fbpx

Dr. Diana Cocei: Din pacate, in Romania, dorinta de a avea un copil reprezinta un lux

de

Tot mai mult si mai des, femeile se lovesc de imposibilitatea de a-si implini visul maternitatii. Infertilitatea este un fenomen in crestere, iar medicina incearca din greu sa tina ritmul si sa gaseasa remedii. Dr. Diana Cocei de la Columna Medical Center, reputat ginecolog si embriolog, ne-a lamurit cateva dintre nedumeriri.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tango- Marea Dragoste: Ce anume din existenta ultimelor decenii a amplificat fenomenul infertilitatii in asa fel, incat sa devina unul ingrijorator?
Dr. Diana Cocei: Probabil ca viata insasi cu evolutia ei fireasca. Pe masura ce se descopera sau se inventeaza lucruri noi, indiferent de domeniu, apar tot mai multe efecte secundare nocive asupra mediului si, implicit, asupra vietii noastre: mancam mai putin sanatos, respiram un aer mai poluat, suntem expusi mai multor noxe si, inevitabil, suntem mai obositi si mai stresati.

Tango- Marea Dragoste: Exista modalitati de prevenire a unei asemenea situatii?
Dr. Diana Cocei: Sigur, dar din pacate oamenii nu sunt suficient de informati asupra acestui aspect sau se gandesc ca nu li se poate intampla tocmai lor asa ceva. Exista metode extrem de simple de a afla daca totul este in regula sau daca se pot astepta la dificultati in conceperea unui copil atunci cand il vor dori. Barbatii pot efectua o spermograma, iar femeile un consult ginecologic cu evaluarea rezervei ovariene. Atunci cand, din motive medicale sau nu, conceptia trebuie amanata sau se stie ca va fi afectata, celulele reproductive atat ale femeii, cat si ale barbatului se pot crioprezerva pana la momentul dorit.

Tango- Marea Dragoste: Daca, totusi, e prea tarziu pentru a discuta despre preventie… Cum tratam infertilitatea? Care sunt principalele metode?
Dr. Diana Cocei: Exista multiple metode de tratament in functie de problema si de gravitatea ei. Pentru patologia infectioasa – tratament antibiotic, pentru cea ovariana – stimularea hormonala sau tratament chirurgical (laparoscopia), pentru cea uterina – histeroscopia sau laparoscopia, pentru cea tubara- laparoscopia. Patologia masculina beneficiaza din pacate de mult mai putine metode de tratament, cel mai eficient fiind tratamentul hormonal, insa un numar foarte mic (aproximativ 5%) de pacienti beneficiaza de acest tip de tratament.
Atunci cand nu se poate face nimic pentru conceptia pe cale naturala, se poate apela la reproducerea asistata, adica inseminarile artificiale (daca sunt posibile) sau la fertilizarea in vitro – o metoda complexa, dar uneori unica posibilitate pentru cupluri de a-si implini visul de a deveni parinti.

Tango- Marea Dragoste: Sunt costuri mari – de timp? de bani?
Dr. Diana Cocei: Raspunsul este Da, la ambele intrebari. Aceste proceduri necesita o multime de analize, investigatii si tratamente care inseamna timp si bani. Din pacate, in Romania, dorinta de a avea un copil reprezinta un lux, motiv pentru care tratamentele pentru infertilitate nu sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Tango- Marea Dragoste: Exista modalitati de tratament si pentru femeile care nu au o situatie financiara infloritoare? Sau, din pacate, metodele sunt rezervate femeilor cu bani?

Dr. Diana Cocei: Cata vreme a functionat subprogramul Ministerului Sanatatii pentru procedurile de fertilizare in vitro, desi acesta acoperea numai procedura de laborator, deci aproximativ jumatate din costul total (fara analize si medicatie) multe cupluri au reusit sa-si implineasca visul de a deveni parinti, cupluri care fara acest ajutor nu ar fi avut acces la procedura. Din pacate, ca orice lucru bun, s-a terminat repede, cu o explicatie simpla si foarte la moda: nu sunt bani! Prin urmare, cuplurile care apeleaza la aceasta metoda trebuie sa suporte integral costurile procedurii si, uneori, acest lucru reprezinta un efort financiar foarte mare. Va pot spune, insa, din experienta ca si-l asuma si acele cupluri care nu au o situatie financiara infloritoare, dar care pentru a-si implini visul de a-si strange in brate copilul sunt dispuse sa faca orice eforturi.

Tango- Marea Dragoste: Care este procentul de succes in cazurile in care interveniti?
Dr. Diana Cocei: Depinde de multe lucruri – de varsta femeii, de rezerva ei ovariana, de patologia masculina. La Centrul Medical Columna rata globala de sarcini confirmate ecografic este de peste 40%, peste a multor clinici din strainatate. Ajunge la 60% pentru pacientele sub 37 de ani si cu transfer de blastocist, dar scade dramatic la 17-18% la pacientele de peste 40 de ani (oricum un procent foarte bun comparativ cu cel din literatura de specialitate).

Tango- Marea Dragoste: Care este cel mai greu obstacol pe care il intampina medicii in
asemenea cazuri?
Dr. Diana Cocei: Din punctul meu de vedere, cel mai greu obstacol este faptul ca la noi cuplurile ajung de cele mai multe ori pe ultima suta de metri, adica atunci cand femeile au rezerva ovariana mult diminuata si deci sanse de succes mult mai mici. Exista multe motivatii: lipsa banilor, frica nejustificata de procedura, motivatia religioasa si, nu in ultimul rand, neincrederea in sistemul sanitar romanesc. Putini oameni stiu de exemplu ca laboratorul de fertilizare in vitro de la Centrul Medical Columna se situeaza ca dotare si ca specialisti la un standard mult mai ridicat decat al multor clinici din Europa occidentala. Mentionez ca in Romania exista in momentul de fata patru senior embriologi care au promovat examenul si sunt atestati de catre Societatea Europeana de Reproducere Umana Asistata, iar trei dintre ei lucreaza in cadrul Clinicii Columna.

Tango- Marea Dragoste: Care sunt, deci, argumentele pentru a apela la Centrul Medical Columna in
asemenea situatii?
Dr. Diana Cocei: Unul singur si acela se numeste performanta. Sigur este foarte important ca este un centru modern si cu o dotare de exceptie materiala si umana, ca asigura deopotriva intimitate si profesionalism, dar, cu siguranta, ce conteaza cel mai mult pentru pacientii nostri este “sa plece” acasa cu un copil in brate. Performanta noastra a fost dovedita prin reusitele obtinute – paciente cu 2, 3, 4 sau chiar 5 proceduri efectuate la clinici din tara sau strainatate au devenit mamici fericite la prima incercare efectuata in centrul nostru. Si, cu siguranta, aceste reusite reprezinta cel mai puternic argument pentru alegerea centrului nostru.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.