fbpx

Florin Chilian: Nu mi-am inselat niciodata partenera

de

Talentat, strident si onest, cum ii sta bine unui artist adevarat, contradictoriu si necesar ca un dus scotian, marturiseste ca nu cunoaste pe nimeni in afara de sine si de aceea cinta numai despre viata lui. S-ar fi dorit haiduc, dar a lucrat in cazino, ca sa supravietuiasca. Nu considera muzica prioritatea sa, dar a dormit intr-un Trabant, ca sa-si scoata primele albume. E Florin Chilian, cel care a cunoscut-o pe Iubi.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Daca tu nu insemni nimic pentru tine, nu ai cum sa insemni ceva pentru celalalt

Tango: Cum esti in momentul de fata, ai o iubita, esti indragostit?
Florin Chilian: Sint OK, sint linistit din punctul asta de vedere, desi sint singur.

Tango: Cit de important este pentru tine sa ai o relatie?
FLORIN CHILIAN: In primul rind cred ca te echilibreaza in raport cu tine insuti, caci numai o relatie de tip oglinda, cum ar trebui sa fie, judecind la modul absolut, o relatie de iubire, ar trebui sa-ti dea confortul care sa-ti asigure echilibrul in relatia sociala. Intr-o relatie, daca tu nu stii ce insemni pentru tine, fapt ce tine de egocentrare, nu de egoism, ci de centrul propriului tau univers, daca tu nu insemni nimic pentru tine, nu ai cum sa insemni ceva pentru celalalt. Nu ai ce sa-i daruiesti.

Tango: Cine e mai bine vazut de societate: o femeie singura sau un barbat singur?
FLORIN CHILIAN: La barbati singuratatea e numita burlacie si e ceva OK. Fetele singure se cheama „fete mari“, „fete batrine“ si asta are o conotatie rea, vulgara. Cred ca sint mai bine vazuti burlacii decit fetele singure.

Tango: Nu cumva un barbat singur e un trofeu, iar o fata singura pare jalnica?
FLORIN CHILIAN: Da, daca reuseste cineva sa-l cucereasca pe burlacul respectiv, lumea spune, vai ce minune s-a intimplat! Pentru femei functioneaza chestia cu „o femeie care este cu un singur barbat e proasta, iar una care a fost cu doi, deja e curva“. Asta-i nivelul societatii, din pacate sintem niste dobitoci din punctul asta de vedere.

Tango: Si cum scapam de asta?
FLORIN CHILIAN: Usor, usor, prin ce faceti voi, de exemplu. Mie mi-a placut foarte mult chestia cu femeile care stiu sa se miste, sloganul vostru. Lumea se invirte in jurul unui buric de femeie, oricit de cocosi am vrea noi sa fim, ea e cea care ramine acasa. Noi ne luam tolba si plecam la vinatoare, ea ramine si asigura confortul si bunul mers al familiei si are grija de ceea ce se numeste camin. Si stii cum se spune, acest camin nu-l poti cumpara cu toti banii din lume, poti cumpara o casa, doua, trei sute de case, dar un camin, nu. Si femeia e cea care pazeste caminul.

Tango: Care sint femeile care ti-au marcat existenta?
FLORIN CHILIAN: Am avut noroc, pentru ca eu sint practic format in
contextul a patru femei foarte puternice, incepind cu prima dragoste din liceu.

Tango: Cum putea sa fie o femeie puternica la 14 ani?
FLORIN CHILIAN: Intrarea in adolescenta e virsta aceea cind ai dreptul sa crezi si chiar crezi ca lumea se schimba in raport cu tine, si nu invers. Si tot atunci exista tot felul de tentatii care nu sint firesti pe nici un nivel de intelegere si pot exista multe derapaje. Plecind de la asumarea propriei sensibilitati, incerci sa te echilibrezi si sa te adaptezi la lumea din jur, dar sa nu renunti la ea, desi lumea din jur este destul de rea. Sint mult mai multi oameni care au ceva de distrus decit de construit, pentru ca e mult mai usor sa faci un rau decit sa faci un bine. Tot ce pot sa spun este ca, dupa 15 ani, amintindu-mi cu mare drag de ce s-a intimplat atunci, am scris un cintec care se cheama „Chiar daca“, cintec pe care il voi reedita. Povestea din cintec este unu la unu cu realitatea, pentru ca eu nu sint poet, nu stiu sa ma joc cu vorbele, sint doar un bun povestitor. Totul in cintec e asa cum era, cu emotiile de atunci, lucrurile pe care le simti cind stii ca ea vine, sau cele pe care le traiesti cind nu este cu tine.

Tango: Ce amintiri ai legate de prima ta noapte de dragoste? E importanta prima intilnire erotica in viata unui barbat, ii schimba toata viata?
FLORIN CHILIAN: O, da! Cred ca e important sa incepi lucrurile corect. Alcoolul, de exemplu, poate fi premisa unui viol si, la virsta aia, teribilismul se varsa de multe ori intr-un pahar de bautura ieftina. Eu am inceput foarte firesc. M-am reintilnit de curind cu ea, cu prima mea iubita, si m-a intrebat daca imi mai amintesc de ea pentru ca au trecut vreo 10-15 ani. Iar eu i-am spus: „Orice-as face sau oricit de mult mi-as dori, nu te pot uita pentru ca tu ai fost prima mea dragoste, prima femeie din viata mea“. Am ramas foarte buni prieteni. Si nu numai cu ea, cu toate iubitele mele.

Tango: Dar cum ai reusit? Cind doi oameni se despart, isi vad de ale lor.
FLORIN CHILIAN: E mai usor sa te desparti de o jigodie decit de un tip OK! In clipa in care viata incepea sa ne desparta, n-am tras niciodata de o relatie sa mearga. Chiar daca, la un moment dat, unul dintre noi nu intelegea, cred ca toate actiunile noastre ulterioare ne ajutau sa intelegem si ramineam foarte buni prieteni. Cind ai fost impreuna cu cineva,
dincolo de o legatura fiziologica, trebuia sa fi existat ceva misto!
Si-atunci am puterea sa-i spun, de exemplu lui Iubi, pentru ca exista Iubi, sa-i multumesc pentru tot ce a fost intre noi.

Mi-e mai usor sa fiu cinic decit tandru

Tango: Nu te-ai referit, cind ai vorbit de femeile din viata ta, si la mama sau bunica ta, nici una dintre ele nu ti-a marcat viata?
FLORIN CHILIAN: Ba da, dar la modul negativ, din pacate.

Tango: Poti sa-mi explici de ce?
FLORIN CHILIAN: E un demers pe care mi l-am refuzat foarte multa vreme si impotriva caruia m-am luptat mult de tot. In primul rind, am fost marcat de lipsa, de absenta mamei, a familiei. Dupa aceea, tin minte o intimplare de cind eram copil. Maica-mea era foarte frumoasa, avea par lung si un coc din acela superb, si am vrut s-o mingii… Si, cind am intins mina, asa palma mi-am luat peste ochi! Nu vrei sa stii! Si, de atunci, gestul acesta de a intinde cu drag o mina spre cineva mi-a fost retezat din fasa! Mi-e mai usor sa fiu cinic decit tandru, mi-e mult mai usor sa fac misto. Norocul meu este ca stiu, ca am inteles. Dupa multi ani, a inceput sa ma intereseze ce se intimpla cu mine si mi-am dat seama de unde vin lucrurile alea. Transfer toata zona asta de
gestica tandra in muzica, poate ca si asta a fost un noroc in cele din urma. Sint foarte multe lucruri rele care se pot intimpla in viata unui om, dar trebuie sa ai puterea sa le transferi in ceva bun, si, de fapt, nu cred ca exista vreun lucru rau care sa nu aiba pina la urma si o conotatie pozitiva.

Tango: Vorbeste-mi despre copilaria ta, stiu ca au fost ani grei.
FLORIN CHILIAN: Copilaria a fost grea, dar am ajuns la o intelegere cu mine insumi. E tot un stereotip, copilarie fericita sau nefericita. Ce-ar fi insemnat o copilarie fericita alaturi de niste parinti linga care ai fi invatat sa minti, sa-nseli, sa te certi? E mai rea o copilarie ca a mea, in care am fost nevoit sa iau decizii singur de la o virsta absurd de frageda? La trei ani si jumatate fugeam de la un camin internat, pentru ca uitasera sa ma ia de acolo.

