fbpx

Dinu Patriciu: Iubirile care nu dureaza nu au in spate si prietenie

de

Publicam in Tango-ul de ianuarie 2011 un interviu in care Dinu Patriciu, pe atunci patron al trustului Adevarul, accepta sa vorbeasca despre familie si despre dragoste, despre cum iti cresti copiii, despre sotie, despre viata, despre moarte. Probabil ca o buna parte dintre declaratiile de atunci nu mai erau valabile in anii din urma ai vietii sale, dar povestea de viata ramane, pentru totdeauna, aceeasi.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
 
 
Sunt un om normal, imi vad de treaba mea
 
Marea Dragoste / Tango: Ce diferenta este intre viata dumneavoastra de acum, cea din vazul publicului, si cea de acum 30 de ani, de exemplu? Ati reusit sa pastrati ceva din frumusetea vietii de atunci, din prietenii pe care-i aveati, sau totul s-a schimbat?
Dinu Patriciu: Cred ca se vede ca sunt un om normal, nu umblu cu bodyguarzi, nu am o intreaga trena dupa mine, imi vad de treaba mea. Da, mi-am pastrat si prieteni, si obiceiuri, si familie…
Marea Dragoste / Tango: Nu si preocuparea de baza… Pentru ca ati avut o lunga perioada in care ati profesat ca arhitect, luati premii pentru arhitectura, construiati peste tot in lume… Ce ati pastrat din pasiunea pentru arhitectura?
DINU PATRICIU: Pai acum tot arhitect sunt! Construiesc business-uri.
Marea Dragoste / Tango: Au legatura una cu alta?
DINU PATRICIU: Au mare legatura. A construi o structura functionala, a ridica ceva care face umbra pe pamant este acelasi lucru cu a construi o structura de business, o companie. Eu asta stiu sa fac. Sunt, daca vreti, un venture capitalist – construiesc si merg mai departe. Companiile isi au viata lor proprie, nu tin de fondatorii lor.
Marea Dragoste / Tango: Construiti folosind oameni, calitatile lor? Sau ce puneti in loc de caramizi, una peste alta, pentru a construi un business?
DINU PATRICIU: In primul rand, trebuie sa pui cap la cap o echipa. Deci oameni, fiecare la locul potrivit. Dupa care ai, evident, o idee. O idee care inseamna descoperirea unei nise de piata sau nevoia de un anume produs, gama de produse ori servicii. Sau idee despre cum se poate construi o relatie intre produs si consumator. Doar in masura in care ideea este valoroasa, business-ul poate fi valoros. Doar cu o echipa de oameni nu se poate lucra in abstract, fara un scop in sine, iar in business-ul de astazi nu exista nimic peren, totul se transforma.
Marea Dragoste / Tango: Cum erati in copilarie? Ceva din felul de a fi cand erati copil prevestea ca veti ajunge arhitect sau om de afaceri?
DINU PATRICIU: Ma jucam cu cuburi si desenam.
Marea Dragoste / Tango: Si cand ati stiut sigur ca veti merge in directia aceasta a destinului?
DINU PATRICIU: Intai am vrut sa ma fac pictor. Tatal meu si-a manifestat insa dezaprobarea foarte vehement si, desi eram la liceul de arte plastice, m-a transferat la Caragiale – si bine a facut! Asa am ajuns arhitect.
Marea Dragoste / Tango: Cum va amintiti de anii copilariei? Cu bucurie, sau opresiunile comunismului au afectat amintirile dumneavoastra de copil?
DINU PATRICIU: Sigur ca-mi amintesc o multime de episoade care acum, o data cu trecerea timpului, devin nostalgice, evident – de exemplu, am descoperit in dosarul de securitate al tatei ca am avut timp de 17 ani microfoane in casa. Cand am citit, am si rememorat foarte multe, pentru ca descopeream in transcrierile convorbirilor din casa ori de la telefon tot felul de lucruri care-mi aminteau de intamplari, de oameni..
Marea Dragoste / Tango: Tatal dumneavoastra a fost arestat de mai multe ori… Asta va face sa priviti catre comunism cu mai multa ura decat ceilalti?
DINU PATRICIU: Sa spui ca urasti o perioada din viata ta e o prostie. Am trait cum am trait, in acele vremuri. Azi traim altceva. Punct. Nu poti sa-ti urasti propria viata. Sigur, tii minte, reactionezi, dar nu poti sa spui ca urasti.
Marea Dragoste / Tango: Ati fost un copil bun, ascultator?
DINU PATRICIU: Aveam note foarte bune la scoala, la materiile care-mi placeau. Ma duceam la olimpiade pe tara la matematica, dar in acelasi timp desenam, jucam baschet… Dar ascultator nu pot spune ca eram.
Marea Dragoste / Tango: Cum era relatia cu fratele dumneavoastra cum era? Era o relatie apropiata?
DINU PATRICIU: Da, si este in continuare. E o diferenta de patru ani intre noi, dar o asemenea difeneta se simte in frageda pruncie, apoi se estompeaza total.
Marea Dragoste / Tango: In toata evolutia dumneavoastra, din adolescenta si pana acum, cand anume ati inteles ca banii sunt importanti in viata unui om, a unui barbat, in special?
DINU PATRICIU: Nu banii sunt importanti, ceea ce realizezi cu ei este important. Eu am stiut sa castig bani intotdeauna. Si cred ca banii inseamna creativitate. Banii sunt un mijloc pentru a-ti realiza tot felul de visuri. Cu cat esti mai inteligent, cu atat te legi cat mai putin de tot felul de bunuri cu care sa te inconjori: case, masini, barci… Eu am privit intotdeauna banul ca pe un mijloc de a realiza ceva, de a construi ceva, de aceea nu-mi plac afacerile speculative, ci incerc intotdeauna sa fac ceva prin constructie.
Marea Dragoste / Tango: Inclusiv ce faceti acum, prin reteaua aceasta atat de elaborata de lucruri aparent mici, MIC.RO… E putin straniu, pentru ca ati pornit de la lucruri foarte mari, de la constructii enorme, si acum e o dantelarie…
DINU PATRICIU: Fac si lucruri foarte mari, dar ceea ce se vede e mic, in aparenta. Pentru ca e similar, e comparabil sa faci 1000 de magazine mici sau 50 mari. Dupa cum nu magazinele sunt importante, ci logistica din spate, modul in care scurtezi lantul logistic dintre producator si consumator, pentru ca de acolo vin si pretul produsului, si profitul.
Marea Dragoste / Tango: E nevoie si de dragoste in toata constructia asta? Trebuie sa iubiti acel proiect sau doar sa il ganditi corect?
DINU PATRICIU: Lucrurile se fac cu pasiune. Fara pasiune nu se poate face nimic. Daca nu-ti place un proiect, nu te apuci de el. Iar banul iti da libertatea de a te apuca numai de ce iti place.
 
In orice relatie e vorba de un joc al compromisurilor
 
Marea Dragoste / Tango: Cat de insemnata este dragostea in viata unui om care-si dedica atat de mult din existenta sa carierei?
DINU PATRICIU: Nu poti sa faci nicio deosebire intre viata privata si cea profesionala, si cu cat ajungi mai sus intr-o posibila ierarhie a resurselor pe care le poti pune in miscare, cu atat diferenta se estompeaza: viata profesionala devine viata privata si invers.
Marea Dragoste / Tango: Asta se contrazice cumva cu ceea ce spune toata lumea, pentru ca ati vazut, in reviste, toate femeile se plang ca si-au distrus viata personala pentru ca au pus prea mult accent pe cariera… Deci de obicei cele doua planuri sunt vazute in antagonism.
DINU PATRICIU: E o trasnaie, nu pot fi vazute in antagonism. Daca iubesti ceea ce faci, nu poti s-o faci decat cu pasiune sau cu dragoste, cum vreti s-o numiti. Iar in viata personala, doar daca esti nesimtit devii un robot.
Marea Dragoste / Tango: Este importanta femeia care sta alaturi de un barbat ce construieste business-uri enorme?
DINU PATRICIU: Importanta e prietenia dintre partenerii de viata.
Marea Dragoste / Tango: Deci credeti ca e important sa fim prieteni inainte sa ne iubim? Care e cheia succesului unei relatii, in opinia dumneavoastra?
