fbpx

Cum era copilaria pe vremea comunismului. Cateva marturii ale unor personalitati

de

Pe vremea comunismului, copiii erau departe de bucuriile pe care li le-ar fi oferit o lume libera. Ziua Copilului era, de cele mai multe ori, marcata prin sarbatori organizate in stilul acelor vremuri, totusi, amintirile frumoase nu au lipsit. Cateva dintre personalitatile culturii romanesti si-au amintit de concursurile de triciclete pentru copii sau de cele de desen.

Inainte de Revolutia din 1989, bucuriile copiilor erau adaptate la realitatile de la acea vreme. Nu existau calculatoare sau tablete, astfel ca bucuriile erau concentrate in jurul unor activitati practice. Cei mici erau incurajati sa interactioneze mai mult intre ei, insa in limitele impuse de acel regim. Chiar si asa, amintirile frumoase si-au gasit mereu loc in mintea celor care si-au trait atunci copilaria. De la concursuri de triciclete pentru copii, pana la desene pe astfalt. Cateva dintre personalitatile culturii autohtone si-au adus aminte cum arata 1 iunie pe vreme comunismului.

Medeea Marinescu se bucura la sase ani de mult mai multa celebritate decat ceilalti copii. Medeea a fost actrita in filmul pentru copii Maria-Mirabela si spune ca are doar amintiri frumoase din copilarie, desi acele vremuri n-au fost atat de fericite: “Toata copilaria mea a fost o sarbatoare, pentru ca mereu am fost inconjurata cu dragoste si pretuire. Ce trebuie sa inteleaga oamenii mari este ca trebuie sa pretuim acest dar minunat care inseamna copilaria si ceea ce pierdem, odata cu maturitatea: candoarea, generozitatea si bunatatea”

Marian Râlea, cunoscut din Abracadabra, isi aduce aminte ca nu reusea niciodata sa castige concursurile de triciclete pentru copii, care era organizat de 1 iunie. Motivul? Cadea mereu chiar inainte de final. In schimb, avea alte bucurii: “De 1 iunie cei mai fericiti eram daca ne lasau vecinii sa ne urcam in cires. Voiam sa ne jucam de-a aviatorii, dar sa si mancam cirese’, a rememorat Râlea.

Eugen Cristea, gazda timp de mai multi ani a emisiunii pentru copii “Feriti-va de magarus”, nu participa la concursuri de triciclete pentru copii, dar isi aduce aminte cu nostalgie de acea perioada: “Pentru mine a fost o copilarie fericita, in ciuda faptului ca eram in comunism. Atunci, zilele acestea se serbau frumos, ni se dadea atentie. Copiii socializau mai mult, erau pretuiti si la scoala, parintii ne pregateau cadouri foarte dragute. In general, zilele de 1 iunie erau adevarate sarbatori, le asteptam cu foarte mare placere”.

Margareta Paslaru a ramas atat de mult indragostita de 1 iunie, incat a incercat sa duca sarbatoarea in Statele Unite, acolo unde s-a stabilit ulterior: “Amintirile din copilarie legate de 1 Iunie – Ziua Internationala a copilului – au ramas atat de proaspete, incat am initiat sarbatoarea si peste Ocean. Incepand cu orasele Summit (New Jersey) si San Francisco (California) am serbat prin muzica si «Art Exchange» – expozitii anuale”.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.