fbpx

Dr. MIHAELA BILIC: Manechin te nasti, NU te faci!

de

Le vedem pe ecran prezentand tinute de vis cu trupuri de vis si gata, ne-am fixat standardul: vrem sa fim ca ele, vrem sa avem corpul unui top model. Doctorita Mihaela Bilic ne vorbeste in acest articol despre ce ne desparte de dimensiunile ideale, despre obiectivele realiste pe care trebuie sa ni le fixam, despre responsabilitatea fata de propriul corp.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Imi place sa mananc. Orice, oricat, oricand. Recunosc fara falsa ipocrizie ca as renunta la tone de piept de pui la gratar pentru un triunghi delicios de branza imputita, ca nu exista deliciu mai mare decat o bucata crocanta de coaja de paine cu unt si sare, iar garnitura ideala pentru orice tip de mancare sunt cartofii prajiti.

Nu fac parte din „fericita“ categorie a femeilor care uita sa manance pentru ca in ziua respectiva au avut prea multa treaba sau au fost suparate, nu pot trece indiferenta prin fata unei patiserii in a carei vitrina se lafaie merdenele fierbinti si partenera perfecta pentru un film romantic, intr-o seara tarzie, este cutia de inghetata savurata pana la ultima lingurita, chiar daca e topita.

E adevarat insa ca nu mi s-a propus niciodata sa prezint moda si nici dimensiunile 90-60-90 nu le-am atins. Mi-ar fi placut sa fiu slaba, atat de slaba, incat cei din jur sa-mi planga de mila, sa mananc doar cat sa nu mor de foame, iar dupa doua inghitituri sa fiu satula. Ghinion, n-a fost sa fie asa! Nu e adevarat ca ne nastem egali pentru ca aceleasi 55 kg pot fi fericirea uneia si calvarul alteia.

Daca cura de slabire a devenit un mod de viata si pentru voi, iar gustul eclerului cu ciocolata l-ati uitat de mult, am sa va dau o veste buna: doar o femeie din 40.000 are dimensiuni si corp de top model, iar regimul de slabire nu poate da acest rezultat. Asa ca, treziti-va, fetelor, manechin te nasti, nu te faci, iar daca mama natura a ales alt destin pentru voi, asta nu inseamna ca sunteti mai putin norocoase.

De ce doar 15% dintre femei sunt multumite de felul in care arata? De ce suntem intr-o continua lupta cu poftele si dorintele noastre? De ce ne dorim intotdeauna „mai binele“ si uitam sa ne bucuram de binele pe care il avem? De ce succesul in viata trebuie sa fie conditionat de frumusete si de ce masura valorii este data de cantar? Nu stiu sa va raspund la aceste intrebari, dar un lucru sa tineti minte: Marilyn Monroe a fost simbolul feminitatii, chiar daca purta masura 42 (nu 36), iar viata ei fascinanta a luat sfarsit tragic la 36 de ani.

Nu exista o reteta a fericirii, trebuie doar sa va stabiliti obiective realiste si sa va asumati responsabilitati! Poate ca simtiti cate o data ca nu aveti controlul deplin asupra vietii voastre, asupra casniciei, carierei, relatiilor cu cei din jur si viitorului vostru. Insa, cu certitudine, detineti controlul absolut si sunteti singurele responsabile de felul in care aratati, de ceea ce alegeti sa va fie hrana.
 
Daca ati hotarat ca silueta voastra este prioritatea, daca ati constientizat ca aceasta este o problema, va pot spune ca este una dintre putinele probleme din viata voastra care are o solutie, iar aceasta solutie va sta in mina la propriu si la figurat. Este foarte important de stiut ca in aceasta lupta nu sunteti singure, cu conditia sa identificati care va sunt dusmanii si care sunt prietenii. Vreti victorie? Atunci aveti curajul sa intrati in razboi!

DUSMANII

1. Echilibrul chimic

Daca aveti impresia ca foamea vine din stomac, iar pofta din creier, aflati ca mecanismele sunt mult mai complexe: foamea, satietatea, arderile, transpiratia, depozitarea grasimilor, toate sunt controlate printr-un sistem complex de reactii chimice ce au loc in intregul organism. Asa-zisa noastra vointa se manifesta mai puternic sau mai slab in functie de nivelul diferitelor substante in sange, deci inainte de a va pune la zid pentru lipsa de ambitie, incercati sa intelegeti propriile slabiciuni si cauzele ce le determina.