DINU PATRICIU: Depinde ce-ti doresti si cat de multe esti dispus sa accepti.
Marea Dragoste / Tango: E vorba, deci, de un joc al compromisurilor?
DINU PATRICIU: Evident, in orice relatie e vorba de un joc al compromisurilor.
Marea Dragoste / Tango: Deci nu credeti ca suntem jumatati si ne cautam toata viata…?
DINU PATRICIU: Nu. Nu cred. Asta e doar in publicatile romantice!
Marea Dragoste / Tango: Cum s-a schimbat viata dumneavoastra dupa ce au aparut copiii? Ce s-a schimbat in dumneavoastra, ca barbat, dupa ce ati devenit tata?
DINU PATRICIU: Nimic. Doar ca am avut mai multe fiinte de iubit.
Marea Dragoste / Tango: Cum sunteti, ca tata? Si am inteles ca sunteti, de curand, si bunic… Sunteti autoritar, permisiv, cum va raportati la ceva atat de insemnat in viata fiecaruia?
DINU PATRICIU: Sunt foarte permisiv. Cea mai mare satisfactie o am atunci cand vad ca cei de dupa mine sunt capabili sa faca ceva.
Marea Dragoste / Tango: Cum ati reusit sa-i faceti sa creasca liberi, sa fie ei insisi?
DINU PATRICIU: Lasandu-i in pace. Cu cat libertatea unui copil e mai mare, cu atat capacitatea de a se descurca in viata e mai mare. Evident ca trebuie sa incerci sa influentezi, uneori prin simpla prezenta sau personalitate. Dar e foarte important sa ii lasi in pace sa-si traiasca viata. Noi, parintii, nu putem fi - si nu suntem! – decat niste repere. Nu putem si calauze, si cred ca gresesc cei care vor sa fie calauzele copiilor.
Marea Dragoste / Tango: Poate ca sunt si copii care au nevoie de asta. Unii copii se nasc slabi, neajutorati, si atunci parintii sunt obligati sa-i calauzeasca, sa-i apere…
DINU PATRICIU: Imi amintesc de o carte pe care a trebuit s-o citesc prima oara cand am devenit tata, o carte americana, cu sfaturi pentru proaspetii parinti. Si mi-a ramas in minte un exemplu, ca masurand coeficientul de inteligenta al unor copii de cativa ani, care crescusera intr-o gradinita in care tot mobilierul era cu suprafete moi, fara colturi, ca sa nu se loveasca, fata de altii dintr-un univers mai rigid, primii aveau un coeficient de inteligenta mai redus. Ceilalti crescusera normali. }in minte ca m-a marcat exemplul asta, ca parinte.
Marea Dragoste / Tango: Si ati reusit sa va cresteti copiii asa, lasandu-i sa se loveasca si de colturi?
DINU PATRICIU: Eu cred ca da, si ai cred ca bine am facut. Nu sunt niste copii de bani gata, dimpotriva. Nu sunt paziti de bodyguarzi, isi traiesc viata modest – de aceea nu ajung in reviste, decat foarte rar, si uneori rauvoitor. Cred ca sunt foarte pregatiti pentru a avea o viata normala.
 
 
Vrei, nu vrei, ajungi sa fii model pentru copiii tai
Marea Dragoste / Tango: Ce puteti sa-mi spuneti despre copiii dumneavoastra, cu ce se ocupa fiecare dintre ei?
DINU PATRICIU: Fata cea mica e in ultimul an la Arhitectura, la Paris. Fata cea mare e la Bucuresti, pentru ca tocmai a nascut, dar si lucreaza, iar baiatul sotiei mele este Chief Opperating Officer la Adevarul Holding, dupa ce a facut un MBA, in Statele Unite.
Marea Dragoste / Tango: Fata cea mare a facut studiile tot in strainatate?
DINU PATRICIU: Da, a studiat economia la Geneva.
Marea Dragoste / Tango: Asa le-ati recomandat, credeti ca este o sansa pentru copiii nostri sa invete in alta tara?
DINU PATRICIU: Cu siguranta. Dar fiecare s-a dus acolo unde a crezut de cuviinta. Nu le-am impus eu unde sa mearga.
