fbpx

CUM SCAPI DE CELULITA?

de

Desi nu este inca vara, prin urmare celulita nu este deocamdata o problema cruciala, m-am hotarat sa scriu acest articol ca sa explic ce inseamna si cum se poate lupta cu acest “dusman” care ne strica zilele de vara si nu numai. In primul rand vreau sa atrag atentia ca celulita nu implica numai aspectul estetic, ci este in primul rand un semnal de alarma, o problema de sanatate, un semn ca organismul nostru nu primeste ceea ce are nevoie. Aparitia celulitei demonstreaza o disfunctie a schimbului de substante in organism, un dezechilibru la nivelul corpului nostru. Prin urmare celulita ar trebui sa ne preocupe nu numai cand vrem sa imbracam o fusta scurta. Trebuie sa fim constiente ca aparitia acestei manifestari inestetice inseamna ca facem greseli in ceea ce priveste alimentatia si intretinerea fizica.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ca sa putem sa luptam cu “dusmanul” trebuie ca mai intai sa-l cunoastem si sa-i aflam punctele slabe. Celulita poate fi definita ca o alterare a tesutului conjunctiv ca urmare a acumularii de grasimi in adipocite (celulele tesutului gras). Prin acumularea grasimilor in adipocite (pot depozita de 50 de ori mai multe grasimi decat in mod normal) se produce tulburarea circulatiei sangvine si limfatice, care determina un aport de oxigen scazut la acest nivel si, de asemenea, acumulare de substante toxice si apa care determina aspectul atat de urat al “cojii de portocala”.
Acum, dupa ce am aflat ce insemna celulita, trebuie sa identificam si factorii care duc la aparitia ei. Putem aminti factorul genetic pe care nu avem cum sa-l influentam, dereglarile hormonale (este implicat mai ales metabolismul estrogenilor), stresul (determina hipersecretie hormonala), alimentatia gresita, sedentarismul, fumatul, cafeaua, alcoolul. “Exploziile hormonale” (descarcari masive de hormoni sexuali) sunt un factor determinant major al aparitiei celulitei, fiind cunoscut faptul ca celulita debuteaza la pubertate (12%), dupa consumul de anticonceptionale orale (25%), in timpul sau dupa sarcina (20%) sau la menopauza.

Se disting 4 stadii de formare a celulitei. Stadiul I (celulita flasca) este caracterizat prin urmatoarele: scaderea tonusului pielii, tesutul celular subcutanat devine mai putin compact, pliu cutanat elastic, suprafata pielii e aparent neteda, dar, daca e stransa in pliu se evidentiaza aspect de “coaja de portocala”. Pentru stadiul II (celulita compacta) este caracteristica aparitia depunerilor grasoase la nivelul coapsei supero-externe, feselor si abdomenului. In acest stadiu pliul cutanat este mobil, se simte un turgor plin, apar denivelari vizibile ale tegumentelor. Microscopic adipocitele se hipertrofiaza (cresc in volum), spatiul dintre celule scade, apar dificultati de microcirculatie. Stadiile III si IV (celulita fibroasa) aduc adevaratele probleme din punct de vedere estetic:apar depuneri masive, cu aspect de “valuri”, celulele se depoziteaza sub forma de noduli, apar tulburari de sensibilitate, pielea e dureroasa la atingere. In acest stadiu adipocitele pot fi marite de volum de pana la 50 de ori, apar modificari semnificative de circulatie limfatica si microcirculatie care duc la oxigenare defectuoasa si retentie masiva de apa si toxine si determina, de asemenea, aparitia de vergeturi si venectazii.

Dupa ce ne-am informat, acum sa invatam cum sa combatem celulita ca sa putem scapa de aspectul neplacut. Obiectivele tratamentului sunt urmatoarele: stimularea catabolismului, favorizarea microcirculatiei, stimularea eliminarilor si restructurarea tesutului conjunctiv afectat. Secretul diminuarii celulitei consta intr-o combinatie de trei elemente distincte: o dieta riguroasa, exercitiu fizic si diverse tehnici de masaj specifice.

In ceea ce priveste dieta exista produse si combinatii de alimente interzise si, pe cealalta parte, alimente recomandate. Trebuie evitate cu desavarsire alcoolul, cafeaua, bauturile acidulate. Trebuie sa consumam o cantitate mare de lichide (preferabil apa cu lamaie, diverse ceaiuri din plante sau sucuri naturale) si putina sare (ca sa impiedicam retinerea apei in organism). Atunci cand ne-am hotarat sa scapam de celulita putem incepe cu o dieta de detoxifiere a organismului, care sa asigure conditiile propice pentru telul nostru. Dieta de detoxifiere are drept scop reechilibrarea metabolismului si eliminarea toxinelor. De baza in aceasta cura sunt fructele, legumele si sucurile naturale consumate in cantitati mari. Dupa ce am detoxifiat organismul si l-am pregatit pentru lupta cu celulita putem trece la un regim mai putin riguros, echilibrat, care sa permita efectuarea exercitiilor fizice sustinute, ce sunt o conditie esentiala a terapiei anticelulitice.

Articolul poate fi citit complet pe http://doctor.info.ro/

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.