fbpx

Dr. Cezara Bucur: Copiii ar trebui sa devina prioritatea nr. 1 in viata unei femei

de

Doctorita Cezara Bucur este medicul minunat caruia eu personal ii datorez nasterea fara probleme a mezinei noastre, Iza. De aceea, nu m-am mirat deloc – si m-am bucurat enorm – sa o regasesc, peste ani, in extrem de performanta echipa de specialisti a Centrului Medical Columna.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Alice Nastase Buciuta: In comunism, femeile cautau metode ingenioase pentru a nu ramane insarcinate. Acum, nu mai reusesc sa ajunga la o sarcina decat cu mult efort…
Dr. Cezara Bucur: Infertilitatea este o boala cu care se confrunta specia umana dintodeauna. Si in deceniile comunismului existau cupluri infertile. In perioada comunismului cand in Romania avorturile erau interzise si nu existau metode contraceptive si nicio educatie in acest sens, femeile foloseau diverse metode “ingenioase” pentru a nu ramane insarcinate sau avortul provocat, ca metoda de contraceptie. Avorturile provocate au dus la moartea multor femei sau au cauzat infertilitate la altele. E adevarat si ca infertilitatea este in crestere in ultimele decenii. Daca pe vremuri era cauzata mai frecvent de bolile infectioase si cu transmitere sexuala, in ultimii ani e in crestere infertilitatea de cauza masculina idiopatica, cel mai probabil legata de modul de viata, alimentatie, stres, fumat. La femei, frecvente sunt cauzele genetice, endometrioza, ovare micropolichistice, dar si modul de viata, stresul, alimentatia.
Tango- Marea Dragoste: Vedem in filme ca femeile devin mame la varste din ce in ce mai inaintate…
Dr. Cezara Bucur: Femeile sunt din ce in ce mai emancipate, muncesc la fel de mult ca barbatii. Prioritatea in viata lor nu mai este reprezentata de familie si copii, ci de cariera si realizarea pe plan material. Dar ce nu se stie si din pacate nu exista o educatie in acest sens, este legat de capacitatea de procreere. Fertilitatea scade cu mult timp inainte de menopauza, aproximativ cu 10 ani. Rezerva ovariana (numarul de foliculi si respectiv de ovocite cu care ne nastem) se consuma din momentul in care s-au constituit ovarele in viata intrauterina, dar mai accelerat atrezia foliculara are loc dupa 35 de ani. Sunt femei care se nasc cu o rezerva ovariana buna si, daca duc un mod de viata sanatos, ajung la menopauza la varsta de peste 50 de ani. Sunt femei care genetic au o rezerva ovariana slaba si intra la menopauza precoce, uneori pana in 35 de ani. Si exista o alta categorie de paciente care desi se nasc cu rezerva ovariana buna, din cauza modului de viata nesanatos, alimentatiei, fumatului sau unor boli cum ar fi endometrioza, chisturile ovariene si interventiile chirurgicale consecutive, ajung  la epuizarea foliculara rapida si instalarea menopauzei pana in 40 de ani. De asemenea, sa nu uitam ca odata cu varsta nu scade numai numarul de ovocite, ci si calitatea lor. Scade competenta ovocitara, respectiv capacitatea ovocitelor de a dezvolta dupa fertilizare un embrion sanatos. Din acest motiv, copiii ar trebui sa devina prioritatea nr. 1 in viata unei femei, mai ales daca a ajuns la 35 de ani si nu are copii.
Tango- Marea Dragoste: Dar procedurile de fertilizare in vitro nu rezolva aceste probleme?
Dr. Cezara Bucur: Fertilizarea in vitro este metoda cu cele mai mari sanse de reusita acolo unde exista indicatii in acest sens. Este, insa, important sa stim ca procedurile de fertilizare in vitro (FIV) nu rezolva infertilitatea cauzata de lipsa de rezerva ovariana. Nu se pot produce ovocite “de novo”! Stimularea ovariana mobilizeaza doar foliculii existenti. Si de asemene,a prin FIV nu se pot rejuvena ovocitele. In concluzie, in ciuda progreselor obtinute in ultimii ani in domeniul FIV, rata de succes la paciente peste 40 de ani este de maximum 10%. De asemenea, nu sunt raportate sarcini obtinute prin FIV cu ovocite proprii la paciente peste 45 de ani, singura solutie ramand apelarea la ovocite donate.
Tango- Marea Dragoste: Avorturile intentionate reprezinta factori care sa duca la cresterea infertilitatii? Dar anticonceptionalele?
Dr. Cezara Bucur: Chiuretajul la cerere este o manevra chirurgicala si, facuta de catre un medic cu experienta, nu ar trebui sa afecteze potentialul fertil al pacientei. Totusi, e o manevra “oarba” si bineinteles ca exista niste riscuri legate de procedura, care pot provoca in timp sinechii uterine, obstructii tubare si, in consecinta, infertilitate. Folosirea anticonceptionalelor pe o perioada lunga, fara pauze, poate afecta fertilitatea, avand efect negativ mai ales la nivelul endometrului. Dar, la anumite paciente, de exemplu la cele cu ovare micropolichistice, se folosesc anticonceptionalele ca tratament.