Marea Dragoste / Tango: Dar toti copiii v-au urmat in cariera, ori in business, ori in arhitectura, ati fost un model pentru ei.
DINU PATRICIU: Da. Vrei, nu vrei, ajungi sa fii model pentru copiii tai. Si poti fi unul bun sau unul rau.
Marea Dragoste / Tango: Si cum intelegem, ca parinti, daca suntem modele rele sau bune? Cum facem evaluarile?
DINU PATRICIU: Asta e o chestiune mult prea personala ca sa poata raspunde altcineva in locul tau.
Marea Dragoste / Tango: V-am vazut de curand, impreuna cu sotia, botezand copilul lui Petre Roman…
DINU PATRICIU: Da, avem multi fini!
Marea Dragoste / Tango: Voiam sa va intreb ce semnificatie dati acestui gest crestinesc, credeti ca e bine sa botezam copii, sa cununam?
DINU PATRICIU: Sigur, si am facut asta de multe ori. Si ne-am ales finii din prietenie cu parintii sau de drag.
Marea Dragoste / Tango: Cu sotia dumneavoastra v-ati casatorit religios?
DINU PATRICIU: Da.
Marea Dragoste / Tango: Cum v-ati cunoscut sotia?
DINU PATRICIU: Ne-am cunoscut de mult, pe cand eram in facultate. Dar cu actuala mea sotie sunt la cea de-a patra casnicie. Deci o oarecare experienta am…
Marea Dragoste / Tango: Ati fi putut sa nu va casatoriti de atatea ori, ci sa traiti, asa cum o fac multi, fara acte…
DINU PATRICIU: Mi s-a intamplat si asta.
Marea Dragoste / Tango: Este insemnata casatoria in relatia dintre un barbat si o femeie? Care credeti ca e diferenta intre relatiile fara acte si cele in care mergi pana la capat?
DINU PATRICIU: Niciuna.
Marea Dragoste / Tango: Si, totusi, de ce uneori ati ales sa va casatoriti?
DINU PATRICIU: Unii dintre noi suntem mai conservatori, altii mai putin.
Marea Dragoste / Tango: Credeti ca femeile au mai multa nevoie de actul acesta, de numele sotului?
DINU PATRICIU: E o conventie, pentru ca poti fi, si cu acte si fara, la fel de apropiat de cineva.
Marea Dragoste / Tango: Prin ce se diferentiaza iubirile implinite de cele in care ceva nu merge si care nu par iubiri durabile? 
DINU PATRICIU: Iubirile care nu dureaza nu au in spate si prietenie. Daca nu exista si prietenie, lucrurile nu merg.
Marea Dragoste / Tango: Ce inseamna prietenie, sa poti sa stai de vorba, sa poti sa spui si ce ai facut rau?
DINU PATRICIU: Sa stai de vorba, sa te sfatuiesti, sa ai vederi comune cu cel de langa tine, sa te pretuiesti… Sunt foarte multe lucruri care se leaga. Important e ce v-am spus mai devreme, ca in viata unui om nu pot exista zagazuri intre viata privata, viata publica, viata profesionala. Si, daca reusesti sa treci peste obstacole impreuna cu cineva, e mai usor.
Marea Dragoste / Tango: Dar relatiile de prietenie in general, nu neaparat cu sotia, cum reusiti sa le pastrati? Ma refer la cele cu oamenii care v-au ramas alaturi de-a lungul timpului. Ce este esential intre doi oameni care pastreaza o prietenie de o viata?
DINU PATRICIU: Trebuie sa aiba filosofie comuna, sa-i lege lucruri, intamplari, convingeri, pentru ca altfel, evident, uiti.
Marea Dragoste / Tango: Si este o investitie constanta? Aveti timp pentru ei, le dati telefon de ziua lor, conteaza cat timp oferim celor pe care ii pretuim? Sau o prietenie poate merge si fara sa investim, poate exista undeva, cineva care tine la noi pentru totdeauna?
DINU PATRICIU: Nu e vorba de o investitie, este vorba de nevoie, de nevoia de a comunica, de a sti parerea unui om pe care-l pretuiesti .Nu-mi fac timp suficient pentru prieteni, din pacate.
