fbpx

Daniela Nane – fetele iubirii

de

Pe de-o parte, isi pazeste cu strasnicie trairile de curiozitatea presei, pe de alta parte isi etaleaza, fara pudoare, simtamintele atunci cand este in fata oamenilor, pe scena. Daniela Nane se arata cand discreta si delicata, cand viguroasa, pe deplin impacata cu deciziile luate. Si intotdeauna frumoasa, ademenitoare, plina de sarm si eleganta.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Inceput de an
Vacanta de iarna, petrecuta in SUA,  a fost superba, cea mai frumoasa din viata mea de pina acum, frumoasa si fericita, luminata in adaos de bucuria care radia incontinuu din ochii fiului meu.

Proiecte profesionale
Zilele trecute am avut premiera oficiala cu „O scrisoare pierduta“, la Teatrul Bulandra. Am avut emotii mari pentru ca toata lumea se intreba ce mai poate aduce nou o alta montare, dupa remarcabilul spectacol al lui Liviu Ciulei, din 1972. Iar bucuria a fost cu atit mai mare, cu cit unor actori mari ca Victor Rebengiuc si Mariana Mihut le-a placut si varianta noastra. Toate personajele sint inteligente, abile, feroce in tenacitatea de a-si atinge scopurile, iar spectatorii inteleg ca politica, azi, ca si ieri, se face in spatele usilor inchise. Publicul ride cu lacrimi timp de trei ore, recunoscind ca toti facem parte dintre acei „gura casca“ despre care se vorbeste cu dispret la un moment dat, acei alegatori turmentati de numarul de Catavenci, Farfuridi sau Dandanache dintre care cu greu poti alege pe unul mai de Doamne-ajuta! Spectacolul regizat de Doru Ana propune o viziune atroce despre modul de a gindi al celor care fac si desfac in politica romaneasca. Evident ca nici un politician nu va avea curajul sa se recunoasca in atitudinile caracterelor de pe scena, fiind convins ca trebuie sa fie vorba intotdeauna despre altii. Publicul e inteligent si, dincolo de hohotele de ris, desluseste si drama sa, a omului obisnuit, a carui existenta este guvernata de personaje asemanatoare celor de pe scena. Noi toti ne-am construit rolurile cu minutiozitate, fara sa cautam sa facem trimiteri la personaje din lumea reala a politicii romanesti. Insa aceste conexiuni se fac automat, pentru ca oportunismul, demagogia, santajul, traficul de influenta, imoralitatea, hotia, subordonarea institutiilor statului interesului personal, coruptia sunt subiecte de care ne lovim zi de zi.

Colaborarea cu Andrei Zinca
Avem un interes comun pentru subiectele legate de iubire, de adevar, de crestere interioara, iar filmul ideal la care am lucra amindoi ar fi acela care ar ajuta spectatorul sa evolueze spiritual, sa creasca in putere sufleteasca si sa-si urmeze calea cu gratie si demnitate, radiind iubire neconditionata si generozitate. E timpul ca marele accent de pe „eu“ sa fie mutat intelept pe o intelegere a lui „noi“, umanitatea, si pe modul in care darurile si talentele individuale ale oricui sunt necesare pentru a servi intreaga Creatie.

Zvonuri
Mama s-a intilnit in Iasi cu o prietena din studentie care a intrebat-o cind nasc. „Dar nu e insarcinata“, a zis mama. „Nu se poate, am citit eu. Hai, spune-mi, cind?“ Ce sa mai comentez?! Crezi ca e prima oara cind citesc despre mine tot felul de prostii? Nu m-a deranjat decit ca au scris ca vreau sa renunt la ortodoxism, altfel era o poveste frumoasa si credibila. Glumesc, evident. Stii ce ciudat e cind citesti despre tine ca despre un strain, povesti care nu sunt ale tale? De aceea nu cred nici ce se scrie despre altii prin presa de scandal, ca stiu cum functioneaza. Ridicol e atunci cind „stirile“ mai sunt si stupid redactate. Sunt oameni dispusi sa creada orice. Si sunt oameni convinsi ca ceea ce gindesc ei despre mine e si real. Nu ma simt in stare sa lupt cu asta, as cheltui inutil prea multa energie. Nu vorbesc despre viata mea personala din discretie. N-am nimic de demonstrat nimanui. Nu ma ascund, dar nici nu mint. Cei de linga mine stiu adevarul.

