DIETA MEDITERANEANA

de

In ultima vreme atentia specialistilor nutritionisti se indreapta tot mai mult catre dieta traditionalã mediteraneana. Dar nu numai ei, ci si medicii cardiologi, diabetologi si neurologi studiaza si recomanda dieta mediteraneana. Este de departe cea mai usor de urmat pentru ca nu exista extreme, alimentele specifice sunt usor de procurat si nu este nevoie de supraveghere medicala stricta pentru ca este usor de inteles.

Nu este doar o dieta pentru slabit sau o dieta pentru cei care sufera de anumite boli, ci este un mod in care iti poti schimba stilul de viata pentru a-ti intretine starea de bine si de sanatate. Cere schimbari usor de facut, la indemana si o sa vezi ca unele principii le folosesti deja.

Principii
Acest regim de viata isi are originile in Creta si Italia si presupune in primul rand un consum crescut de fructe (in special struguri, portocale, kiwi), legume si peste. Nimic nou pana aici. In plus, trebuie sa consumi ulei de masline virgin in mod regulat (1-2 lingurite in fiecare zi) si 40 de grame de fructe oleaginoase pe zi: cam un pumn de fistic, alune, arahide, migdale sau nuci… in special nuci! De asemenea este important sa reduci aportul de grasimi animale, inclusiv de produse lactate grase. Dar sa nu le excluzi! Ai nevoie de vitaminele B1, B6, B12, de zinc, seleniu si fier, pe care le poti obtine in cantitati semnificative doar din carne (vitamina B12 si seleniul si din oua).

Aceasta este o dieta flexibila care spre deosebire de cea vegetariana, de exemplu, asigura un aport suficient din toate grupele de nutrienti de care organismul tau are nevoie. Iaurtul este recomandat chiar destul de des pentru ca ofera necesarul de vitamina D, de calciu si ajuta foarte mult echilibrul microflorei intestinale. In ce priveste carnea de vita sau porc, este de preferat sa le consumi doar de 2 ori pe luna si poti consuma mai des carnea de pui si macar de doua ori pe saptamana, carnea de peste.

Mai este un element important in acest regim: consumul moderat de alcool. Studiile arata ca un consum de maxim 1 pahar de vin rosu in fiecare zi, in timpul mesei se asociaza cu un risc redus de boala coronariana si boala cerebrovasculara. In acest aspect este bine sa ceri sfatul medicului tau si daca este contraindicat consumul de vin rosu, il poti inlocui cu vinul alb. Daca este complet contraindicat consumul de alcool, aceasta contraindicatie trebuie respectata pentru ca riscurile la care te supui vor depasi cu mult beneficiile. Atentie! Excesul de alcool va duce la imbolnavire: alcoolismul este o boala si are complicatii foarte severe.

Diata mediteraneana trebuie sa fie doar o parte a puzzle-lui, alaturi de activitatea fizica moderata si de alte alegeri sanatoase. Dar ca sa poti beneficia de efectele sale protectoare trebuie urmata toata viata si inceputa cat mai devreme. Desigur, este un lucru bun daca este urmata incepand cu varsta de 70 de ani dar evident, nu va avea nici un efect protector.

 

Articolul complet il puteti citi pe http://doctor.info.ro/

 

Categorii:
Retete si diete

Comentarii

  • N6WxTK vrynirwqvbjm

    rzxgablr octombrie 25, 2011 6:03 pm Răspunde
  • 15JPVM rjqrmpjtkhyp

    jxwtlrubfbi octombrie 23, 2011 1:22 pm Răspunde
  • That’s not even 10 miunets well spent!

    Kailey octombrie 22, 2011 11:34 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *