pielii – stress-ul cronic (hormonii de stress au o implicare majoră în apariţia vergeturilor). Stress-ul poate însemna şi exces de sport, program neregulat, cu nopţi pierdute. Cred că educaţia prin exemplul personal este cea mai bună. Copilul mănâncă ceea ce primeşte, cel puţin în prima parte a vieţii şi are un psihic mai “plastic”, deci chiar dacă e pe un drum greşit, gustul poate fi reeducat.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ne îngrijim mai mult dinspre exterior spre interior- ne fardăm, cremuim, parfumăm, dar calea mai simplă şi mai durabilă ar fi din interior spre exterior. Ce să mâncăm- ce să nu mâncăm ca să fim frumoase?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: Atât pentru prevenirea vergeturilor, dar şi pentru prevenirea şi combaterea celulitei avem câteva reguli alimentare simple: hidratare optimă (cu apă, sucuri de legume, supe), alimente bogate în colagen (piftie, supă de peste, carne de vită şi organe), alimente bogate în vitamina C (ardei roşu, broccoli, pătrunjel, fructe de pădure, citrice), alimente bogate în zinc (fructe de mare, seminţe de susan, seminţe de dovleac), alimente bogate în vitamina E (seminţe de floarea soarelui, migdale, germeni de grâu). Desigur, trebuie evitate făinoasele de orice tip, zahărul, uleiurile rafinate.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ce alimente există în frigiderul tău?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: Încerc să menţin în permanentă o diversitate cât mai mare de alimente, din care să pot alege, atât în frigider, cât şi în congelator şi în cămară, pe cât posibil din producţia proprie, de la ţară sau bio. Avem pește oceanic (congelat şi conserve), fructe de mare, carne (pui de la ţară, vită, porc), brânză de burduf de la Sibiu, iaurt, unt, legume proaspete şi congelate (morcovi, rucola, varză, broccoli, ceapă, cartofi, cartofi dulci, castraveţi, andive, fenicul, suc de roşii făcut de părinţii mei cu roşii din grădina proprie, sfeclă roşie), o diversitate mare de nuci şi seminţe (in, chia, cânepă, caju, nuci şi alune de pădure în coajă, susan, nuci de brazilia, dovleac), ouă de la ţară şi bio, fructe proaspete (lămâi, ananas, mere, portocale) şi liofilizate (fructe de pădure), curmale, ciuperci, quinoa, hrişcă, amarant, mei, linte, năut, mazăre, fasole, năut, porumb, orez de diverse tipuri, ulei de măsline şi măsline, lapte de nucă de cocos, unt de cacao, alge marine, miere, suc de trestie de zahăr deshidratat şi o varietate de câteva zeci de condimente şi suplimente nutritive.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum te documentezi şi cum te informezi pentru site-ul tău? De unde înveţi şi ce ar trebui să facem şi noi ca să fim mereu informaţi?

CRISTIAN MĂRGĂRIT: Informarea în acest domeniu este un proces care la mine a început în adolescenţă şi acum include site-uri, reviste şi publicaţii de specialitate, în special site-urile universităţilor mari din lume, bazele de date cu studii ştiinţifice, manuale şi suporturi de curs din domeniul nutriţiei, chimiei, medicinei, antropologiei, industriei alimentare, psihologiei, artei culinare, materiale de popularizare a nutriţiei sănătoase (cărţi, articole), schimbul de idei cu persoane care au aceeaşi pasiune, inclusiv membrii forumului getfit.ro şi prietenii de pe facebook. Consider că sunt bine documentat şi că site-urile mele sunt un bun punct de plecare pentru cei care vor să mănânce sănătos.

 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.