 
Politica este o ocupatie plicticoasa
 
Marea Dragoste / Tango: Ati spus la conferinta de presa ca ideea MIC.RO s-a nascut, ca intr-o joaca, la o intalnire cu prietenii. Ca erati undeva pe o barca, si asa s-a nascut o idee de afaceri. Cum a fost?
DINU PATRICIU: Eram pe iahtul meu, la Porto Cervo, in Sardinia, de ziua mea. Si m-am intalnit cu niste vechi si dragi colaboratori, cu totii gandindu-ne la ce o sa facem in continuare. Atunci am discutat, printre altele, si aceasta idee. Din intalnirile cu prietenii se nasc de foarte multe ori lucruri intelepte sau de valoare.
Orice business creeaza niste modele, iar in cazul MIC.RO este vorba despre un model extrem de util. Pentru ca riscam sa traim o viata searbada prin modele adoptate din alte parti; shoppingul nu e numai utilitar, e si o placere. Or, in momentul in care adoptam modele care nu ne sunt proprii, ajungem si la frustrari. A crea mici centre de servicii, capabile sa satisfaca nevoile urgente ale tuturor, este un challenge care mi s-a parut interesant.
Marea Dragoste / Tango: Il veti pune pe picioare si apoi veti merge mai departe, cum ati spus ca faceti?
DINU PATRICIU: Da.
Marea Dragoste / Tango: Si cu Adevarul Holding cum va fi, tot asa? Il veti lasa si veti pleca sa construiti altceva?
DINU PATRICIU: Tot asa, sigur ca da. Dar faptul ca listezi o companie publica sau o vinzi partial nu inseamna ca o parasesti. Sau daca o lasi pe mana generatiei urmatoare nu inseamna ca nu-i mai esti parinte.
Marea Dragoste / Tango: Deci de fapt ramane ceva din dumneavoastra in toate aceste constructii…
DINU PATRICIU: Sigur. Lasi ceva in urma, asta e challenge-ul.
Marea Dragoste / Tango: Sunteti unul dintre putinii oameni care la un moment dat au renuntat la politica…
DINU PATRICIU: Fara regrete!
Marea Dragoste / Tango: Cei mai multi oamenii din politica nu vor sa renunte cu niciun chip, cum de pentru dumneavoastra a fost atat de usor sa faceti acest pas?
DINU PATRICIU: Ma plictiseam. Cu seriozitate va spun. Politica este o ocupatie plicticoasa. Printre atatea protocoluri, discutii sterile, negocieri interminabile, nu simti ca realizezi ceva. Mi-a placut la inceput, cand simteam ca-ntr-adevar se naste o alta comunitate, o alta societate. In anii ’90, la inceput, cand chiar stiam cine e adversarul si cine-mi pot fi prietenii. Dupa care lucrurile s-au amestecat foarte tare, iar partidele au devenit branduri goale pe dinauntru. Ce sa te mai pasioneze?! Ce sa te mai atraga?! Cand esti un om nelinistit, in sensul bun, si vrei sa faci ceva, sa ramana ceva dupa tine, iti vezi de ale tale, nu de politica. Cel putin in acest moment, eu cred ca politica e o ocupatie sterila in Romania. Si nu numai in Romania, de fapt…
Marea Dragoste / Tango: Dar asta nu e foarte grav pentru noi? Pentru ca politica ar trebui sa fie si ea o constructie care sa ne schimbe vietile…
DINU PATRICIU: Ar fi, in masura in care ar putea exista un transfer natural si firesc intre afaceri si politica. Problema e ca noi am pus zagazuri intre aceste doua universuri. Dintr-o neincredere viscerala, dintr-o istorie a comunismului care vorbea despre lupta dintre exploatati si exploatatori, lupta de clasa, din cauza cultului muncii… Din amintirea foarte prezenta a acestor sloganuri, am ajuns sa interzicem trecerea de la una la alta. Prin asta se deosebeste societatea americana de vechile societati europene si de noile democratii – prin faptul ca acolo extractia mediului politic se petrece continuu din mediul privat catre cel public, sunt oameni care-si pun la un anumit moment viata si energiile, pentru o perioada, in slujba comunitatii. Cei mai multi au si mijloacele s-o faca, nu traiesc din politica. Cu lefegii nu se face politica. 
