fbpx

Elevii Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” au susținut un Concert de Centenar la Minsk

de

În seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Unirii, Ambasada României din Republica Belarus a organizat un eveniment muzical de excepţie, care a avut loc la Minsk luni, 19 noiembrie, cu participarea tinerilor muzicieni talentați de la Colegiul Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucureşti.

La iniţiativa misiunii diplomatice româneşti, orchestra de suflători a Colegiului Naţional de Arte “Dinu Lipatti” din Bucureşti, una din cele mai prestigioase instituţii de învăţământ vocaţional din România, a evoluat pe scena Sălii Mari a Filarmonicii de stat din Republica Belarus în cadrul concertului de muzică românească, intitulat emblematic “Concert de Centenar”. Împreună cu tinerii muzicienii români, în program au participat elevi şi profesori de la instituţia cu o reputaţie similară din Republica Belarus – Colegiul Naţional de Muzică “M.I. Glinka” de la Minsk, cu care colegiul din România dezvoltă un parteneriat de colaborare de succes.

În mod simbolic, concertul a început cu celebra “Rapsodie română nr. 1 în La major” de George Enescu, al cărei caracter sărbătoresc a fost transmis printr-o interpretare plină de sensibilitate a orchestrei de instrumente populare belaruse a colegiului de la Minsk, sub bagheta dirijorului Vladimir Cernikov.

“Ariile din Muntenia” de A. Mendelson, unde publicul a remarcat sonoritatea fermecătoare a folclorului românesc şi celebrul nostru vals “Valurile Dunării” de I.Ivanovici au fost prezentate cu expresivitate audienţei, împreună cu alte lucrări de ţinută, de orchestra de suflători a Colegiului Naţional de Arte “Dinu Lipatti” sub bagheta dirijorului prof. Marcel Peţanca.

Programul “Concertului de Centenar” a mai inclus piese de Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Grigoraş Dinicu, Constantin Dumitrescu, Tiberiu Olah si alţi compozitori români. Finalul concertului a fost marcat de un moment inedit când cele două orchestre s-au unit pentru a interpreta împreună o piesă belarusă şi alta românească. Acest eveniment de diplomaţie publică şi culturală face parte din seria de manifestări, pe care Ambasada României în Republica Belarus le organizează în anul Centenarului Marii Uniri cu scopul promovării valorilor româneşti în această ţară.

La organizarea acestui eveniment, ambasada a beneficiat de sprijinul financiar al Primăriei Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti. Printre partenerii ambasadei s-au numărat Filarmonica de Stat din Belarus, Colegiul Muzical “M.I. Glinka” din Minsk, Compania Naţională de Televiziune şi Radiodifuziune a Republicii Belarus.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.