fbpx

Dr. Cezara Bucur: E foarte important sa facem copii la tinerete

de

In tara noastra, s-a facut prima fertilizare in vitro in 1996, la Timisoara. Iar spitalul bucurestean Panait Sârbu, in care exista traditia tratarii infertilitatii inca dinainte de Revolutie, nu a asteptat prea mult, asa ca medicii institutiei au plecat sa se specializeze. Unul dintre acestia, dr. Cezara Bucur, este astazi unul dintre cei mai cunoscuti specialisti ai fertilizarii in vitro din tara noastra. A inceput specializarea in urma cu 12 ani, când a plecat cu o bursa oferita de Organizatia Mondiala a Sanatatii la Universitatea din Geneva. Si de atunci s-a dedicat, trup si suflet, unei probleme a carei insemnatate trece dincolo de drama personala.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Marea Dragoste / Tango: Ce sanse avem sa facem copii pana la adanci batraneti, asa cum ne imaginam toate in ultima vreme?
Dr. Cezara Bucur:
Acum, in contextul reducerilor salariilor, parca e tot mai greu sa se hotareasca cineva sa faca copii la varsta potrivita.

Marea Dragoste / Tango: Si astfel nu riscam sa ramanem fara copii? Madonna si Nicole Kidman fac copii la 45 de ani, dar putem si noi?
Dr. Cezara Bucur: Da, asa se intampla la Hollywood. Geena Davis a facut si ea copil la 45 de ani. In primul rand, uitam ca unele dintre ele nu sunt la primul copil pe care îl fac. Problemele apar la femeile care isi planifica prima sarcina la o vârsta mai înaintata, de 40-45 de ani, pentru ca rezerva ovariana este determinata genetic. Noi avem o rezerva ovariana cu care ne nastem si, pe parcursul anilor, o consumam. Exista o patologie anume, care se transmite genetic, si, din mama în fiica, apare o tendinta de a consuma ovulele mai repede – se numeste menopauza genetica sau Premature Ovarian Failure (POF), aceasta este gena care se transmite. Sunt si alte paciente care nu au antecedente, nu au aceasta gena, si totusi intra la menopauza precoce. Si aceasta menopauza precoce se datoreaza modului de viata pe care îl duc. Alimentatia, fumatul, stresul, toate contribuie la epuizarea mai rapida, la atrezie. Atrezie celulara, atrezie ovocitara, ovocitele se consuma fara a parcurge ciclul acela lunar, de maturare, pe care ar trebui sa-l aiba. Lunar, intra în ciclu de maturare un numar de foliculi, unul ajunge dominant, ovuleaza pe la mijlocul ciclului, restul dispar. De aceea, e foarte important sa stim si sa alegem sa facem copii la tinerete. Pentru ca, mai târziu, riscam sa nu mai putem face asta. Si e o drama.

Marea Dragoste / Tango: Avem un stoc finit de ovocite? Nu putem sa le înmultim, sa facem un tratament?
Dr. Cezara Bucur: Nu. Asta este deosebirea noastra fata de barbati. Barbatii nu au un stoc limitat. Spermatogeneza este un proces continuu. Deci, barbatii pot procrea, teoretic, la nesfârsit, pana la adanci batraneti.

Marea Dragoste / Tango: Are vreo influenta asupra fertilitatii faptul ca fetele devin mult mai devreme fertile decât în epocile trecute?
Dr. Cezara Bucur: Debutul menstruatiei are legatura si cu greutatea corporala. Copiii, fiind mai bine hraniti, ating mai precoce greutatea necesara. Este adevarat. La modul general, menarha este mai precoce cu 3- 4 ani fata de acum 50- 70 ani. Debuteaza la 10 – 11 ani, fata de bunicile noastre, când menarha debuta în mod obisnuit la 15 ani, 16 ani. Asta era vârsta medie. Si atunci, într-adevar, si menopauza era considerata normala in jurul vârstei de 50-55 de ani. Din pacate, acum menopauza apare foarte des pâna în 45 de ani si chiar pâna în 40. Mai este si o alta cauza, precum endometrioza, care este în crestere, o boala foarte frecvent întâlnita mai ales în mediul urban, în tarile dezvoltate, si care afecteaza fertilitatea. Afecteaza ovarele, daca au implantare ovariana, si apar chisturi endometriozice sau endometrioame, si atunci, prin rezectie si prin operatii repetitive, practic se scot ovarele. Fac 2-3 chisturi care distrug ovarele, si atunci, mecanic, nu mai exista rezerva.

Marea Dragoste / Tango: Deci scade fertilitatea feminina. Spre deosebire de cea masculina…
Dr. Cezara Bucur: Si cea masculina este in scadere! Am vazut un raport anual al Societatii Elvetiene de Fertilitate catre Societatea Europeana de Reproducere Umana si Embriologie (ESRE), in care m-a uimit ponderea infertilitatii masculine. Un raport în care se specificau cauzele infertilitatii pentru care pacientii au apelat la fertilizarea in vitro: 46% e patologie masculina, infertilitate masculina. Infertilitatea masculina severa poate fi tratata prin procedee de fertilizare in vitro. Si, foarte frecvent, nu gasim explicatii patologice severe. Si este frustrant: „Sunt sanatos, nu fumez, nu beau, fac sport si totusi am probleme de infertilitate destul de grave. De ce?“. Si nu poti raspunde care este cauza… Dar modul de viata influenteaza enorm: alimentatia, si tot ce este în alimentatie, toate produsele care contin multe substante conservante, coloranti. Am gasit un studiu foarte interesant care demonstra ca o substanta conservanta care se foloseste în chipsuri, de exemplu, poate afecta mobilitatea spermei. A fost un exemplu bun pentru copiii mei! În momentul în care i-am spus baiatului: uite, vezi ce se poate intâmpla, si i-am aratat studiul, nu am mai avut probleme cu mâncatul chipsurilor. A fost un argument. În primul rând, trebuie tu, ca adult, sa stii aceste lucruri si sa le impui copiilor un mod de viata mai sanatos. Iarasi, am convingerea ca si ovarul micropolichistic, care este o boala foarte frecvent întâlnita, degeneratia ovarului, mai ales la fetele tinere, este o consecinta a modului în care crestem si alimentam copilul. Eu sunt ferm convinsa ca toate preparatele crescute cu hormoni pot determina structura ovariana si aceasta degenerescenta ovariana. Bineinteles, conteaza foarte mult bagajul genetic. Este dominant. Dar, pe lânga acesta, e important modul de viata, cum suntem crescuti, începând din frageda copilarie. Cum îi crestem, cum îi hranim pe copii are impact enorm asupra fertilitatii lor, ulterior.

 
Am gasit un studiu foarte interesant, care demonstra ca o substanta conservanta care se foloseste in chipsuri poate afecta mobilitatea spermei.
 
