fbpx

Despre cauzele depresiei și soluțiile depășirii ei, într-o carte pe care n-o poți lăsa din mână

de

Legături pierdute, cartea scrisă de jurnalistul englez Johann Hari și apărută în colecția Psihologia pentru toți a Editurii Trei, este o unealtă excepțională pentru toți cei care au simțit apăsarea sau doar amenințarea depresiei – deci pentru noi toți -, fiind, deopotrivă o carte care se citește pe nerăsuflate, o veritabilă izbândă a stilului literar-jurnalistic pe care autorul l-a pus în slujba creației sale ajunse, pe bună dreptate, un best-seller al întregii lumi.

Convingerea mea fermă este că lumea noastră va putea deveni mai bună dacă tot mai mulți oameni vor citi această carte” a spus scriitoarea canadiană Naomi Klein, în timp ce Elton John a declarat: “Dacă te-ai simțit vreodată cu moralul la pământ, dacă ai simțit că ești pierdut, această carte îți va schimba viața“.

Care este povestea din spatele cărții?

Johann Hari, autorul în vârstă de 40 de ani (este născut pe 21 ianuarie 1979 la Glasgow), a suferit de depresie din copilărie și a început un tratament cu antidepresive când era adolescent. I s-a spus de nenumărate ori că problemele sale erau cauzate de un dezechilibru chimic din creier. La vârsta adultă, după ce s-a specializat în științe sociale, a început să cerceteze dacă acest fapt era adevărat – și a aflat că aproape tot ceea ce i se spusese despre depresie și anxietate era greșit.

Hari a descoperit în diferite locuri ale lumii cercetători care pot demonstra că depresia și anxietatea sunt cauzate de problemele cruciale și tot mai mari privind modul nostru de viață caracterizat de deconectare – deconectare de traumele din trecut, de oameni, de o muncă plină de sens, de natură, de viitor. În căutările sale, Hari a făcut înconjurul lumii: de la un incredibil laborator din Baltimore, la o comunitate din Amish din Indiana, de la un cartier berlinez din care pornește o revoluție, la un oraș brazilian care a interzis anuțurile publicitare. Odată ce a dat de urma celor nouă cauze reale ale depresiei și anxietății, acestea l-au condus la oamenii de știință care au reușit să descopere acele soluții care funcționează.

Johann Hari este și autorul cărții Chasing the Scream, bestseller în topul New York Times, dedicat Războiului Drogurilor din SUA secolului trecut. A primit în două rânduri titlul de Jurnalist al Anului din partea Amnesty International (Marea Britanie), pentru reportajele privind războiul din Congo şi abuzurile în ceea ce privește drepturile omului, din Dubai. Scrie pentru New York Times și Los Angeles Times și apare frecvent, în calitate de comentator, în calitate de comentator, în cadrul emisiunii HBO “Real Time With Bill Maher”. Discursul său de la TED Talks, „Tot ceea ce credeți că știți despre dependență este greșit” a fost urmărit de peste douăzeci de milioane de ori.

“Deoarece ţi s-a oferit o explicaţie greşită pentru apariţia depresiei şi anxietăţii tale, cauţi soluţiile greşite. Deoarece ţi s-a spus că depresia şi anxietatea reprezintă defecte ale substanţelor chimice din creierul tău, vei înceta să mai cauţi răspunsurile în viaţa ta şi în psihicul tău şi în mediul tău, şi nu vei mai încerca să le schimbi. Vei rămâne blocat într-o poveste cu serotonină. Vei încerca să scapi de sentimentele depresive din mintea ta. Dar nu va funcţiona, decât dacă scapi de cauzele sentimentelor depresive din viaţa ta. Suferinţa ta nu este o avarie. Este un semnal – un semnal necesar.
Am început să mă întreb ce i-aş spune acum – după tot ceea ce am aflat – versiunii mele adolescente, dacă m-aş putea întoarce în timp, pentru a vorbi cu el, înainte de a înghiţi, în acest loc, acea primă pastilă. Cred că aş încerca să îi spun acelui adolescent o poveste mai sinceră despre propria lui suferinţă. I-aş spune că ceea ce a auzit până atunci era fals. Asta nu înseamnă că toate antidepresivele sunt rele: unii oameni de ştiinţă credibili susţin că oferă o ameliorare temporară unora dintre utilizatori, şi că nu ar trebuie să fie respinse. Neadevărul constă, însă, în a spune că depresia este provocată de un dezechilibru chimic în creier şi că soluţia principală este un antidepresiv chimic.” – Johann Hari

 

Cuprins

Prolog: Mărul
Introducere: Un mister

Partea I: Fisura din vechea poveste
1. Bagheta magică
2. Dezechilibrul
3. Excepţia doliului
4. Primul steag de pe Lună

Partea a II‑a: Deconectarea: nouă cauze ale depresiei și anxietăţii
5. Ridicarea steagului (Introducere la Partea a II‑a)
6. Prima cauză: deconectarea de o muncă plină de sens
7. A doua cauză: deconectarea de alţi oameni
8. A treia cauză: deconectarea de valorile importante
9. A patra cauză: deconectarea de traumele copilăriei
10. A cincea cauză: deconectarea de poziţia socială şi de respect
11. A şasea cauză: deconectarea de lumea naturală
12. A şaptea cauză: deconectarea de un viitor sigur sau promiţător
13. A opta şi a noua cauză: adevăratul rol al genelor şi modificărilor creierului

Partea a III‑a: Reconectarea. Sau un alt tip de antidepresiv
14. Vaca
15. Noi am construit acest oraş
16. Prima reconectare: faţă de alţi oameni
17. A doua reconectare: prescripția socială
18. A treia reconectare: faţă de o muncă plină de însemnătate
19. A patra reconectare: faţă de valorile importante
20. A cincea reconectare: bucuria solidară şi depăşirea dependenţei de sine
21. A şasea reconectare: conștientizarea şi depăşirea traumelor din copilărie
22. A şaptea reconectare: refacerea viitorului

Concluzie: Întoarcerea acasă

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Cărți

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.