Marea Dragoste / Tango: Sunteti un om liber, ati fi putut sa traiti in oricare tara a lumii, fara probleme. Nu v-a ispitit gandul asta, sa plecati intr-o tara unde sa va fie mai usor, chiar cu afacerile?
DINU PATRICIU: Cu afacerile sunt cetatean al lumii, nu ma intereseaza granitele. Dar de trait, imi place sa traiesc aici.
Marea Dragoste / Tango: Ce va leaga de tara asta, in mod special?
DINU PATRICIU: Ma leaga foarte multe, ca pe fiecare dintre noi. Dincolo de bani, sunt multe alte motivatii.
Marea Dragoste / Tango: Aveti timp si pentru dumneavoastra, sa va ingrijiti, sa faceti sport, sa va relaxati?
DINU PATRICIU: Nu prea am timp, pentru ca resursele inseamna si responsabilitati, printre care nu poti sa te strecori, n-ai cum sa le neglijezi. Si atunci inveti ca poti exista pentru tine, cu picatura.
Marea Dragoste / Tango: In ultima vreme aratati foarte bine, toata lumea a remarcat ca sunteti in forma. S-a schimbat ceva in felul dumneavoastra de a fi, in felul de a va ingriji?
DINU PATRICIU: Nu s-a schimbat nimic. Cand iti place foarte mult ce faci, probabil ca placerea asta se vede si pe tine. Trebuie sa-ti traiesti clipa si clipele pe care le creezi.
Marea Dragoste / Tango: Cei mai multi oameni traiesc de azi pe maine, in ideea ca „voi face candva, ceva, voi fi fericit candva”. Prea putini ne orientam catre prezent si ne bucuram de el.
DINU PATRICIU: Secretul cred ca e sa traiesti in prezent, cu gandul la viitor si niciodata la trecut. Trecutul inseamna doar experienta.
Marea Dragoste / Tango: Nu inseamna si durere, sa-ti amintesti de ceva ce n-ai fi vrut sa se intample, sa vrei sa schimbi ceva? Dorinte absurde, dar cum avem cu totii, de genul „daca m-as intoarce in timp, as face lucrurile altfel..”
DINU PATRICIU: Never say you are sorry!
Marea Dragoste / Tango: In dragoste se spune asta.
DINU PATRICIU: Nu numai. In toate cele care sunt facute cu dragoste.
 
Nu e nicio diferenta intre presa si a vinde castraveti
 
Marea Dragoste / Tango: Cum va raportati la presa si la constructia asta extraordinara, pe care ati facut-o aici, la Adevarul Holding? O priviti tot ca pe o constructie de business? Presa e, totusi, un taram diferit…
DINU PATRICIU: Raspunsul brutal e ca presa nu e cu nimic diferita, nu e nicio diferenta intre presa si a vinde castraveti. Din punctul de vedere al infrastructurii, al tehnicii de business, e acelasi lucru. Evident ca, atunci cand construiesti un business media, esti implicat si emotional. Dar nu numai intr-un business de media poti fi implicat emotional. Cred ca exista o schimbare colosala in ceea ce priveste comunicarea in zilele noastre, asta o stim cu totii. Dar cum se petrece aceasta schimbare, cum o proiectezi in ceea ce faci e un gest creativ, extrem de fecund. Si imi place. Cunosc multi oameni de afaceri care se ocupa de presa si prin alte parti ale lumii.
Presa e inteleasa in doua moduri – unii o inteleg ca putere, ca influenta, ca mijloc de a o impune, altii o inteleg ca pe un business care se bazeaza pe ideea de a-i face pe oameni sa comunice intre ei. Sigur ca trebuie sa te limitezi la cea de-a doua pozitie, daca esti un constructor de business-uri. Si eu cred ca reusesc.
Marea Dragoste / Tango: Sunt foarte multe orgolii in presa, sunt foarte multi oameni greu de gestionat, nu e un business mai greu decat toate celelalte?
DINU PATRICIU: Nu. Orgolii sau ego-uri, justificate sau nu, exista in orice organizatie. Si a-i face pe oameni sa sada la un loc si sa dea ce au mai bun e chiar meseria de manager.
