fbpx

Fotograful român Vadim Ghirdă a câștigat premiul al doilea la prestigiosul concurs World Press Photo

de

Cel mai prestigios concurs de fotografie din lume, World Press Photo, având 22 de categorii, a oferit premiul al doilea la categoria ”Contemporary Issues” (Probleme Contemporane) fotografului român Vadim Ghirdă,  de la agenția Associated Press. Fotografia sa, intitulată ”Migrant Crossing” spune povestea trecerii unui râu a unui grup de refugiați care, în martie 2016, după ce au părăsit o tabără supraaglomerată de la granița greco-macedoneană, încercau să se îndrepte către nord, în ciuda pericolelor, conform descrierii postate pe site-ul World Press Photo.

Fotograful Vadim Ghirdă a mai obținut, de-a lungul timpului, numeroase premii la concursuri prestigioase, iar imaginile sale au fost selectate în repetate rânduri în topul celor mai frumoase fotografii din lume. În urmă cu câțiva ani, cu prilejul obținerii locului I la secțiunea Pictorial a concursului international de fotojurnalism Atlanta 2007, Vadim Ghirdă ne-a acordat în exclusivitate un interviu: http://revistatango.ro/vadim-ghirda-ca-fotograf-fur-un-pic-din-fiecare-suflet-si-opresc-o-clipa-timpul-in-loc-1841

La același concurs, World Press Photo 2017, fotografia de presă a anului a fost desemnată cea realizată în timpul asasinării ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov, în decembrie 2016 și i-a fost acordată fotografului Burhan Ozbilici, de asemenea, colaborator Associated Press. Deși întreaga lume a recunoscut valoarea de document a imaginii și curajul realizatorului, au fost și voci care au contestat alegerea acestei imagini, iar într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, ambasada Rusiei la Ankara a contestat oportunitatea unei asemenea alegeri, arătând că este inadmisibil să faci propagandă ororii terorismului.

Fotografia, realizată pe 19 decembrie 2016 de fotograful Burhan Ozbilici, îl arată pe polițistul turc de 22 de ani după ce tocmai l-a ucis cu nouă gloanțe pe ambasadorul Rusiei la Ankara, Andrei Karlov, cu prilejul inaugurării unei expoziții.

Fotografiile câștigătoare la World Press Photo Contest 2017, competiție ajunsă la cea de-a 60-a ediție, au fost selectate din aproape 80.500 de imagini realizate de peste 5000 de  fotografi din 125 de țări.

Ca în fiecare an, imaginile premiate vor fi publicate într-un album al competiției.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Categorii:
Stiri

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.