fbpx

Femeile puternice ale Hollywood-ului au lansat mișcarea anti-hărțuire Time’s Up

de

Un grup format din 300 de femei extrem de influente de la Hollywood printre care se află actrițele Reese Witherspoon, Eva Longoria, America Ferrera, producătoarea și scenarista Shonda Rhimes au lansat, în continuarea campaniei #metoo, o amplă mișcare împotriva hărțuirii sexuale, intitulată Time’s Up. Problema adusă pe tapet cu o forță inimaginabilă în urmă cu câteva luni este acum dezbătută cu maximă seriozitate și membrele mișcării – actrițe, scenariste, producătoare, agente, avocate și alte personalități feminine având legături cu cetatea filmului – sunt hotărâte să corecteze dezechilibrul de putere dintre cele două genuri prin combaterea hărțuirii sexuale atât de praticate la Hollywood și în marile companii americane – informează New York Times.

Time’s up on silence. Time’s up on waiting. Time’s up on tolerating discrimination, harassment and abuse. “A expirat timpul tăcerii. A expirat timpul așteptării. A expirat timpul în care toleram discriminarea, hărțuirea, abuzul” a scris Shonda Rhimes pe rețelele de socializare, explicând și titlul mișcării.

Planul de acțiune Time’s Up include:

– Un fond pentru apărarea în justiție a femeilor mai puțin privilegiate – îngrijitoare, menajere, asistente medicale, lucrătoare din ferme, fabrici, restaurante și hoteluri – care să le protejeze de abuzurile și de incidentele sexuale și să le determine să aibă curajul de a le raporta, știind că vor avea susținere și mai departe, în justiție. Valoarea acestui fond este de 13 milioane de dolari, strânși din donații.

– Mai multe propuneri legislative care să permită sancționarea companiilor ce tolerează hărțuirea și care să incrimineze acordurile de confidențialitate care condiționează tăcerea victimelor.

– Sprijinirea tuturor inițiativelor ce conduc la atingerea egalității de gen în studiouri și agențiile de talente care s-au înscris pe acest drum

– Solicitarea ca femeile care vor păși pe covorul roșu la Globurile de Aur să vorbească despre această inițiativă și să atragă atenția asupra ei purtând ținute de culoare neagră

“Hărţuirea persistă de atâta timp pentru că cei care o comit şi o tolerează nu suportă niciodată consecinţele”, au afirmat inițiatoarele mișcării, într-o scrisoare deschisă dată publicităţii.

Mișcarea Time’s Up duce mai departe conștientizările aduse odată cu fenomenul #metoo și denunțarea abuzurilor comise de producătorul hollywoodian Harvey Weinstein, precum și demscările față de alte abuzuri ale diverselor personaliăți din industria filmului și televiziunii, precum actorii Kevin Spacey și Charlie Sheen, regizorul Lars von Trier, prezentatorul NBC Matt Lauer, jurnalistul de televiziune Charlie Rose şi mulţi, mulți alţii.
Time’s Up contribuie, de asemenea, la dezamorsarea criticilor aduse mișcării #MeToo care a pus în lumina reflectoarelor doar acuzațiile femeilor celebre împotriva unor bărbați de renume, în timp ce nedreptățile, suferințele și abuzurile asupra femeilor anonime sau din clase defavorizate au fost trecute cu vederea.

Acest lucru a fost evidențiat în noiembrie, când o scrisoare deschisă a fost trimisă în numele a 700.000 de femei care lucrau în agricultură, ele declarând că le-au susținut pe actrițele de la Hollywood împotriva abuzurilor și că își doresc să fie, la rându-le, susținute.

“E foarte greu pentru noi să vorbim corect despre ce se întâmplă în afară, atâta timp cât nu ne-am curățat propria casă”, a declarat Shonda Rhimes, creatoarea și producătoarea executivă a serialelor de televiziune “Anatomia lui Gray”, “Scandal” și “Cum să scapi nepedepsit”, care este implicată îndeaproape în toate acțiunile mișcării. „Dacă nici acest grup nu poate să lupte în promovarea unui model pentru celelalte femei care nu dețin atâta vizibilitate și privilegii, atunci cine poate?! a continuat Shonda Rhimes.

În cadrul grupului de lucru Time’s Up s-a precizat că se vor face auzite și vocile minorităților etnice, sexuale sau ale comunității transgender.

În ceea ce privește ceremonia decernării Globurilor de Aur de duminică, 7 ianuarie 2017, Eva Longoria a declarat că au promisiunea participantelor de a susține mișcarea anti-hărțuire prin declarații clare împotriva inegalității rasiale și de gen, și prin alegerea unor ținute vestimentare de culoare neagră. “Va fi un moment al solidarității, nu un moment fashion. “, a spus Eva Longoria. “De ani de zile, noi femeile am vândut aceste spectacole cu rochiile noastre colorate, cu chipurile noastre frumoase, cu strălucirea noastră. De data aceasta, industria nu se mai poate aștepta ca noi să repetăm istoria. Momentul de acum nu e despre așa ceva” a mai spus Eva Longoria.

Deși nimeni nu poate face predicții clare despre schimbările pe care mișcarea Time’s Up le va genera, este limpede că, totuși, niciodată nu va mai fi ca înainte de demascarea #metoo în niciun domeniu al vieții publice.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.