fbpx

Fructele si legumele, arme eficiente contra depresiei

de

Fructele si legumele, consumate in cantitati mari, reprezinta arme eficiente contra depresiei, fiind asociate cu starea de buna dispozitie si cu un risc mai mic de aparitie a dementei, informeaza lefigaro.fr.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Desi se stie de multa vreme ca prin consumarea a cel putin cinci portii de fructe si legume pe zi organismul lupta eficient contra multor boli, putine studii stiintifice au tratat relatia dintre alimentatie, buna dispozitie si sanatatea mintala. Rezultatul unui studiu recent este surprinzator: pentru a avea o stare de buna dispozitie si o buna sanatate mintala, sunt recomandate nu cinci portii de fructe si legume pe zi, ci mai degraba sapte sau chiar opt portii.
Acest studiu britanic, realizat de cercetatorii de la Universitatea Warwick, a fost efectuat pe un esantion de 80.000 de persoane alese la intamplare. Analiza mai multor studii realizate in Marea Britanie a necesitat mai multe metode matematice si statistice pentru a interpreta raspunsurile oferite de participanti la un chestionar foarte detaliat despre obiceiurile alimentare, starea lor de sanatate, senzatia de buna dispozitie sau, eventual, de depresie.
In ceea ce priveste senzatia de buna dispozitie si sanatatea mintala, cercetatorii au remarcat o legatura puternica a acestor doi factori cu cantitatea consumata de fructe si legume, indiferent de prezenta sau de absenta celorlalti factori demografici, sociali si economici.
“Efectul statistic generat de consumul ridicat de fructe si legume a reprezentat o surpriza”, a declarat medicul Sarah Steward Brown de la Universitatea Warwick, coordonatoarea studiului. “Regimul alimentar este foarte putin luat in calcul de studiile despre starea de buna dispozitie”, a adaugat ea.
Profesorul Pascale Barberger-Gateau de la unitatea Inserm 897 afirma la randul sau ca “mai multe studii au aratat deja ca un consum de fructe si legume in cantitati importante este asociat cu un risc mai mic de aparitie a dementei la persoanele in varsta”.
Profesorul francez subliniaza insa faptul ca “prea putine studii s-au interesat de impactul pe care il are regimul alimentar in timpul copilariei sau la mijlocul vietii. Astfel, anumite studii au ajuns la concluzia ca un copil hranit cu multe fructe si legume, dar si cu alimente gatite in casa, avea, la varsta de patru ani, un coeficient de inteligenta mediu, un coeficient verbal si capacitati de memorare mai mari decat cele ale copiilor cu alte regimuri alimentare”.

Distribuie:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

 

Tag-uri:
·

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.