fbpx

Cristian Mungiu, pe lista scurta de propuneri pentru nominalizari la Oscar pentru film strain

de

Lungmetrajul “Dupa dealuri”, de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain, la editia din 2013, informeaza oscars.org.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aceasta este pentru prima data cand filmul unui regizor roman este inclus pe lista scurta de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar.
Lista scurta de propuneri pentru nominalizari la editia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film strain, cuprinde 9 filme.
Astfel, in afara de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurta de propuneri se afla: “Amour”, de Michael Haneke (Austria), “War Witch”, de Kim Nguyen (Canada), “No”, de Pablo Larraín (Chile), “A Royal Affair”, de Nikolaj Arcel (Danemarca), “The Intouchables”, de Olivier Nakache si Eric Toledano (Franta), “The Deep”, de Baltasar Kormákur (Islanda), “Kon-Tiki”, de Joachim Rønning si Espen Sandberg (Norvegia), “Sister”, de Ursula Meier (Elvetia).
Din aceste noua filme vor fi facute cele cinci nominalizari la premiul Oscar pentru cel mai bun film strain pe 2013.
Nominalizarile la cea de-a 85-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 10 ianuarie.
Gala premiilor Oscar va avea loc pe 24 februarie, la Dolby Theatre (fostul Kodak Theatre) din Los Angeles.
Filmul “Dupa dealuri” spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.
Pentru filmul “Dupa dealuri”, Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, in timp ce Cristina Flutur si Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare. Recent, lungmetrajul “Dupa dealuri” a castigat marele premiu al sectiunii Filmmakers of Tomorrow – FEDEORA la Festivalul International de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federatia Criticilor de Film din Europa si Zona Mediteraneana. Totodata, “Dupa dealuri” a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croatia) si la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat si la premiile decernate de Academia de Film Europeana si la premiile Satellite.
In 2008, filmul “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, regizat de Cristian Mungiu, o drama despre avorturile ilegale din perioada comunista a tarii noastre, care castigase cu un an inainte prestigiosul trofeu Palme d’Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite in cursa pentru premiul Oscar, la categoria “cel mai bun film strain”, dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americana si nu a fost nominalizat. Aceasta scapare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizarile la sectiunea “cel mai bun film strain” nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de catre un comitet special de cineasti.
La inceputul lunii decembrie, Cristian Mungiu declara pentru publicatia The New York Times, intrebat fiind daca stie ca este celebru in istoria premiilor Oscar pentru ce i s-a intamplat in 2008, el a raspuns: “Da (stiu, n.r.), dar dintr-o perspectiva foarte ciudata. Insa nu mi se pare corect sa am asteptari prea mari la Oscar, la genul de filme pe care le fac. Sper ca oamenii vor viziona filmul si vor avea rabdarea necesara pentru a intelege ca acesta este un tip diferit de cinema, dar care ramane tot cinema si ca nu e nimic rau in asta”. El a adaugat: “Ma refer la comitetul Oscar, dar si la membrii cu drept de vot din Academia de film americana. E important sa existe mai multe optiuni in cinematografie, iar spectatorii sa isi spuna: «Hai sa mergem, vreau sa vad si acest tip de film», sa aiba aceasta libertate, sa poata sa aleaga. Insa nu poti sa faci un film care sa fie la fel de apreciat peste tot – la Cannes, la Oscaruri, in Romania. Faci doar tipul de cinema de care esti interesat, iar apoi destinul filmului isi urmeaza cursul, in contexte diferite, adresandu-se unor oameni diferiti”.
De asemenea, Cristian Mungiu a declarat pentru publicatia Entertainment Weekly ca faptul ca filmul pentru care a obtinut Palme d’Or la Cannes in 2007, “4 luni, 3 saptamani si 2 zile”, nu a fost nominalizat la Oscar, a adus, “in mod ciudat”, mai multa faima echipei acestui lungmetraj.
“Este greu sa faci filme care promoveaza ideea unei cinematografii diferite de cea din mainstream si sa iei un Oscar”, a mai spus Mungiu pentru publicatia americana. “Cred ca este corect sa acceptam deciziile unei asemenea competitii, cu conditia ca filmul sa fi fost vazut de votanti. Ceea ce ma preocupa este faptul ca Romania face propuneri la categoria «cel mai bun film intr-o limba straina», dar nu are niciodata bugetul sau abilitatea de a promova acel film intr-o maniera profesionista”, a adaugat regizorul roman.

BUCURESTI (MEDIAFAX)

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.