Despre vinuri roze, flori si alte lucruri de primavara

de

Curatenia de primavara. Dieta de primavara. Garderoba de primavara.
Fara sa simtim, atunci cand pleaca zapezile, cand se lungesc zilele si incep sa infloreasca ciresii, trecem si noi printr-un sir de ritualuri menit sa deschida usa unui nou ciclu natural.

Curatenia de primavara, geamurile deschise pentru a lasa sa intre un aer mangaietor – sunt gesturi mici care ne pregatesc simturile pentru cel mai spectaculos anotimp. Vazul si mirosul au parte de verde si de flori, auzul – de pasari (chiar si in mijlocul marilor orase), tactilul – de aer, de soare, de stat pe iarba, iar gustul se indeparteaza de carnatii uscati si carnea la garnita si se lasa invadat de urzici, spanac, ridichi, salate, leurda si alte cele.

Hainele mai subtiri, care lasa mai mult soare sa mangaie pielea, ne fac sa pasim mai usor. Mai vesel, chiar. Era doar normal sa existe si un vin care sa se contopeasca in acest peisaj pentru ca, dupa cum se stie, exista un vin pentru orice zi, pentru orice ora, pentru orice anotimp. Multi sunt de acord ca acest vin este roze-ul, vinul „de tranzit” de la vinurile rosii grele, de iarna, la cele albe vaporoase, de vara.

Roze-ul este o celebrare a poftei de viata. Nu este, asa cum se spune, nici inlocuitorul vinului rosu pe tuimp de vara, pentru barbati, nici vinul alb de iarna al femeilor, ci un vin cu personalitate, cu individualitate, cu un discurs elegant si un mesaj clar. Multa vreme, roze-ul a fost neglijat pentru ca era considerat un vin „de frapiera”, simplu, unidirectional.

Prejudecata provine din dificultatile tehnice pe care le intampina nasterea unui vin roze. Dupa cum stiti, pielita strugurelui contine toate aromele si toti pigmentii, iar din interactiunea dintre pielite si must se nasc aromele vinului si culoarea acestuia. Pentru a pastra nuanta rozalie, interactiunea aceasta trebuie sa fie scurta (6-9 ore), ceea ce, in unele cazuri, se traduce printr-un transfer redus de arome.

La Domeniul Coroanei Segarcea, am invatat sa calculam cu precizie de orologier momentul magic in care pot fi culesi strugurii, astfel incat sa surprindem proportiile perfecte, care permit nasterea unui roze care sa isi extraga arome complexe in putinul timp petrecut de must alaturi de pielite. Este o ecuatie grea, cu aciditate, zaharuri, deshidratare, extract, maturitate si alti termeni tehnici, care conteaza mult mai putin decat rezultatul.

Iar rezultatul este roze-ul Elite. Eticheta lui ii tradeaza radacinile deosebite. Nu este chiar un vin de retail, dar nu este incadrat nici in gama de horeca (Prestige), ci penduleaza intre cele doua. Este ceea ce ne-am dorit sa fie un roze: elegant, delicat, expresiv, plin de viata si vesel. Poate fi un vin de companie, de gastronomie sau de sete – pentru fiecare ipostaza, are un chip de afisat, care sa se racordeze la starea de spirit a celui care tine paharul.

In mod obisnuit, in acest text ar fi trebuit sa avem un loc in care sa explicam cat de bine se asaza un pahar de roze din inima Olteniei alaturi de un piept de prepelita, o rulada de curcan sau alte minunatii care sa va starneasca pofta. De data aceasta, am dori sa facem alta sugestie… Mergeti la un restaurant, alegeti o masa pe terasa, luati un pahar de roze si, inainte sa-l duceti la buze, duceti-l in dreptul ochilor si priviti lumea prin el macar un minut, respirand adanc primavara. Va fi mai bine, promitem.

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *