fbpx

Dreptul la initiativa in iubire – de Aurora Liiceanu

de

Cine initiaza, cum se fac intelegerile intre sexe, cum se formeaza cuplurile? Iata o intrebare, care, pentru a fi lamurita, ne obliga sa amestecam traditia cu modernitatea.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tacerea barbatului inseamna ruptura

Barbatul a avut, istoric vorbind, dreptul la initiativa. El punea ochii pe o Ea si-i dadea semne de interes. Ea se pricepea sau nu sa inteleaga mesajul lui. Cu alte cuvinte, el facea curte asa cum il ducea capul, cum credea ca este bine. Partea feminina nu trebuia sa se arate entuziasmata. Initiativa feminina facea proasta impresie si, pana la urma, candva, in cursul relatiei, daca ea dura, cand femeia nici nu se astepta, barbatul ii amintea usurinta ei… Ba chiar i-o reprosa.

Pentru barbati, lucrurile par simple. Ei aleg, ei fac ceva! Si totusi nu este chiar asa de simplu. Si ei pot gresi adresabilitatea sau pot adopta o strategie care nu e pe placul obiectului dorintei lor. Si, pentru ca lor le revine onoarea initierii unei relatii, tot lor ar trebui sa le revina si sarcina incheierii acesteia. Ei bine, lucrurile tocmai aici se complica. A pune capat unei relatii este cea mai mare dificultate a barbatului.

El nu poate sa dispara dintr-o poveste de dragoste ca magarul in ceata. (Desi, foarte adesea o face.) Alteori, el nu dispare, dar face ca femeia sa plece. Dar ea nu pleaca cu usurinta. Mai intai cere dialog, explicatii, justificari, motive. El prefera sa taca sau sa dispara.

Tacerea barbatului inseamna ruptura. Ea trebuie sa inteleaga acest lucru. Bigamia s-a nascut si din aceasta incapacitate a barbatului de a se confrunta cu cea care nu-i mai trebuie ca altadata.


Cu mana in slitul lui James Joyce

Celebrul scriitor irlandez, James Joyce, considerat ca obsedat sexual de propria sa sotie, primea scrisori de la ea, in care dorintele ei erau asa de clar, concret, ferm, detaliat si explicit marturisite, incat chiar si astazi ar face ca nenumarate femei sa roseasca. La prima lor intalnire, cand de obicei femeile sunt mai rezervate, ea, fara nici un preambul, i-a deschis slitul. Ce e drept, gestul ei l-a lasat intr-un extaz total. Prima lor intalnire a devenit fondatoare a acestei obsesii. Si totusi, desi fantasmele barbatilor includ un asemenea gest, nu stiu cate femei ar face-o, nici macar astazi, dupa aproape o suta de ani.

Femeile, de obicei, isi mascheaza interesul sexual in ceva cu totul nesexual. Cine nu stie sau n-a vazut in filme, cand ea il invita pe el la ea, dupa ce au petrecut un timp impreuna, in oras, undeva, doar sa bea o cafea sau altceva? Ambii stiu prea bine cum se va termina povestea.

Reputatia femeii a fost totdeauna importanta si a functionat ca o cenzura sociala si personala puternica. De aceea, chiar astazi, la rubricile „Matrimoniale,“ toti barbatii care ofera servicii sexuale, de mare competenta, spun ei, includ in oferta promisiunea pe care ei o considera importanta pentru femei: discretia. Si, totusi, lumea este interesata tocmai de lucrurile indiscrete.

O carte care a facut valva in strainatate, scrisa de doi barbati, dar adresata femeilor, transmite un mesaj cert: barbatilor nu le place ca femeile sa aiba initiative sexuale, pentru ca acest lucru le anuleaza placerea lor de vanatori. Autorii spun ca, in pofida modernitatii, barbatul ramane un vanator, monogamia nu este fireasca, iar a-i lua victoria cuceririi, seductiei, inseamna sa-l deposedezi de placerea care-i da masura barbatiei.

Se pare ca doar conservatorii mai gandesc asa. Studii facute in USA si in Europa, si in alte parti chiar, arata ca ritmul rapid al prezentului face ca femeile sa nu mai astepte pasiv. Fetele, se spune in aceste anchete, nu mai stau infrigurate langa telefon, nu mai asteapta sa fie cautate, ci pun mana pe agenda si-i cauta pe baieti. Nici macar parintii nu mai considera ca acest lucru „nu se face”. Ei afirma ca nu le mai interzic fetelor sa-i caute pe baieti in numele vechilor norme. Oricum ele nu-i mai asculta. Alergatul dupa fuste poate avea si echivalentul alergatul dupa pantaloni. In acest context, ca sa adunam fetele si baietii in aceeasi categorie, ar trebui sa spunem alergatul dupa blugi. Un alergat unisex. Daca femeile nu mai stau dupa usa istoriei, inseamna ca ele au initiativa nu numai in afaceri, ci si in viata privata. Totul este sa stii ce vrei si pe cine vrei. Incercarea moarte n-are.

Clubul 7 la 1

De la americani, s-a intins si in Europa moda cluburilor de intalnire. Ideea este mai eficienta decat ceea ce se anunta la rubricile „Matrimoniale”. Unui asemenea club i se mai spune si sapte la unu, pentru ca exista un anume protocol: baietii si fetele stau doi cate doi la o masa, iar la sapte minute bate un gong si fiecare participant trebuie sa se ridice si sa se reaseze la o alta masa, cu altcineva de sex opus. Acest lucru se petrece de sapte ori. Principiul care sta la baza acestui eveniment este urmatorul: in materie de intalnire amoroasa, unda trece rapid sau… deloc. Avantajul este ca nimeni nu se simte prost. Conventia functioneaza si majoritatea sustin ca nu ar avea curajul sa agate o fata intr-un bar, dar ca in asemenea context este cu totul altceva. Combinatia intre solitudinea afectiva si pragmatismul ideii se pare ca functioneaza.

                                                                                                      Articol preluat din Revista Tango nr. 1 din mai 2005

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Dosar

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.