Tango- Marea Dragoste: Cum putem sa ne planificam sarcina dorita la varsta dorita, fara sa riscam sa stricam tot echilibrul organismului?
Dr. Cezara Bucur: Pentru inceput, as recomanda fiecarei femei sa-si faca o evaluare a rezervei ovariene chiar la o varsta tanara, mai ales daca are cazuri de menopauza precoce in familie (rude de grad I). Pentru acest lucru ar fi bine sa apeleze la specialisti in tratamentul infertilitatii pentru o evaluare corecta. Exista doi biomarkeri pentru evaluarea rezervei ovariene: AMH (hormonal Antimullerian) si AFC (numarul foliculilor antrali). Recomandarea mea este, de principiu, ca femeile sa-si planifice prima sarcina pana in 35 de ani, ideal pana in 30 ani, si sa duca un mod de viata sanatos. De exemplu, fumatoarele intra cu doi ani mai devreme la menopauza, comparativ cu varsta la care ar intra daca nu ar fi fumat. Ca sa evitam avorturile nedorite pana la momentul in care ne-am planificat sarcina, putem folosi metode contraceptive si, pentru asta, e bine sa consultam un medic ginecolog. Sunt obligatorii si controalele uzuale anuale, efectuarea unui test Babes Papanicolau si a unei ecografii transvaginale, pentru depistarea precoce a unor boli cum ar fi endometrioza si fibromatoza uterina, care pot cauza infertilitatea.
Tango- Marea Dragoste: Cat de avansati suntem, ca natie, in ceea ce priveste planificarea corecta a sarcinii?
Dr. Cezara Bucur: In lumea civilizata se depune un efort din punct de vedere social si educational pentru a sustine cuplurile sa procreeze la varste tinere. In marea majoritate a tarilor europene in cazul cuplurilor cu probleme de infertilitate, statul, prin asigurari medicale, sustine efectuarea in mod gratuit a cel putin patru proceduri de FIV. Romania, din acest punct de vedere, face parte din tarile din lumea a treia, unde infertilitatea nu este recunoscuta ca boala cu multiple efecte negative din punct de vedere social, psihologic si economic. Cu o crestere demografica de 1.2%, nu stiu care va fi viitorul acestei tari si viitorul copiilor nostri. Statul roman, din pacate, nu stimuleaza prin programele sociale conceptia copiilor si nu exista sustinere financiara pentru cuplurile cu probleme de infertilitate.
Tango- Marea Dragoste: Este adevarat ca o femeie care are mai multe sarcini isi prelungeste cumva perioada de fertilitate?
Dr. Cezara Bucur: Multiparitatea se pare ca ar conduce la “conservarea” ovocitelor si numeric, si calitativ. Cel mai bun exemplu – bunicele si strabunicele noastre aveau multi copii si erau fertile pana la 40-50 de ani.
Tango- Marea Dragoste: Sunteti mama a doi copii, sotie de medic… Cum ati decis sa aveti doi copii – nu unu, nu mai multi?
Dr. Cezara Bucur: Eu mi-am dorit de mica multi copii, pentru ca imi plac copiii. Din pacate am doar doi copii, chiar daca mi-as fi dorit trei. Din punct de vedere demografic, trei copii este numarul ideal pentru un cuplu. Imi place foarte mult si meseria pe care o practic, iar pentru a face performanta ai nevoie de foaaarte mult timp. Ca medic, ajungi sa fii pe picioarele tale dupa 30 de ani, mai ales daca practici o specialitate chirurgicala; nu este suficient sa faci copii, trebuie sa ai timp si sa-i cresti. Regretul zilnic pe care il am este faptul ca nu am suficient timp sa-mi petrec cu familia.
Tango- Marea Dragoste: De ce ati ales Centrul Medical Columna pentru a va face meseria?
Dr. Cezara Bucur: Centrul Medical Columna este un centru specializat in tratamentul infertilitatii de cuplu. CM Columna are o locatie eleganta, spatioasa, cu o baza materiala si dotare moderna. Dar cel mai important lucru este echipa- incepand cu receptia, asistentele medicale si colegii mei cu care colaborez. Deoarece infertilitatea este o boala complexa, si tratamentul este complex, din acest motiv, echipa de medici este multidisciplinara si include ginecologi supraspecializati in FIV, embriologi, endocrinologi, andrologi, hematologi, nutritionisti si psihologi. Mai mult decat atat, cu echipa de embriologi colaborez de peste 15 ani. In aceste conditii, activitatea medicala se desfasoara facil si performant si rezultatele sunt pe masura.
Tango- Marea Dragoste: Care e cea mai mare realizare profesionala de pana acum?
Dr. Cezara Bucur: Fiecare copil pe care il ajut sa vina pe lume si care este dorit si iubit este o mare realizare. Si acest lucru ma ajuta si-mi da putere de munca.
Tango- Marea Dragoste: Dar personala?
Dr. Cezara Bucur: Cea mai mare realizare personala este reprezentata de copiii mei. Copiii ne fac nemuritori. Copiii si faptele bune pe care le facem sunt tot ce ramane in urma noastra.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.