Tango: Cum arata familia ta in momentul in care te-ai nascut, parintii tai erau impreuna?
FLORIN CHILIAN: Da. CNN-ul a facut, la un moment dat, un reportaj despre mine, si a facut o eroare de traducere – desi eu am spus tot timpul „era un camin internat“, ei au tradus „orfelinat“, ceea ce presupunea ca eram orfan. I-am intrebat de ce au facut confuzia aia si mi-au spus ca era vorba de stirea de presa, astfel o faceau mai interesanta.

Tango: Dar e o confuzie grava, de ce nu au spus ca te-ai nascut intr-un canal, ca era si mai interesant?
FLORIN CHILIAN: Stii bine ca se intimpla lucruri de genul asta. Deci, parintii mei erau impreuna cind m-am nascut, bunica-mea era prima femeie inginer chimist, era o familie foarte, foarte buna. Numai ca, din cauza banilor, se pare prea multi, au luat-o razna. Stiu ca la noua luni dupa nasterea mea s-au despartit. Tata si-a facut armata si n-a mai venit si, din pacate, au avut de suferit copiii, adica eu si sora mea mai mare. Ea avea 7 ani cind s-au despartit parintii. Ne-au dat la un camin saptaminal, iar eu am fugit la un moment dat la un bunic despre care, ulterior, am aflat ca nu era bunicul meu bun, dar la care am stat pina prin clasa a doua cind s-a prapadit. Si m-au crescut o vreme o familie de bulgari, undeva in dosul Morii, era o mahala unde aveau bulgarii multe sere de legume. Tin minte ca ma urcau pe frigider, imi dadeau o cutie de bomboane si ma lasau sa ma uit la televizor, cit era program, imi amintesc de Veronica. Au murit si ei. Apoi lucrurile iar au luat o turnura stranie…

Tango: E un semn de putere ca poti vorbi si incerci sa intelegi toate lucrurile astea…
F.C.: Decizia mea de a povesti am luat-o pentru ca, la un moment dat, cei din jur au indecenta, desi nu e constientizata, sa te invinovateasca pe tine – copil si tu sa te simti responsabil pentru toate relele care ti se intimpla. Am fost cu Ministerul Justitiei intr-un sir de conferinte la centrele de detentie pentru minori si le-am explicat ca nu e vina lor ca se afla acolo si sa incerce sa depaseasca momentul, pentru ca, daca se vor culpabiliza la infinit, se vor intoarce in acelasi loc. Am vazut acolo copii inchisi pentru fapte identice aceleia facute de Basescu, care a luat telefonul colegei voastre. Si mi se pare ca, cel putin din punctul asta de vedere, societatea româneasca e praf si pulbere.

Tango: Ce trebuie facut in cazul copiilor cu asemenea probleme?
FLORIN CHILIAN: Stiu sigur ca maturii au prostul obicei de a arunca in circa copiilor toate nerealizarile lor, toate visele frinte, toate renuntarile: „din cauza ta, n-am facut aia“, „m-am sacrificat pentru tine“… Ei ajung sa se simta vinovati de esecul parintilor, preiau toate esecurile vietii acestora. De cele mai multe ori, un copil este un pasaport social, daca nu cumva, mai rau, o moneda de schimb in relatia dintre parinti. Si stii bine ca se intimpla ca parintii sa-si atraga dragostea copiilor pentru a-si tine partenerul aproape sau pentru a-l conditiona. Toate astea, à la long, au efecte devastatoare pentru psihicul unui copil.

Tango: Tu nu ai copii?
FLORIN CHILIAN: Nu, mi-a fost tare frica, nu cumva cu propriul meu copil sa se intimple ce s-a intimplat cu mine. Asta e o remanenta a intimplarilor de-atunci. Multa lume nu pricepe ca muzica pentru mine nu inseamna totul, nu a fost niciodata pe locul intii, dar am ales o modalitate de a interactiona cu socialul, de a cistiga banii aia de care toti avem nevoie, pentru a fi liberi in cele din urma. Am cautat sa aflu o cale care sa ma ajute la propria mea definire ca om si am inceput sa fac muzica. In muzica mea vorbesc numai despre mine, pentru ca sint singurul om pe care-l cunosc. Scriu despre mine o piesa, o pun intr-un context si asta e calea ca sa interactionez cu socialul, ca nu pot sa fiu haiduc, desi mi-ar placea tare mult.

