fbpx

Daniela Nane: “Miss România” a fost o etichetă dificil de înlăturat, de care m-am lovit ani în șir în profesie

de

Daniela Nane: Marea actriță Rodica Tapalagă mi-a spus odată că e o mare calitate că mă pot transforma atât de mult de la un rol la altul și că, pentru un actor, puterea de transfigurare e foarte importantă. Și așa este, se transformă tot ce emani, în funcție de personajul pe care îl interpretezi, parcă și energia se schimbă cu totul.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ești inclusiv când frumoasă, când, atunci când tu nu vrei, nefrumoasă…

Daniela Nane: Am spectacole în care nici nu trebuie să fiu frumoasă. În Coriolanus nu trebuie să fiu frumoasă, sunt comandantul forțelor armate, un ofițer. E un rol extrem de complicat pentru că personajul pe care îl interpretez a fost transformat dintr-un personaj masculin. Ducu Darie, aducând în modernitate acest text, a dorit să facă o schimbare pentru că sunt atâția ofițeri NATO care sunt femei, în prezent. Iar textul lui Shakespeare face trimitere la o relație între Coriolanus și acest Cominius. De exemplu, Coriolanus îi spune lui Cominius “lasă-mă să te sărut ca pe-o soție în noaptea nunții”, care sugerează o relație apropiată între ei. Dar Ducu Darie vrea ca acest personaj să fie o femeie, nu un bărbat, și e dificil. Ba sunt ofițerul puternic, care decide și dă ordine ferme, ba femeia îndrăgostită, de multe ori la distanță de două replici. Și rolul lui Șerban Pavlu este foarte greu, și al lui Constantin Dogioiu, și al Cameliei Maxim, dar și al meu, mai ales că am această presiune a unui personaj care este, de fapt, masculin în piesă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Ai mai jucat într-o piesă în care personajele masculine erau interpretate de femei, în Lear(a) lui Andrei Șerban.

Daniela Nane: Da, însă la Andrei Șerban am jucat rolul lui Goneril, fiica cea mare a regelui Lear, deci o femeie. Atunci s-a dezvăluit pentru prima dată pe scenă partea mea de forță, pentru că, venind din străinătate, fără să știe ce am lucrat fiecare dintre noi până atunci, Andrei Șerban m-a privit cu o privire curată și astfel mi-a văzut capacitatea de expresie și mi-a dat rolul cel mai plin de forță din spectacol. Și a fost o surpriză pentru toată lumea după premieră, pentru că multora, din cauză că apar în fotografii în reviste, pentru că mă văd la televizor sau la evenimente, unde sunt machiată și coafată, le era greu să creadă că…

Marea Dragoste/revistatango.ro: Că ești o actriță atât de mare…

Daniela Nane: Atât de puternică. Deși nu mă văzuseră niciodată pe scenă, mulți mă priveau ca pe o miss care s-a făcut actriță doar pentru că arată bine. Dar una e să fii actriță cu vocație și alta să vrei să joci doar pentru că ai deja oarecare experiență în fața camerei de filmat. Să fii actor de teatru, pentru asta chiar îți trebuie har. Iar eu sunt actriță de caracter încă de la primul meu rol în Bulandra, Emilia, din Patul lui Procust, în regia magnificei Cătălina Buzoianu.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci, într-un fel, faptul că ești frumoasă, că ești cunoscută, că ai apărut dintotdeauna în presă ți-a pus obstacole în calea carierei…

Daniela Nane: Să știi că “Miss România” a fost o etichetă dificil de înlăturat, de care m-am lovit ani în șir în profesie. Doar un exemplu: regizorul Alexandru Darie nu m-a distribuit în niciunul din marile lui spectacole de la Bulandra, până acum câțiva ani. M-a văzut cu adevărat abia când Doru Ana mi-a dat să joc Zoe din O scrisoare pierdută. Și mi-au povestit la un moment dat o discuție dintre ei: “Zoe e un rol foarte greu, de mare actriță, crezi tu că poate Nane să facă un rol ca ăsta?!” i-a reproșat directorul Ducu Darie regizorului Doru Ana când a aflat distribuția. Iar Doru Ana, care mi-a văzut toate examenele în facultate, ca profesor la UNATC, i-a spus: “Voi n-o folosiți în teatru pe fata asta la justa valoare, eu sunt sigur că va face un rol foarte bun.” “Garantezi tu?”, ”Garantez!”… Și abia de la Zoe m-a privit Ducu și pe mine ca pe o actriță, ba chiar cred că acum sunt una dintre actrițele lui preferate, pentru că, de atunci, mi-a dat roluri dificile, complexe, splendide în toate spectacolele lui.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cum ai ajuns să joci la Andrei Șerban?

Daniela Nane: Andrei Șerban a organizat un mare casting, au venit foarte multe actrițe și din afara teatrului, eram cam 150, dintre care el a ales 22, inclusiv pe mine. Apoi am mai avut încă o perioadă de probe și după o săptămână a afișat distribuția. Și, cum spuneam, privindu-mă fără încărcătură de “miss”, pentru că el nu știa, nu mă cunoscuse până atunci, a putut să mă vadă așa cum eram și m-a distribuit în roluri importante și în Lear și, mai târziu, în Omul cel bun din Seciuan. Le voi fi recunoscătoare toată viața lui Andrei Șerban, lui Doru Ana, lui Ducu Darie și, bineînțeles, Cătălinei Buzoianu, cu care am debutat, dar și lui Florian Pittiș, pentru primul rol principal în Teatrul Bulandra. Și mai spun “Mulțumesc!” lui Victor Rebengiuc, Adrian Titieni, Cătălin Naum, Dinu Manolache, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Tudor Mărăscu, Horațiu Mălăele, George Constantin, Rodica Tapalagă… Simt gratitudine pentru tot ajutorul și pentru marea favoare pe care mi-o oferă viața de a face o profesie atât de frumoasă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Deci în ce spectacole te putem vedea în perioada următoare?