Marea Dragoste / Tango: Aveti un secret, vreo calitate dupa care va orientati atunci cand va alegeti colaboratorii? Urmariti ceva anume la ei, sunteti un bun cunoscator de oameni? Este si acesta un talent al celor care construiesc business-uri?
DINU PATRICIU: As spune ca e principalul talent! Daca nu stii sa-ti alegi colaboratorii, nu vei avea succes. Apoi, daca nu-l pui pe fiecare la locul potrivit, iar nu vei avea succes. Mie cand mi se pune aceasta intrebare n-am un raspuns mai bun decat celebra formulare a lui Jack Welch, unul dintre cei mai mari manageri ai secolului, presedinte si CEO al General Electric. El spunea ca-si alege colaboratorii conform principiilor celor patru E si un P: sa aiba energie, sa transmita energie, sa canalizeze energia colaboratorilor si sa defineasca scopul in care energia este consumata. Iar P-ul inseamna pasiune.
Marea Dragoste / Tango: Se invata asta in scolile de management?
DINU PATRICIU: Nu, viata te invata. De altfel, scolile nu fac decat sa-ti dea un set de valori pe care poti sa-ti construiesti propria filosofie de business. Iar aceasta filosofie de business mai departe se transpune in constructiile pe care le realizezi.
Marea Dragoste / Tango: Dar n-am putea fi ceea ce suntem fara scoli. Credeti in rolul esential al educatiei in destinul nostru?
DINU PATRICIU: Evident, cred in cei 7 ani de acasa si-n cultura generala dobandita in scoala, cu conditia ca si scoala sa fie buna de ceva si sa stie sa ofere fiecaruia ceea ce-i trebuie, nu sa incerce sa-i niveleze pe toti. Insa de invatat, de-adevaratelea, inveti atunci cand singur sau impreuna cu altii, construiesti. ceva
Marea Dragoste / Tango: Dar cum invatam sa fim fericiti? Facand afaceri si proiecte, de fapt ne luptam pentru fericirea noastra…
DINU PATRICIU: Nu invatam sa fim fericiti. Dar trebuie sa facem ceea ce ne place.
Marea Dragoste / Tango: Pe copiii nostri cum ii invatam sa fie fericiti si ce facem cand ii vedem nefericiti?
DINU PATRICIU: Nu-i invatam, ii lasam in pace. Iar daca ii vedem nefericiti, nu-i compatimim. Incercam sa le transmitem ceva din experienta noastra, ii sustinem, le dam o pilda… Natural, nu cu aerul de a-i invata ceva. Nu inveti sa fii fericit.
Marea Dragoste / Tango: Dumneavoastra va considerati un om fericit?
DINU PATRICIU: Am momente de fericire, atunci cand vad in urma mea de ce fac umbra pe pamant.
Marea Dragoste / Tango: Deci pana la urma fericirea tine de sansa noastra de a lasa o urma, de a fi nemuritori, intr-un fel?
DINU PATRICIU: Sansa si-o face fiecare. Sansa ti-o construiesti, o castigi, nu o astepti.
Marea Dragoste / Tango: Va temeti de moarte?
DINU PATRICIU: Cred ca da. Cred ca mi-e frica de un moment in care n-o sa mai pot face nimic.
Marea Dragoste / Tango: Si de ce altceva va mai temeti? Aveti nelinisti, ingrijorari de fiecare zi?
DINU PATRICIU: Asta e o intrebare putin cam abstracta: de ce te temi? Te temi ca maine nu vei putea da salariile celor cateva mii de oameni care traiesc dintr-o afacere pe care ai construit-o. Te temi sa nu fi gresit undeva… Te temi de foarte multe lucruri. Dar teama e rodnica, de cele mai multe ori.
Marea Dragoste / Tango: Cand sunteti trist, cum va regasiti bucuria? Aveti vreun secret – cititi ceva, vedeti vreun film anume?
DINU PATRICIU: Ma uit la un tablou, citesc o carte, ma duc sa vad un film…
Marea Dragoste / Tango: In oras, la cinematograf?
DINU PATRICIU: Da.
Marea Dragoste / Tango: Si oamenii se uita lung la dumneavoastra? Cum reactionati?
