Dacian Cioloș a lansat ONG-ul Platforma România 100

de

Sub sloganul Schimbăm România. Împreună!, fostul premier Dacian Cioloş şi câțiva dintre miniștrii fostului său cabinet au lansat ONG-ul Platforma România 100, invitând cetățenii să se înscrie alături de ei. Platforma online are drept fotografie de copertă una dintre imaginile emblematice ale zilelor de protest împotriva Ordonanței 13, din februarie 2017.

Mişcarea va funcţiona, pentru început, sub forma unei platforme on-line şi va fi organizată în comunităţi de participare socială, civică şi de îmbunătăţire a politicilor publice. În perioada următoare, mişcarea va prezenta public temele strategice şi campaniile pe care intenţionează să le promoveze în anii următori. Printre membrii fondatori se numără Vlad Voiculescu, Dragoş Pîslaru, Dragoş Tudorache, Alin Mituta, dar și membri USR sau PNL precum Cristian Ghinea, Catalin Drula, Ionut Mosteanu, Tudor Pop, Claudiu Nasui sau Hildegard Brandl.

Manifestul România 100 include 10 puncte principale:
#1 Susținem o Românie fără corupție

Nicio forță politică din România nu trebuie să pună opreliști luptei împotriva corupției, să slăbească justiția și statul de drept. Corupția înseamnă sărăcie, corupția ne condamnă la subdezvoltare. De aceea, lupta împotriva corupției trebuie asumată de fiecare dintre noi, la nivel individual, cu conștiința că, în momentul în care unul dintre noi dă sau primește mită, cere sau oferă un drept necuvenit, devine parte a sistemului care corupe și ucide România. La 100 de ani, România are nevoie de o justiție puternică, independentă.

#2 Susținem o Românie cu o clasă politică responsabilă

La 100 de ani de la Marea Unire, România merită o clasă politică cinstită, care să devină un model de etică și onestitate, nu de populism și demagogie. Merită un Parlament ai cărui membri respectă justiția, care țin cont de nevoile și de așteptările societății, care lucrează pentru țară, nu pentru interese private. România are nevoie de oameni politici, demnitari și oameni de stat vizionari, care să lucreze în serviciul cetățenilor.

#3 Susținem o Românie guvernată cu bun simț

Mandatul scurt al Guvernului Cioloș a demonstrat limitele schimbării în condițiile unui aparat administrativ opac, nereformat și puternic politizat. Ne-am aliat cu cetățenii pentru a le simplifica interacțiunea cu instituțiile statului. La 100 de ani, românii merită un stat puternic, reformat, cu o administrație competitivă, profesionistă, deschisă, pentru oameni. Este nevoie de o reformă profundă a administrației și de crearea unui corp administrativ competent, integru. Respectul pentru cetățeni trebuie scris în ADN-ul administrației. Doar în felul acesta administrația va inspira încredere și respect.

#4 Susținem o Românie în care fiecare muncește și este plătit cinstit

Creșterea economică sănătoasă și nivelul de trai vor putea fi menținute numai dacă vom crea mai multe locuri de muncă. Creșterile de salarii, de pensii sunt posibile numai dacă există suficienți oameni care muncesc, care aduc valoare în economie. Crearea de noi locuri de muncă trebuie să fie obiectivul principal al guvernului, preocuparea permanentă a decidenților politici. Pentru aceasta avem nevoie de investitori, de capital autohton consolidat, dar și de capital de peste hotare. Oamenii trebuie să-și găsească de muncă nu numai la București, în Cluj sau în Timiș, ci și în Botoșani, Vaslui sau Dolj.

#5 Susținem o Românie fără sărăcie

Aproape jumătate din populația țării trăiește în sărăcie. Un copil din trei abandonează școala. Avem unul dintre cele mai ineficiente sisteme de asistență socială din Europa. În loc să fie sprijiniți, cei mai săraci dintre noi sunt puși pe drumuri, sunt folosiți ca masă de manevră electorală. România are nevoie de un nou concept de incluziune socială, bazat pe activarea economică a celor în nevoie. Trebuie să continuăm reforma asistenței sociale, să promovăm pachete de sprijin integrat pentru oamenii săraci și pentru familiile lor, care să ducă la o reală integrare în societate: locuri de muncă, sănătate, școală pentru toți.

#6 Susținem o Românie cu o economie competitivă

La aproape 100 de ani de la Marea Unire, România nu are o autostradă care să treacă munții. Deși avem un capital natural excepțional și valori culturale care pot constitui resurse extraordinare pentru o dezvoltare durabilă în adevăratul sens al cuvântului, polul sărăciei din Europa este la noi și există dezechilibre majore de dezvoltare între regiuni. La asta ne-au adus inconsecvența, incapacitatea de a duce până la capăt proiecte și de a avea abordări strategice, sistemele arbitrare de a distribui banii cu scopul de a “cumpăra” primari pentru campania electorală. La 100 de ani, România are nevoie de o viziune pentru dezvoltare multianuală, care este clădită pe utilizarea responsabilă a resurselor unice de care dispunem, care unifică resursele bugetare naționale cu fondurile europene, care încurajează investițiile private și eficientizează investițiile publice. Debirocratizarea trebuie să continue, în relația cu cetățenii, în interacțiunea statului cu mediul de afaceri, în interiorul instituțiilor publice. Mediul de achiziții publice trebuie gestionat mai eficient, mai transparent, astfel încât să maximizăm investițiile din bugetul țării.