Tango: Dar care e lucrul cel mai important pentru tine, daca nu este muzica?
FLORIN CHILIAN: Familia. Familia este lucrul pe care mi l-am dorit dintotdeauna, tare mult. Familia pe care n-o am, de fapt.

Tango: Cum si de ce nu ai reusit sa-ti faci o familie pina la 39 de ani?
FLORIN CHILIAN: Stii, e usor sa bei o vodca si sa faci un copil cu o femeie care te iubeste si pentru care tu nu simti nimic! Cei mai multi dintre noi asta fac, judeca confortul unei relatii si nu iubirea din ea. Sau, pe baza de hormoni, o iau razna o luna-doua, cum au facut toti colegii mei din liceu. Dupa ce-au terminat clasa a-XII-a erau casatoriti toti, dupa un an erau divortati si cu copiii, saracii, obiect de studiu. Si
n-am vrut sa se intimple asa cu mine. Pe de alta parte, as fi vrut s-o gasesc pe EA, si nu s-a intimplat. Asa, sa ma-nsor, ca sa ce? Am cunoscut femei care au facut un copil numai pentru a dobindi un statut social, pentru a-l lega de ele pe un barbat.

Datorita copilariei mele, niciodata nu mi-a fost frica de foame

Tango: Stiu c-ai fost insurat in tinerete…
FLORIN CHILIAN: Am fost insurat pe la vreo 24 de ani si viata mea o luase razna, am incercat sa intru intr-o afacere, dar nu sint afacerist deloc, s-au prabusit lucrurile si a trebuit sa platesc datoriile. Eu am prostul obicei de a-mi plati toate datoriile, nu ramin niciodata dator, din contra. Am intrat la un cazino, am lucrat acolo, erau bani, masini, o luasem razna. Ea avea un copil, iar eu ma atasasem foarte tare de copil, dar la un moment dat un medic mi-a pus un diagnostic absolut cretin si am judecat lucrurile cit se poate de abstract, mi-am dat seama ca nu e ceea ce vreau, ca nu e copilul meu, si am divortat. Am plecat si de la cazino. Si am facut o foame, nu vrei sa stii! Dar m-am gindit la ce-as vrea sa fac cu adevarat. Si usor, usor, mai ales datorita prietenilor, am ajuns sa fiu putin mai cunoscut. Tentatia sa ma intorc la cazino, unde se cistigau bani, nu gluma, era foarte mare, dar datorita copilariei mele niciodata nu mi-a fost frica de foame.

Tango: Dar de ce ti-e frica?
FLORIN CHILIAN: Sint multe temeri pe care le am, dar cea mai ingrozitoare e frica de
a-mi fi frica, pentru ca stiu cum e conditionarea fricii. Frica in sine e un lucru bun, pentru ca are grija de tine, dar cind ti-e teama s-ajungi sa-ti fie teama, atunci esti blocat pe toate nivelele. Nu mai poti sa faci nimic, devii inert. Si mi-amintesc o intimplare de la Televiziunea Româna din zilele din decembrie ’89, cind un tinar de linga umarul meu, brusc, n-a mai fost! Si eu am fugit ca un animal haituit, fara sa mai am vreo ratiune, pentru ca imi era cumplit de frica! Constiinta fricii pur si simplu naste monstri, te separa de tot ce inseamna umanitate, nu mai esti om, esti un animal haituit care fuge. Cind am ajuns la adapost in Piata Dorobanti, am mai luat inca doi baieti si ne-am intors si l-am luat de-acolo, dar era prea tirziu, iar faptul ca-l abandonasem m-a marcat foarte tare. De-atunci, nu am mai lasat sa-mi fie frica.