DINU PATRICIU: Nu reactionez in niciun fel, incerc sa fiu normal. Oamenii de foarte multe ori se mira cand ma vad umbland pe strada singur. Pentru ca imaginea despre „mogulul”, „oligarhul”, „capitalistul” Patriciu e ca ar trebui sa fie pazit de bodyguarzi…
Marea Dragoste / Tango: Asa cum sunt toti cei din aceasta categorie de oameni de afaceri!
DINU PATRICIU: Mi se pare o trasnaie. Sigur ca-ti organizezi sisteme de securitate, dar ele trebuie sa fie cat mai putin vizibile, si, in orice caz, sa nu faci parada de ele. Cand il vad pe unul umbland cu cate trei masini una dupa alta, una in fata, alta in spate, si el in cea din mijloc, ma umple de sila si ironie.
Marea Dragoste / Tango: Daca totusi au dreptate si daca o fi mai normal asa?
DINU PATRICIU: Nu e adevarat! Am cunoscut oameni, mult mai bogati decat cei de pe la noi, care nu fac asa.
Marea Dragoste / Tango: Care este explicatia? Au venit mult prea repede bogatiile astea si n-au putut sa se adapteze la ele?
DINU PATRICIU: Probabil ca da. In multe cazuri, prima generatie incaltata a devenit si prima generatie de imbogatiti,.
Marea Dragoste / Tango: Conteaza traditia, e insemnat in felul dumneavoastra de a fi faptul ca proveniti dintr-o familie de intelectuali, de industriasi?
DINU PATRICIU: Tata a fost petrolist. N-am mostenit averi, dar am mostenit, sper, un bun simt care e absolut necesar ca sa ai succes in afaceri pe termen lung.
Marea Dragoste / Tango: Mama dumneavoastra cum este?
DINU PATRICIU: E o femeie foarte activa, chiar si astazi, la 80 de ani.
Marea Dragoste / Tango: Credeti ca femeia are un rol mai important decat barbatul in echilibrul familiei ei, al copiilor?
DINU PATRICIU: Nu, cred ca cei doi parteneri au un rol egal si trebuie sa aiba un rol egal. Nu exista ministru de interne si aducator de bani, in familie. Asta e un model cu totul si cu totul depasit. Amandoi, si femeia si barbatul trebuie sa aiba grija impreuna si de copii, si de cele ale casei, si de cum isi proiecteaza viitorul. Trebuie sa stabileasca impreuna echilibrul, armonia, nu cred ca unul poate fi mai important decat celalalt.
Marea Dragoste / Tango: Deci nici „mai egal” decat altul!
DINU PATRICIU: Absolut. Din punct de vedere al vietii sociale, nu poate exista diferenta intre barbati si femei. Exista, da, si tot felul de misoginisme – personale sau ale organizatiilor, corporatiilor, dar singura diferenta e ca o femeie naste.
Marea Dragoste / Tango: Sunt foarte multi barbati care au legaturi cu mai multe femei in acelasi timp, fac copii in mai multe case, in acelasi timp… Ca dovada toate discutiile, toate scandalurile, sotiile care stau si accepta… De obicei societatea tolereaza barbatilor deschiderea catre relatii in paralel. Barbatii se mandresc cu ideea ca ei sunt vanatori si au dreptul sa faca asta. Cum priviti catre apucatura asta a barbatilor?
DINU PATRICIU: E absolut normala, dar si intr-un sex si-n celalalt pot fi vanatori si culegatori.
Marea Dragoste / Tango: Insa femeile nu sunt privite cu admiratie daca fac lucrul acesta.
DINU PATRICIU: E o reminiscenta a unei morale revolute. Ma intereseaza prea putin viata privata a celorlalti prin prisma unei morale conventionale. Exista motivatii si determinari pentru orice gest.
Marea Dragoste / Tango: In morala crestina sunt condamnate asemenea gesturi…
DINU PATRICIU: N-as zice… E o interpretare tarzie.
Marea Dragoste / Tango: Totusi, femeile tanjesc foarte mult dupa fidelitatea partenerilor lor…
DINU PATRICIU: Atunci sa si-o dobandeasca! Fidelitatea se dobandeste, se castiga!

 

 
 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.