Marea Dragoste / Tango:La extrema cealalta, vedem destule cazuri foarte mediatizate de femei trecute de 50 de ani, femei de afaceri, printese, ma rog…, care spun: noi am procedat in cel mai natural mod cu putinta, am ramas insarcinate si am nascut.
DR. CEZARA BUCUR: 
Nu vreau neaparat sa comentez un caz anume, dar va spun ca este exclus. Eu, ca specialist in fertilizare in vitro, si fac acest lucru din 1998, de 12 ani, pot sa spun ca este exclus. Nu mai pot sa apara alti foliculi in ovar in momentul in care i-ai consumat. Nu se poate, n-au de unde…Cine stie embriogeneza are si explicatia stiintifica. Daca iei statistici mondiale, nici nu sunt raportate sarcini prin fertilizare invitro la femei peste 45 de ani. Nu sunt date, pentru ca nu s-au obtinut sarcini. Euma refer la sarcini cu ovocite proprii, nu imprumutate de la altcineva.
Marea Dragoste / Tango: Nici daca, de exemplu, le conservam?
DR. CEZARA BUCUR: Ba da, numai in conditiile in care si-au conservat ovocitele da, in situatia asta poti sa spui ca obtii o sarcina. Dar tot printr-o procedura de fertilizare in vitro.
Marea Dragoste / Tango: Noi putem sa facem asta, sa conservam ovocite proprii?
DR. CEZARA BUCUR: Daca suntem in Statele Unite, da.
Marea Dragoste / Tango: Deci la noi in tara nu se poate.
DR. CEZARA BUCUR: Nu. Problema donarii de ovocite, dar si a conservarii lor, este foarte delicata din multe motive, inclusiv etice. Americanii sunt cei mai pragmatici, si atunci ei au lansat acest ideal de business woman,sunt ambitiosi, iar femeile isi planifica sarcina mult mai tarziu, ca sa poata sa-si vada de treburi. Si au gasit aceasta solutie, perfect legala, sa-si conserve materialulgenetic la 20 de ani, 20 si ceva de ani, si apoi, cand le bate ceasul biologic si au conditii suficiente din toate punctele devedere – realizarea in plan profesional,economic s.a.m.d.- atunci fac copii. Este o solutie. In Europa, lucrurile stau foarte diferit. De exemplu, in Spania, unde au legislatia foarte permisiva, se poate. La noi in tara, nu este niciun fel de legislatie,si, principial vorbind, poti sa conservi ovocite, probabil cu specificatia ca le poate folosi numai acea persoana, cu act notarial. Eu asa vad lucrurile. Daca n-ai o legislatie care sa-ti interzica, teoretic nu este prohibita activitatea: poti sa o practici, dar neavand un cadru legislativ clar, e cam greu. Cu mici amendamente: sa specificica pot fi folosite numai de persoana respectiva, care nu are drept de instrainare, nu are drept sa le doneze sau sa le foloseasca pentru altcineva. In contextul acesta se poate, practic, insa, nustiu, nu am niciun reper legislativ in acestsens. Este permisa si donarea benevola deovocite, sa nu fie contra cost. Nu ai voie sa ai donator profesionist care sa doneze  ovocite, sa ia bani si tu sa le stochezi inbanca de ovocite. Asta nu este admis.
Marea Dragoste / Tango: Sunt situatii in care oamenii isidoresc copii facuti cu material genetic strain?
DR. CEZARA BUCUR: Mai exista situatii in care spun: vin cu sora, cu verisoara… Cea mai buna prietena este dispusa sa ma ajute. Au fost situatii de genul acesta. Iar eu sunt de acord, daca ma intrebi principial, cu donatul de ovocite. Pentru ca sunt femei care, din nefericire, nici nu au ciclu, si nu ai cum sa le privezi de sansa de a avea copii. Femeile tinere, cu menopauza precoce, POF, ar trebui sa poata beneficia de un program de donare de ovocite.
Marea Dragoste / Tango:Dar daca procedezi asa, estecopilul tau?
DR. CEZARA BUCUR: Genetic vorbind, nu-ti apartine. Daca este facut cu sperma sotului, e copilul partenerului. Dar, in 9 luni de zile, iti pui amprenta asupra lui, ii transmiti o mostenire mitocondriala, celulara, copilul se dezvolta in corpul tau, tu il nasti… E dreptul fiecaruia sa decida daca aceasta este solutia. Oricum, tu trebuie sa-i oferi femeii aceasta posibilitate. Insa cred ca trebuie sa existe si o limita de varsta pentru donarea de ovocite. E un subiect delicat, sunt peste tot dezbateri si n-au ajuns la concluzii clare. Pana la o anumita varsta, este acceptabil.
Marea Dragoste / Tango: Si atunci, cum interpretam varianta cu mamele purtatoare? Sarah Jessica Parker si sotul ei sustin ca e copilul lor 100%, dar e si al femeii care l-a nascut, nu?
DR. CEZARA BUCUR: Asta este alta gasca, in alta traista. Mama surogat este alt subiect. De regula, apelezi la mama purtatoare, surogat, nu cand nu poti sa ramai insarcinata, ci atunci cand ai putea sa ramai, ai ovocite, spermatozoizi, dar nu exista recipientul. De exemplu, s-a intamplat o nenorocire, situatie cu care m-am intalnit. La o sarcina, a fost un accident obstretical: a murit copilul, s-a scos uterul. Femeia a ramas cu ovarele, dar nu are recipient in care sa dezvolte sarcina. Si atunci este normal sa apeleze la o mama surogat in aceasta situatie, mai ales ca a avut un ghinion, o asemenea tragedie. De ce nu? Mai sunt si alte situatii: avorturi repetitive, nu e in stare uterul sa tina sarcina, sau a avut fibromatoza si au scos uterul, dar ovarele au ramas… Atunci se apeleaza la mama purtatoare. La fel, daca exista o boala care poate afecta sanatatea mamei, este contraindicata sarcina, chiar daca, teoretic, ea este posibila. Practic, genetic, este copilult au. Mama surogat il poarta, poate sa puna oarece amprenta, dar genetic apartine parintilor biologici, care au furnizat ovocite, spermatozoizi.
 
Marea Dragoste / Tango: Si tot asa, genetic, copilul facutdintr-un ovul imprumutat apartine altcuiva, nu va fi niciodata al tau! DR. CEZARA BUCUR: Da, corect, daca apelezi la ovocite donate, genetic, copilul nu-ti apartine. Daca faci teste genetice, vor iesi genele donatorului. Dar sunt doua aspecte complet diferite, din toate punctele de vedere.
 