Daniela Nane:  Joc la Teatrul Bulandra în Conversație după înmormântare , Omul cel bun din Seciuan și O scrisoare pierdută, iar în curând, în premieră, voi juca în Coriolanus. Și continui, împreună cu talentata pianistă Ioana Maria Lupașcu, seria de recitaluri de muzică și poezie de dragoste, Pianul cu poeme, care emoționează de fiecare dată pe toată lumea și la care vă aștept cu mare drag.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Vin negreșit să te văd, mai întâi în O scrisoare pierdută…

Daniela Nane: Poți să iei și copiii, și pe cea mică. Codrin râdea la 7-8 ani, îl auzeam din culise cum râde și mă amuzam, că uneori râdeau și spectatorii, fiindcă hohotea cu poftă, din toată inima. Codrin a văzut de multe ori spectacolul în acești zece ani, l-a revăzut acum o lună cu niște colegi și mi-a zis: ”Mama, eu am văzut de atâtea ori spectacolul ăsta și tot timpul găsesc ceva nou și interesant, nivelul meu de înțelegere a crescut de la 7 la 17 ani și nu mă plictisesc niciodată și râd”. Când era mic, știa pe de rost scena cu cetățeanul turmentat și o juca prin casă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: În ce te moștenește fiul tău, Codrin, pe partea artistică?

Daniela Nane: Codrin e talentat în multe domenii, adică e bun și la matematică, e bun și la vorbit în public, e bun și la actorie… E un tânăr foarte inteligent, cu un simț al dreptății foarte accentuat, cu bunăvoință, cu bunătate, tot timpul caută binele suprem al tuturor când ia decizii. Ne înțelegem foarte bine, avem încredere unul în altul, vorbim orice! Mă rog, el îmi spune tot ce dorește, dar eu nu îl încarc cu ale mele, păstrăm relația mamă-fiu – nu îi povestesc lui ce i-aș povesti Mirelei, de exemplu, dar avem o relație foarte bună și sper să o păstrăm așa.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și e foarte frumos, cred că îl plac toate fetele…

Daniela Nane: Da, e frumușel, dar niciodată nu am pus accent pe aspectul ăsta. Face sport, are și un corp foarte frumos, e foarte înalt, dar nu asta e important. Adică, e important și asta, dar e un suflet frumos și se poartă frumos, toată lumea îmi spune că e bine crescut și asta mă bucură.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și pentru ce facultate se pregătește?

Daniela Nane: Vrea să facă Sciences Po în Franța. Stiințe Politice. El e idealist așa, vrea binele tuturor, vrea să facă schimbări în România, să schimbe lucrurile nedrepte.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Se gândește la Franța și pentru că soțul tău, Adrian Cioroianu, ambasador UNESCO, e în Franța, și tu stai mult acolo?

Daniela Nane: Nu, nu are legătură, oricum facultatea nu e în Paris, Codrin ar merge într-un campus universitar în alt oraș. Dar ar fi mai accesibil în Franța din punct de vedere financiar.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și dacă tot am ajuns cu discuția aici, te întreb și cum ați ajuns să vă căsătoriți, toată lumea știe că sunteți împreună, tu și Adrian Cioroianu, ați apărut și în poze, dar nu ai povestit, încă…

Daniela Nane: Mirela (Vescan) mustăcește, pentru că ea a fost și la nuntă.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Știu că sunteți prietene apropiate! Și presupun că ai fost atât de frumoasă și datorită machiajului ei minunat!

Daniela Nane: Da, da… (râde.) La cununia noastră au fost de față doar familia și nașii. Și Mirela cu soțul ei, care ne-a făcut câteva fotografii. Am fost 20 de persoane la Episcopia din Râmnicu Vâlcea, pentru că avem o relație specială cu Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul de Râmnic, care este un om cu totul deosebit, un intelectual de înaltă clasă și, în același timp, un om de o bunătate rar întâlnită.

Marea Dragoste/revistatango.ro: V-ați dus special ca să vă cunune acest om în care aveați încredere?!

Daniela Nane: Da. Și ca să nu se afle, pentru că am vrut și noi liniște, cununia am făcut-o pentru sufletele noastre, nu pentru presă. Iar după aceea, am dansat până în zori.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Cununia civilă unde avusese loc?

Daniela Nane: La Paris, la ambasadă. A știut doar familia că ne căsătorim, la ambasadă am fost șapte oameni.

Marea Dragoste/revistatango.ro: Și totuși, de ce ați luat decizia să vă căsătoriți?

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Pagini:  1 2 3

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • Ce actrita imensa, dar, mai ales, ce frumusete!!! Ma bucur imens pentru ea, si ca actrita si ca femeie care si-a gasit fericirea, jumatatea, alaturi de Adrian Cioroianu, un mare istoric si personaj charismatic. Si stiu ca se va gasi cineva, candva, care va primii niste locuri la filmul ei, spectacolul ei, din mare respect pentru ea!

    Valerex iunie 28, 2020 1:01 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.