Indragostita
Cind sunt indragostita, caut ceva special si frumos in fiecare om pe care il intilnesc. Poate fi culoarea ochilor, zimbetul, bluza pe care o poarta in acea zi. Zimbesc si ma bucur de tot si de toate atunci cind iubesc.

De Sfintul Valentin
N-am sarbatorit niciodata cu fast Valentine’s Day. Nu refuz sa ma bucur de aceasta zi, insa nu ma pregatesc in mod special pentru ea. Prefer sa sarbatoresc datele personale ale iubirii mele.

Suferinta din iubire
Iertarea m-a ajutat sa ma vindec atunci cind am suferit din dragoste. Si indrazneala de a iubi din nou. Am ales un partener mai potrivit atit preferintelor mele emotionale, setului de valori importante din viata mea, cit si evolutiei mele ca persoana. Am ajuns in punctul in care am invatat destul de bine cine sunt, mi-am conturat dorintele si stiu deja cum vreau sa-mi petrec clipele care vin. Numai cind esti sigur pe cine esti si ce vrei cu adevarat poti oferi si primi iubire cu un nucleu de grija, onestitate, intelegere, compasiune, cooperare si daruire. Toate uniunile fericite sunt mutual dorite si bazate pe legaminte de iubire.

Geloasa?
Niciodata. Dimpotriva, sunt mindra cind el e admirat.

Fericire incompleta
Nu stim inca in ce parte a Pamintului vom locui, n-am hotarit nimic pina acum. Stim doar ca vrem sa fim impreuna, sa fim  o familie si avem incredere ca vom alege cea mai buna varianta. Nu m-am gindit niciodata sa ma stabilesc in SUA, asta pina acum.

Conteaza verigheta?

Nu tin neaparat sa ma marit, insa nici nu am retineri in privinta casatoriei.

Greseli iertate
Cind iubesti, ierti tot. Asta nu inseamna ca accepti orice. Iei deciziile care se impun, faci alegerile pe care le consideri potrivite in acea situatie, ierti si mergi mai departe.

Cind dragostea dispare

Lipsa de comunicare si de grija face ca dragostea sa dispara intr-un cuplu. Dezinteresul pentru dorintele si nevoile celuilalt. Minciuna. Toate acestea slabesc legaturile de cuplu. Daca nu exista aceeasi disponibilitate pentru armonia cuplului, in timp apar frustrari care sapa prapastia. Insa daca dragostea adevarata a fost de la inceput acolo, ea ramine pentru totdeauna. Clipa de clipa, fiecare decide daca ramine fericit in cuplu si, daca asta isi doreste, va actiona in consecinta.

Iubirea de-o viata

Cred in iubirea deplina, intr-o relatie in care cei doi devin un singur suflet. Stiu ca exista si n-am gasit-o doar in gratia personajelor de roman, nici in disperarea Taj-Mahal-ului, ci si in viata mea si a altor cupluri pe care le cunosc. Un exemplu minunat este profesorul meu de Istorie a Artei, Virgil Eugen Nicoara, care a scris dupa moartea sotiei sale 718 sonete ravasitoare pentru o iubire care a durat 50 de ani.

Ginduri pentru viitor
Aleg sa cred ca exista o forta dincolo de faptele vizibile din cotidian, o forta care genereaza coincidente si evenimente sincron care sa-mi lumineze drumul pe care pasesc. Aleg sa cred ca sirul intimplarilor din viata mea a fost dirijat pentru dezvoltarea mea optima, pentru cresterea fortei interioare de care am si voi avea nevoie. Aleg sa cred ca majoritatea evenimentelor pe care le traiesc sunt atrase de puterea cimpului de asteptari pe care il alimentez. Exista un instrument care se cheama „liber arbitru“ si, in fiecare clipa a vietii, pot opta pentru directia in care vreau sa merg, constienta ca fiecare decizie influenteaza forma in care imi apare miine viitorul. Exista o varianta optima a calatoriei si ea se numeste „destin“. Pot alege daca il urmez sau nu, daca ii intirzii implinirea sau chiar il anulez, dar ma simt inspirata si implinita doar atunci cind actionez cu planul meu pentru aceasta viata.
Material publicat in revista Tango/februarie 2008

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Personalitati

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.