In momentul in care organismul are nevoie de alimente, creierul elibereaza catre celule agenti chimici numiti neurotransmitatori:

– NPY (neuropeptidul Y) semnalizeaza nevoia de amidon si zahar si este declansat de scaderea rezervelor de glucide din sange. Cantitatea maxima de NPY apare dimineata (dupa perioada de somn in care nu am mancat nimic) si in jurul orei 16, cand in organism exista o descarcare de insulina, hormon ce scade glicemia. Daca stim sa recunoastem aceste doua momente, vom avea grija sa apelam la alimente bogate in hidrati de carbon, atat la micul dejun (cereale, piine), cat si la gustarea de ora 17 (fructe).

Atentie, stresul si dietele foarte restrictive duc la cresterea secretiei de NPY, deci, automat, la nevoie de dulciuri.

-  Serotonina este o substanta asociata cu senzatia de satietate, confort si buna dispozitie. In mod logic, cand cantitatea de serotonina creste, cea de NPY scade, deci foamea si, in special, nevoia de dulce se diminueaza. Cum sa crestem cantitatea de serotonina? Fiti fericite, multumite, pozitive, optimiste. Indragostiti-va, rasfatati-va cu ceva care sa va faca placere, iesiti la cumparaturi, intalniti-va cu prietenii, apucati-va de bricolaj sau de gradinarie, vedeti un film bun la cinema sau o piesa de teatru, plimbati-va prin parc cu catelul.

In mod inconstient, in lipsa altui suport, apelam la mancare pentru a regasi starea de bine, deoarece si alimentele pot determina cresterea serotoninei. Din pacate, efectul este foarte slab, iar sursa principala o constituie, ironic, dulciurile, fainoasele si branza. Inca o dovada ca tot ce e bun in viata ingrasa. Concluzia: in loc sa va indopati cu inghetata, fumati mai bine o tigara pentru ca nicotina elibereaza si ea serotonina si mai arde si din calorii. Dar sa nu spuneti la nimeni ca ati aflat asta de la mine. O alta varianta mai putin daunatoare ar fi cofeina in cantitati nelimitate, chiar daca creeaza o stare de agitatie, este una pozitiva si constructiva.

– Galanina este eliberata in momentul in care rezervele adipoase ale organismului sunt diminuate. Nu numai ca fiecare kg de grasime „costa“ 7000 de calorii, dar in momentul in care acesta dispare, creierul intra in panica. Nivelul galaninei creste in mod natural spre seara, deoarece organismul se pregateste pentru o perioada de 6-7 ore in care nu primeste mancare, deci este firesc sa-si faca provizii. Cu cat suntem mai obositi si mai infometati, vom avea tendinta sa mancam mai mult, iar galanina are grija ca organismul sa asimileze caloriile in mod diferit, in sensul depozitarii lor sub forma de grasime. Stiati ca nu e bine sa mancam dupa ora 7 seara? Acum ati aflat de ce.

O alta substanta responsabila de senzatia de satietate si de diminuarea apetitului este colecistokinina (CCK) eliberata din celule pe masura ce noi mancam. Regimul restrictiv, crizele de bulimie sau de anorexie deregleaza mecanismul de control al apetitului mediat de CCK, astfel incat nu mai stim cand sa ne oprim din mancat. Suntem condamnati sa nu mai putem identifica mesajele transmise de corpul nostru, iar actul alimentar se transforma din reflex in fenomen controlat de vointa.

2. Poftele

Exista o mare diferenta intre foame si pofta, prima fiind de ordin biologic, iar cea de-a doua raspunzand unor stimuli emotionali. Foamea poate fi potolita prin orice tip de aliment, in schimb pofta este nevoia intensa de a consuma un anumit tip de mancare, foarte precis definit (daca avem pofta de alune nu o sa fim multumite cu seminte).
98% din femei, spre deosebire de 68% dintre barbati, au „pofte“, fenomen ce se manifesta cu precadere dupa-amiaza si seara si devine mult mai frecvent in timpul sarcinii sau cu 4-5 zile inainte de ciclul menstrual. Hormonii, bata-i vina! Vestea buna este ca odata cu inaintarea in varsta, apetitul pentru anumite alimente incepe sa scada, daca asta poate linisti pe cineva.

Adeptele regimurilor super restrictive si de scurta durata vor fi puternic afectate de fenomenul de „pofta“, mai ales in primele zile de dieta si chiar daca, pentru o scurta perioada, vor reusi sa-si domine aceasta pornire, ea va reveni cu putere si mai mare la sfarsitul curei de slabire. Nu va puneti singure in situatii limita pentru ca nevoia de a minca un anumit aliment nu dispare de la sine, ci se intensifica si s-ar putea sa aveti surpriza sa nu va mai puteti opri. Cum putem face diferenta intre foame si pofta? Daca sunteti in stare sa mancati un cotor de varza cruda, atunci este foame, in schimb daca preferati o prajitura cu ciocolata, atunci e pofta.

3. Stresul si emotiile

Stiati ca in limba engleza cuvantul „stresat“ este cuvantul „desert“ citit invers? STRESSED = DESSERTS

De cate ori nu vi s-a intimplat sa deschideti frigiderul pentru ca erati nervoasa, obosita, plictisita, agasata, suparata, trista, nemultumita? Ei bine, problemele emotionale nu se rezolva cu mancare si nici nu uitati de griji daca va indopati. In loc sa apelati la acest comportament autodistructiv, incercati sa identificati cauza supararii voastre pentru ca este mai simplu sa dati un pumn in nasul cui merita (figurativ vorbind) decat sa rontaiti un pachet de biscuiti cu crema si apoi in loc de relaxare si multumire sa va apuce plansul.

Pasii corecti sunt urmatorii: identificati problema, definiti-o, abordati-o prin mijloace directe si lasati tentatiile alimentare pentru momentele de liniste si relaxare. Vor necesita cantitati mult mai mici pentru a fi satisfacute.

Daca sunteti singure, sunati o prietena (sau, de ce nu, un prieten) si iesiti intr-un loc dragut: s-ar putea ca privirile si complimentele celor din jur sa va tina de „pofta“. Daca sunteti obosita, luati o carte in mana si bagati-va in pat: somnul va face sa uitati de mancare. Daca cineva v-a enervat, nu evitati confruntarea directa si rezolvati problema cat mai repede: veti fi mandre de voi pentru curajul avut. Daca va aflati intr-o situatie tensionata, de a carei rezolvare nu sunteti direct responsabile, amintiti-va ca mancarea nu este o solutie si chiar daca nu reusiti sa rezistati tentatiilor alimentare, aveti grija ca portia sa fie cat mai mica.

PRIETENII

1. Specialistii

Nu incercati sa depasiti singure momentele de tristete, depresie si slabiciune din viata voastra, pana cand echilibrul chimic de la nivelul creierului nu este restabilit, nu veti fi capabile sa va regasiti buna dispozitie, puterea de munca si vointa de a va abtine de la mancare. Apelati la specialisti care va pot ajuta cu un sfat competent, important este sa recunoasteti ca va aflati intr-un impas si ca rezolvarea nu mai sta in puterile voastre. Exista psihologi, psihiatri, nutritionisti, endocrinologi, dermatologi, chirurgi esteticieni, cosmeticiene, antrenori de sport, profesori de yoga. Apelati cu incredere, pot sa va raspunda la intrebari si cateodata un sfat competent valoreaza mai mult decat zile de chinuri inutile.

Tulburarile de comportament alimentar nu dispar de la sine, ci se trateaza la psiholog, pentru dezechilibrele emotionale exista medicamente prescrise de psihiatru, endocrinologul face ordine la capitolul hormoni, iar nutritionistul ne invata cum si ce trebuie sa mancam. Depozitele localizate de grasime („aripioarele“) pot fi tratate simplu prin lipoaspiratie, iar pentru obezitatile morbide exista lap-band-ul gastric (inelul pe stomac) care ne opreste cu siguranta din mancat. Celulita si calitatea pielii pot fi imbunatatite prin metode dermatologice si cosmetice, tonusul muscular se obtine prin sport si, nu in ultimul rand, invatati sa va relaxati.

Exista o multime de prieteni pe care va puteti bizui. Pana cand nu reusiti sa mergeti din nou singure, lasati-i sa va tina de mana.

2. Masura

Chiar daca ati afla ca maine vine sfirsitul lumii, tot nu ati fi capabile sa mancati tot ce va place. N-au intrat zilele in sac, invatati sa lasati pe mai tirziu poftele voastre, poate, cine stie, intre timp se rezolva prin alte mijloace.
 
E adevarat ca puteti manca orice, dar cu masura, insa masura este data de dimensiunile unei cutii de chibrituri. Ati avut vreodata, in mintea voastra, o conversatie de genul: „Prajitura asta arata minunat, trebuie cu orice pret sa-mi iau o portie. Dar cum ramane cu promisiunea ca nu mai mananc dulciuri? Nu am voie sa cedez inca o data si sa las totul balta, trebuie sa fiu mai puternica de atat! Daca as incerca doar sa o gust? Am sa iau o lingurita, am sa mestec incet, am sa savurez fiecare firimitura, am sa ma bucur pe deplin de gustul ei minunat. Am avut dreptate, e delicioasa! Inca o lingurita si gata, in fond si maine mai e o zi si daca pot sa ma opresc ca si acum, o sa pot tot timpul sa-mi permit un astfel de rasfat, fara sa-mi pun in pericol silueta.“ Cu un astfel de comportament detineti controlul si chiar va puteti permite orice.

Uitati de sindromul „farfuriei curate“, lasati 15-20% din portie pentru alta data si veti vedea ce sentiment inaltator de forta, superioritate si autocontrol va va produce. Nu cumparati niciodata alimente in ambalaj economic, ci preferati varianta ambalajului individual cat mai mic si cat mai scump. Este firesc ca atunci cand incepeti un borcan de iaurt de 500g sa fiti tentate sa-l terminati chiar daca erati satule inca de la jumatatea lui.

Chiar si alimentele banale precum iaurtul trebuie consumate in portii de 150 g pentru ca, in felul acesta, chiar daca nu v-ati saturat, sa constientizati gestul de a
mai deschide inca unul. Ce sa mai vorbim de branza, mezeluri, inghetata… Alegeti intotdeauna produsele gata feliate, pe cat posibil cat mai subtire, eventual impachetate individual si incercati sa desfaceti o singura portie. Alimentele sub forma de pasta (salata de vinete, pateul de ficat, crema de branza, icrele) au un continut caloric dublu sau triplu fata de cel al feliei de piine. Deci fiti destepte si intindeti respectiva pasta ca si cum ar fi unt, in felul acesta pofta a fost satisfacuta, iar riscul de ingrasare este eliminat. Bineinteles, daca va opriti la o felie!

Concluzia: Cedati din cand in cand tentatiilor pentru ca nu exista alimente „bune“ sau „rele“, nici alimente complet interzise sau permise la liber, iar un triunghi de pizza sau un cornet de inghetata n-au omorit pe nimeni, singura conditie este sa reusim sa ne oprim.

3. Atitudinea

Moralitatea nu are nimic de-a face cu actul alimentar sau cu mancarea. Este absolut normal si fiziologic sa mancam, cu o mica precizare, ca trebuie sa o facem atunci cand ne este foame. Incetati sa va pedepsiti si sa va simtiti vinovate pentru fiecare inghititura pe care o bagati in gura! Dati-va o nota pentru senzatia de foame pe care o simtiti si daca ea este peste 7, atunci puteti manca linistite.

Faceti pace cu voi inseva si acceptati ca majoritatea o reprezinta persoanele normoponderale, nu manechinele. Oricum, 95% din femei sunt NEMULTUMITE de felul in care arata, in timp ce 70% din barbati sunt SATISFACUTI de corpul lor. E o chestiune de atitudine, daca sunteti mandre de anumite parti ale corpului vostru, invatati sa le puneti in valoare, alegeti imbracamintea care va sta bine, fiti cochete si ingrijite si incetati sa va comparati continuu cu alte persoane. Fiecare corp are atuurile si slabiciunile lui, tine de voi sa stiti ce trebuie aratat si ce trebuie ascuns.
 
Fiti rezonabile in asteptari, nu puteti deveni peste noapte perfecte. Si, ca sa va linistesc, am sa va spun ca nu sunteti singurele nerealiste, un studiu facut in Statele Unite pe un esantion de femei supraponderale a aratat ca majoritatea considerau ca satisfacatoare o pierdere de 25% din greutatea de plecare (25 kg la o persoana de 100kg) si insuficienta o scadere de 17%. Dupa 6 luni de regim alimentar si activitate fizica, pierderea medie in greutate a fost de 15kg (15%), nici macar egala cu ceea ce ele au definit ca nesatisfacator. Din punct de vedere medical, rezultatul este un succes, o scadere de 10% din greutatea initiala fiind considerata rezonabila si realista.

Morala: mai bine sa acceptati o scadere in greutate inferioara obiectivului initial, decat sa considerati tentativa ca pe un esec, sa abandonati totul si sa va puneti din nou pe mancat. Pierderea in greutate nu functioneaza ca un plan inclinat, ci ca o scara cu paliere de stationare pe care ne oprim, evaluam ce am obtinut pana in prezent si abia apoi continuam coborarea. Dupa ce am slabit, scopul este sa mentinem noua greutate cateva luni si apoi sa incepem o alta perioada de dieta al carei tel sa fie o noua pierdere de 10-15% din greutatea de plecare. Chiar daca acest proces se intinde pe o perioada mult mai lunga, este singura cale prin care putem obtine rezultate stabile si sigure.

Intre timp, machiati-va, bronzati-va, albiti-va dintii, purtati tocuri, invatati sa mergeti cu spatele drept si capul sus, priviti oamenii in ochi si zambiti cat mai des posibil. Daca voi va iubiti, cei din jur o sa va adore. E doar o problema de atitudine si orice mijloace sunt permise.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Retete si diete

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.