Tango: Acum, esti intr-o perioada foarte frumoasa, esti cunoscut, esti admirat, ai facut lucruri pe care lumea le apreciaza si le recunoaste, despre care nimeni nu spune nimic rau.
FLORIN CHILIAN: O, ba da. Am auzit despre mine tot felul de nenorociri pe care
le-as fi facut. Succesul l-am obtinut intr-o buna masura pentru ca am incalcat toate regulile. Pentru ca si societatea româneasca e una in care regula e sa nu existe nici o regula. M-am folosit de orice ca sa-mi fac muzica cunoscuta, pentru ca eu credeam ca am o datorie fata de propria mea muzica, aceea de a o face cunoscuta, si-atunci am incalcat toate regulile.

Tango: Da-mi un exemplu, cind ai incalcat regulile?
FLORIN CHILIAN: Am o casuta, o garsoniera, pe care am inchiriat-o, am stat intr-un
Trabant, pe la prieteni, am facut absolut orice ca sa string bani si sa scot un album, cel cu „Iubi“, pe care vreau sa-l reeditez acum. Am reusit sa-l scot datorita unor prieteni pe care i-am cunoscut in viata si care nu aveau nimic de-a face cu industria muzicala. Numai eu stiu prin ce-am trecut ca sa scot albumele astea, este o chestie care nu se face, sa stai sa dormi prin Trabant, sa te milogesti de toata lumea…
N-a fost o umilinta, eu sint destul de mindru de ce-am facut. Dupa aceea, o chestie pe care am facut-o si care tine strict de filosofie inversa, in videoclipul „Chiar daca“ eu nu am vrut sa apar, tocmai pentru ca stiam ca lumea se va intreba „dar cine-i asta care cinta piesa asta?“

Cind il minti si cind il inseli pe celalalt ai o problema grava cu tine insuti

Tango: Cum s-a aflat de anumite relatii pe care le-ai avut, ati dat declaratii? Despre Ana-Maria s-a scris foarte des.
FLORIN CHILIAN: Nu stiu, probabil ca diferenta de virsta facea stirea de presa in cazul ala.

Tango: Era o diferenta foarte mare de virsta?
FLORIN CHILIAN: Da, 20 de ani, dar eu n-am mers niciodata pe declaratii, dar ieseam impreuna si-atunci, fotografii erau acolo. Dar eu le-am intrebat de fiecare data „vrei sa mergi acolo? Sa stii c-o sa fie foarte multa presa“, dar era o chestie asumata de fiecare data. Dar nu am dat declaratii niciodata.

Tango: Cit de mult suferi dupa ce rupi o relatie, cum reactionezi?
FLORIN CHILIAN: Eu sint dat peste cap multa vreme, dar de cele mai multe ori am sansa ca, spre deosebire de altii, ma pot exprima si e foarte important sa stii ca, daca ai o problema, poti sa o constientizezi, ti-o aduci in minte, dupa care incepi sa vorbesti despre problema pe care o ai. Dar e o durere in momentul in care se termina o relatie. Si de regula, fac cintece. Deci vorbesc cu toata lumea despre asta si transform in muzica toate angoasele mele, tot ce nu realizez, tot ce-as vrea sa stiu, tot ce nu stiu pun pe muzica si-atunci mi-e mai usor sa le depasesc, dar dureaza.

Tango: Cit dureaza?
FLORIN CHILIAN: Un an, doi, dar in primul rind trebuie consumate toate reziduurile unei relatii, ca sa nu te duci intr-una noua cu lucruri rele din spate. Nu e cinstit fata de viitoarea relatie si-atunci trebuie sa consumi toate regretele, sa faci pace cu tine ca sa poti merge mai departe.

Tango: Care e cel mai frecvent motiv pentru care relatiile tale de pina acum nu s-au transformat in relatii definitive?
FLORIN CHILIAN: Intervine presiunea de pe social, situatiile in care te pune viata, aia adevarata, cu facturi, cu vacante. De multe ori nu greselile fata de ceilalti sint decisive, ci faptul ca noi gresim fata de noi insine, ori clacam la un moment dat, ori nu luam cea mai buna decizie. Restul, ca ajungi chiar sa gresesti fata de celalalt, nu mai conteaza, pentru ca inseamna ca relatia e de fapt inchisa de mult.

Tango: Te referi la atunci cind inseli?
FLORIN CHILIAN: La mine nu e cazul, ca nu sint construit pentru asa ceva, cind il minti si cind il inseli pe celalalt ai o problema grava cu tine insuti. Ma refer la faptul ca in clipa in care iti dai seama ca pasii pe care-i faci, podul pe care ea sau el incearca sa-l construiasca n-o sa duca intr-o directie buna, atunci intervine teama de viitor. Cred ca aici gresesc, asta e greseala pe care o fac cel mai des, stiu ce s-ar putea intimpla si toata experienta mea de viata mi-arata ca am dreptate si lucrurile astea se pun contra.

Tango: Te-ai gindit vreodata sa te sinucizi?
FLORIN CHILIAN: Da, mi-a trecut prostia asta prin cap, la un moment dat, cind eram pustan, adolescent. Nu mai puteam lupta. E o virsta foarte periculoasa, 18-19 ani, cind practic se formeaza personalitatea. Tocmai intrasem in armata si tot ce era acolo, si uniforma, totul, iti distrugea tot ce aveai tu de fapt, incercau sa te aduca la acelasi nivel cu toti si la un moment dat mi-am zis ca am luptat prea mult, pentru orice lucru a trebuit sa duc zece razboaie si am clacat. Mi-a trecut prin cap sa ma sinucid, dar mi-am zis ca daca am ajuns pina aici, nu merita, e o prostie. Acum pot sa vorbesc despre asta, dar n-am putut sa vorbesc multa vreme.

Tango: Ai in continuare lucruri care ti s-au intimplat si despre care nu poti sa vorbesti?
FLORIN CHILIAN: Nu. Sint foarte multe lucruri terifiante care mi s-au intimplat, absolut ingrozitoare, de exemplu un viol din care am scapat ca prin urechile acului, cu un pedofil. Aveam 7-8 ani, dar era sa-l omor pe ala, prima criza de isterie atunci am avut-o. Nu stiam ce se intimpla, eram copil si nu intelegeam nimic, dar instinctul si toata viata mea de dinainte m-au ajutat. Am luat o furculita si voiam sa i-o infig in ochi. S-a speriat ala, probabil ca aveam o fata de nebun.

Tango: Unde erai cind ti s-a intimplat asta?
FLORIN CHILIAN: Imi cautam parintii, nu mai venisera pe-acasa de foarte mult timp si-am ajuns intr-un loc unde un om mi-a zis „hai la mine, sa-ti dau ceva sa maninci“. Si eu, copil fiind, m-am dus. Stiu ca par greu de crezut lucrurile astea, dar chiar s-au intimplat. Am avut mare noroc ca am scapat. Am vorbit despre absolut toate lucrurile pentru ca e cel mai greu sa te analizezi pe tine si mult timp mi-am pierdut crezind ca eu sint responsabil si vinovat pentru toate relele care mi se intimpla, ca sint un nenorocit. Dar eu eram un copil, iar iresponsabilitatea unor oameni mari te-aduce pe tine in starea asta si ajungi sa-ti blochezi tot orizontul lucrurilor care urmeaza sa se intimple.


Nu stiu cum sa ma port cu o femeie

Tango: In ce relatii esti acum cu mama ta?
FLORIN CHILIAN: Sintem OK, vorbim. E trist ca nu mi-e dor de ea.

Tango: Dar ei ii e dor de tine?
FLORIN CHILIAN: Probabil ca da, stiu eu ce sa zic, desi, daca stau sa analizez faptele, nu prea.

Tango: Crezi ca relatia unui baiat cu mama lui influenteaza relatiile lui viitoare?
FLORIN CHILIAN: In primul rind, o relatie normala cu un parinte te echilibreaza emotional, te sculpteaza cumva. Eu n-am avut lucrul acesta, nu stiu cum sa ma port cu o femeie, mi-e mai usor sa fac misto, sa fiu cinic, decit sa fac ceea ce cu adevarat vreau sa fac. Au lasat multe tare lucrurile astea si ma lupt cu ele tot timpul, mai ales ca, la virsta la care probabil ar fi trebuit sa invat sa recunosc iubirea, trebuia sa-mi fac rost de mincare, de incaltaminte si de haine. Si sint tot felul de urmari. De exemplu, un lucru pe care eu nu l-am inteles multa vreme  e de ce nu tin minte numele proprii. Eram copil si-mi doream sa fiu infiat de o familie care avea un alt copil, cu care eram prieten. Dar eu eram un burete, stiam tot, vorbeam despre Insulele Galapagos, stiam distantele pina la continente, speciile, absolut tot. De cite ori parintii celuilalt baiat ne intrebau ceva, eu stiam sa raspund, iar baiatul lor, nu. Si din clipa in care ei au observat diferenta, eu n-am mai intrat in casa lor, mi-au  spus ca am o influenta negativa asupra baiatului lor, ca-l pun in inferioritate. Si-n clipa aia, cu mintea mea de copil de clasa a-II-a, am inteles ca sa stii e rau, asa am tradus eu pentru ca mi s-a refuzat ce-mi doream foarte mult, apropo de echilibrul psihic pe care ti-l da o familie. Si de-atunci nu mai tin minte numele proprii, am citit foarte multe carti, dar nu le stiu numele, nu le stiu autorii, insa, daca-mi citesti citeva cuvinte, iti redau tot pasajul mai departe.

Tango: Sint lucruri pe care nu le-ai face niciodata in iubire?
FLORIN CHILIAN: In iubire nu exista tabu-uri, dar eu stiu sigur ca nu as avea o relatie cu o femeie maritata si nu as insela-o pe cea cu care sint, indiferent cit de putin as iubi-o, pentru ca e vorba in primul rind de respectul fata de mine.

Tango: Dar cum iti explici ca atitia barbatii isi fac un titlu de glorie din asta?
FLORIN CHILIAN: Nu stiu, eu n-am facut asta niciodata si daca din pricina asta sint prost, imi asum lucrul acesta. Nu mi-am inselat niciodata partenera. Daca am fost cu o femeie, am fost numai cu ea. Daca inseli, asta inseamna ca nu e iubire, e altceva. Iubirea e o minune, nu poti sa spui ca n-ai observat-o.

Tango: Si cum o sa procedezi data viitoare cind ti se va intimpla minunea, cum o s-o faci sa dureze?
FLORIN CHILIAN: Nu stiu. Stiu ca exista un stereotip foarte raspindit: ca nu-i bine sa spui niciodata totul intr-o relatie. Dar dupa mintea mea, asta e o timpenie, nu exista ultimul cuvint, pentru ca de fiecare data cind ajungi la ultimul cuvint iti dai seama ca ala n-a fost decit o usa inchisa si, spunindu-l, poti
s-o deschizi si sa treci o etapa mai incolo, si-atunci indiferent de ce lucruri bune sau rele afla omul ala despre tine, trebuie sa-i spui totul ca sa ai toate sansele sa te inteleaga. Eu asta am sa fac in fiecare relatie. Sigur ca nu e usor sa te dezbraci cu totul intr-o discutie, ca asta fac eu acum, dar mi-asum totul traind cu speranta ca macar pentru cineva ceea ce marturisesc va fi un lucru bun. Nu cred ca e bine sa traiesti 10 ani, 20 de ani, apoi sa privesti in urma si sa-ti dai seama ca n-ai amintiri, tocmai pentru ca ai renuntat foarte mult la tine si nu ti-ai lasat timpul tau personal sa existe, in care sa stai sa te bucuri de implinirile tale, sa te intristezi de esecuri, sa incerci sa intelegi ce ti s-a intimplat in viata. Se intimpla des lucrurile astea, mai ales ca intervin si banii. Ai impresia ca, daca aduni mai multi bani, vei ajunge in zona aia de
confort catre care toti alergam disperati, dar bineinteles ca e o pacaleala, de fapt, alergind dupa bani, nu mai avem timp sa ne oprim ca sa gindim la viata noastra, ca sa traim.

octombrie 2007
Interviu de Alice Nastase
Fotografii: Catalin Lutu

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Categorii:
Interviuri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.