fbpx

Esteticland, teren minat

de

Undeva, in cele mai ascunse cotloane ale creierului nostru, acolo unde am pus la pastrare toate visele si sperantele noastre, se afla un tarim magic, un parc tematic de distractii pe nume Esteticland. Acolo nimeni nu imbatrineste, nimeni nu se ingrasa, nimeni nu e diform sau urit. Cu ochii mintii ne vedem vesnic tineri si frumosi. Realitatea e insa cruda si ne aduce cu picioarele pe pamint. Cu gindul la lumea vrajita din Esteticland, ne indreptam pasii catre cei care ne promit un pic din visul nostru. Mergem la o clinica de infrumusetare.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ce vor clientele clinicilor de infrumusetare? Observati ca folosim alternativ termenii de „client(a)“ si „pacient(a)“, pentru ca, in general, medicina estetica se ocupa de omul sanatos, femeie sau barbat, care vrea sa arate mai bine. Majoritatea pacientelor consumatoare de proceduri estetice si de monden doresc modificari subtile, naturale, fara perioade lungi de recuperare. Miracolul trebuie sa se produca fara durere, fara urme sau cicatrici si sa fie, desigur, remarcat si invidiat de prietene.

La acest pachet de pretentii legitime se adauga si dorinta fireasca a obtinerii unui pret mic. Intrebarea cu privire la pretul operatiei triaza din start pacientii. Chiar inainte de a se asigura ca la capatul firului, in cabinetul medical, se afla un medic de incredere, cu experienta si rezultate bune si dovedite. Intrebarile sint de felul „cit costa un epilat lung?“, ca si cind lungimea picioarelor ar fi aceeasi la toata lumea, iar laserul ar fi tot una cu ceara de albine. „Cit costa marirea bustului?“, ca si cind toate femeile care se opereaza ar trebui sa foloseasca acelasi tip de proteze si aceeasi procedura chirurgicala. Detaliile nu devin importante decit la sfirsit, cind ajungem la momentul adevarului si se evalueaza rezultatele.

Exista apoi pacientii care ajung la consultatie gituiti de emotie sau de spaima. Nesiguri pe ceea ce doresc de fapt sau, dimpotriva, sperind la mai mult decit se poate face, nu reusesc sa inteleaga explicatiile medicului. Poate acestea sint prea savante sau poate prea plictisitoare, cu prea multe detalii medicale. De fapt, atunci cind se gindesc la o imbunatatire a chipului sau a corpului, pacientii vad doar partea plina a paharului si sint surprinsi daca li se descriu posibilele efecte secundare. Din pacate exista doctori care, in cautare de pacienti, minimalizeaza intentionat aceste aspecte, pe cind altii, mai onesti si mai rigurosi, le explica in amanunt procedura, chiar cu riscul de a pierde pacientul.

Reglementarile legislative actuale ne obliga sa spunem adevarul fara menajamente sau omisiuni, iar pacientii trebuie sa semneze un accept de tratament din care reiese ca le-au fost comunicate toate aceste amanunte neplacute. Pacientii semneaza cu convingerea ca, nu-i asa, lucrurile rele se intimpla totdeauna altuia si lor nu li se poate intimpla nimic. Statistic, de cele mai multe ori chiar asa si este, doar extrem de rar poate fi rau pentru ca, nu-i asa, cine nu munceste nu greseste!

Alteori pretentiile sint exagerate si asteptarea nerealista. Cum poate medicul ocoli astfel de cazuri? Se intimpla uneori ca pacientii sa aiba defecte mari de infatisare, evidente tuturor, dar pe care nu si le observa, iar in schimb micile asimetrii rezultate in urma procedurii chirurgicale de corectie devin capete de acuzare si sint de neiertat. Veti spune ca interventiile estetice trebuie sa fie perfecte si asa si este, numai ca o cicatrizare normala depinde si de „materialul clientului“, de bagajul genetic, de perseverenta si corectitudinea cu care sint urmate la domiciliu indicatiile postoperatorii, ca si de limitele procesului de reconstructie.

Ce pot face medicii esteticieni depinde de tehnica, de biologie, de talent si de stiinta. Cit de mult pot fi schimbate fizionomiile si siluetele tine de virsta pacientului si de consecventa cu care acesta isi urmareste scopul. Se stie ca la pacientele tinere modificarile necesare sint minore, iar la cele trecute de 60 de ani poti obtine un maxim de 50% imbunatatiri. In fond, nici vesnic tinara Cher nu a devenit frumoasa intr-o singura zi, ci a parcurs foarte multe etape chirurgicale pina la infatisarea de astazi.

Experienta chirurgilor ceva mai versati ne invata pe noi, doctorii, sa ne ferim de pacientii consumatori cronici de proceduri estetice, pentru ca, invariabil, sint greu de multumit. Uneori in acest fel se manifesta o boala psihica insidioasa, numita dismorfofobie, adica groaza de a nu fi diform. Si pacientul care isi ia pentru prima data inima in dinti si apeleaza la serviciile medicului estetician poate oferi surprize. Procedura convenita este executata corect, da un rezultat previzibil si multumitor, dar pacientul asteapta totusi altceva, mai mult sau mai putin vizibil si realist. La final nu poti decit sa constati cit de greu este sa te faci inteles.

Frumusetea este un concept relativ supus modei si perceptiilor personale. Conservarea aspectului tineresc tine de comportamentul preventiv, de mentinerea calitatilor innascute, dar si de stiinta medicului estetician. Dilema medicului in fata fenomenului de imbatrinire prematura este cum sa actioneze fara sa strice. Sa taie? Sa umple? Sa ridice? Sa repozitioneze? Sa paralizeze? Sa modifice culoarea?

Ce este mai bine? Cum sa impaci necesarul de corectie si limita posibilitatii de plata a pacientului? Ca si tenisul, medicina estetica e o indeletnicire extrem de costisitoare. Materialele cu care se lucreaza sint scumpe, competenta profesionala a doctorului se cistiga cu multa truda si cheltuiala, iar timpul, nu-i asa, costa bani.

Ca sa aratam mai tineri intindem pielea, paralizam muschii ca sa obtinem relaxarea, slefuim suprafata cutanata, aspiram grasimea sau glandele sudoripare. In fond, virsta noilor inceputuri vine abia spre sfirsitul piesei de teatru.

Chirurgul si dermatologul estetician nu au alta optiune decit sa invete si sa gaseasca solutia miraculoasa a tineretii fara batrinete si a frumusetii la cerere. Asta chiar daca terenul pe care se misca este unul minat, cu riscuri reale si costuri extravagante. Frumusetea se obtine aici, in viata reala, nu in parcul de distractii numit Esteticland.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.