In Israel, un copil din zece este nascut prin fertilizare in vitro si tendinta este din ce in ce mai mare. In plus, pe viitor, varsta medie a femeii la prima sarcina va fi de peste 40 de ani
 
Marea Dragoste / Tango: Cat de des se recurge la fertilizarea in vitro, la noi in tara si in lume?
DR. CEZARA BUCUR: In primul rand, infertilitatea este in crestere majora. Si feminina, si masculina, peste tot in lume. Sa nu ne imaginam ca nu au probleme de fertilitate chinezii, indienii sau tiganii. Toti avem probleme, indiferent de tara in care ne nastem, indiferent de patura sociala din care provenim. Intr-adevar, poate cauza infertilitatii este diferita, dar nimeni nu scapa de aceste probleme si, din nefericire, problema este in crestere. Toata lumea se confrunta cu imbatranirea populatiei. Cunoastem acest lucru. Deci adresabilitatea este in crestere. In Israel, un copil din zece este nascut prin fertilizare in vitro si tendinta este din ce in ce mai mare. In plus, pe viitor, varsta medie a femeii la prima sarcina va fi de peste 40 de ani. Am vazut un grafic facut de Societatea Ceha sau Slovaca. Varsta medie acum 10ani era de 23 spre 26 de ani. Acum este de 29 – 30 de ani. Este o curba ascendenta. Peste 30-40 de ani, media de varsta la care femeile vor avea primul copil va fi de peste 40 de ani.
Marea Dragoste / Tango: Si-l vor face prin fertilizare in vitro?
DR. CEZARA BUCUR: Din acest motiv, al varstei, din ce ince mai multe sarcini vor fi obtinute prin fertilizare in vitro. Acesta este viitorul. Ca si terapia cu celule stem, care, de asemenea, este de mare viitor. Terapia cu celule pluripotente, celulele stem.

Marea Dragoste / Tango: Terapie care ne vindeca, ne intinereste?
DR. CEZARA BUCUR: Pot trata orice! Sunt celule pluripotente, pe care le poti dezvolta sau cultiva in ce directie vrei tu. Sa cultivi orice tesut, sa-l inlocuiesti. Functioneaza pentru orice boala: leucemie, afectiuni neurologice, degenerative, scleroza in placi… orice. In momentul de fata, sunt 500 de boli care se trateaza cu celule stem. Toata lumea recolteaza la nastere, din cordonul ombilical, aceste celule, pe care le pot cultiva. E treaba oamenilor de stiinta sa le cultive intr-o directie sau alta. Sa dezvolti, sa formezi tesuturi pe care le folosesti la transplantul propriu-zis, sa inlocuiesti tesutul sau organul care s-a stricat. Ca piesele de la masina, asa, ca sa fie mai pe inteles. Mai nou, am inteles ca si din dintisorii de lapte se pot cultiva anumite celule stem, cu care ulterior poti trata probleme de articulatii, cartilagiu etc.

Marea Dragoste / Tango: Si la noi in tara se practica acesteterapii?
DR. CEZARA BUCUR: La noi in tara inca nu. Dar pentru recoltare de celule stem, sunt si la noi foarte multe banci, una chiar autohtona, plus cele din alte tari, care si-au facut si aici sistem de banking.
 
Un popor trebuie sa se preocupe si de viitorul lui, de copiii lui, de ce se va intampla cu generatiile viitoare. Trebuie sa ai o viziune in perspectiva, nu sa traiesti si sa iti pese doar ce mananci azi…
 
Marea Dragoste / Tango: Celor din generatiile noastre nu li s-au recoltat celule stem. Noi putem beneficia de celulele stem ale copiilor nostri?
DR. CEZARA BUCUR: Daca sunt compatibile, da. Putem beneficia, daca exista compatibilitate, ca si la transplantul de organe. Cauti, gasesti compatibilitatea. Dar cat trebuie sa astepti  pentru o inima, un rinichi, ca sa gasesti donatorul, si sa fie compatibil cu tine? Daca ai banci de celule stem si sunt compatibile, poti sa gasesti mult mai usor un donator de celule stem decat un donator de organ propriu-zis.  Ce se mai poate face acum extraordinar, in anumite situatii: daca ai copilul bolnav, de exemplu, de o boala genetica, se numeste Huntington, sau anemie severa, Fanconi…Poti face fertilizare in vitro si, inainte de a face transferul embrionului, sa faci un PGD (Prenatal Genetic Diagnosis), diagnostic genetic prenatal, sa gasesti embrionul fara gena mutanta, sa-l transferi, la nasterea copilului sa recoltezi celule stem si sa tratezi fratiorul sau surioara bolnava. E un lucru care se face de rutina in Statele Unite. Se practica si are succes. Am vazut un copil bolnav, chel de la atata chimioterapie, cu anemia Fanconi. O fetita. Apoi i s-a nascut fratiorul si, in doi ani, fetita nu a mai avut nicio problema. Intr-adevar, poate ca e un pic ciudat. Dar i-a salvat viata surorii fara probleme. E o modalitate care se practica, nu e SF ce povestesc eu. PGD-ul, diagnosticul prenatal este foarte important in boli genetice, nu e precum in cazul Sindromului Down, al bolilor cromozomiale, care sunt o intamplare, de fapt, se produc in timpul fertilizarii, ci sunt boli genetice transmisibile, care sunt vindecate in acest mod. Tu stii ca pacientul are gena respectiva, cand faci copiii numai prin fertilizare in vitro e selectat numai embrionul sanatos si gena dispare treptat. Scotand-o din circulatie, scapi de anumite boli, cum am scapat de bolile infectioase, prin vaccinare. Nu mai exista variola, poliomielita, nu mai exista asa ceva. Deci, facand PGD, putem scapa si de anumite boli genetice. Si e extraordinar.
 
Marea Dragoste / Tango: Si ce o sa facem? Ajungem nemuritori si facem copii pana la 100 de ani?
DR. CEZARA BUCUR: Posibil. Multe lucruri pe vremea lui Jules Verne erau SF-uri, iar acum sunt realitate. Nu ne mira acest lucru. Daca s-au facut progrese majore pana acum in economie, tehnica, acum e un bio-boom, dupa parerea mea. Am inceput din 1998 si ma fascineaza cat de repede am accelerat in ultimii 5 ani. La fiecare 3-6 luni apare ceva nou, semnificativ. Iar creierul nu imbatraneste, daca-l hranesti bine, daca ai solutii. Imbatranim din cauza vascularizatiei, celula, in sine, nu imbatraneste, dar tu nu ii oferi ce-i trebuie, imbatranesc vasele. Inima imbatraneste, restul organelor, da. Dar faci piese de schimb. Oricum, durata de viata e clar ca nu  se compara cu cea de acum zeci de ani. 100 de ani, asta este tendinta.
 
Marea Dragoste / Tango: Merita, cu adevarat, sa ne preocupam de problema asta? Sa investim? Sau ar trebui sa ne ocupam mai intai de problemele stringente, sociale, de saracie, de coruptie…
DR. CEZARA BUCUR: Sigur ca unii pot spune ca tara arde si baba se piaptana, dar parerea mea este ca un popor trebuie sa se preocupe si de viitorul lui, de copiii lui, de ce se va intampla cu generatiile viitoare. Trebuie sa ai o viziune in perspectiva, nu sa traiesti si sa iti pese doar ce mananci azi… Trebuie sa existe vizionari. Eu plec foarte des in strainatate si comunic cu cei mai buni specialisti, cu „parintii“ fertilizarii in vitro, din toata Europa. In multe state din Europa, sunt foarte activi si oamenii politici, si guvernul, si ONG-urile… Este o problema importanta, grava. E o drama sa nu poti avea copii. Sunt femei, cupluri, care ar face orice sa devina parinti, care ar oferi orice copiilor lor, daca i-ar putea avea. La un anumit moment, s-a facut un studiu la Universitatea din Bruxelles. Au vrut sa vada, dupa ani de zile, cum sunt copiii in ceea ce priveste inteligenta. Si spre surprinderea lor, au observat ca cei obtinuti prin fertilizare in vitro sunt mai inteligenti decat cei obtinuti natural. Au obtinut rezultate fenomenal de discrepante fata de medie. Apoi, pentru a a profunda, in fisele psihologice cu care au intervievat copiii, au mai pus o intrebare: cate ore petrec parintii cu copiii lor? Si aici au descoperit, de fapt, factorul responsabil de cresterea IQ-ului acestor copii. Sunt copii carora li se acorda mult mai multa atentie, fata de ceilalti copii, obtinuti simplu, usor…
 
 

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Comentarii

  • In legatura cu interviul Dr.Cezara Bucur,nota 10 si felicitari.

    sm_lucica@yahoo.com iunie 16, 2011 3:13 pm Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.