#7 Susținem o Românie cu adevărat educată

România de azi risipește potențialul copiilor noștri. Avem un sistem de educație inechitabil, încremenit, în care politicul a mutat accentul de la formarea de competențe, la obținerea de diplome. Un sistem în care învățământul tehnic și agricol a fost neglijat, iar multe universități au devenit fabrici de diplome. Ani de-a rândul, interesele partinice și non- valorile au decredibilizat școala. În România de azi avem un sistem de educație subfinanțat, un sistem în care profesorii onești, dedicați sunt sufocați de hățișurile de interese create. România trebuie să privească spre viitor. Trebuie să acordăm șansa tuturor copiilor la o educație relevantă, de calitate, care să îi ajute să facă față provocărilor celei de-a patra revoluții industriale. E nevoie să lucrăm la un sistem atractiv pentru profesorii buni și să scoatem politicul din școli, pentru că școala este despre competențe, valori și principii. Trebuie să recuperăm și să dezvoltăm învățământul tehnic, agricol și învățământul dual, astfel încât școala să lucreze direct cu întreprinderile și să fie cuplată la economie. Trebuie să continuăm îmbunătățirea și repunerea pe fundamente etice a învățământului universitar și a cercetării.

#8 Susținem o Românie sănătoasă

Prea mulți medici pleacă din țară. În România nu s-au mai construit spitale noi, România nu a avut în ultimii 26 de ani un plan de extindere, de dezvoltare, de modernizare a infrastructurii spitalicești. Odată cu alocarea unui buget suficient, este nevoie de o reformă profundă a sistemului de sănătate, care să elimine corupția, politicul și conflictele de interese din managementul spitalelor, care să ofere condiții de muncă și de dezvoltare decente, astfel încât medicii noștri să rămână în țară. Sunt necesare realizarea și punerea în aplicare a unui plan național de resurse umane pentru reprofesionalizarea administrației și a managementului în sistemul medical din România. Este nevoie de un sistem transparent, meritocratic, etic, care să pună pacientul în centrul său. Trebuie să creștem accesul și calitatea serviciilor medicale la sate și în orașele mici și mijlocii. România la 100 de ani are nevoie de spitale noi, are nevoie de performanță, nu numai în clinicile de vârf, ci în fiecare spital obișnuit.

#9 Susținem o Românie care contează în Uniunea Europeană și în NATO

Urmează vremuri tulburi pentru Europa. Uniunea Europeană este în criză. România trebuie să decidă dacă vrea să fie parte din problemă sau parte din soluție. Trebuie să decidem dacă preferăm o Europă a populismului, a etnocentrismului și a demagogiei sau o Europă a democrației, a toleranței și a prosperității. În 2019, România centenară va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem forța și oportunitatea să arătăm că România este un stat membru puternic și să construim Uniunea Europeană alături de nucleul dur al celor care doresc să țină împreună Europa. Avem forța de a deveni ancora din Est a Europei unite. Avem forța să rămânem cel mai de încredere partener din Europa de Est al Statelor Unite ale Americii. Totodată, avem datoria istorică și morală de a-i ține lângă noi, pe o cale europeană, pe românii din Republica Moldova, de a pregăti regăsirea neamului nostru în orice formă vor dori generațiile care vin, de aici și de dincolo de Prut.

#10 Susținem o Românie a tuturor românilor

Cei mai mulți dintre românii plecați să muncească în străinătate fac asta pentru că și-au pierdut încrederea că acasă se poate mai bine. Avem datoria de a le respecta decizia, de a-i proteja și sprijini acolo unde au ales sa trăiască, dar și obligația de a nu-i înstrăina de țară și de a-i încuraja să se întoarcă acasă. România este a fiecăruia dintre noi, cetățenii ei, în măsura în care ne-o asumăm, indiferent de etnia noastră, de credințele noastre, de locul unde trăim sau muncim. La 100 de ani de la Marea Unire, o Românie puternică are nevoie mai mult ca oricând de un spirit de neam puternic, de un țesut social solid, bazat pe valori, bazat pe ceea ce ne definește și ne unește. Pentru aceasta, avem nevoie să regăsim încrederea unii în ceilalți și în noi înșine. O nație puternică, încrezătoare, își susține și promovează valorile pe care se construiește.

https://www.ro100.ro/

Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *