Despre riscurile alimentatiei nesanatoase, cu Prof. Dr. Nicolae Hancu

de

Alimentatia nesanatoasa are consecinte grave asupra calitatii si duratei vietii. Potrivit celor mai recente date emise de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, principalele cauze de mortalitate in lume sunt provocate de un stil de viata nesanatos in ceea ce priveste alimentatia si nutritia: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentatie incorecta si dezechilibrata.


Care sunt factorii de risc ai alimentatiei nesanatoase si in ce masura ne pot afecta, ne spune prof. dr. Nicolae Hancu, membru al Academiei Romane si autor al ghidului „Abecedar de Nutritie”.
Cea mai grava consecinta este aceea ca alimentatia nesanatoasa cauzeaza asa numitele „boli ale Occidentului”, precum  bolile cardiovasculare si cerebrovasculare, diabetul zaharat, obezitatea si suraponderea, dislipidemiile (cresterea colesterolului si a trigliceridelor in sange), cancerele etc.
Aflam cum putem preveni aceste boli printr-o alimentatie echilibrata asociata cu un stil de viata sanatos chiardin Abecedarul de Nutritie, ghidul care ne invata sa devenim propriii nostri nutritionisti.
In ceea ce priveste cauzele care conduc la o alimentatie nesanatoasa, Abecedarul de Nutritie mentioneaza dezechilibrul caloric si nutritiv, cauzat, la randul sau, de excesul caloriilor alimentare, consumul crescut de grasimi saturate (animale) si de tip trans-, excesul de dulciuri (glucide simple), aportul crescut de sare sau consumul abuziv de alcool.
De regula, in alimentatia nesanatoasa nu se respecta orarul meselor, cele mai frecvente greseli fiind renuntarea la micul dejun si servirea cinei aproape de miezul noptii, atrage atentia prof. dr. Nicolae Hancu in cartea „Abecedar de Nutritie”.
Alimentatia nesanatoasa se asociaza si cu fumatul si sedentarismul, ceea ce amplifica efectele negative, devenind astfel mai periculoasa decat alcoolul si fumatul la un loc.
In momentul de fata, alimentatia nesanatoasa este raspunzatoare pentru 14 milioane de morti la nivel mondial, dintre care 1,7 milioane decese sunt provocate de consumul scazut de fructe si vegetale.Alimentatia nesanatoasa inseamna grasimi saturate, grasimi de tip trans, sare si dulciuri, iar in spatele acestor patru elemente se regasesc o multitudine de alimente si produse alimentare, ne spune prof. dr. Nicolae Hancu.  
Avand in vedere toate aceste riscuri, specialisti si organisme internationale autorizate recomanda intensificarea actiunilor de Educatie Nutritionala individuala si populationala. Abecedarul de Nutritie se alatura acestui indemn si se adreseaza tuturor celor care vor sa fie sanatosi.
Un lucru care ne preocupa de multa vreme este educatia pentru sanatate a populatiei. Avem nevoie de o nutritie sanatoasa in fiecare moment al vietii noastre, dar nu putem avea un nutritionist nonstop. Astfel, fiecare dintre noi trebuie sa devina propriul sau nutritionist, afirma prof. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane.
Aflati din “Abecedarul de Nutritie” sfaturi despre cum puteti evita dezechilibrul nutritional si ce capcane pot altera Alimentatia Sanatoasa.
Despre toate acestea, precum si despre beneficiile unei alimentatii sanatoase in viata de zi cu zi, puteti citi in „Abecedar de Nutritie”, ghidul tau expert in nutritie si alimentatie, care te invata in 10 pasi simpli cum sa fii propriul tau nutritionist! Cartea include principalele reguli de nutritie populationala, necesare pentru o buna functionare a organismului, precum si toate informatiile utile pentru un stil de viata sanatos.
Editat sub egida Academiei Romane, Abecedarul de Nutritie” este disponibil in librarii si poate fi achizitionat online pe site-ul oficial: www.abecedar-nutritie.ro.
Abecedar de Nutritie este o carte realizata de prof.dr. Nicolae Hancu, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *