fbpx

Dr. Ioana Dima: Preferintele noastre alimentare nu sunt innascute, ci invatate

de

Centrul Medical Columna se poate mandri cu specialisti de exceptie in toate domeniile. Unul dintre acestia este dr. Ioana Dima, medic specialist in nutritie, diabet si boli metabolice, cea mai potrivita persoana pentru o conversatie despre problemele si ispitele alimentatiei noastre de fiecare zi.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Marea Dragoste – Tango: Nu exista inca pastila-minune pe care sa o inghitim si sa slabim atat cat ne-am dori?
Dr. Ioana Dima: Cu totii ne-am dori sa existe o astfel de pastila minune, astfel incat sa ne facem toate poftele, sa luam pastila seara la culcare si dimineata sa ne trezim slabi. A crede in astfel de minuni este ca si cum am crede ca Mos Craciun exista sau va exista vreodata. Chiar daca exista unele metode prin care putem slabi foarte mult, foarte repede, acestea nu sunt lipsite de efecte adverse, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Marea Dragoste – Tango: Cand si cum incepe drumul nostru catre o silueta dezechilibrata si o nutritie incorecta?
Dr. Ioana Dima: Sunt mai multe tipuri de „greseli”; una dintre ele apare atunci cand recompensam copilul cu mancare pentru ca a fost cuminte… Cati dintre parinti pot spune cu mana pe inima ca nu si-au cumparat niciodata linistea cu o ciocolata sau ca nu au zis niciodata copilului „hai sa-ti dea mama ceva bun pentru c-ai fost cuminte”? De aici apare ideea ca trebuie sa compensam pentru o zi grea la scoala sau la munca cu „ceva bun”, ca supararile si stresul sunt mai usor de trecut daca ne facem macar aceasta mica placere. O alta greseala apare atunci cand, fiind foarte ocupati, uitam sa mancam; am intalnit multi oameni care sunt extrem de revoltati atunci cand le spun sa-si faca loc in programul zilnic pentru mese, sa nu ia doar o gustare frugala, ci chiar sa stea jos o jumatate de ora si sa manance, chiar daca asta inseamna sa intarzie cu o jumatate de ora acasa, sau sa renunte la alte activitati. In tara noastra, sunt multi oameni care renunta de bunavoie la pauza de pranz pentru a pleca acasa mai devreme. In Franta, tara cu cei mai longevivi oameni din Europa, pauza de pranz dureaza doua ore, si este asteptata cu placere.
Marea Dragoste – Tango: Viata majoritatii femeilor este un sir de cure de slabire. Asa trebuie sa fie?
Dr. Ioana Dima: N-as merge atat de departe, incat sa ma refer la majoritatea femeilor, multe dintre purtatoarele de extra kilograme isi accepta soarta cu un soi de fatalitate „n-am ce sa fac, la mine in familie toti sunt grasi”sau „asa am fost toata viata”. Din fericire, genetica nu e totul, si chiar daca exista o predispozitie catre obezitate in familie, aceasta de multe ori se refera la obiceiurile alimentare care se mostenesc, iar stilul de viata este cel mai adesea hotarator in evolutia greutatii sau aparitia diverselor boli. Femeile care tin continuu cure de slabire sunt persoane extrem de preocupate de moda, de estetica si sunt dispuse chiar sa-si pericliteze sanatatea pentru a obtine o greutate de tip sablon. In general, nu recomand pacientilor sa tinteasca greutatea ideala (desi greutatea ideala din punct de vedere medical este frecvent mai mare decat ceea ce isi doresc pacientele), ci foarte des le vorbesc despre un compromis – o greutate acceptabila din punct de vedere estetic si relativ usor de mentinut. Trebuie sa retinem ca necesarul de calorii al oamenilor depinde in cea mai mare parte de numarul de kilograme, iar o greutate mica inseamna calorii putine, adica mai simplu spus, mancare putina.
Marea Dragoste – Tango: Are legatura alimentatia dezechilibrata cu infertilitatea?
Dr. Ioana Dima: Nu stiu in ce masura se poate spune ca alimentatia are legatura cu infertilitatea, dar cu siguranta greutatea mamei (si in unele cazuri chiar si a tatalui) este importanta; o greutate prea mare sau prea mica se asociaza frecvent cu tulburari hormonale ce pot influenta ovulatia la femeie.
Marea Dragoste – Tango: Cum mancam in timpul sarcinii?
Dr. Ioana Dima: Despre alimentatia in timpul sarcinii se tot vorbeste, si intr-adevar este o discutie lunga. Pe scurt, viitoarea mama trebuie in primul rand sa tina cont de regulile de igiena alimentara ceva mai strict decat de obicei – fara carne sau oua insuficient preparate termic, fara branzeturi cu mucegai, legume si fructe spalate foarte bine etc. In rest, mama trebuie sa manance sanatos, echilibrat, fara abuzuri de orice fel, sa evite monotonia in dieta. Zilnic, in dieta ei trebuie sa se regaseasca fructe, legume crude si preparate termic, lactate, carne sau peste, un ou, paine sau alte produse cerealiere, ulei de masline etc. Mamele trebuie sa evite produsele cu multa grasime, prajelile, dulciurile, mesele copioase, fast-food-ul, alcoolul, cu alte cuvinte trebuie sa manance sanatos. Cred insa, cu tarie, ca femeile trebuie sa adopte acest stil de viata sanatos cu mult inainte de a ramane insarcinate, deoarece toti anii in care au mancat dezordonat si nesanatos isi vor lasa amprenta.
Marea Dragoste – Tango: Se tot vorbeste despre poftele gravidei. Sunt reale sau este doar un mit frumos de care profitam toate ca sa ne rasfatam?
Dr. Ioana Dima: Poftele gravidei sunt reale, asa cum sunt reale si poftele pe care le au toti oamenii atunci cand vad ceva care le place, dar asta nu inseamna ca trebuie sa le dam curs si sa mancam tot ce ne dorim. Cred ca femeile sunt mai atente in timpul sarcinii la ceea ce simt si de aceea dorintele si poftele lor par sa aiba o semnificate mai importanta decat in realitate.
Marea Dragoste – Tango: Am auzit cu totii despre cazuri de cancer sau de alte boli foarte grave, care s-au vindecat doar dupa o schimbare a alimentatiei. Cu adevarat putem sa ne reinnoim organismul numai mancand corect?
Dr. Ioana Dima: Sincera sa fiu, ca medic, nu am vazut niciodata un asemenea caz, iar relatarile de care am auzit s-au referit intodeauna la cunostinta unei cunostinte… Cred ca acele cazuri de care tot auzim sunt pur si simplu erori de diagnostic. Ar fi simplu sa ne vindecam de cancer sau de alte boli grave tinand un regim, dar atunci cine ar mai trece prin chinul chimioterapiei, radioterapiei daca solutia ar fi asa de la indemana? Apoi, este un paradox: chiar credem ca mancand cateva luni sanatos putem sa stergem cu buretele tot ce am facut pana atunci, adica zeci de ani de alimentatie dezechilibrata? Este aceeasi discutie ca la intrebarea cu pastila-minune. Este corect, insa, sa credem in preventia bolilor grave prin o alimentatie corecta, cu adevarat este dovedit faptul ca stilul de viata are un mare impact asupra aparitiei bolilor cardiovasculare, bolilor de metabolism, bolilor digestive si chiar a anumitor tipuri de cancer.
Marea Dragoste – Tango: Ce ne tine prizonieri ai unei alimentatii nesanatoase? De ce nu putem renunta la obiceiurile alimentare proaste?
Dr. Ioana Dima: Cred ca totusi oamenii nu inteleg foarte bine ce impact are alimentatia asupra starii lor de sanatate; aud din toate partile ce important este sa mananci sanatos, dar este foarte greu de pus in practica. Suntem in primul rand prizonierii a ceea ce invatam din copilarie de la parinti; preferintele noastre alimentare nu sunt innascute, ci invatate. Bucataria romaneasca nu este tocmai sanatoasa, asa ca nu e de mirare ca avem atat de multe cazuri de diabet si obezitate. Adultii sunt in general destul de rigizi, nu accepta usor sa-si schimbe stilul de viata, iar de multe ori chiar daca fac acest efort, dupa o vreme aluneca inapoi spre ceea ce au facut dintotdeauna. De regula, abia atunci cand se trezesc bolnavi se sperie suficient de tare, incat sa accepte aceasta schimbare, dar pentru unii este deja tarziu, ar fi putut sa previna multe din aceste boli. Este acelasi tip de gandire pe care il au fumatorii – stiu ca nu e bine ce fac, dar se gandesc ca nu o sa li se intample tocmai lor ceva rau.
Marea Dragoste – Tango: Dati-mi un sfat, un truc, o idee simpla care ne-ar putea ajuta sa facem primul pas pe drumul spre o nutritie sanatoasa.
Dr. Ioana Dima: Gatiti! Mancarea preparata in casa este mult mai sanatoasa decat orice putem cumpara de la restaurant sau magazin; folositi ingrediente de calitate, cum ar fi fructe si legume de sezon, si alocati timp prepararii hranei – va avea mai putina sare, mai putini conservanti, va fi mai dietetica si va va oferi si satisfactia faptului ca ati facut ceva bun pentru familie si pentru propria persoana.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.